Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 4:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona
 Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Jezus? 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Je
KtóżJakBóg napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi. Na samym początku zaznaczyłem żeby wypowiadali się ludzie wierzący (różnych religii), ateiści jak widać nawet tego nie potrafią uszanować.
Znalazłem dzisiaj taką argumentację na jednej ze stron katolickich, można coś do niej dodać? Co o niej myślicie? Oto ona:
1. Biblia jest największym bestsellerem (wiem jak to brzmi) wszech czasów, żadna książka na świecie w całej historii nie była wydawana w takiej ilości i przetłumaczona na tyle języków.
2. Chrześcijaństwo jest największą religią w historii ludzkości.

Co ja mysle?
Poparlbym tutaj Acro bo dla mnie pkt 1 i 2 raczej nie byly by decydujacymi argumentami.
Upieralbym sie przy Zmartwychwstaniu powolujac sie na sw. Pawla - prozna byla by nasza wiara.
Facet wiedzial co pisze. Podziwiac dalekowzrocznosc.

Cz lip 05, 2012 2:27

robaczek2 napisał(a):
Nastepnie podejrzewam, ze istnieja zdarzenia, ktore faktycznie nastapily ale sa zupelnie nieudokumentowane.

Ba, jest to pewne :) . Generalnie chodziło mi o tylko o to, że np. tu, czyli w dyskusji, której celem jest wskazanie pewnych obiektywnych faktów przemawiających za prawdziwością zdarzeń, które na co dzień są przedmiotem wiary, naturalnym jest, że bardziej w cenie będą te fakty, których udokumentowanie jest możliwie solidne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lip 05, 2012 5:32
@k-klaudynka
k-klaudynka napisał(a):
Też się zastanawiałam jak przekonać innych do wiary Rzymsko- Katolickiej i tak sobie myślę,że
- są ciała świętych, które nie uległy rozkładowi,
- płaczące figury i obrazy Matki Bożej
- cuda Eucharystyczne
- są żyjący mistycy, którzy dostali dar stygmatów czy doznań mistycznych np. Julia Kim z Naju, Myrna Nazzour czy żyjąca w XX wieku mistyczka Teresa Neumann.
żaden znak nie będzie dany, prócz znaku Jonasza

@robaczek2
robaczek2 napisał(a):
za prawdziwosc ktorego to faktu oddalo zycie 11 twardo stapajacych po ziemi ludzi
Nie wiem, na ile "twardym stąpaniem po ziemi" jest całkowite porzucanie swoich rodzin i zajęć na żądanie nowo poznanego, charyzmatycznego przywódcy religijnego, żeby przez wiele miesięcy razem z grupą wyznaniową włóczyć się po kraju, żyć we wspólnocie majątkowej, bez dachu nad głową, własnych środków utrzymania, bez dbałości o to, czy jutro będzie co zjeść i gdzie położyć się spać itd. Dla mnie to jest przeciwieństwo twardego stąpania po ziemi - to życie wyłącznie ideami.

robaczek2 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
słabo udokumentowanego
Czy zgodzisz sie z teza, ze w gruncie rzeczy wszystko opiera sie na wierze?
Nikt nie jest w stanie sprawdzac kazdy fakt historyczny czy teze naukowa
Popełniasz elementarny błąd logiczny. Nikt nie jest w stanie sprawdzić każdego faktu historycznego czy tezy naukowej, po prostu dlatego że braknie mu życia na sprawdzenie wszystkich. Ale może sprawdzić konkretne, wybrane fakty. Do sprawdzenia, jaki jest stopnień udokumentowania zmartwychwstania nie trzeba sprawdzać, co świadczy o tym, że Kolumb dopłynął do Nowego Świata w roku 1492.

Cz lip 05, 2012 6:23
KtóżJakBóg napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi. Na samym początku zaznaczyłem żeby wypowiadali się ludzie wierzący (różnych religii), ateiści jak widać nawet tego nie potrafią uszanować.
Jaki jest sens pytać o zdanie wyłącznie ludzi wierzących, jeśli chce się ocenić siłę argumentów za wiarą? "Na samym początku zaznaczyłem, żeby o tym, dlaczego Legia jest najlepszym zespołem piłkarskim na świecie, wypowiadali się wyłącznie kibice Legii..."

