Bóg mordujący i oddający w niewolnictwo swoje dzieci drugim.
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Bóg mordujący i oddający w niewolnictwo swoje dzieci dru
Jajko napisał(a): No właśnie. Dzieci były winne, bo nie zostały ochrzczone! Nie. Żydzi tez nie byli ochrzczeni. To były miedzy innymi takie dzieci. Jeszcze niedawno wydawało mi się, że dziecko w wieku do 10 lat kipi niewinnością. Ale, nie. 8-latkowie teraz kradną pieniądze z torebek zbyt ufnych pań, a 9-latkowie kradną towar z marketów. Maluchy robią to na zlecenie szefa bandy, który ma... 14 lat. Ten ostatni, by byli mu posłuszni, grozi im nożem, przykłada ostrze do szyi i straszy, że zabije, jeśli nie będą dla niego kradli.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt wrz 04, 2012 20:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wiatr napisał(a): Jajka, akruki i inni podobni, my - katolicy, wyznawcy Jezusa, jesteśmy na tym portalu U SIEBIE. Wy jesteście tu gośćmi, bo to jest portal wiara.pl, a nie nihilista.pl, ateista.pl czy inne tam takie. Dlatego nie każcie nam się tłumaczyć, tak jakbyśmy to my przychodzili do Was i od Was coś chcieli  Ja ci się tu nie każę tłumaczyć z bezwzględności rozkazów Jahwe, tylko zwróciłem uwagę, że to NIE jest fragment symboliczny - a więc wciskasz innym brednie, bzdury. Każę ci natomiast, owszem, tłumaczyć się z tego, że ty MI w związku z tym zarzucasz błąd. Gołosłownie, jak widać. Miłego życia w przekonaniu o własnych racjach, których nie potrzebujesz nikomu uzasadniać. Nawet sobie.
|
Wt wrz 04, 2012 20:36 |
|
 |
wiatr
|
Wierz mi - życie z Bogiem JEST BARDZO MIŁE 
|
Wt wrz 04, 2012 20:44 |
|
|
|
 |
wiatr
|
Czego zresztą również Tobie życzę  Amen!
|
Wt wrz 04, 2012 20:47 |
|
 |
atheist
|
wiatr napisał(a): Wierz mi - życie z Bogiem JEST BARDZO MIŁE  A ja sądziłem, że niesiecie krzyż. Właśnie w tym rzecz - większość ludzi trwa przy religii, bo to bardzo miłe i bardzo ulatwia życie. Nie musisz się kłopotać myśleniem co dobre a co złe, nie musisz mieć moralnych dylematów - przecież jest spowiedź, która wszystko spierze jak markowy proszek. I to wypełniające cię przekonanie, że skoro biegasz do kościoła co tydzień, regularnie spowiadasz się i pochłaniasz komunijne opłatki jeden za drugim to na pewno jesteś Bożą oblubienicą, chodzącą w glorii łaski uświęcającej. Nie to co ci biedni ateiści (Boże, jak ja się cieszę, że ich stworzyłeś - mogę się czuć taka od nich lepsza) Rzeczywiście, jakież to życie z Bogiem miłe!
|
Wt wrz 04, 2012 22:10 |
|
|
|
 |
wiatr
|
"Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie" Mt 11,30.
|
Wt wrz 04, 2012 22:17 |
|
 |
Lurker
|
[...] Mnie jednak bardziej fascynuje Login2: Login2 napisał(a): Pytacie się dlaczego Bóg zabił tego, czy tamtego. Odpowiedź jest prosta. Musi. Bóg jest sprawiedliwy, a to oznacza że jako sędzia musi odpłacić za grzech, inaczej nie byłby sprawiedliwym. Pismo wyraźnie naucza, że karą za grzech jest śmierć. Więc jeśli sędzia jest sprawiedliwy, to musi cię skazać na śmierć. Rozumiecie? Ja nie rozumiem. Bóg sam ustanowił to prawo. Jeśli nawet podlega mu jako Sędzia, może je zmienić jako Prawodawca. Dlaczego tego nie zrobi? Pdobno kocha Swoje stworzenie. Krępuje Go coś? Ktoś? Och wait, chodzi pewnie o funkcję wychowawczą kary. No to Mu się pomyślało, śmierć jako resocjalizacja... w obliczu takiego Boga należałoby czym prędzej podnieść sztandar rebelii i przeflancować się na satanizm. Byłoby to moralne, nawet jeśli daremne.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
Ostatnio edytowano Cz wrz 06, 2012 11:38 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz
dotyczy usuniętego
|
Cz wrz 06, 2012 2:07 |
|
 |
Lurker
|
Doprecyzuję: nie mam nic przeciw karze śmierci, w zasadzie to jestem nawet zwolennikiem tejże, ale dla "wybranych", a nie przydzielanej z automatu każdemu bez względu na ciężar winy...
Dziwne to prawo Boże.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz wrz 06, 2012 3:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Atheist i @Breta- naciśnijce [!] - post został już zgłoszony do usunięcia- i to dość szybko, gdyż wczoraj, sama chciałam skorzystać z tej opcji, ale ktoś mnie uprzedził. Po prostu- dla was to dziwne, ale dla reszty oczywiste, że takie posty zgłasza się moderacji tą drogą. I nie odpisywanie, gdyż jest to offtop, a po co moderacja ma potem mieć tyle roboty z kasowaniem oburzonych postów?? Po prostu usunie się go i tyle. Tu nie ma miejsca na takie posty jakie zaprezentował @formek. @formek jest Świadkiem Jehowy i nie od dziś głosi takie poglądy. Więc forumowa brać jest przyzwyczajona do zgłaszania co bardziej szokujących postów. Nie ma sensu podejmować polemiki z takim- nie przekonasz go. Nie ma też sensu za każdym razem krzyczeć- "hej, zgłaszam moderacji Twojego posta"- chyba, że wy preferujecie demonstracyjne krzyczenie do moderacji  . Więc darujcie sobie złośliwości, skoro nie wiecie nic o innych sposobach zgłaszania postów i znacie tylko wskazany powyżej sposób. Chwalenie się ignorancją i wywyższanie się ponad innych jest niesmaczne. Niech Was Makaronie Macki oświecą. Ramen 
Ostatnio edytowano Cz wrz 06, 2012 11:39 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz
dotyczy usuniętych postów, pozostawiony w celach dydaktycznych
|
Cz wrz 06, 2012 11:00 |
|
 |
jo_tka
|
Val - dziekuję  A wracając do meritum: Oczywiście można uznać Pismo Święte za dzieło napisane w rodzaju transu, w którym nie było żadnego udziału człowieka, który chciał przekazać jakieś doświadczenie. Można, tylko będzie to kompletnie niezgodne i z nauczaniem Kościoła katolickiego i z odkryciami nauki. Można też takie rozumienie wykorzystywać do odrzucenia Boga. Też nie ma przeszkód. Tyle, że sensu to ma niewiele. Pismo Święte pisali ludzie. Bibliści twierdzą, że było redagowane i kompilowane, zbierało kilka tradycji ustnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Spisano je setki lat po wydarzeniach, o których mowa, i nie skupiano się na dokładności faktograficznej tylko na przedstawieniu Boga. Tyle nauka. Można oczywiście wierzyć, że jest to Pismo natchnione i stanowi zapis faktów i cytatów, ale przeciw temu protestuje zdrowy rozum. Choćby ze względu na zestawienia opisów różnie przedstawiających to samo. Można nie wierzyć, że jest to Pismo natchnione, ale wobec tego jest dziełem czysto ludzkim, należy je porównać z mitami greckimi. Nikt chyba nie oskarża o okrucieństwo mitologicznych bóstw? Zatem za grosz nie ma sensu oskarżanie Boga o to, co napisali ludzie. Jeśli natomiast mamy mówić o Bogu, w którego wierzą chrześcijanie, opierając się na Piśmie Świętym, to wypadałoby zaakceptować ich rozumienie tych ksiąg i bosko-ludzkie autorstwo. Inaczej argumentacja może być wprawdzie chwytliwa, ale ze zdrowym rozsądkiem na tyle wspólnego, co wytaczanie oskarżeń wobec Zeusa np. o porwanie kobiety imieniem Europa. A Kościół mówi w ten sposób: to, co czytamy w tekście Pisma Świętego należy rozumieć tak, jak rozumieli je ci, co je spisywali. To oni próbowali przekazać to, co im o Bogu było objawione. Używali różnych form literackich, zestawiali fakty, itd. Nie mogli opisać tego inaczej, niż pozwalała im ich - powiedzmy - świadomość świata. Zatem: o zarzutach dla Zeusa rozmawiać nie będę. O zarzutach opartych na dosłownym rozumieniu Pisma również, bo takie rozumienie sprzeciwia się zdrowemu rozsądkowi. Jeśli ktoś chce rozmawiać na poziomie takiego rozumienia Pisma, jak rozumie je Kościół, możemy spróbować...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz wrz 06, 2012 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Można nie wierzyć, że jest to Pismo natchnione, ale wobec tego jest dziełem czysto ludzkim, należy je porównać z mitami greckimi. Nikt chyba nie oskarża o okrucieństwo mitologicznych bóstw? Jak nie, jak tak. jo_tka napisał(a): Jeśli natomiast mamy mówić o Bogu, w którego wierzą chrześcijanie, opierając się na Piśmie Świętym, to wypadałoby zaakceptować ich rozumienie tych ksiąg i bosko-ludzkie autorstwo. Inaczej argumentacja może być wprawdzie chwytliwa, ale ze zdrowym rozsądkiem na tyle wspólnego, co wytaczanie oskarżeń wobec Zeusa np. o porwanie kobiety imieniem Europa. No, ale dlaczego NIE oceniać postępowania Zeusa? Owszem, można w niego nie wierzyć i uznawać, że religijne opowieści Greków odzwierciedlają ich poglądy, ale nie świadczą, że ich bogowie istnieli i że postępowali tak, jak opowiadano. Ale żeby w ogóle powstrzymywać się z tego powodu od oceny bogów greckich? Możliwa jest tak samo ocena Jahwe jak Zeusa. Co więcej: uczciwie stawiając sprawę powinniśmy tak samo oceniać jednego i drugiego boga, i każdego innego, według tych samych metod i kryteriów. Ewentualną własną niewiarę w ich rzeczywiste istnienie zawieszając w tym czasie na kołku. jo_tka napisał(a): A Kościół mówi w ten sposób: to, co czytamy w tekście Pisma Świętego należy rozumieć tak, jak rozumieli je ci, co je spisywali. Czyli stosując tę samą metodę, co w przypadku oceny tekstów starożytnych opisujących działania i motywy bóstw religii greckiej. A tymczasem - zaskakujące! - tego właśnie takiej dyskusji odmawiasz.
|
Cz wrz 06, 2012 13:05 |
|
 |
atheist
|
jo_tka napisał(a): Można nie wierzyć, że jest to Pismo natchnione, ale wobec tego jest dziełem czysto ludzkim, należy je porównać z mitami greckimi. Nikt chyba nie oskarża o okrucieństwo mitologicznych bóstw? Zatem za grosz nie ma sensu oskarżanie Boga o to, co napisali ludzie.
Mitologicznych bóstw o nic nie oskarżamy, bo nikt w nie wierzy. Po prostu wszyscy mamy świadomość, że słabostki Zeusa i jego kompanów z Olimpu to tylko wytwór wyobraźni starożytnych Greków. (Co, jak bardzo celnie zauważył akruk, nie ogranicza nas w żaden sposób, abyśmy dokonali moralnej oceny ich wymyślonych czynów.) Oczywiście, z tych samych powodów nie ma sensu oskarżanie o cokolwiek Jahwe - trudno oskarżać o coś baśniowe postaci. Problem leży w tym, że chrześcijanie sądzą, że ten wytwór wyobraźni starożytnych plemion rzeczywiście istnieje i wszystkim kieruje i... że należy mu się cześć i chwała. A skoro tak, to nie można nie zwrócić uwagi na to, jakim byłby potworem, gdyby rzeczywiście istniał. Nie możesz mieć jabłka i go zjeść, bądź konsekwentna! Nie możesz twierdzić, że nie możemy ocenić czynów Boga, skoro według nas nie istniał i jednocześnie twierdzić, że istnieje i powinien być we wszystkim uwielbiony. Jeśli twierdzisz, że istnieje musisz zmierzyć się z pytaniem dlaczego będący ponoć uosobieniem miłości Bóg każe mordować niewinne dzieci. jo_tka napisał(a): A Kościół mówi w ten sposób: to, co czytamy w tekście Pisma Świętego należy rozumieć tak, jak rozumieli je ci, co je spisywali. Bardzo ciekawa teza. No to przyjrzyjmy się Pismu Świętemu. Otóż ST obok przykazania "Nie zabijaj" podaje całe mnóstwo sytuacji, w których nakazuje zabijać za różnorakie "przestępstwa" jak na przykład praca w Szabat. Nie mówiąc już o mordowaniu ludzi z podbitych plemion. Nie ma najmniejszej wątpliwości, że autorzy Biblii (czy jak wolisz, ci, którzy ją spisywali) a także wszyscy Izraelici rozumieli to przykazanie w taki sposób, że: po pierwsze dotyczy ono "bliźnich" a więc innych Żydów (w żadnym razie nie odnosiło się do innowierców) i po drugie nie dotyczy tych, którzy sprzeciwili się boskiemu prawu. Z tego co wiem KK uznaje jednak, że innowierców nie należy jednak zabijać a ostatnio nawet nieśmiało wspomina coś, że karę śmierci raczej należało by znieść. Rozumienie przykazania boskiego kompletnie niezgodne z rozumieniem autorów Biblii. Inny przykład: drugie przykazanie, które KK wyciął a więc zakaz tworzenia i modlenia się do rzeźb i obrazów. Zarówno autorzy Biblii jak i wszyscy Izraelici a nawet "dziedziczący po nich" religijnie muzułmanie rozumieli ten zapis w jedyny sposób, w jaki można go było zrozumieć. KK wyciął przykazanie z Dekalogu a teraz tłumaczy pokrętnie, że znaczy ono coś zupełnie innego niż znaczy i właściwie zawiera się w pierwszym. Znowu - rozumienie to nie ma nic wspólnego z rozumieniem starożytnych Izraelitów w tym autorów samego przykazania. Oczywiście, przykładów takich można mnożyć na kopy. KK interpretuje Pismo Święte w sposób kompletnie inny od zamysłu jego autorów. W wierze katolickiej nie ma już prawie nic z wiary Izraelitów a rozumienie wymyślonej przez nich swojskiej religii plemiennej nie ma nic wspólnego z rozumieniem czy właściwie interpretacją Biblii przez współczesnych katolików.
|
Pt wrz 07, 2012 0:38 |
|
 |
Iwona19
|
atheist napisał(a): wiatr napisał(a): Wierz mi - życie z Bogiem JEST BARDZO MIŁE  A ja sądziłem, że niesiecie krzyż. Krzyż, no fakt symbol cierpienia, ale wszelkie cierpienie znosimy
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pn wrz 10, 2012 14:16 |
|
 |
njczyziu
|
Bóg dał przykazanie - "nie wolno Ci zabijać", ale możesz mordować! Przy okazji gwałcić, rabować, plądrować, odbierać wolność, zamęczać itp. Księga Liczb 31. 7 7 "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn. 1 Księga Samuela 15.2 "2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce,wielbłądy i osły." Księga Ezechiela 9.5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni! I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami! Wyszli oni i zabijali w mieście. Księga Liczb 31. 17 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu." Oto dzień Pański nadchodzi okrutny, najwyższe wzburzenie i straszny gniew, żeby ziemię uczynić pustkowiem i wygładzić z niej grzeszników. (...)Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałconeOto Ja pobudzam przeciw nim Medów, którzy nie cenią sobie srebra ani w złocie się nie kochają. Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom. (Iz13) Takich kwiatków jest dużo, dużo więcej  Poczytajcie sobie bracia i siostry Biblię, bo w Kościele ksiądz Wam jej nie opowie. Wybierają tam tylko najlepsze fragmenty by podtrzymać swoją owczarnię i baraninę  Napady czysto rabunkowe również się tam bezlitośnie mnożą, bo zrabowane skarby szły do tzw \Skarbca Pana\, czyli na chwałę Izraela oraz jego mieszkańców! A czym był Potop? Przyznaniem się do tego, że spartoliło się stworzenie człowieka i trzeba wyzerować statystyki. Jeżeli w tym wszystkim widzicie samo dobro to jest mi Was żal. Jak długo jeszcze będziecie brnąć w tym kłamstwie, niektórzy z Was pewnie do śmierci. Co poniektóre umysły są już tak zindoktrynowane, że nie da się ich naprawić.
|
Wt paź 02, 2012 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
njczyziu napisał(a): A czym był Potop? Przyznaniem się do tego, że spartoliło się stworzenie człowieka i trzeba wyzerować statystyki.
Tak to jest, gdy do czytania biblii zabiera się ktoś kto stosuje metodę czytania Świadków Jehowy. Natomiast dla ludzi studiujących biblię jest jasne, że potop nie był taki jak Ty nauczasz. Dlaczego uważasz, że akurat Twoje interpretacje biblii są właściwe, a ludzi, którzy poświęcają wiele czasu na analizę tekstów biblijnych już nie? I dlaczego to Ciebie ludzie mają uznać za autorytet i wierzyć, że Twoja interpretacja jest słuszna, a inni kłamią? Na jakiej podstawie? Całość na temat rozumienia potopu masz tutajPS. Wierzących w teorie spiskowe jest tak wielu, że kolejna osoba nie robi już wrażenia na innych.
|
Wt paź 02, 2012 16:25 |
|
|
|