Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Wierze 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierze
Login2 !

Cytuj:
Tak zdaję sobie sprawę z tego czego naucza w znacznej większości współczesna, bezbożna nauka. Jeśli odrzuci się koncepcję Boga, to musisz odrzucić wszystko co niematerialne, duchowe. No i tak właśnie uważają, że jedyny wymiar jaki istnieje, to wymiar fizyczny i wszelkich odpowiedzi należy szukać w fizyczności.

Dokładnie .
W istocie jedyna definicja materii jak [ moim zdniem ] wytrzymuje krytykę to :
Materia = istnienie [ materia to wszystko co istnieje - odziałuje ] .
Zatem nie może istnieć [ z definicji ] nic niematerialnego [ nieodziałującego ] .

Cytuj:
Oczywiście to prowadzi do takich wniosków, jak te powyżej, że ty to tak na prawdę twój mózg, który podejmuje decyzje- tylko ja się pytam kto obsługuje ten mózg? Jeśli nikt to jesteś niewolnikiem swojego mózgu i to mózg decyduje, nie ty.

Jakto kto obsługuje mózg ?
Przeciesz sam[a] piszesz : "ty to tak na prawdę twój mózg" .
Ja to mózg w stanie pewnej aktywności elektrochemicznej .

Jak mogę być niewolnikiem samego siebie ?

Cytuj:
Wymiar niefizyczny istnieje i takie idee jak sprawiedliwość są tego dowodem. Sprawiedliwości nie zmierzysz, nie powąchasz. Należy ona wymiaru moralnego(duchowego).

Sprawiedliwość to idea będąca specyficzną formą aktywności moje mózgu odzwierciedlająca pewne max. obiektywne i powtarzalne cechy otaczającego mnie świata . Będąca utylitarnym uwarunkowaniem ewolucyjnym .

Wymiar niefizyczny [ podobnie jak sprawiegliwość ] istnieje jako idea [ fizyczna forma aktywności mózgu ] - wirus intelektualny mający zwiększyć szanse na przetrwnie jednostki .
Tyle że jest to mało skuteczny sposób [ mniej skuteczny np od ideii sprawiedliwości ] - dlatego raczej zanikający .

Moralność niema nic wspólnego z duchowoiścią , a wręcz przeciwnie .

Cytuj:
Jeśli duchowość nie istnieje to, nie ma nikogo kto by obsługiwał twój mózg. Jeśli nie ma operatora mózgu, to już nie ty myślisz, ale twój mózg. Stałeś się jego niewolnikiem i musisz robić cokolwiek mózg ci każe. Chociaż właściwie jeśli nie ma operatora, to nie ma również i ciebie. Jest tylko jakiś mózg, który robi wszystko co mu neurony podpowiedzą? Na szczęście mi mózg nie mówi co mam robić, ale to ja jestem tym który zapoczątkował myśl/działanie. Niematerialny operator w materialnym ciele.

Co za brednia !
Aktywny mózg = Ja

Wt gru 20, 2011 19:18

majanovak napisał(a):
tylko duch moze byc zbawiony, cialo tutaj nie bedzie zbawione
A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych,
to Ten, co wskrzesił Chrystusa <Jezusa> z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała
mocą mieszkającego w was swego Ducha.
(...) Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia.
Lecz nie tylko ono, ale i my sami, którzy już posiadamy pierwsze dary Ducha,
i my również całą istotą swoją wzdychamy, oczekując <przybrania za synów> - odkupienia naszego ciała.

(Rzymian 8:11, 22-23)

Nasza bowiem ojczyzna jest w niebie.
Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa
który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała,
tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować.

(Filipian 3:20-21)

Pokarm dla żołądka, a żołądek dla pokarmu. Bóg zaś unicestwi jedno i drugie.
Ale ciało nie jest dla rozpusty, lecz dla Pana, a Pan dla ciała.

(1 Koryntian 6:13)

Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest,
a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie?
Za /wielką/ bowiem cenę zostaliście nabyci. Chwalcie więc Boga w waszym ciele!

(1 Koryntian 6:19-20)
Czyż nie wiecie, żeście świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was?
Jeżeli ktoś zniszczy świątynię Boga, tego zniszczy Bóg.
Świątynia Boga jest świętą, a wy nią jesteście.

(1 Koryntian 3:16-17)

Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało.
Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje.
Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała,
lecz [każdy] je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus - Kościół

(Efezjan 5:28-29)

(...) Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o sprawy Pana,
o to, by była święta i ciałem i duchem. (...)

(1 Koryntian 7:34)

Albowiem wolą Bożą jest wasze uświęcenie: powstrzymywanie się od rozpusty,
aby każdy umiał utrzymywać ciało własne w świętości i we czci

(1 Tesaloniczan 4:3-4)

Sam Bóg pokoju niech was całkowicie uświęca,
aby nienaruszony duch wasz, dusza i ciało bez zarzutu zachowały się
na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa.

(1 Tesaloniczan 5:23)

Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
(Jakuba 2:26)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt gru 20, 2011 20:34

Elbrus napisał(a):
A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych,
to Ten, co wskrzesił Chrystusa <Jezusa> z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała
mocą mieszkającego w was swego Ducha.
(...) Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia.
Lecz nie tylko ono, ale i my sami, którzy już posiadamy pierwsze dary Ducha,
i my również całą istotą swoją wzdychamy, oczekując <przybrania za synów> - odkupienia naszego ciała.

(Rzymian 8:11, 22-23)

Ale tu nie chodzi o odkupienie naszego ciala na ziemi Elbrusie.
Raczej chodzi tu o to, ze grzech sprawil smierc w naszych cialach, ale dzieki Duchowi, ktory mieszka w wierzacych ludziach jestesmy ozywieni dla Boga, aby zyc dla Niego i przez tego Ducha, Jego zycie w nas jestesmy w stanie zyc dla Boga, bo mamy te moc w sobie, Bog jest ta moca w nas..
Rzymian 8,23 "A nie tylko ono, lecz i my sami, którzy posiadamy zaczątek Ducha, wzdychamy w sobie, oczekując synostwa, odkupienia ciała naszego."
Efezjan 1,14 "który jest rękojmią dziedzictwa naszego, aż nastąpi odkupienie własności Bożej, ku uwielbieniu chwały jego."
Jak widac, tu na ziemi nie mozna spodziewac sie odkupienia naszych cial. Ale w duchu jestesmy ozywieni bo Duch bo Zycie zamieszkalo w nas. (mowie o Bozych dzieciach - ale tylko o tych, ktore sa W CHRYSTUSIE.)

Elbrus napisał(a):
Nasza bowiem ojczyzna jest w niebie.
Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa
który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała,
tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować.

(Filipian 3:20-21)

Dokladnie Elbrusie, czyli jak mowilam powyzej tutaj na ziemi nie mozemy spodziewac sie odkupienia naszych cial. One nie bede doskonale na ziemi. Ale co bedzie doskonale jedynie..? zobacz
Hebr. 12,23 "i zebrania pierworodnych, którzy są zapisani w niebie, i do Boga, sędziego wszystkich, i do duchów ludzi sprawiedliwych, którzy osiągnęli doskonałość,"
Hebr. 10,14 "Albowiem jedną ofiarą uczynił na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni. "
Jak widac jedynie duch moze byc doskonaly, cialo nie.

Elbrus napisał(a):
Pokarm dla żołądka, a żołądek dla pokarmu. Bóg zaś unicestwi jedno i drugie.
Ale ciało nie jest dla rozpusty, lecz dla Pana, a Pan dla ciała.

(1 Koryntian 6:13)

Tu juz nie bardzo rozumiem co z to ma do ducha Elbrusie..?
Jana 3,6 mowi " Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest."
w ciele nie jestesmy w stanie zyc dla Boga, cialo jest grzeszne i nie moze sie narodzic na nowo.

Elbrus napisał(a):
Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest,
a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie?
Za /wielką/ bowiem cenę zostaliście nabyci. Chwalcie więc Boga w waszym ciele!

(1 Koryntian 6:19-20)

No mozemy chwalic Boga w ciele dzieki Duchowi, ktory nas ozywil, bo zanim to zrobil czyli zanim narodzilismy sie na nowo, czyli zanim stalismy sie Bozymi dziecmi to bylismy martwi duchowo.
To trudne rzeczy raczej, trzeba sie w to bardziej wgryzc, ja wciaz probuje, aby to stalo sie zywe we mnie, a nie tylko by bylo wiedza intelektualna, ale zobacz co mowi Rzymian 6,6 i nastepne "wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi"
Nasz stary czlowiek, czyli nasze ja, czyli grzeszna natura umarlo.. o to tu chodzi, dzieki Duchowi, ktory zamieszkal w nas, mozemy mowic za Pawlem - Galacjan 2,20 "Z Chrystusem jestem ukrzyżowany; żyję więc już nie ja, ale żyje we mnie Chrystus; a obecne życie moje w ciele jest życiem w wierze w Syna Bożego, który mnie umiłował i wydał samego siebie za mnie. "
Pomysl czy cialo sie zmienilo jak Bog zaczal mieszkac w czlowieku, ktory zaprosil Go do siebie wg Slowa Rzymian 10,9-10 oraz Efezjan 2,8-9 "Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz. (10) Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu."
"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; (9) nie z uczynków, aby się kto nie chlubił."
Cialo sie nie zmienilo, bo jak czlowiek byl gruby przed nowym narodzeniem, to nadal jest gruby, jak byl wysoki to nadal taki jest, a odnosnie duszy to co z nia? czy jak kochal pieski to po jego narodzeniu przestal je kochac? nie, a jak byl melomanem to przestal kochac muzyke? nie, jego emocje, dusza sie nie zmienila. Wiec co sie stalo? Ano 5 koryntian 5,17 mowi "więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe. (18) A wszystko to jest z Boga," To nowe to nowe zycie musi byc z Boga, czyli Kolosan 1,27 "Im to chciał Bóg dać poznać, jak wielkie jest między poganami bogactwo chwały tej tajemnicy, którą jest Chrystus w was, nadzieja chwały." Chrystus we mnie..!! Rozumiesz co to znaczy sie na nowo narodzic i co to naprawde znaczy stac sie Bozym dzieckiem..? Bog postanowil zamieszkac w czlowieku przez swego Ducha..
Wszystko stalo sie nowe w DUCHU, nie w ciele i nie w duszy.

Elbrus napisał(a):
Czyż nie wiecie, żeście świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was?
Jeżeli ktoś zniszczy świątynię Boga, tego zniszczy Bóg.
Świątynia Boga jest świętą, a wy nią jesteście.

(1 Koryntian 3:16-17)

Tak, Elbrusie to prawda, jestesmy odpowiedzialni za nasze ciala i powinnismy o nie dbac.

Elbrus napisał(a):
Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało.
Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje.
Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała,
lecz [każdy] je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus - Kościół

(Efezjan 5:28-29)

Zgadza sie.

Elbrus napisał(a):
(...) Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o sprawy Pana,
o to, by była święta i ciałem i duchem. (...)

(1 Koryntian 7:34)

Jakos nie bardzo rozumiem po co to wszystko...?

Elbrus napisał(a):
Albowiem wolą Bożą jest wasze uświęcenie: powstrzymywanie się od rozpusty,
aby każdy umiał utrzymywać ciało własne w świętości i we czci

(1 Tesaloniczan 4:3-4)

Tak :-)

Elbrus napisał(a):
Sam Bóg pokoju niech was całkowicie uświęca,
aby nienaruszony duch wasz, dusza i ciało bez zarzutu zachowały się
na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa.

(1 Tesaloniczan 5:23)

Raczej nie inaczej.. :-D

Elbrus napisał(a):
Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
(Jakuba 2:26)

no wlasnie Elbrusie jak widzisz cialo bez ducha jest martwe, czyli jak mowilam wczesniej, dzieki Duchowi mozemy zyc dla Boga, bo nasze cialo zostalo ukrzyzowane razem z Chrystusem... i zyje juz nie ja ale zyje we mnie Chrystus.

I zobacz jaka jest pozycja osoby nowonarodzonej..?
Efezjan 2,6 "i wraz z nim wzbudził, i wraz z nim posadził w okręgach niebieskich w Chrystusie Jezusie,"
Jest to mozliwe tylko w duchu.
Chcialbys na nowo sie narodzic..? Jestes osoba wierzaca, ale jeszcze musisz to zobaczyc, ze mozliwe jest miec na ziemi pewnosc zbawienia, i to po prostu przyjac.
Objawienia Jana 21,27 "I nie wejdzie do niego nic nieczystego ani nikt, kto czyni obrzydliwość i kłamie, tylko ci, którzy są zapisani w księdze żywota Baranka."
Czy chcialbys, aby Twoje imie zostalo zapisane w ksiedze Baranka..? Nie mowie o kosciele, o niczym jak tylko o zbawieniu z laski za darmo, mowie o darze sprawiedliwosci - Rzymian 3,24 "i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie, "
Co powiesz...?

Śr gru 21, 2011 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3