Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 13:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
 Mówił głupi ... nie ma Boga ... 
Autor Wiadomość
Post Re: Mówił głupi ... nie ma Boga ...
Soul33 napisał(a):
Nie, ale interesuje mnie, dlaczego tak sądzisz.
Nie zauważyłeś paradoksalności tego wątku? Powstała niezamierzenie, wskutek braku obycia założyciela z tematem, którym się zajął. Mogę się tylko domyślać, że chodziło o prowokację... Tymczasem, jeżeli ktoś uważa, że niewierzący (bo to właśnie oni, w licznych przykładach, zostali opisani na początku) są głupi, to nie będzie dyskutował o tym z kimś, kogo za głupiego uważa. Zresztą ma na swoje poparcie Biblię:

Uczyć głupiego - to kleić skorupy
    lub budzić śpiącego z głębokiego snu.
    Nauczać głupiego - to jakby nauczać drzemiącego,
    który jeszcze w końcu zapyta: «A o co chodzi?»
    Płacz nad zmarłym, stracił bowiem światło,
    płacz nad głupim, bo rozum zgubił.
    Ciszej płacz nad zmarłym, bo znalazł odpoczynek,
    życie zaś głupiego gorsze jest od śmierci.
    Żałoba po zmarłym trwa siedem dni,
    po głupim i bezbożnym zaś przez wszystkie dni jego życia.
    Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy
    i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
    Strzeż się go, byś nie miał przykrości
    i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
    Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie
    i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
    Cóż jest cięższego nad ołów?
    a jak mu na imię? Głupi.
    [Syr 22,9-14]

Nawet więc, gdyby założyciel wątku już na początku domagał się od wierzącego uzasadnienia swojej opinii o bezbożnikach, to po takim, a nie innym postawieniu sprawy, nie otrzyma tegoż niczego, dlatego że nikt, kto ten paradoks zobaczy, nie będzie chciał z nim dyskutować. Nie znaczy to, że uważam np. ciebie za głupiego, albo i nawet samego wątkotwórcę, tyle że całość już na samym początku została tak głupio postawiona, że dyskutować zwyczajnie nie ma o czym.

Pn paź 31, 2011 1:08
Acro napisał(a):
Dzięki takim głupcom piszesz te swoje 'odważne ' myśli na kompie, zamiast podkradać wilkom padlinę... :(
Czyżbyś negował doktrynę o judeochrześcijańskich korzeniach cywilizacji europejskiej? To antysemita jesteś :mrgreen:

Pn paź 31, 2011 1:13

Cawilian juz po "warunkach brzegowych" szczerzylem zeby, ale po "antysemicie" padlem haha.

Gdziestam przeczytalem, ze w europie w xv wieku bylo 70 uniwersytetow a reszta swiata miala ich dokladnie zero. Zapewne dzieki temu ci wybitni naukowcy ateisci mogli byc wybitni, bo inaczej by podkradali padline wilkom. Ale ja tam sie nie znam, glupi katol jestem

Pn paź 31, 2011 1:40

Acro napisał(a):
[
Nie żaden duszek tylko prawa fizyki.
No co ty opowiadasz? Coś tak skomplikowanego miałoby się SAMO zrobić? To co, może jeszcze wszechświat też sam się zrobił? Mówię ci, specjalne duszki robiące płatki śniegu to jedyne racjonalne wytłumaczenie!

A gdzie napisałem że to samo się zrobiło?

Pn paź 31, 2011 8:53

formek1 napisał(a):
Acro napisał(a):
[
Nie żaden duszek tylko prawa fizyki.
No co ty opowiadasz? Coś tak skomplikowanego miałoby się SAMO zrobić? To co, może jeszcze wszechświat też sam się zrobił? Mówię ci, specjalne duszki robiące płatki śniegu to jedyne racjonalne wytłumaczenie!

Napisałeś post wczesniej, że płatki śniegu zrobiły się same dzięki działaniom praw fizyki. Wierutne głupoty! Są na to zbyt skomplikowane! Zrobiły je specjalne duszki!

Pn paź 31, 2011 9:29

Cytuj:
Cawilian juz po "warunkach brzegowych" szczerzylem zeby, ale po "antysemicie" padlem haha.

To odstaw ten kawałek sera ;)
ulmus102 napisał(a):
"

Gdziestam przeczytalem, ze w europie w xv wieku bylo 70 uniwersytetow a reszta swiata miala ich dokladnie zero. Zapewne dzieki temu ci wybitni naukowcy ateisci mogli byc wybitni, bo inaczej by podkradali padline wilkom. Ale ja tam sie nie znam, glupi katol jestem

No i?
Te uniwersytety to zawdzięczamy tym 'korzeniom', czy może powstawały pomimo nich?
Popatrz też na współczesny ranking uniwersytetów. Ile w pierwszej dziesiątce jest takich europejskich, z tymi korzeniami, a ile amerykańskich, świeckich?

Rozwój nauki zawdzięczamy judeochrześcijaństwu w taki samym stopniu, co rozwój gazownictwa Hitlerowcom.

Pn paź 31, 2011 9:38

nie no, nie wierzę ci. Na pewno nie jesteś tak płaski, jak usiłujesz to przedstawić. Bo piszesz, że żaden współczesny uniwersytet nie czerpie z dziedzictwa swoich poprzedników. I zamykasz oczy na fakt, że całe szkolnictwo, ba! nauka, przez wieki było w rękach ludzi Kościoła. Piszesz ignorując oczywiste fakty.

Pn paź 31, 2011 15:49

Acro napisał(a):

Napisałeś post wczesniej, że płatki śniegu zrobiły się same dzięki działaniom praw fizyki. Wierutne głupoty! Są na to zbyt skomplikowane! Zrobiły je specjalne duszki!

Nie napisałem że zrobiły się same .
Napisałem że zrobiły się dzięki prawom fizyki.

Tak jak podkładkę robi maszyna .
Podkładka robi się sama dzięki maszynie.
sama się przemieszcza na taśmociągu a potem sama się pakuje w karton.

Pn paź 31, 2011 17:20
ulmus102 napisał(a):

No i jakich to wielkich odkryć dokonano na tych uniwersytetach będących pod kuratelą Kościoła miedzy XI a XV w.? Czego nowego o świecie dowiedzieliśmy się dzięki pracy tych uniwersytetów? Jakie były ich osiągnięcia naukowe poza niekończącymi się dysputami teologicznymi i omawianiem w kółko dzieł Arystotelesa? Dopiero złamanie monopolu Kościoła przyniosło gwałtowny rozwój nauce.

Pn paź 31, 2011 18:05

Hehe nie tylko Arystotelesa ale Platona i innych. Zreszta w tamtym okresie duze znaczenie miala arabska mysl filozoficzna. Oni tez tracili czas na omaqianie w kolko dziel Arystotelesa. Tylko ignorantom wydaje sie, ze to byl okres straconego czasu. Gdybys nie zaciemnial sobie umyslu kosciolofobia, to nie zadawalbys tak glupich pytan.

Pn paź 31, 2011 20:04

ulmus102 napisał(a):
nie no, nie wierzę ci. Na pewno nie jesteś tak płaski, jak usiłujesz to przedstawić. Bo piszesz, że żaden współczesny uniwersytet nie czerpie z dziedzictwa swoich poprzedników. I zamykasz oczy na fakt, że całe szkolnictwo, ba! nauka, przez wieki było w rękach ludzi Kościoła. Piszesz ignorując oczywiste fakty.

Jasne, że były. Chyba wszystko było. Pytanie: czy to im sie jakoś szczególnie przysłużyło.

Kurczę, do tego dałem sie zbić z tematu. Nie mają bowiem znaczenia korzenia i korzonki uniwersytetów: faktem jest, że ci 'głupcy' (bo niewierzący) to absolutna elita naukowa świata, największe współczesne umysły.

Pn paź 31, 2011 20:56

formek1 napisał(a):
Acro napisał(a):

Nie napisałem że zrobiły się same .
Napisałem że zrobiły się dzięki prawom fizyki.

Tak jak podkładkę robi maszyna .
Podkładka robi się sama dzięki maszynie.
sama się przemieszcza na taśmociągu a potem sama się pakuje w karton.

Napisałeś : nawet kawałek blaszki musiał ktoś zrobić a to mało skomplikowany przedmiot.
Sugerujesz, że rzeczy sa robione przez prawa fizyki? Jesli tak, to ok, tylko troche to niezręcznie brzmi - sugeruje jakąś celowość i wolę w tym procesie.

Pn paź 31, 2011 21:00
Jeszcze dopowiem: W Biblii wiara w Boga jest początkiem mądrości. Kto ją odrzuca, ten głupi. W takiej sytuacji dyskutować nie ma o czym, bo przecież z głupim nie warto.

Można jednak podejść do początkowego pytania, jako do zależności między niewiarą a uczonością. Takie podejście podobne jest do wypisania z palety uczonych wszystkich tych, którzy mieli rude włosy i postawienie podobnego pytania: czy ludzie z rudymi włosami są głupi. Nie wiem, czy wyrażam się dostatecznie jasno? Nie istnieje żadna sensowna korelacja pomiędzy kolorem włosów a inteligencją, podobnie jak między wiarą a inteligencją. Co jednak można powiedzieć o człowieku, który usiłuje ją znaleźć?

Pn paź 31, 2011 21:36

Cawilian napisał(a):
Jeszcze dopowiem: W Biblii wiara w Boga jest początkiem mądrości. Kto ją odrzuca, ten głupi. W takiej sytuacji dyskutować nie ma o czym, bo przecież z głupim nie warto.

A co na ten temat mówi Włądca pierścieni? Wydaje mi się, że to wspaniałe dzieło jest jednakowo jak Biblia uprawione do oceniania, kto jest, a kto nie jest mądry.

Cytuj:
Nie istnieje żadna sensowna korelacja pomiędzy kolorem włosów a inteligencją, .

Nie wiem. Zbadałeś? Może jest, może nie ma. Pewno nie, ale dopóki nie zbadasz, to nie będziesz miał pewności, wiec nie gdybajmy.

Cytuj:
Nie istnieje żadna sensowna korelacja pomiędzy kolorem włosów a inteligencją, podobnie jak między wiarą a inteligencją.

Nie wiem nic o takich badaniach. Mówimy tu o korelacji między dorobkiem naukowym a religijnością - i ta jest wyraźna. średnio w społeczeństwach zachodnich ateiści stanowią kilka-kilkanaście procent. Wsród osób z wyższym wykształceniem (jeśli dobrze pamiętam) - 33%. Wśród amerykańskiej elity, wyróżnionej przynależnoscią do National Academy of Science - już przytłaczająca większość.

Sukcesy w nauce odnoszą ludzie krytyczni, błyskotliwi, kreatywni, łamiący stereotypy itp. Można więc domniemywać, że te cechy nie sprzyjają religijności. Jakieś inne wytłumaczenie?

Pn paź 31, 2011 22:16
Acro napisał(a):
Sukcesy w nauce odnoszą ludzie krytyczni, błyskotliwi, kreatywni, łamiący stereotypy itp. Można więc domniemywać, że te cechy nie sprzyjają religijności. Jakieś inne wytłumaczenie?
Tyle że nauka nie jest mniemanologią. Chcesz bronić tezy o związku między kolorem włosów (albo religijnością) a inteligencją¹ - proszę bardzo. Skoro jesteś za tą tezą, to na Tobie spoczywa wymóg dowodu. Jeżeli jednak nie znajdziesz żadnych badań na ten temat, to daruj sobie erystyczne sztuczki.

Pn paź 31, 2011 23:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona