Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Nadprzyrodzony cynizm 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Nadprzyrodzony cynizm
atheist napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Moim zdaniem przesadzasz z tym "świętym oburzeniem"
Moje oburzenie nie ma nic wspólnego ze świętością, nie przypisuję sobie takich atrybutów. Pytanie co Ty byś czuł, gdybyś się dowiedział, że jakaś sekta wykorzystywała seksualnie nieletnich (dość częsty przypadek). Policja zrobiła najazd na tę sektę, aresztowała część jej członków. Reszta przenosi się do nowej sidziby a jej guru oświadcza, że to co się wydarzyło, potwierdza, że sekta kroczy drogą światłości, bo inaczej nie podniosłaby się po tym. Nie trafiłby cię szlag? Swoją drogą ciekawe czy też uznałbyś to, że sekta nadal istnieje, za dowód jest nadprzyrodzonych fundamentów czy też raczej za ogłupienie umysłów jej członków, co w przypadku KK doskonale widać na tym forum

Przyjrzyjmy się tej sekcie:
- Gdyby niektórzy członkowie tej sekty wykorzystywali seksualnie nieletnich
- Pozostali członkowie tej sekty, a zwłaszcza jej władze, zarówno w głównych tezach ideologiczych tej sekty, jak i w bieżących reakcjach, potepialiby takie wynaturzenia i okazywali współczucie pokrzywdzonym
To wskutek takiej wypowiedzi (nie że to co się wydarzyło, potwierdza, że sekta kroczy drogą światłości, bo inaczej nie podniosłaby się po tym , ale że przetrwanie sekty w warunkach gdy niektórzy jej członkowie okazali się wynaturzeni i doprowadzili przez to do skandalu wokół sekty, może świadczyć o kierowanią nią mimo wszystko przez Boga)
- szlag by mnie nie trafił
- dalsze istnienie tej "sekty" uznałbym za uzasadnione, a tezę o jej nadprzyrodzonych fundamentach za godną rozpatrzenia.

N lip 03, 2011 20:05
Zobacz profil WWW
Moderator

atheist napisał(a):
Mam prawo do takich opinii a wiele z czynów Kościoła mnie do tego upoważnia.

Oczywiście, masz prawo do redukowania wszystkiego tylko do kasy.
Ja tylko napisałem, że to świadczy o Tobie.
Jak?
Sam sobie odpowiadasz.

N lip 03, 2011 20:07
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
atheist napisał(a):
Mam prawo do takich opinii a wiele z czynów Kościoła mnie do tego upoważnia.

Oczywiście, masz prawo do redukowania wszystkiego tylko do kasy.
Ja tylko napisałem, że to świadczy o Tobie.
Jak?
Sam sobie odpowiadasz.

Nie słyszałem co prawda, aby kalumnie wobec ateistów miały być jakoś szczególnie wynagradzane po śmierci, ale widocznie nie doczytałem wszystkich katolickich interpretacji Pisma Świętego.
Przyczepiłeś się jednego zdania, które jest tematem na inny zupełnie wątek. Tak, uważam, że większość hierarchów Kościoła ma gdzieś dusze swoich wiernych, za to liczą się dla nich wpływy i kasa. Ukrywanie pedofilii przez tyle lat pokazuje to dobitnie. Przykłady można mnożyć, ale to nie ten wątek. Ale Ty oczywiście zamiast spojrzeć na własne podwórko, wolisz oskarżać ateiśtę o brak moralności i dalej klepać zdrowaśki w przeświadczeniu, że wszystko jest święte w tym Waszym grajdole, bo czuwa nad Wami Duch Święty.

N lip 03, 2011 20:52
W KK nie ma odpowiedzialności zbiorowej. W prawie też przedstawia się dowody przeciwko Iksińskiemu, nie całemu Kościołowi. A troska o dobro i oczyszczenie się KK jest ostatnią sprawą, która będzie przedmiotem troski atheisty.
To zarzuty typu: pokaż Lizo mi jak prostujesz biskupa Ygrekowskiego, bo postępuje on niegodnie. A, że sąd niczego nie uczynił w sprawie jest nieważne. Ważne, że padł strzał! Bramka KK jest szeroka. I kto jest tu cyniczny?

N lip 03, 2011 21:02
Liza napisał(a):
Dlaczego nie zostali skazani przez cywilne sądy? Zastanawiałeś się nad tym? Dlaczego afera wynika po wielu latach? Czy dotyczy tylko duchownych? Jaki był udział duchownych w stosunku do stwierdzonych przypadków pedofilii? Dlaczego media nie pisują o pedofilii znanych osobistości a skupiają się tylko na KK?

Dlatego, że instytucja, która uważa się za świętą, natchnioną przez Boga, będącą źródłem moralności i ostoją wszelkich wartości przez lata robiła wszystko, aby ukryć i zatuszować zbrodnie, jakich się dopuszczali jej członkowie. Nie chodzi o to, że wsród księży są pedofile. Są oni pewnie w takim samym procencie wśród księży co wśród ateistów. To tylko Wy wierzycie, że jesteście pod jakąś szczególną opieką Ducha Świętego, Aniołów Stróży, Najświętszej Panienki i całej tej niebieskiej hałastry. Ludzie racjonalnie myślący wiedzą, że to bajki i nikt nie oczekuje, że wśród księży nie będzie pedofili czy złodziei. Ale oczekujemy, że nie będziecie ukrywać najgorszych podłości, pouczając jednocześnie ludzi, że nie powinni się onanizować, bo pójdą do piekła!

N lip 03, 2011 21:05

atheist napisał(a):
Zoll napisał(a):
Określenie negatywnego zjawiska "dość częstym" w danej grupie było punktem wyjsciowym dla powstania antysemityzmu, islamofobii, homofobii i wszelkich maści ksenofobii.

??? Czyli, że jeśli piszę, że wykorzystywanie nieletnich jest dość częstym zjawiskiem w sektach (bo to prawda) to oznacza??? Bronisz sekt? O co Ci chodzi?

Skoro pisałeś o KRK, to albo wprowadzasz porównanie do sekty (które jest nieuprawnione ze względów wymienionych wyżej) albo piszesz o pedofilii w sektach, (co jest off topem).
Najczęsciej w sektach wykorzystywani są dorośli lub osoby młodociane, bo wciągnięcie do sekt w znacznej większosci przypadków polega na dobrowolnym przystąpieniu członka; Dzieci w większości pozostają pod opieką rodziców lub opiekunów, stąd ich zdolność do przystąpywania jest wyłaczona (chyba że wstępuje cała rodzina, ale to znaczna mniejszość). Rozumiem, że wg Ciebie większość członków sekt to pedofile? Prosiłbym o dane...

N lip 03, 2011 21:05
Zobacz profil WWW
Liza napisał(a):
W KK nie ma odpowiedzialności zbiorowej. W prawie też przedstawia się dowody przeciwko Iksińskiemu, nie całemu Kościołowi. A troska o dobro i oczyszczenie się KK jest ostatnią sprawą, która będzie przedmiotem troski atheisty.
To zarzuty typu: pokaż Lizo mi jak prostujesz biskupa Ygrekowskiego, bo postępuje on niegodnie. A, że sąd niczego nie uczynił w sprawie jest nieważne. Ważne, że padł strzał! Bramka KK jest szeroka. I kto jest tu cyniczny?

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jeżeli różni hierarchowie Kościóła ukrywają pedofilę przez lata to mam prawo napisać, że Kościół ukrywa pedofilię i nie ma to nic wspólnego z odpowiedzialnością zbiorową tylko z utratą moralności przez Kościół jako instytucję. To, że wśród komunistów tez byli uczciwi ludzie nie zabrania mi twierdzić, że komunizm był zbrodniczym systemem.

N lip 03, 2011 21:09
Zoll napisał(a):
Rozumiem, że wg Ciebie większość członków sekt to pedofile? Prosiłbym o dane...

Dajżesz spokój, gdzie ja coś takiego napisałem? Napisałem tylko, że "dość często" w sektach wykorzystuje się seksualnie nieletnich. Nie wiem czy jest to 10% przypadków sekt czy 50%. Chodziło mi tylko o to, że to nic wyjątkowego w sektach.

N lip 03, 2011 21:13
atheist napisał(a):
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jeżeli różni hierarchowie Kościóła ukrywają pedofilę przez lata to mam prawo napisać, że Kościół ukrywa pedofilię i nie ma to nic wspólnego z odpowiedzialnością zbiorową tylko z utratą moralności przez Kościół jako instytucję. To, że wśród komunistów tez byli uczciwi ludzie nie zabrania mi twierdzić, że komunizm był zbrodniczym systemem.

Założenia komunizmu oparte były na trosce o człowieka? A był zbrodniczym systemem, bo większość komunistów to zbrodniarze? Nie składa mi się porównanie komunizmu z Kościołem....Moralność to cecha konkretnego człowieka. I za swój czyn odpowie pedofil i ci, którzy to ukrywali. Ja nie mam z tym procederem nic wspólnego i moralność katolików nie zmieniła się z tego powodu. Mamy na to nawet stosowny cytat w PŚ o słuchaniu, ale nie naśladowaniu czynów faryzeuszy.

N lip 03, 2011 21:20

Atheist ma dużo racji w tym co pisze (choć te wstawki o tacy, mógłbyś sobie darować, w kontekście takiego poważnego problemu). Kto powinien świecić najlepszym przykładem jak nie Kościół, a w szczególności kapłani? Ten ksiądz nie chciał powiedzieć niczego złego, ale powiedział to w sposób delikatnie mówiąc nieroztropny. Biorąc pod uwagę tak poważny problem, trzeba naprawdę zastanowić się co się mówi. Wy jesteście przekonani, mocni w swoim przywiązaniu do Kościoła, ale pomyślcie o tych wszystkich, którzy się wahają, mają problemy z wiarą, itd. Dla nich taka wypowiedź może świadczyć o bucie Kościoła - mogą tę wypowiedź zrozumieć na zasadzie: "To cud, robimy tyle dziadostwa, a nadal istniejemy". Moim zdaniem w tych sprawach trzeba mówić jak najmniej tylko robić jak najwięcej aby oczyścić Kościół z tych, którzy popełniali te niegodziwości...

N lip 03, 2011 21:24

atheist napisał(a):

Faktycznie Kościół to ludzie jednak nie wszyscy ukrywają pedofilię więc nieuczciwe jest mówić, że Kościół ukrywa pedofilię . Bo jeśli część ateistów ukrywa pedofilię to nie uczciwe jest mówić, że ateiści ukrywają pedofilię i nie można tego wiązać z utratą moralności przez ateistów.

N lip 03, 2011 21:27
Asparagus: wiele lat temu papież Paweł VI powiedział, że swąd szatana wtargnął do Kościoła. Możesz sobie dalej dopowiedzieć? Zapowiedziano, że wiele osób odejdzie od Kościoła...nie tykam personalnie akurat tej niefortunnej wypowiedzi. Taką jednak była. Niewielu zrozumie o co chodziło.

N lip 03, 2011 21:36

Cytuj:
To tylko Wy wierzycie, że jesteście pod jakąś szczególną opieką Ducha Świętego, Aniołów Stróży, Najświętszej Panienki i całej tej niebieskiej hałastry.
Katolicy nie wierzą w opiekę niebieskiej hałastry.
Cytuj:
Ludzie racjonalnie myślący wiedzą, że to bajki i nikt nie oczekuje, że wśród księży nie będzie pedofili czy złodziei.
Co rozumiesz przez to, że "nikt nie oczekuje, że nie będzie wśród księży pedofili czy złodziei? Bo katolicy i wszyscy mogą i nawet powinni oczekiwać, że pedofile czy złodizeje przestaną być księżmi. Jeśli brać dosłownie twoją niefortunną wypowiedź, to należy się spodziewać, że ksiądz którego znamy to pedofil lub złodziej... a gdzie domniemanie niewinności?

Cytuj:
Ale oczekujemy, że nie będziecie ukrywać najgorszych podłości, pouczając jednocześnie ludzi, że nie powinni się onanizować, bo pójdą do piekła!

Czyżby druga osoba l. mnogiej połaczona "z zarzutem ukrywania podłości" oznacza, że traktujesz nas jako grupę decyzyjną w Kościelę? Dziękuje za uznanie, ale zły adres. Za to druga część odezwu jest raczej autorskim skojarzeniem, niźli miałaby mieć większy związek z częścią pierwszą...

Z innej beczki:
Cytuj:
On May 16, 2011 the Vatican published new guidelines, drawn up by drawn up by Cardinal William Levada, the head of the Congregation of the Doctrine of the Faith, on dealing with the clergy sexual abuse cases.[118] The guidelines tell the bishops and heads of Catholic religious orders worldwide to develop "clear and coordinated" procedures for dealing with the sexual abuse allegation by May 2012.[119] The guidelines instruct the bishops to cooperate with the police and respect the relevant local laws in investigating and reporting allegations of sexual abuse by the clergy to the civic authorities, but do not make such reporting mandatory. The guidelines also reinforce bishops' exclusive authority in dealing with abuse cases. The recommendations do not have the status of church law and do not provide any specific enforcement mechanisms. Victims advocacy groups criticized the new guidelines as insufficient and not going far enough.[120][121]

Na razie to taki kościelny soft law. Czekam na nowelę Postępowania Kanonicznego. Jeśli któryś z księży świadomie utrudniał dochodzenie lub śledztwo, to czemu nie postawić mu zarzuty i skazać jeśli jest temu winny. Rozumiem Twoje zdenerwowanie sprawami, ale zły adres zarzutów lub dobór słów prowadzi do dalszych napięć i okopywania się na stanowiskach.

Cytuj:
In September 2010, Pope Benedict XVI lamented that the Roman Catholic Church had not been vigilant enough or quick enough in responding to the problem of sexual abuse by Catholic clergy. In discussions with the press, he stated that
"These revelations were for me a shock and a great sadness. It is difficult to understand how this perversion of the priestly ministry was possible,"
"It is also a great sadness that the authorities of the church were not sufficiently vigilant and insufficiently quick and decisive in taking the necessary measures."

Nie ma w wypowiedzi słów o ukrywaniu takich przypadków. Wynika to z tego, że hierarchia reagowała, ale w przeszłosci niewłasciwie - zamiast wydalić księdza-pedofila z kapłaństwa, kierowała go do klasztorów lub innego miejsca odosobnienia. W tej mierze zarzut o ukrywaniu może być zasadny, ale w stosunku do udokumentowanych przypadków (chyba że obarczamy za to wszystkich biskupów).

N lip 03, 2011 21:45
Zobacz profil WWW
Asparagus napisał(a):
Atheist ma dużo racji w tym co pisze (choć te wstawki o tacy, mógłbyś sobie darować, w kontekście takiego poważnego problemu).

Dziękuję Asparagus a te wstawki z tacą rzeczywiście mogłem sobie darować.

N lip 03, 2011 21:47
Seweryn napisał(a):
Faktycznie Kościół to ludzie jednak nie wszyscy ukrywają pedofilię więc nieuczciwe jest mówić, że Kościół ukrywa pedofilię . Bo jeśli część ateistów ukrywa pedofilię to nie uczciwe jest mówić, że ateiści ukrywają pedofilię i nie można tego wiązać z utratą moralności przez ateistów.

Niestety nie zrozumiałeś. Oczywiście, że grzechy jednych nie obarczają innych. Ale grzechy członków jakiejś instytucji obarczają tę instytucję, zwłaszcza jeśli ta instytucja w sposób planowy ukrywa te grzechy.

N lip 03, 2011 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona