Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Bóg Starego Testamentu 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg Starego Testamentu
Jednemu wolno cytować bez narażania się na zarzut braku myślenia, drugiemu już nie?

Wt lut 14, 2012 10:41
MARIEL napisał(a):
Jednemu wolno cytować bez narażania się na zarzut braku myślenia, drugiemu już nie?
Ale kogo pytasz, o kim piszesz?

Wt lut 14, 2012 10:44

akruk napisał(a):
Bo ten tekst to nic innego, jak zachęta do kierowania się własnym rozumem, zdrowym rozsądkiem, zamiast bezmyślnej, ślepej wiary.

Żeby ten tekst mógł cię do czegokolwiek zachęcić, musisz mu zaufać. Czy nie tak? Jak mógłby cię do czegokolwiek zachęcić tekst, o którym wiesz, że jest samowywrotny logicznie?

A problem polega na tym, że nie da się, pozostając w zgodzie z logiką, kierować się tylko i wyłącznie jednym kryterium (np. "własnym rozumem"). Bo kiedy wiara jest, twoim zdaniem, bezmyślna i ślepa? Kiedy polega jedynie na autorytecie? A dlaczego wiara, które polega jedynie na "własnym rozumie", miałaby być mniej bezmyślna i ślepa?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 14, 2012 11:21
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Bo ten tekst to nic innego, jak zachęta do kierowania się własnym rozumem, zdrowym rozsądkiem, zamiast bezmyślnej, ślepej wiary.
Żeby ten tekst mógł cię do czegokolwiek zachęcić, musisz mu zaufać. Czy nie tak?
Czy bez przeczytania lub usłyszenia takiej zachęty nie miałbyś zaufania do własnego rozsądku? Może pora się udać do specjalisty?

Johnny99 napisał(a):
Jak mógłby cię do czegokolwiek zachęcić tekst, o którym wiesz, że jest samowywrotny logicznie?
BREDNIA.

Johnny99 napisał(a):
dlaczego wiara, które polega jedynie na "własnym rozumie", miałaby być mniej bezmyślna i ślepa?
Bo poleganie na "własnym rozumie" jest poleganiem na własnym ZROZUMIENIU, jak sama nazwa wskazuje. Dlatego Z DEFINICJI nie jest bez-myślne. Jeśli tego nie pojmujesz, zapytaj o potwierdzenie Swój Autorytet :P Oczywiście, nadal nie będziesz musiał rozumieć :P

Wt lut 14, 2012 12:27

akruk napisał(a):
Czy bez przeczytania lub usłyszenia takiej zachęty nie miałbyś zaufania do własnego rozsądku? Może pora się udać do specjalisty?

Więc po co właściwie zacytowałeś ten tekst, skoro każdy i tak ufa własnemu rozsądkowi?

Cytuj:
BREDNIA.

Aha.

Cytuj:
Bo poleganie na "własnym rozumie" jest poleganiem na własnym ZROZUMIENIU, jak sama nazwa wskazuje. Dlatego Z DEFINICJI nie jest bez-myślne.

A to słów autorytetu nie trzeba rozumieć? Też trzeba. Więc poleganie na autorytecie z definicji również nie jest bezmyślne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 14, 2012 12:33
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):

ciach, ciach, ciach :-D
A czemu pytasz?

Wt lut 14, 2012 12:48
Johnny99 napisał(a):
Więc po co właściwie zacytowałeś ten tekst, skoro każdy i tak ufa własnemu rozsądkowi?
Ponieważ dobrze objaśnia i przypomina, KIEDY, w jakich przypadkach bez zastanowienia NIE ufamy własnemu rozsądkowi.

Johnny99 napisał(a):
A to słów autorytetu nie trzeba rozumieć? Też trzeba. Więc poleganie na autorytecie z definicji również nie jest bezmyślne.
O'RLY? Ale wiesz, że rozumienie cudzych słów nie wyklucza ich BEZ-myślnej akceptacji? Nwet więcej: nie trzeba wcale rozumieć bezsensownych sloganów, żeby je powtarzać z przekonaniem, że cokolwiek znaczą. Poleganie jedynie na autorytecie to przyjmowanie NA ŚLEPO. Właśnie BEZ-myślnie, bez zastanowienia. Bez sprawdzania sensu czy badania prawdziwości odpowiedzi.

Wt lut 14, 2012 12:59
MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):

ciach, ciach, ciach :-D
A czemu pytasz?
Nie ciachaj, bo sobie ucho utniesz :-D Pytam, bo jestem ciekawski.

Wt lut 14, 2012 13:00

Może koniec tych dociekań

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt lut 14, 2012 13:10

akruk napisał(a):
Nwet więcej: nie trzeba wcale rozumieć bezsensownych sloganów, żeby je powtarzać z przekonaniem, że cokolwiek znaczą.

Jeżeli ktoś nie rozumie, co zaakceptował, to znaczy, że jego akceptacja nie ma znaczenia, tj. jest równoważna z jej niedokonaniem ;)

Wt lut 14, 2012 13:14
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Nwet więcej: nie trzeba wcale rozumieć bezsensownych sloganów, żeby je powtarzać z przekonaniem, że cokolwiek znaczą.
Jeżeli ktoś nie rozumie, co zaakceptował, to znaczy, że jego akceptacja nie ma znaczenia, tj. jest równoważna z jej niedokonaniem ;)
"Tego się nie da zrozumieć, to tajemnica wiary" :D

Wt lut 14, 2012 13:25

Nie da się w pełni wszystkiego zrozumieć ;)

Wt lut 14, 2012 13:31
"Ci, którzy rozumieją jedynie to, co da się wytłumaczyć, niewiele rozumieją".
M.von Ebner-Eschenbach

OOps, zapomniałam, że w tym wątku się nie cytuje 8)

Wt lut 14, 2012 13:52
MARIEL napisał(a):
"Ci, którzy rozumieją jedynie to, co da się wytłumaczyć, niewiele rozumieją".
M.von Ebner-Eschenbach

OOps, zapomniałam, że w tym wątku się nie cytuje 8)
Cytuje się, cytuje. Ale cytaty nie zastępują rozumowania i argumentacji 8) Wszystko jedno kto i kogo cytuje.
Bo "kto cytatu używa, od cytatu zginie" czy jakoś tak...

Wt lut 14, 2012 17:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3