Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
No jak to??
Przeciez Pismo Swiete jak twierdzisz, nalezy interpretowac doslownie.
A drugi opis MOWI WYRAZNIE, ze najpierw zostal stworzony czlowiek a potem dopiero rosliny.
Wiec na cos sie zdecyduj.
Twierdzisz, ze rosliny byly pierwsze, a drugi opis ci ZAPRZECZA...
Nie ma zadnego uzupelnienia ani wyjasnienia, tylko jest ZUPELNIE INNA KOLEJNOSC TWORZENIA
wiec powtarzam pytanie:
CO ZOSTAŁO STWORZONE NAJPIERW, a jeżeli rośliny to twierdzisz, że drugi opis kłamie.
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pn mar 28, 2005 21:15 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): No jak to?? Przeciez Pismo Swiete jak twierdzisz, nalezy interpretowac doslownie. A drugi opis MOWI WYRAZNIE, ze najpierw zostal stworzony czlowiek a potem dopiero rosliny.
Gdzie tak pisze?? 
|
Pn mar 28, 2005 21:19 |
|
 |
Agniulka
|
Myślę ze pora już dla ciebie na wizytę u okulisty:
Cytuj: 5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię 6 i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby - 7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą. 8 A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. 9 Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła.
Jednym słowem:
- najpierw nie było jeszcze roślin bo nie było człowieka
- potem stworzył człowieka
- potem zasadził ogród
- potem umieścił w nim człowieka
- potem wyrosły drzewa
Taka jest DOSŁOWNA treść cytowanych wersetów.
Ponawiam więc swoje pytanie, która kolejność jest prawdziwa 
|
Pn mar 28, 2005 21:30 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): Myślę ze pora już dla ciebie na wizytę u okulisty: Cytuj: 5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię 6 i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby - 7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą. 8 A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. 9 Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła.
Jednym słowem: - najpierw nie było jeszcze roślin bo nie było człowieka - potem stworzył człowieka - potem zasadził ogród - potem umieścił w nim człowieka - potem wyrosły drzewa Taka jest DOSŁOWNA treść cytowanych wersetów. Ponawiam więc swoje pytanie, która kolejność jest prawdziwa  Cytuj: Bóg widząc, że były dobre, rzekł: Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce, w których są nasiona». I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce, w których było nasienie według ich gatunków. A Bóg widział, że były dobre. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień trzeci.
Umiesz czytać? Zapamiętaj! Rośliny - trzeci dzień!
|
Pn mar 28, 2005 21:43 |
|
 |
Agniulka
|
DRUGI OPIS TEMU ZAPRZECZA !
|
Pn mar 28, 2005 21:44 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): DRUGI OPIS TEMU ZAPRZECZA !
Jaki drugi? To zacytuj co zaprzecza. Bóg kłamcą? Już to ktoś, zdaje mi się wąż usiłował komuś wmówić. Chyba chodziło też o kobietę. Na imię miała chyba Ewa. 
|
Pn mar 28, 2005 21:48 |
|
 |
Agniulka
|
Cytowałam powyżej nie bądź bezczelny.
Nawiasem mówiąc drugi opis jest o kilka wieków starszy od pierwszego...
więc chyba jednak najpierw człowiek a potem dopiero roślinki...
|
Pn mar 28, 2005 21:51 |
|
 |
Gość
|
nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię
6 i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby -
7 wtedy to[ kiedy? moje pytanie] Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
8 A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił. [ czyli w Raju]
9 Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła. [ w Raju]
Wyjaśnij mi gdzie tu jest sprzeczność, bo ja nie widzę. 
|
Pn mar 28, 2005 21:56 |
|
 |
Agniulka
|
Umiesz czytać?
1. NIE BYŁO ŻADNEJ ROŚLINY
2. WTEDY TO STWORZYŁ CZŁOWIEKA
czyżby problemy ze zrozumieniem kolejności zdań i sensu słowa wtedy kiedy występuje ono po zdaniu poprzedzającym go ?
|
Pn mar 28, 2005 21:59 |
|
 |
Gość
|
Więc po kolei.
1. W poniedziałek - Niebo i ziemia i [Aniołowie]
2. We wtorek - oddzielenie wody pod sklepieniem
3. W środę - wydzielenie lądu i stworzenie roślin
4. W czwartek - firmamet niebieski, słońce, gwiazdy itd.
5. W piątek - zwierzęta wodne i latające, czyli ptactwo
6. W sobotę - bydło i zwierzęta lądowe oraz CZŁOWIEK
W ten sposób zostały ukończone niebo i ziemia oraz wszystkie jej zastępy [stworzeń].
Nazwy dni mogą nie podobać się "braciom odłączonym", ale chodzi o kolejność. 
|
Pn mar 28, 2005 22:14 |
|
 |
Agniulka
|
W OPISIE DRUGIM JEST COŚ INNEGO
więc nie powtarzaj mi co jest w pierwszym, bo ja cię pytam, który z nich ma rację, a ty nadal nie odpowiadasz na pytanie.
Wyśpij się, może rano doczytasz o co chodzi
|
Pn mar 28, 2005 22:17 |
|
 |
Gość
|
Nie ma drugiego opisu, tylko uszczegółowienie dotyczące najważniejszego stworzenia - człowieka.
I tak Adam został stworzony na ziemi a Ewa została stworzona z żebra Adama w Raju. 
|
Pn mar 28, 2005 22:26 |
|
 |
Agniulka
|
Oczywiście
A fakt, że drugi opis jest o kilka wieków starszy od pierwszego niczego nie dowodzi
Nie wiem czemu wszyscy dzisiaj na forum próbują mnie rozśmieszać 
|
Pn mar 28, 2005 22:29 |
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): Oczywiście  A fakt, że drugi opis jest o kilka wieków starszy od pierwszego
A kto to znowu objawił?? 
|
Pn mar 28, 2005 22:32 |
|
 |
Agniulka
|
Nikt nie objawił. Poczytaj sobie tekst w oryginale to sam zobaczysz, że to są dwie różne tradycje różniące się nawet językiem i czasem powstania
|
Pn mar 28, 2005 22:33 |
|
|
|