KtóżJakBóg napisał(a):
1. Biblia jest największym bestsellerem (wiem jak to brzmi) wszech czasów, żadna książka na świecie w całej historii nie była wydawana w takiej ilości i przetłumaczona na tyle języków.
"Miliony much nie mogą się mylić" - jaki był największy bestseller PRZED powstaniem chrześcijaństwa i napisaniem ewangelii? Czy WTEDY Iliada była prawdziwsza niż istniejące księgi biblijne?
KtóżJakBóg napisał(a):
2. Chrześcijaństwo jest największą religią w historii ludzkości.
"Miliony much nie mogą się mylić" po raz drugi. Jaka była największa religia PRZED powstaniem i ekspansją chrześcijaństwa? Czy WTEDY wiara egipska lub chińska była prawdziwsza niż chrześcijaństwo?

KtóżJakBóg napisał(a):
3. Fakty archeologiczne. Wydarzenia wcześniej uznawane przez historyków za bajki biblijne, nagle okazują się prawdą. Chociażby Hetyci, Jerycho, Petra, Ur czy Belszazar.
Nie ma to jak zmyślanie na bezczelnego. Chociażby Petra była znana z antycznych źródeł pisanych różnych od Biblii i nikt nie kwestionował jej istnienia. Żeby było śmieszniej, to w Biblii w ogóle nie występuje miasto o takiej nazwie.

KtóżJakBóg napisał(a):
4. Wypełnione Proroctwa. Nigdzie indziej nie spełniły się z taką dokładnością. Tyr
Ha-ha-ha! Nie ma to jak zmyślanie na bezczelnego. Ostateczne unicestwienie Tyru przez Nabuchodonozora to sztandarowy przykład proroctwa, które się ewidentnie NIE spełniło

KtóżJakBóg napisał(a):
5. Ilość i jakość cudów.
Jak się komuś nie chce szukać cudów w innych religiach, to rzeczywiście może tak uważać.

KtóżJakBóg napisał(a):
6. Żywot świętych i innych niezwykłych postaci chrześcijaństwa. Od św Pawła, Augustyna, Franciszka, Faustyny, do Ojca Pio czy Marty Robin.
Albo żywot Torquemady, Savonaroli czy innych "nieświętych" chrześcijan. Życie i czyny ludzi nijak nie świadczą o prawdziwości ich poglądów.

KtóżJakBóg napisał(a):
7. ST - Nauka o Mesjaszu, oczekiwanie na niego. Wszystkie proroctwa ST wypełniły się w Jezusie - NT.
:o A co na to żydzi?

KtóżJakBóg napisał(a):
8. Naród Wybrany, ich niezwykła historia.
Nie ma w niej nic niezwykłego.

KtóżJakBóg napisał(a):
9. Informacje naukowe których ludzie w tamtym okresie nie mogli znać. Np Księga Hioba i fragment o tym, że Ziemia jest zawieszona na niczym.
Oraz informacje SPRZECZNE z wiedzą naukową.
KtóżJakBóg napisał(a):
że Ziemia jest zawieszona na niczym. Nauka potwierdziła to dopiero w XVI wieku.
Zdaje ci się.

KtóżJakBóg napisał(a):
Św Augustyn około 1600 lat temu opisał powstanie Wszechświata.
Sumerowie zrobili to wcześniej.
KtóżJakBóg napisał(a):
Św Augustyn około 1600 lat temu opisał powstanie Wszechświata. Jest wręcz takie samo jakim dysponuje dzisiejsza nauka.
Słaby troll jest słaby.

KtóżJakBóg napisał(a):
Podobnych rzeczy jest masa.
Bredni? Owszem. Ponieważ łatwiej wyssać z palca dowolną bzdurę niż ustalić rzetelne fakty.

KtóżJakBóg napisał(a):
10. Chrześcijanie są najbardziej prześladowaną grupą religijną, Biblia również to przewidziała.
Z prześladowań jakiegoś poglądu nie wynika jego prawdziwość. A chrześcijanie nie byli i nie są najbardziej prześladowaną grupą. Najbardziej prześladowane grupy religijne zostały unicestwione, między innymi przez chrześcijan.

KtóżJakBóg napisał(a):
11. Kościół Katolicki "zbudował" zachodnią cywilizację.
Łatwiej zmyślać niż poznawać fakty - to pewne.

KtóżJakBóg napisał(a):
Szpitale
Pierwsze publiczne szpitale zakładali Arabowie, już w VII-VIII wieku. Idea szpitali dotarła do Europy za pośrednictwem krzyżowców.

