Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze?
Autor |
Wiadomość |
Toshe36
|
 Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze
maly_kwiatek napisał(a): Bóg niczego nie powinien, jest Bogiem wszechmocnym, nic nie musi i jest TEN KTÓRY JEST. Ręce opadają. Wierzysz w ten tekst JESTEM KTÓRY JESTEM? Nawet moje dzieciaki tego nie kupują. Kto się tak przedstawia? Czyżby Bóg wstydził się swojego imienia, czy może raczej tłumacze pisma robią nas w balona? Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię i my jako wyznawcy powinniśmy je znać, by wiedzieć do kogo się modlimy.
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Cz lis 17, 2011 10:37 |
|
|
|
 |
noOne
|
Toshe36 napisał(a): Ręce opadają. Wierzysz w ten tekst JESTEM KTÓRY JESTEM? Nawet moje dzieciaki tego nie kupują. Kto się tak przedstawia? . "jaki ojciec taki syn" znasz to ? Cytuj: Czyżby Bóg wstydził się swojego imienia, czy może raczej tłumacze pisma robią nas w balona? Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię i my jako wyznawcy powinniśmy je znać, by wiedzieć do kogo się modlimy
sądzisz że posiadłeś wiedzę i władzę aby sądzić Bożą Wolę i Jego Swięte Słowo ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz lis 17, 2011 11:12 |
|
 |
Toshe36
|
noOne napisał(a): Toshe36 napisał(a): Ręce opadają. Wierzysz w ten tekst JESTEM KTÓRY JESTEM? Nawet moje dzieciaki tego nie kupują. Kto się tak przedstawia? . "jaki ojciec taki syn" znasz to ? Cytuj: Czyżby Bóg wstydził się swojego imienia, czy może raczej tłumacze pisma robią nas w balona? Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię i my jako wyznawcy powinniśmy je znać, by wiedzieć do kogo się modlimy
sądzisz że posiadłeś wiedzę i władzę aby sądzić Bożą Wolę i Jego Swięte Słowo ? Moja wiedza jest mierna i nie ma tu nic do rzeczy natomiast faktem biblijnym jest, że Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię. Tylko dlaczego jest ono zatajane? Czemu trzeba trzymać wyznawców w niewiedzy? Czyżby byli zbyt tępi by je zapamiętać?
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Cz lis 17, 2011 11:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toshe36 napisał(a): Moja wiedza jest mierna i nie ma tu nic do rzeczy natomiast faktem biblijnym jest, że Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię. Tylko dlaczego jest ono zatajane? Czemu trzeba trzymać wyznawców w niewiedzy? Czyżby byli zbyt tępi by je zapamiętać? Podziel się swoją wiedzą z nami, miernotami, oświeć nas jakie jest Jego imię?
|
Cz lis 17, 2011 12:10 |
|
 |
Toshe36
|
Kozioł napisał(a): Toshe36 napisał(a): Moja wiedza jest mierna i nie ma tu nic do rzeczy natomiast faktem biblijnym jest, że Bóg powiedział ludziom jak brzmi jego imię. Tylko dlaczego jest ono zatajane? Czemu trzeba trzymać wyznawców w niewiedzy? Czyżby byli zbyt tępi by je zapamiętać? Podziel się swoją wiedzą z nami, miernotami, oświeć nas jakie jest Jego imię? Proszę bardzo. Cytat z encyklopedii, czyli obiektywne źródło nie broniące żadnego wyznania: ZAKAZ STOSOWANIA IMIENIA BOŻEGO W KOŚCIELE KATOLICKIM. Jak podały 11 września 2008 media, watykańska Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów na polecenie papieża Benedykta XVI wydała dyrektywę o wycofaniu z tekstów liturgicznych, pieśni kościelnych i modlitw oraz z tekstów i przekładów biblijnych imienia Jahwe, a zamiast tego zaleciła używanie słowa Pan, jako odpowiednika żydowskiego słowa Adonai zgodnie z tradycyjną nauką judaizmu. W dyrektywie tej skrytykowano praktykę wypowiadania Imienia Boga w liturgii. Czujesz to? Robią z ludzi klaunów. Jak kiedyś jakiś dzikuś z dżungli zapyta cie: Jak się nazywa ten twój Bóg katoliku. Ty odpowiesz: Nie wiem, ksiądz mi takich rzeczy nie mówi.
|
Cz lis 17, 2011 12:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nic podobnego. Imię Boga to JHWH, owe "jestem który jestem", choć równie dobrze można zapytać czy to imię, czy tez określenie. Żydzi uważali je za zbyt święte aby je powszechnie wymawiać. Słowo "Adonai" występuje w Biblii kilkaset razy, a Żydzi używali tego określenia z szacunku dla Boga. Katolicy postępują podobnie w czasie liturgii kierując się tym samym szacunkiem. Jak ma na imię Bóg katolicy dowiadują się często już w przedszkolu, a najpóźniej w pierwszych klasach podstawówki na katechezie. Za przeproszeniem: w balona ktoś ciebie nieźle robi.
|
Cz lis 17, 2011 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niczego nie krytykowano, nawiązano do szacunku do Boga jaki przejawiali Izraelczycy http://info.wiara.pl/doc/178714.Watykan ... w-liturgiiDobrze mówi Kozioł - ktoś Cię robi w balona
|
Cz lis 17, 2011 13:23 |
|
 |
Toshe36
|
To skąd ta cenzura biblii? Bronisz przegranej sprawy. Jahwe to nie to samo co "jestem który jestem". Adonai występuje w starym testamencie 306 razy a Jahwe podad 7 tysięcy razy. Encyklopedia podaje że imię Boga Jahwe było pierwsze i zostało zastąpione słowem Pan - Adonaj. Ponadto wyraz Adonaj to imię pogańskiego księcia Adonisa. Encyklopedia potwierdza: Adonai w hebrajskim Starym Testamencie pojawia się 306 razy, gdzie przepisywacze soferowie zastąpili tym tytułem imię JHWH. Od semickiego wyrazu Adonai pochodzi nazwa greckiego mitologicznego księcia Adonisa, która dostała się do Grecji z Fenicji poprzez Syrię.
Czy dla ciebie słowa: "wierzę w jednego Boga" oznaczają w Adonisa?
|
Cz lis 17, 2011 13:43 |
|
 |
Toshe36
|
Ten link to nie są obiektywne źródła tylko katolickie. Szacunek Izraelitów nie ma tu nic do rzeczy. Napisane jest "nie będziesz używał imienia Boga swego nadaremno". Nie widzicie sprzeczności? Jak mam wogóle używać imienia swego Boga skoro ma pozostać wogóle niewypowiedziane? Nie mam go używać nadaremno, modlitwa nie jest daremna. Modlitwa jest rozmową z bogiem i chcę się w niej do niego zwracać tak jak się nazywa, a nie per Adonaiu.
|
Cz lis 17, 2011 13:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toshe36 napisał(a): Ten link to nie są obiektywne źródła tylko katolickie. Szacunek Izraelitów nie ma tu nic do rzeczy. Napisane jest "nie będziesz używał imienia Boga swego nadaremno". Nie widzicie sprzeczności? Jak mam wogóle używać imienia swego Boga skoro ma pozostać wogóle niewypowiedziane? Nie mam go używać nadaremno, modlitwa nie jest daremna. Modlitwa jest rozmową z bogiem i chcę się w niej do niego zwracać tak jak się nazywa, a nie per Adonaiu. A Jak się Bóg nazywa?....... Jestem, który jestem jest imieniem własnym Boga?
|
Cz lis 17, 2011 15:01 |
|
 |
Elbrus
|
Toshe36 napisał(a): Ponadto wyraz Adonaj to imię pogańskiego księcia Adonisa. Encyklopedia potwierdza: Adonai w hebrajskim Starym Testamencie pojawia się 306 razy, gdzie przepisywacze soferowie zastąpili tym tytułem imię JHWH. Od semickiego wyrazu Adonai pochodzi nazwa greckiego mitologicznego księcia Adonisa, która dostała się do Grecji z Fenicji poprzez Syrię.
Czy dla ciebie słowa: "wierzę w jednego Boga" oznaczają w Adonisa? Czy ty czytasz, co wklejasz? Od słowa Adonaj pochodzi imię boga Adonisa, a nie odwrotnie. Toshe36 napisał(a): Ten link to nie są obiektywne źródła tylko katolickie. Szacunek Izraelitów nie ma tu nic do rzeczy. Napisane jest "nie będziesz używał imienia Boga swego nadaremno". Nie widzicie sprzeczności? Jak mam wogóle używać imienia swego Boga skoro ma pozostać wogóle niewypowiedziane? Nie mam go używać nadaremno, modlitwa nie jest daremna. Tu masz wyjaśnienie żydowskie (czyli niekatolickie): viewtopic.php?p=577916#p577916 - "I nie ma już Jahwe"
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 17, 2011 15:02 |
|
 |
Toshe36
|
Dałeś wyjaśnienie żydowskie a ja prosiłem o obiektywne, czyli nie stojące po żadnej ze stron, takie które wyjaśni mi dlaczego Pismo Święte jest celowo fałszowane. Ale przeczytałem. Jest tam porównanie, że nie wypowiadamy imienia Boga tak jak nie zwracamy się po imieniu do rodziców. Zgoda, nie mówię do mojego ojca Michał tylko Tato, więc do Boga nie powinienem się zwracać Jahwe tylko Boże i tu zgoda. Ale nazywając Boga terminem "jesteś który jesteś" lub Adonaiu to tak jak bym nazywał swego ojca nazywał "jesteś jaki jesteś" lub poprostu Mariola.
|
Cz lis 17, 2011 15:54 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
A co oznacza po hebrajsku JHWH? Myślisz, że to takie imię jak Krzysiek? Aha, no i wyjaśnij nam, jak się czyta JHWH  edit: a może by tak dokładniej? 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lis 17, 2011 16:02 |
|
 |
Toshe36
|
Soul33 napisał(a): A co oznacza po hebrajsku JHWH? Myślisz, że to takie imię jak Krzysiek? Aha, no i wyjaśnij nam, jak się czyta JHWH  edit: a może by tak dokładniej?  Niezależna encyklopedia uczy, że: JHWH – imię własne Boga - Stwórcy w Biblii (łącznie ok. 7000 razy w całym Piśmie Świętym), w języku polskim zapisywane zwykle jako Jahwe bądź Jehowa. Czyli imię własne, a zwykle imiona i nazwy własne nie oznaczają niczego konkretnego, bo co oznacza nazwa Wisła, Paryż lub Lucyna? Wszyscy wiemy, że Lucyna to jakieś dziewczę a JHWH to imię boga ale same te słowa nic nie znaczą. A nawet jeśli tak, to nie ma to żadnego związku z tematej tej dyskusji, bo na pewno nie oznaczają Adonaj.
|
Cz lis 17, 2011 17:17 |
|
 |
Kris65
|
Dla mnie Bóg=Energia.Bóg nazywa się energia 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz lis 17, 2011 17:42 |
|
|
|