Niedziela - Dzień święty ????
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Tradycjonalista napisał(a): To nie należy do przykazań Bożych. 
To zapytaj czy są chrześcijanami czy żydami? Bo jeżeli ważniejsze dla nich jest to co przyniósł Mojżesz z góry od tego co ogłosił Bóg własnymi ustami...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr mar 23, 2005 9:49 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): Tradycjonalista napisał(a): To nie należy do przykazań Bożych.  To zapytaj czy są chrześcijanami czy żydami? Bo jeżeli ważniejsze dla nich jest to co przyniósł Mojżesz z góry od tego co ogłosił Bóg własnymi ustami...
Co Bóg ogłosił własnymi ustami? 
|
Śr mar 23, 2005 17:34 |
|
 |
Agniulka
|
Tradycjonalista napisał(a): Co Bóg ogłosił własnymi ustami? 
A kto powiedział o obcinaniu rąk i wyłupywaniu oczu ? JEZUS ! To nie Bóg ?
|
Śr mar 23, 2005 18:26 |
|
|
|
 |
Gość
|
To należy do Dekalogu? 
|
Śr mar 23, 2005 19:04 |
|
 |
Agniulka
|
Przeczytaj jeszce raz na co odpowiadałam, bo nie chce mi się tłumaczyć znowu od początku 
|
Śr mar 23, 2005 20:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mała uwaga: 7 dniem tygodnia w judaiźmie jest sobota - Bóg odpoczął 7 dnia, dlatego Żydzi świętują w sobotę.
Niedziela była pierwszym dniem i w chrześcijaństwie jest to pierwszy dzień tygodnia - kapłan na zakończenie Mszy św. udziela błogosławieństwa na pozostałe 6 dni tygodnia.
Pierwszego dnia tygodnia Chrystus Zmartwychwstał i 50 dni póżniej, też pierwszego dnia tygodnia, w niedzielę, nastąpiło zesłanie Ducha Świętego - inauguracja Kościoła.
|
Śr mar 23, 2005 21:53 |
|
 |
Tess
|
Sluszna uwaga Alus 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Cz mar 24, 2005 3:56 |
|
 |
sim_pet
|
Alus napisał(a): Pierwszego dnia tygodnia Chrystus Zmartwychwstał i 50 dni póżniej, też pierwszego dnia tygodnia, w niedzielę, nastąpiło zesłanie Ducha Świętego - inauguracja Kościoła.
A jak to sprawdzić?
_________________ Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła!
|
N wrz 25, 2005 12:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najlepiej poczytać Nowy Testament....CAŁY, a nie wybrane fragmenty
|
N wrz 25, 2005 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ci którzy wierzą tylko PŚ powinni też wierzyć temu co PŚ mówi o Tradycji i wierzyć nie tylko PŚ. Adwentyści mają takie pojęcie o historii Kościoła jak świnia o gwiazdach, a w dodatku z braku argumentów czepiają się pierdół (znak krzyża, niedziela, dzień Bożego narodzenia...). Cóż poradzić? Modlić się o inteligencję dla nich.
|
N wrz 25, 2005 15:25 |
|
 |
sim_pet
|
Zefciu ale jaką masz pewność że tradycja nie zostala zdeformowana 
|
N wrz 25, 2005 15:26 |
|
 |
sim_pet
|
Ps. Zefciu zamiast tracić czas na post którego mogłoby nie być lepiej byłoby gdybyś ten czas przeznaczył na argumenty które nie pozostawiałby wątpliwości 
|
N wrz 25, 2005 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zamiast pisac dwa posty w których złożone z DWÓCH zdań....w dodatku nie merytorycznych i nic nie wnoszacych. Moze lepiej zabrałbys sie do czegos konkretnego i napisał odpowiedz na pytanie:
Jaką masz pewnośc, ze została zdeformowana?
W ramach postu odpowiem ci na Twoje pytanie:
Ja mam pewnośc, że NIE, a gwarancja tej pewności jest 2 tysiace lat istnienia Koscioł Chrytusowego.....gdyby było inaczej ten Kosciół juz dawno by runął.
Teraz czekam cierpliwie na Twoja argumentacje poparta czyms konkretnym....tylko błagam nie wysilaj sie na absurdalne jednozdaniowe posty...bo pomysle, ze szwankujesz nieco tam i ówdzie
|
N wrz 25, 2005 19:54 |
|
 |
sim_pet
|
Belizariusz napisał(a): Jaką masz pewnośc, ze została zdeformowana? Nie mam tej pewności dlatego też wolę być przezorny i zabezpieczony Cytuj: a mam pewnośc, że NIE, a gwarancja tej pewności jest 2 tysiace lat istnienia Koscioł Chrytusowego.....gdyby było inaczej ten Kosciół juz dawno by runął.
Inne wyznania też istnieją ładnych parę lat i nadal trwają? więc jak dla mnie to żaden argument 
|
N wrz 25, 2005 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie dosyć, że Chrzęscijaństwo trwa - to na dodatek się jeszcze rozwija ...
|
N wrz 25, 2005 23:03 |
|
|
|