KtóżJakBóg napisał(a):
uniwersytety
Pierwsze szkoły, prywatne, istniały długo przed powstaniem Kościoła. Choćby w Atenach. Pierwsza publiczna szkoła została założona w Rzymie w III w. p.n.e., zaś w I wieku n.e. powstała pierwsza szkoła publiczna finansowana przez państwo. Długo, długo później, po upadku Imperium Zachodniego, Karol Wielki utworzył szkołę przypałacową i postanowił istniejące państwie kościoły i klasztory uczynić ośrodkami oświaty. Kler miał być narzędziem władzy, a szkoły powstały z rozkazu cesarza i na użytek jego państwa. Podobnie późniejszych Uniwersytetów NIE zawdzięczamy chrześcijaństwu.

KtóżJakBóg napisał(a):
nauka
Nowoczesna nauka powstała wbrew Kościołowi - jej ojcem był Galileusz a za swoje naukowe podejście został potępiony przez Święte Oficjum.
Gorliwy apologeta chrześcijański z II wieku naszej ery (wczesne chrześcijaństwo):
Tertulian, Preskrypcja przeciw heretykom napisał(a):
Te właśnie nauki, to wymysły ludzi i demonów, obliczone na łechtanie uszów słuchaczy; to płody mądrości światowej, którą Pan głupstwem nazywa, a sam głupotę tego świata wybiera ku zawstydzeniu samej filozofii. Ona bowiem jest matką mądrości światowej, zuchwałą tłumaczką natury i planów boskich. Filozofia bowiem jest źródłem wszystkich herezji. [...] Ona jest źródłem wszystkich owych bajek i niekończących się łańcuchów genealogicznych, owych bezpłodnych wywodów i pustej gadaniny, rozszerzającej się jak rak, przed czym przestrzega nas Apostoł, kładąc szczególny nacisk na unikanie filozofii, pisząc wyraźnie w Liście do Kolosan: "Uważajcie, by was kto nie oszukał przez filozofię i pustym gadaniem, opartym na ludzkiej tradycji" a nie na natchnieniu Ducha Świętego. Przebywając przez pewien czas w Atenach i obcując z jej mieszkańcami, poznał on dobrze całą tę mądrość ludzką, naśladowczynię prawdy i zarazem jej fałszerkę, która sama rozpada się na szereg różnorodnych sekt, zwalczających się wzajemnie. Cóż jednak mają wspólnego Ateny z Jerozolimą? Kościół z Akademią? Heretycy z chrześcijanami? Nasza nauka zrodziła się w portyku Salomona, który twierdził, że Boga należy szukać w prostocie serca. Niech o tym pamiętają ci, którzy głoszą jakieś stoickie, platońskie czy dialektyczne chrześcijaństwo. Po Chrystusie Jezusie nie potrzebujemy już żadnych badań, a po Jego Ewangelii żadnych dociekań! Skoro wierzymy, to nie życzymy sobie poza wiarą niczego więcej. Bo to jest najważniejsze, że wierzymy i nie ma już niczego więcej, w co byśmy ponadto wierzyć powinni.

KtóżJakBóg napisał(a):
zniesienie niewolnictwa
"Niewolnicy bądźcie posłuszni swoim panom" pisał święty Paweł, któremu chrześcijaństwo zawdzięcza kluczowe punkty doktryny.

KtóżJakBóg napisał(a):
działalność charytatywna
Jeśli wydaje ci się, że nie istniała przed chrześcijaństwem, to już nie wiem, czym tłumaczyć tę ignorancję.

KtóżJakBóg napisał(a):
sztuka
Jak wiadomo, Wenus z Milo wyrzeźbił święty Ignorant.

KtóżJakBóg napisał(a):
prawo
Bo zanim pojawiło się chrześcijaństwo, nie istniało żadne prawo. Tylko że nie.

KtóżJakBóg napisał(a):
nauka moralna
No bo przed chrześcijaństwem w ogóle nie było nauki moralnej. Bo bez Kościoła starożytni Sumerowie, Akadowie, Egipcjanie, Hetyci, Hindusi, Chińczycy, Grecy, Rzymianie czy Celtowie w ogóle nie mieli podstaw moralności. Takie zasady jak zakaz zabójstwa, kradzieży, składania fałszywych zeznań, nakaz szacunku dla rodziców, świętowania dni świątecznych są i były uniwersalne. Istniały dłuuuugo przed tym, jak powstał Kościół. Długo przed Jezusem i przed Mojżeszem.

