Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy jestesmy wszechmogacy? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy jestesmy wszechmogacy?
aremac napisał(a):
a zatem te słowa to kłamstwo (Mt 17, 20) ?

Mt 17:20
20. On zaś im rzekł: Z powodu małej wiary waszej. Bo zaprawdę, powiadam wam: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: Przesuń się stąd tam!, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was.

Chodzi o to, że gdy będziemy mieli wiarę duużo większą niż teraz i poprosimy Boga o to co On zechce uczynić, to nic niemożliwego nie będzie dla nas.
Marco Polo opisuje, że jeden tyran postanowił skazać chrześcijan na męki jeśli nie wymodlą przesunięcia góry. Była tam grupa chrześcijan, modlili się gorąco i objawił się Bóg mówiąc że przesunie górę ze względu na jednookiego szewca.
A dlaczego szewc był jednooki? Przyszła kiedyś do niego młoda dziewczyna po buty, gdy postawiła swoją stopę, miał nieskromne myśli, więc aby nie grzeszyć wyłupił sobie oko.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt mar 16, 2012 9:45
Cytuj:
Chodzi o to, że gdy będziemy mieli wiarę duużo większą niż teraz

co tzn wiarę duużo większą niż teraz ? To mozna miec wiare wieksza lub mniejsz mozna w boga wierzyc na 60 czy 80 procent? Chyba jak sie wierzy to sie poprostu wierzy jak ktos ma jakies watpliwosci co do swej wiary tzn ze nie wierzy: jak to wyglada jak ktos mowi ze chyba bog istnieje i w niego wierzy?
Skoro mowisz o wierze wiekszej niz teraz tzn ze ja mozna zwiekszyc? Mozna uwierzyc bac stracic wiare, ale zwiekszyc?Nie ma ludzi slabej wiary tylko sa nie wierni, albo iwenri na papierze.
Cytuj:
poprosimy Boga o to co On zechce uczynić

Skad wiemy co bog raczy uczynic? Czyli jesli go o cos poprosimy i prosby nie zostana rozpatrzone pozytywnie tzn ze nie ma takiej woli tak? Tak mozna uzasadnic wszystkie przypadki--czyli to dlaczego nie widzialem jeszcze zeby ktos przeniosl gore-no tak bo bog nie mial takiej woli.
Cytuj:
nic nie mozliwego bedzie dla nas

No tak tylko trzeba miec szczescia zeby nasza prosba byla na liscie boga odnosnie prosb realnych do spelnienia wyrazajace jego wole. Dziwnym trafem ta lista jest zawsze pusta.

I na koniec prosze nie przytaczac zadnych histori chocby nie wiem jak byla wiarygodna bo ja w slowa nie wierze tylko w dowod stan faktyczny prawde materialna nie objawiona i ta hostioria nic dla mnie nie wnosi i zadna tego wlasnie pokroju.

Pt mar 16, 2012 9:59

Można mieć większą lub mniejszą wiarę, można też nie mieć, czego jesteś przykładem :)

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt mar 16, 2012 10:08
Wytlumacz mi rposze jak mozna w cos wiezyc tak na 60% Mniej lub wiecej ? Jak w cos wierzysz to jestes przekonany o istnieniu tej materii. NIe mozna wierzyc w czegos istnienie mniej lub bardziej. Jak wierzysz na 50% tzn ze dopuszczasz tylko mozliwosc istnienia takiej materii w istocie w to nie wierzac.

Pt mar 16, 2012 10:11
Jesli sie czlowiek nie modli i nie chodzi do kosciola tzn ze jest mniej wierzacy od innych? Jak nie chodzi do kosciola i sie nie modli to nie dostrzega tego sensu i celu czyli raczej wierzacym nie jest, tak samo jak mi cale zycie ktos powtarza ze jest wierzacy ale nie praktykujacy.

Pt mar 16, 2012 10:14

Wiary nie mierzy się w procentach. I nie chodzi tu tylko o przekonanie że Bóg istnieje, szatan też wierzy w istnienie Boga i drży. Wiara nie dąży do 100% ale do nieskończoności. Ile wiary trzeba aby np. wyłupać sobie oko by uniknąć grzechu?

Pt mar 16, 2012 10:15
To ze szatan drzy z boga to zupelnie inny temat bo wie ze on istnieje ale go nie oddaje mu czci,nie czci go. Te procenty to przylad bo jak ty to tlumaczysz to tak to wlasnie wyglada. Czy jan pawel II wylupal sobie oko? Czy trzeba byc wierzacym zeby sie okaleczac? Czy okaleczanie sie jest zgodne z zasadami wiary? Akurat ludzki umysl nie zna nieskonczonosci nie jest wstanie tego ogarnac dlatego dla nas 100% to juz jest kres. Daj argument na dowod twego twierdzenia nie przytaczaj historii daj dowod bo jescze go nie dostalem jak go nie masz to pomysl i napisz nie musisz odrazu wszystkiego wiedziec.

Pt mar 16, 2012 10:21
Ja jako racjonalista jak widze zeszyt to jestem przekonany ze on istniej nie bardziej lub mniej poprostu jestem przekonany. Jak wierny wierzy w boga jest rowniez tak jakby go widzial jest przekonany o jego istnieniu tylko on nie musi miec dowodu werbalnego a i tak jest przekonany bo wierzy w to. Jesli jest mniej wierzacy tzn ze ma jakies watpliwosci jesli je ma tzn ze nie jest przekonany w 100% co do istnienia boga.Watpliwosc a pewnosc to dwie rozne wartosci. Czy jak widzisz rano zeszyt to jestes przekonany w 100% ze on istnieje? A jak myslisz o bogu to tez jestes przekonany o jego istnieniu w 100% pomimio braku werbalnego dowodu? Jesli sie nad tym glowisz i zastanawiasz tzn ze masz watpliwosci jesli sie one pojawiaja tzn ze tak naprawde tylko dopuszczasz mozliwosc jego istnienie ale w istocie w niego nie wierzysz. Ten przyklad z zeszytem ma tylko pokazac istote rzeczy prosze go odrazu nie utozsamiac z bogiem.

Pt mar 16, 2012 10:31

Przekonany jestem do istnienia Boga jak do istnienia zeszytu, ale wiara w coś to nie tylko przekonanie o jego istnieniu. Czym jest np. wiara w komunizm? Można wierzyć, wiedzieć na 100% że istnieje ale nie popierać go, a można też z powodu swojej wiary mordować ludzi.

Pt mar 16, 2012 10:39
Znowu to samo myli ci sie wiara w boga z oddawaniem mu czci a ja prosze zebyc mi uzasadnil swoje powyzsze twierdzenie, bo akurat wczesnije nawiazales do wiary. A wiara w boga a oddawanie mu czci to co innego. Nie atakuj moich twierdzen tylko uzasadnij swoja to bedzie najskuteczniejszy atak.
Kiedys jeden madry wierzacy czlowiek teolog powiedzal po rozmowie z nie wiernym(wolnomyslicielem),ze: meczy mnie ten dialog,ale nie dlatego ze udzielam wciaz tych samych odpowiedzi lub jakichkolwiek ale dlatego ze mam coraz mniej argumentow a niedlugo nie bede miec ich wcale.

Pt mar 16, 2012 10:44

Andy72 napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Andy72 napisał(a):
To byłby grzech przeciwko Duchowi Świętemu: odrzucenie swojego Zbawienia.
Wolałbym bowiem sam być pod klątwą[ἀνάθεμα/anathema] [odłączony] od Chrystusa
dla [zbawienia] braci moich
, którzy według ciała są moimi rodakami.

(Rzymian 9:3)

Tutaj święty Paweł nie odrzuca Zbawienia (w końcu został świętym)
ale wyraża swój ból spowodowany tym że naród Izraelski odrzuca Chrystusa (aż do tej pory odrzuca)
Bycie pod klątwą jest równoznaczne z utratą łaski uświęcającej, wydaleniem z Kościoła, oddzieleniem od Boga,
czyli w przypadku śmierci (a ta może przyjść w każdej chwili) taką osobę czekać będzie wieczne potępienie.

Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba
głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty[ἀνάθεμα]!
Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię
różną od tej, którą /od nas/ otrzymaliście - niech będzie przeklęty[ἀνάθεμα]!

(Galatów1:8-9)

Jeżeli ktoś nie kocha Pana, niech będzie wyklęty[ἀνάθεμα]. Maranatha.
(1 Koryntian 16:22)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pt mar 16, 2012 10:55 przez Elbrus, łącznie edytowano 2 razy

Pt mar 16, 2012 10:49

Tobie myli się wiara w kogoś, w coś, komuś z wiarą jako czysty intelektualny akt wiara że coś istnieje.
Ekwiwokacja, czyli stosowanie różnych definicji tego samego pojęcia na różnych etapach rozumowania. Polega na ignorowaniu wieloznaczności użytego pojęcia. Przykład: "Wierzysz, że bliska osoba Cię nie oszuka? Więc jesteś osobą wierzącą (religijną)." "Skoro rak jest chorobą, a rak żyje w wodzie, to choroby mogą żyć w wodzie".

Pt mar 16, 2012 10:50
andy
Powiedz prosze do mnie jak do racjonalisty jak moge wierzyc mniej lub bardziej w zeszyt ktory widze,dotykam? Jak ty jako wierny(nie mowie bezposrenio do twojej osoby) mozesz wierzyc byc przekonanym co do istnienia boga mniej lub bardziej,skoro wierzysz(wiara zastepuje zmysly mi zmysly zastepuja wiare)? (nie mowie tu o jego akceptacji dzialaniu zgodnie z jego nakazami oddawaniu mu czci itd itp).

Pt mar 16, 2012 10:51
To jest przyladk nic mi sie nie myli prosilem abys tego nie utozsamial z bogiem.

Pt mar 16, 2012 10:52

Właśnie "wierzysz że bliska osoba Cię nie oszuka"? To co innego niż wiara w zeszyt, Czy pożyczysz tej osobie 5 złotych , czy 100 złotych a może 50 tysięcy? (bez pokwitowania)

Pt mar 16, 2012 10:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona