Dlaczego Bog nie podal daty konca swiata?
Autor |
Wiadomość |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
 Re: Dlaczego Bog nie podal daty konca swiata?
Albowiem napisał(a): Czy sugerujesz, że rozwój nauki, techniki i ogólnie cywilizacji jest, jako skutek używania rozumu, wbrew Woli Boga? Według boga źle zrobiliśmy posiadając zdolność rozumowania i analizowania, tak więc trzeba powiedzieć, że postęp i nauka są złe. No, może nie postęp, bo mamy przecież lokalne społeczności amiszów, którzy korzystają tylko z tej wiedzy, która nie wymaga złożonej nauki. Ale nauka... Wielu fundamentalistów mówi, że to ingerowanie w sprawy, do których ma prawo tylko bóg; że jest to druga wieża babel, którą to staramy się zajrzeć bogu w okna...
|
Pn kwi 18, 2011 11:15 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Albowiem napisał(a): Za ok. 5 miliardów lat Słońce stanie się czerwonym olbrzymem i wchłonie najpierw Merkurego, a potem Wenus. Mars jest na tyle daleko, że uniknie tego losu. Ziemia jest akurat w takiej odległości od Słońca, że ciężko przewidzieć, czy zostanie wchłonięta, czy nie. Jeżeli przetrwa słoneczne stadium czerwonego olbrzyma, to potem wystygnie prawie do zera absolutnego i pozostanie na orbicie białego karła - pozostałości Słońca. Skoro Bóg stworzył Ziemię i dał ją ludziom na mieszkanie, to nie po to, by pozwolić na jej zniszczenie. Izajasz 45:18Bo tak powiedział Jehowa, Stwórca niebios, On, prawdziwy Bóg, Ten, który ukształtował ziemię i który ją uczynił, który ją mocno ugruntował, który nie stworzył jej po prostu na nic, który ukształtował ją po to, żeby była zamieszkana: „Jam jest Jehowa i nie ma nikogo innego.Psalm 104:5Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze.Przysłów 3:19Jehowa założył fundamenty ziemi mądrością. Mocno utwierdził niebiosa rozeznaniemJeremiasza 51:15On jest Tym, który utworzył ziemię swą mocą, Tym, który żyzną krainę utwierdził swoją mądrością, oraz Tym, który swym zrozumieniem rozpostarł niebiosa.
|
Pn kwi 18, 2011 12:49 |
|
 |
Jamsen
|
Oriflamme napisał(a): Według boga źle zrobiliśmy posiadając zdolność rozumowania i analizowania Przysłów 2:1-71 Synu mój, jeśli przyjmiesz moje wypowiedzi i zachowasz u siebie moje przykazania, 2 aby swym uchem zwracać uwagę na mądrość, tak by skłonić serce ku rozeznaniu; 3 jeśli też przywołasz zrozumienie i wydasz głos za rozeznaniem, 4 jeśli będziesz tego szukał jak srebra i poszukiwał jak ukrytych skarbów, 5 to zrozumiesz bojaźń przed Jehową i znajdziesz poznanie Boga. 6 Gdyż Jehowa daje mądrość; z jego ust pochodzi wiedza i rozeznanie. 7 I dla prostolinijnych zachowa on praktyczną mądrość; dla chodzących w nieskazitelności jest tarczą, Bóg Jehowa chce, by ludzie nabywali wiedzy i mądrości oraz zrozumienia otaczających ich rzeczy.
|
Pn kwi 18, 2011 12:55 |
|
|
|
 |
Oriflamme
|
Jamsen napisał(a): Skoro Bóg stworzył Ziemię i dał ją ludziom na mieszkanie, to nie po to, by pozwolić na jej zniszczenie. Równie dobrze można pleść bzdury pokroju "skoro bóg stworzył wszystkich ludzi równymi, to nie po to, by prowadzili okrutne wojny i się milionami wybijali". Bóg nie stanowi praw rządzących wszechświatem. Słońce spala swoje paliwo, a to mu się w końcu skończy. A co do Albowiem: Albowiem napisał(a): Ziemia jest akurat w takiej odległości od Słońca, że ciężko przewidzieć, czy zostanie wchłonięta, czy nie. Jeżeli przetrwa słoneczne stadium czerwonego olbrzyma, to potem wystygnie prawie do zera absolutnego i pozostanie na orbicie białego karła - pozostałości Słońca. Ziemia raczej wchłoniętą nie będzie, lecz czy to jest pocieszenie? Nasza atmosfera zostanie wypalona, tlen ucieknie w przestrzeń, zaś sama błękitna kulka zostanie nagrzana do niewyobrażalnej temperatury. Później zaś jak wspomniałeś faza białego karła nas zamrozi i będziemy podobni do Europy, czy Tytana.
|
Pn kwi 18, 2011 13:01 |
|
 |
Jamsen
|
noah44 napisał(a): Najprawdopodobniej koniec Ziemi bo w Apokalipsie jest napisane: nowe niebo i nowa ziemia. Chyba, że źle interpretuję. Termin "niebo" niekiedy odnosi się w Biblii do władzy, a "ziemia" do społeczeństwa poddanemu owej władzy. Kiedy więc Biblia mówi, że będzie "nowe niebo" i "nowa ziemia", to znaczy, że będzie nowy rząd i nowe społeczeństwo ludzkie. NIEBO Izajasza 14:13,1413 A przecież ty rzekłeś w swoim sercu: ‚Wstąpię aż na niebiosa. Wyniosę swój tron ponad gwiazdy Boże i zasiądę na górze spotkania, w najdalszych stronach północy. 14 Wstąpię ponad wyżyny obłoków; upodobnię się do Najwyższego’M’Clintock i Strong, Cyclopædia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature: „W scenerii, z jaką mamy do czynienia w proroczej wizji, niebo oznacza (...) ogół czynników rządzących, które (...) górują i panują nad poddanymi, podobnie jak fizyczny nieboskłon wznosi się i dominuje nad ziemią”ZIEMIA Psalm 96:1 Biblia WarszawskaŚpiewajcie Panu pieśń nową, Śpiewaj Panu, cała ziemio!W tej samej encyklopedii: "...ziemia zaś to lud, czyli zwykli mieszkańcy podlegający władzy zwierzchniej."
|
Pn kwi 18, 2011 13:15 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Oriflamme napisał(a): "skoro bóg stworzył wszystkich ludzi równymi, to nie po to, by prowadzili okrutne wojny i się milionami wybijali". Ale to prawda.
|
Pn kwi 18, 2011 13:16 |
|
 |
Oriflamme
|
Jamsen napisał(a): Ale to prawda. Ta, widzę to w codziennych informacjach na necie, w gazecie, w telewizji, na najbliższym otoczeniu ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
|
Pn kwi 18, 2011 13:23 |
|
 |
Jamsen
|
Oriflamme napisał(a): Jamsen napisał(a): Ale to prawda. Ta, widzę to w codziennych informacjach na necie, w gazecie, w telewizji, na najbliższym otoczeniu ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Bo nie Bóg jest za to odpowiedzialny.
|
Pn kwi 18, 2011 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może tak Bóg wypowie sie na ten temat - chyba potrafi to uczynić? Rzeczników i interpretatorów chyba nie potrzebuje? Nie mógłby raz w życiu wypowiedzieć sie zrozumiale, tak by nie było żadnych watpliwości że jest, jaki jest, oraz co mu w sercu gra itd.? Ukazać dowód który sprawi że wyznawcy innych religii porzucą je w skutek tego i masowo przechodzić będą na te jedynie słuszne i przwdziwe wyznanie. Chociaż raz.
|
Pn kwi 18, 2011 13:51 |
|
 |
Jamsen
|
kamil91 napisał(a): A może tak Bóg wypowie sie na ten temat - chyba potrafi to uczynić? Wypowiedział się na łamach Biblii. To Bóg kazał ja napisać, a tam jest tak: Przysłów 19:3To głupota ziemskiego człowieka wypacza jego drogę, a jego serce wybucha gniewem na Jehowę
|
Pn kwi 18, 2011 14:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ha, wolę Bhagawadgitę.
|
Pn kwi 18, 2011 14:13 |
|
 |
Jamsen
|
kamil91 napisał(a): Ukazać dowód który sprawi że wyznawcy innych religii porzucą je w skutek tego i masowo przechodzić będą na te jedynie słuszne i przwdziwe wyznanie. To Bóg nawet zapowiedział. Objawienie 17:1,151 I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, którzy mieli siedem czasz, i odezwał się do mnie, mówiąc: „Chodź, pokażę ci sąd nad wielką nierządnicą, która siedzi nad wieloma wodami 15 I mówi do mnie: „Wody, które ujrzałeś, gdzie siedzi nierządnica, oznaczają ludy i rzesze, i narody, i językiZ opisu Babilonu Wielkiego z innych fragmentów Objawienia wynika, że jest to religia fałszywa. Siedzi nad "wodami", czyli nad podległymi jej "ludami, rzeszami, i narodami, i językami". Jednak, co się ma z tymi "wodami" stać? Objawienie 16:12A szósty wylał swą czaszę na wielką rzekę Eufrat i jej woda wyschła, żeby została przygotowana droga dla królów ze wschodu słońca.Starożytny Babilon leżał nad rzeką Eufrat. Został zdobyty, gdy wojska medo-perskie zmieniły jej bieg. Podobnie stanie się z Babilonem Wielkim, ale najpierw muszą odpłynąć jego "wody". Nie należy się jednak spodziewać, że ci wszyscy, którzy odpłyną z religii fałszywqej, przyłączą się do prawdziwej. Jezus powiedział tak: Mateusza 7:13,1413 „Wchodźcie przez ciasną bramę; gdyż szeroka i przestronna jest droga prowadząca do zagłady i wielu jest tych, którzy nią wchodzą, 14 natomiast ciasna jest brama i wąska droga prowadząca do życia i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.kamil91 napisał(a): Ha, wolę Bhagawadgitę. Ależ masz do tego prawo  Tyle, że ona nie wyjaśnia niczego.
Ostatnio edytowano Pn kwi 18, 2011 14:33 przez Jamsen, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn kwi 18, 2011 14:24 |
|
 |
BumBleBee
|
Pan pragnie, abyśmy Go kochali jak dzieci. Wiecie jakie dziecko jest? Bezbronne, szuka matki i ojca swego i potrafi wierzyć bardziej niż pojęty naukowiec. Nie chodzi mi o to że naukowiec nie powinien wierzyć, wręcz przeciwnie- modlić się o łaskę mądrości aby Pana nie mieszać w świat tzw. dzisiejszej "mądrości". Tak, jestem pewien że żaden zwykły naukowiec nie będzie w stanie rozszyfrować Bożych planów. Chcecie to mówcie sobie dalej, że Pan powinien przyjść i nam powiedzieć jaka będzie data końca świata, ale do tego nie trzeba mądrości ludzkiej, jeśli On będzie chciał aby ktoś poznał tę datę więc nie wiem w czym rzecz. Bóg Ojciec nie chciał aby pierwsi ludzie zrywali owoc w tym zgubnym drzewie w Edenie, mogliśmy żyć beztrosko bez wszelkiego zła i epoki szatana w którym żyjemy. Jak sami mówimy- Pan jest sprawiedliwy i daje nam to na co zasługujemy, lecz jest także miłosierny. Sprawiedliwość polega na tym, że dostaniemy to na co zasłużyliśmy, a ostatnie czasy są okropne i pełne znieczulicy więc gdy odpowiedni czas nadejdzie, przyjdzie również Boski gniew nie jako że jesteśmy ułomni i zniewoleni przez grzech, tylko dlatego że nie potrafimy często poczuć tego prawdziwego żalu i oddać się Panu. Łotr który zawisł razem z Chrystusem Jezusem na krzyżu też z pewnością do tych najświętszych nie należał, zaś podejrzewam że szczery żal go wybawił i Pan okazał dla niego wielkie miłosierdzie. Jeśli o czymś zapomniałem, dopiszę. Pan z Wami 
_________________ Życie nie jest niczym innym, jak tylko wiecznym zmaganiem się z sobą samym i nie zakwita inaczej, jak tylko za cenę cierpienia.Dotrzymuj zawsze towarzystwa Panu Jezusowi w Ogrodzie Oliwnym, a On będzie umiał wzmocnić cię w godzinach udręk, które nadejdą
|
Pn kwi 18, 2011 14:30 |
|
 |
Oriflamme
|
BumBleeBe napisał(a): Pan pragnie, abyśmy Go kochali jak dzieci. Wiecie jakie dziecko jest? Bezbronne, szuka matki i ojca swego i potrafi wierzyć bardziej niż pojęty naukowiec. Wiesz, wielu ludzi mnie nie lubi, a niektórzy dla mnie ważni ludzie mają chwile, gdy we mnie nie wierzą. Lecz z tego powodu nie grożę im przerażającymi torturami, jakimi bóg karze tych, którzy w niego nie wierzą. To ma być miłość? "Kochaj mnie, bo inaczej Cię zabiję"? BumBleeBe napisał(a): Bóg Ojciec nie chciał aby pierwsi ludzie zrywali owoc w tym zgubnym drzewie w Edenie ... ale mimo to stworzył węża, który miał moc skuszenia człowieka. To tak jakby małe dziecko umieścić w pomieszczeniu ze stołem, na którym są narkotyki i dodatkowo w pomieszczeniu z dzieckiem zamknąć dilera prochów, mówiąc jedynie dziecku, by nie brało nic z tego stolika. Normalnego rodzica to by za takie coś do pierdla wsadzili, podczas gdy boga się za to wielbi. To się nazywa paranoja. BumBleBee napisał(a): mogliśmy żyć beztrosko bez wszelkiego zła i epoki szatana w którym żyjemy ... i bez świadomości, niczym roślinki. Bez wiedzy, czy coś jest dobre, czy złe; czy coś jest z pożytkiem, czy bez niego. Bez wszelakiego postępu. Bez totalnie niczego.
|
Pn kwi 18, 2011 20:02 |
|
 |
Jamsen
|
Oriflamme napisał(a): Lecz z tego powodu nie grożę im przerażającymi torturami, jakimi bóg karze tych, którzy w niego nie wierzą. To ma być miłość? "Kochaj mnie, bo inaczej Cię zabiję"? 1. Bóg nie karze torturami. 2. Bóg dał człowiekowi wolną wolę, więc ten może robić co mu się podoba. Najdłużej będzie mógł to robić do śmierci (tragiczny wypadek, choroba, starość). Natomiast ci, którzy kochają Boga i postępują zgodnie z Jego przykazaniami, będą mogli przedłużyć swoje życie na wieczność. Będzie jednak taki moment, kiedy Bóg - chcąc obdarzyć posłusznych mu ludzi życiem wiecznym i chcąc zapewnić im spokojne życie - będzie musiał unicestwić tych, którzy w tym będą przeszkadzać. Podkreślam... unicestwić, a nie wiecznie męczyć. Oriflamme napisał(a): ... ale mimo to stworzył węża, który miał moc skuszenia człowieka. Wąż to zwierzę i jak wszystkie zwierzęta, nie ma mocy kuszenia człowieka. Zwierzęciem tym posłużył się jednak ktoś inny. Według Biblii była to potężna osoba duchowa, która sprzeciwiła się Bogu i stała się Szatanem Diabłem. Objawienie 12:9Zrzucony więc został wielki smok, pradawny wąż, zwany Diabłem i Szatanem, który wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię; zrzucony został na ziemię, a z nim zostali zrzuceni jego aniołowie. Oriflamme napisał(a): ... i bez świadomości, niczym roślinki. Bez wiedzy, czy coś jest dobre, czy złe; czy coś jest z pożytkiem, czy bez niego. Bez wszelakiego postępu. Bez totalnie niczego. Powtórzę jeszcze raz... Przysłów 2:1-71 Synu mój, jeśli przyjmiesz moje wypowiedzi i zachowasz u siebie moje przykazania, 2 aby swym uchem zwracać uwagę na mądrość, tak by skłonić serce ku rozeznaniu; 3 jeśli też przywołasz zrozumienie i wydasz głos za rozeznaniem, 4 jeśli będziesz tego szukał jak srebra i poszukiwał jak ukrytych skarbów, 5 to zrozumiesz bojaźń przed Jehową i znajdziesz poznanie Boga. 6 Gdyż Jehowa daje mądrość; z jego ust pochodzi wiedza i rozeznanie. 7 I dla prostolinijnych zachowa on praktyczną mądrość; dla chodzących w nieskazitelności jest tarczą, Bóg Jehowa chce, by ludzie nabywali wiedzy i mądrości oraz zrozumienia otaczających ich rzeczy. Jednak chce, aby ta wiedzę ludzie wykorzystywali do budowania czegoś dobrego, a nie rujnowania czymś złym. Objawienie 11:18Ale narody srodze się rozgniewały i nadszedł twój srogi gniew i wyznaczony czas na sądzenie umarłych i danie nagrody twym niewolnikom, prorokom, i świętym, i bojącym się twego imienia, małym i wielkim, oraz na doprowadzenie do ruiny tych, którzy rujnują ziemię.
|
Wt kwi 19, 2011 9:07 |
|
|
|