KtóżJakBóg napisał(a):
Pismo
Chrześcijanie wynaleźli pismo. No gratulacje! W której szkółce niedzielnej nauczają takich bredni?

KtóżJakBóg napisał(a):
godność
Naturalnie. Dlatego poganie są gorsi od synów Izraela, niewolnicy powinni być posłuszni swoim panom, "do tego bowiem są powołani", a kobietom nie zezwala się przemawiać. Od początku Kościół nauczał, że wszyscy mają jednaką godność i są jednako równi.

KtóżJakBóg napisał(a):
edukacja
Zob. wyżej 'uniwersytety'.

KtóżJakBóg napisał(a):
m.in dzięki kościołowi zachował się ogromny dorobek kultury starożytnej
Na przykład bardzo starannie Kościół zachował dzieła Hypatii i ją samą. Z taką pasją zachowywał, że aż strach.

KtóżJakBóg napisał(a):
12. Nowy Testament jest najbardziej wiarygodnym dokumentem starożytnym.
Szczególnie wiarygodne są wszystkie opisy cudownych zdarzeń, łącznie z takimi, przy których autora nie było.
KtóżJakBóg napisał(a):
Stopień spójności zachowanego tekstu jest większy niż w przypadku pism Platona czy Iliady Homera.
Ponad 30.000 różnic w manuskryptach biblijnych nie nazwałbym nadzwyczajnie wielkim stopniem spójności.
KtóżJakBóg napisał(a):
Ilość ponad 5500 manuskryptów Nowego Testamentu przekracza znacznie ilość manuskryptów jakiegokolwiek dzieła starożytności.
Co pokazuje tylko, że chrześcijanie znacznie bardziej ochoczo przepisywali księgi Nowego Testamentu niż księgi Arystotelesa czy Celsusa. Dlatego część prac starożytnych autorów nie przetrwała - bo tego dorobku Kościół nie zachowywał.
KtóżJakBóg napisał(a):
13. Przeogromna różnorodność świata.
Nie świadczy bardziej o prawdziwości chrześcijaństwa niż o prawdziwości islamu, shintoizmu czy religii Sumerów. W ogóle nie świadczy nijak na rzecz żadnej religii. Chyba że ktoś w szkole spał na lekcjach i Bogiem zapchajdziurą tłumaczy sobie luki we własnej niewiedzy.

Uff, nie ma już sił komentować tych głupstw.

Cz lip 05, 2012 7:49
akruk napisał(a):
Uff, nie ma już sił komentować tych głupstw.

Rozumiem. :)
Ale mam taka prośbę, bo temat wydaje się byc interesujący.
Czy mógłbyś przynajmniej podać kilka ciekawych tytułów, by samemu sobie poczytać? :-D

Cz lip 05, 2012 12:12
Martyna92 napisał(a):
Czy mógłbyś przynajmniej podać kilka ciekawych tytułów, by samemu sobie poczytać? :-D
Ale na jaki konkretnie temat? Bo ciekawych książek jest wiele.

Cz lip 05, 2012 13:46

akruk napisał(a):
Nie wiem, na ile "twardym stąpaniem po ziemi" jest całkowite porzucanie swoich rodzin i zajęć na żądanie nowo poznanego, charyzmatycznego przywódcy religijnego, żeby przez wiele miesięcy razem z grupą wyznaniową włóczyć się po kraju, żyć we wspólnocie majątkowej, bez dachu nad głową, własnych środków utrzymania, bez dbałości o to, czy jutro będzie co zjeść i gdzie położyć się spać itd. Dla mnie to jest przeciwieństwo twardego stąpania po ziemi - to życie wyłącznie ideami..

Twierdzisz, ze o emigrantach nie mozna powiedziec, ze twardo stapaja po ziemi?

Cz lip 05, 2012 14:11

JedenPost napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Nastepnie podejrzewam, ze istnieja zdarzenia, ktore faktycznie nastapily ale sa zupelnie nieudokumentowane.

Ba, jest to pewne :) . Generalnie chodziło mi o tylko o to, że np. tu, czyli w dyskusji, której celem jest wskazanie pewnych obiektywnych faktów przemawiających za prawdziwością zdarzeń, które na co dzień są przedmiotem wiary, naturalnym jest, że bardziej w cenie będą te fakty, których udokumentowanie jest możliwie solidne.

