Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Jeżeli w niebie jest tak pięknie... 
Autor Wiadomość

Post Re: Jeżeli w niebie jest tak pięknie...
Oriflamme napisał(a):

Piekłem to ja bym raczej nazwał śmierć z głodu, czy żywcem spalenie na stosie. Piekłem bym nazwał tortury, czy wojny na których walczą dzieci.
A nie jakieś wyimaginowane grzechy śmiertelne, czy inne dziwadła wymyślone przez ludzi.

Dyskutujemy o pojęciach niebo i piekło z punktu widzenia chrześcijanina. Ale jeśli dla Ciebie grzech ciężki nie istnieje - to cóż...nie istnieje również i pojęcie nieba, piekła itd. To, moim zdaniem, sprawa sumienia człowieka. Sumienia właściwie ukształtowanego od urodzenia!

Pozdrawiam w dzień Zmartwychwstania Pańskiego!
zsoborniki

zsoborniki

N kwi 24, 2011 18:33

zsoborniki napisał(a):
Oriflamme napisał(a):

Piekłem to ja bym raczej nazwał śmierć z głodu, czy żywcem spalenie na stosie. Piekłem bym nazwał tortury, czy wojny na których walczą dzieci.
A nie jakieś wyimaginowane grzechy śmiertelne, czy inne dziwadła wymyślone przez ludzi.

Dyskutujemy o pojęciach niebo i piekło z punktu widzenia chrześcijanina. Ale jeśli dla Ciebie grzech ciężki nie istnieje - to cóż...nie istnieje również i pojęcie nieba, piekła itd. To, moim zdaniem, sprawa sumienia człowieka. Sumienia właściwie ukształtowanego od urodzenia!

Pozdrawiam w dzień Zmartwychwstania Pańskiego!
zsoborniki

Jako człowiek niewierzący, a przynajmniej nie zrzeszony z żadną religią (jestem panteistą), czuje się najbardziej związany z moimi braćmi na ziemi. Może ktoś dzięki modlitwie czuje się lepiej, ale jak dla mnie pomoc drugiemu człowiekowi nieść trzeba przede wszystkim fizycznie. Żaden z bogów nie obalił ogromnych reżimów. Zrobili to po prostu ludzie.

Lepiej bym się czuł, gdybyś napisał "właściwie ukształtowanego chrześcijańskiego sumienia", bowiem gdy piszesz po prostu o sumieniu, to odczytuje to tak, że ja mam skrzywione sumienie, tylko dlatego, że nie wierzę w to, w co Ty wierzysz.

Mnie nauczono wszystkich tych ludzkich rzeczy - nie bić się, nie kraść, nie wolno kłamać, być zazdrosnym, czy źle życzyć. Związki nauczyły mnie takich zasad jak szczerość, prawdomówność, wierność, wytrwałość. Wszystkie te rzeczy PLUS wiara w boga jest nauczana przez chrześcijaństwo. Ja jedynie odrzuciłem to ostatnie, bowiem doszedłem do osobistych wniosków, że jest mi to zbędne.

Wt kwi 26, 2011 20:11

Oriflamme napisał(a):
Jako człowiek niewierzący, a przynajmniej nie zrzeszony z żadną religią (jestem panteistą), czuje się najbardziej związany z moimi braćmi na ziemi. Może ktoś dzięki modlitwie czuje się lepiej, ale jak dla mnie pomoc drugiemu człowiekowi nieść trzeba przede wszystkim fizycznie. Żaden z bogów nie obalił ogromnych reżimów. Zrobili to po prostu ludzie.

Lepiej bym się czuł, gdybyś napisał "właściwie ukształtowanego chrześcijańskiego sumienia", bowiem gdy piszesz po prostu o sumieniu, to odczytuje to tak, że ja mam skrzywione sumienie, tylko dlatego, że nie wierzę w to, w co Ty wierzysz.

Mnie nauczono wszystkich tych ludzkich rzeczy - nie bić się, nie kraść, nie wolno kłamać, być zazdrosnym, czy źle życzyć. Związki nauczyły mnie takich zasad jak szczerość, prawdomówność, wierność, wytrwałość. Wszystkie te rzeczy PLUS wiara w boga jest nauczana przez chrześcijaństwo. Ja jedynie odrzuciłem to ostatnie, bowiem doszedłem do osobistych wniosków, że jest mi to zbędne.

A co to ma wspólnego z tematem: "Jeżeli w niebie jest tak pięknie..." ??????????

zsoborniki

Wt kwi 26, 2011 20:25

zsoborniki napisał(a):
Oriflamme napisał(a):

A co to ma wspólnego z tematem: "Jeżeli w niebie jest tak pięknie..." ??????????

Cóż, przede wszystkim to, że jeśli ludzie się zmienią, to i na ziemi może być raj. Nie potrzeba do tego nieba.

Wt kwi 26, 2011 20:36

WIST napisał(a):
W gruncie rzeczy nie wiem czy ktoś da zadowalającą odpowiedz. Kto z nas doświadczył nieba? Kto z nas w pełni pojmuje jak wygląda bycie w tym stanie? Jeśli niebo to przede wszystkim wieczna obecność z Bogiem, oglądanie Go, rozmowa, przenikanie Jego miłości to wszelkie wątpliwości tracą sens, bo gdzie indziej jest punkt ciężkości, bo nie chodzi o to kto z moich bliskich czy znajomych tam będzie, ale raczej że ja tam będę z Bogiem.

Czujesz ?
Mmm... tak, jestem w 7 niebie ...

Według mnie niebo jak i piekło są stanami umysłu. Pozwolę sobie zacytowac klasyka Ks.De Mello " Pytając się gdzie jest niebo czy piekło, zachowujesz się jak mała rybka pływająca w dużym oceanie pytająca się gdzie jest woda. Przebudź się lunatyku ! Wstawaj ! Życie jest tutaj ! Obudź się wreszcie ! "

Wt kwi 26, 2011 22:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3