Zgoda. Tylko "mozliwe solidne" dla kazdego oznacza cos innego. Szczegolnie w dziedzinie roznych religii.

Cz lip 05, 2012 14:14

robaczek2 napisał(a):

Jakich emigrantach? Emigranci porzucają rodziny, żeby żyjąc we wspólnocie podążać za przywódcą religijnym?

Cz lip 05, 2012 15:13

JedenPost napisał(a):
robaczek2 napisał(a):

Jakich emigrantach? Emigranci porzucają rodziny, żeby żyjąc we wspólnocie podążać za przywódcą religijnym?

A jezeli ktos w poszukiwaniu celu zycia opuszcza swoja miejscowosc i przenosi sie np na studia do Wroclawia to wg Ciebie oznacza, ze nie mozna o nim powiedziec, ze twardo stapa po ziemi?
Nie wydaje Ci sie, ze wymyslasz jakies limity?

Cz lip 05, 2012 15:34

Nie o limity chodzi, tylko o definicję mocnego stąpania po ziemi, którą określa w każdej epoce konsensus społeczny. o życiu apostołów przed powołaniem wiadomo raczej mało, skąd wiec założenie, że byli właśnie tymi twardo stąpającymi?

Cz lip 05, 2012 15:45
akruk napisał(a):
Martyna92 napisał(a):
Ale na jaki konkretnie temat? Bo ciekawych książek jest wiele.

Na tematy jakie poruszane są w Twoim powyższym poście.
Chodzi mi o spojrzenie na chrześcijaństwo takim krytycznym wzrokiem. Ale też żeby to było obiektywne, bez celowych przekłaman w drugą stronę.
Widuję czasem rózne ksiązki pisane przez chrześcijańskich apologetów ale wiadomo jak to z nimi jest - zawsze musi wyjśc na ich.

Cz lip 05, 2012 16:07

Co jak co, ale trzeba by być chyba chorym psychicznie żeby chcieć być Chrześcijaninem w pierwszych wiekach. Same kłopoty przecież przez to mieli i prześladowania, a byli gotowi nawet umrzeć za swą wiarę. Pytanie dlaczego? Co takiego kazało im wierzyć do samego końca i nie zaprzeć się Jezusa nawet w obliczu śmierci? Są 2 wyjścia. Albo byli nienormalni, albo Jezus był tym za kogo się podawał.

Cz lip 05, 2012 17:03

JedenPost napisał(a):
Nie o limity chodzi, tylko o definicję mocnego stąpania po ziemi, którą określa w każdej epoce konsensus społeczny. o życiu apostołów przed powołaniem wiadomo raczej mało, skąd wiec założenie, że byli właśnie tymi twardo stąpającymi?

To juz inny temat. Np dlatego tak uwazam, ze rozmawiali o siedzeniu jeden po prawej a drugi po lewej stronie.

Cz lip 05, 2012 18:05
Martyna92 napisał(a):
Chodzi mi o spojrzenie na chrześcijaństwo takim krytycznym wzrokiem. Ale też żeby to było obiektywne, bez celowych przekłaman w drugą stronę.
Chodzi Ci o historię chrześcijaństwa? Jan Wierusz Kowalski napisał kilka książek nie odstraszających objętością ani formą osób, które chciałyby zacząć ten temat:
* Wczesne chrześcijaństwo I-X w.
* Chrześcijaństwo średniowieczne XI-XV w.
* Katolicyzm nowożytny XV-XX w.
Jak widać po samych tytułach, stopniowo koncentrują się coraz bardziej na katolicyzmie, co w sumie jest dobrym pomysłem na początek z punktu widzenia typowego polskiego czytelnika. Dość akademicko "suche" w formie, ale nie sprawiają kłopotów z czytaniem czy rozumieniem.
Jako poszerzenie dla pierwszej z tych pozycji polecałbym Ci:
* Wipszyckiej "Kościół późnego antyku", bardzo, bardzo przystępne. Pierwsze wydanie było opatrzone napisanym z pasją posłowiem - warto je przeczytać. W drugim wydaniu już go nie znajdziesz.
a następnie:
* Jenkinsa "Wojny w imieniu Jezusa" (okładka, tytuł i podtytuł są marketingowo sensacyjne, ale to solidna, rzetelna pozycja). Zasadniczo o sporach chrystologicznych (cały V wiek, aż do podboju arabskiego), ale nie tylko.

Cz lip 05, 2012 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona