Tajemnice fatimskie itp. - 100% wymysł ludzki.
Autor |
Wiadomość |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: Tajemnice fatimskie itp. - 100% wymysł ludzki.
Ja bym Ci to wytłumaczył tak: Jeśli niechcący uznasz Szatana za istotę dobrą, to narobi się z tego mniej zła, niż gdybyś uznała Boga za istotę złą.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr paź 03, 2012 13:49 |
|
|
|
 |
jesienna
|
jest stara zakonną średniowieczna legenda legendę, opowiadającą o bracie, który zaniedbywał studium na rzecz modlitwy. W postępowaniu takim umacniała go zjawa ukazująca się w postaci Najświętszej Dziewicy. Gdy to wyszło na jaw, pewien święty współbrat tak mu polecił:
„Synu, kiedy ta zjawa przyjdzie, pluń jej w twarz. Jeśli to jest Błogosławiona Dziewica, jest Ona pokorna i nie będzie ci miała za złe twojego posłuszeństwa. Jeśli zaś diabeł przybiera Jej postać, jest on pyszny i nie zniesie upokorzenia”. Ów dominikanin uczynił zgodnie z poleceniem. Diabeł uciekł i już nigdy się nie pojawił. Podobne historie, niewątpliwie nawiązujące do tradycji egipskich pustelników, przypisywano różnym świętym, m.in. Filipowi Nereuszowi."
w tradycji kościoła są wyraźnie odrębne nurty - jeden bardzo ostrożny, wręcz niechcętny objawieniom prywatnym widzący w nich zagrożenie dla zycia duchowego
- drugi przyjmujący je z entyzjazmem i uważający je za pomoc w życiu duchowym
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr paź 03, 2012 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
njczyziu napisał(a): Alus napisał(a): Ale zjawiska wyschnięcia w momecie cudu słońca czyli w kilka sekund, namoczonych ubrań 70 tys. ludzi oczekujacych kilka godzin w deszczu na zapowiedziany przez Maryję cud, jak narazie nikt nie wyjaśnił uczenie. A byłeś tam, że jesteś tego taki pewny? Jedni świadkowie mówili, że szybko wyschły ubrania, drudzy, że normalnie. Może słońce jak wyszło za chmur to spowodowało? Na słońcu wszystko szybciej schnie niż w cieniu. Trochę logiki. Zresztą to wydarzenie było prawie 100 lat temu, były wtedy słabe aparaty, kamery (o ile były), można było ludziom wciskać każdy kit, a ciemnota żądna cudów w to wierzyła. Szkoda, że w dzisiejszych czasach nie ma takich cudów jakie kiedyś istniały w KK, coś bardzo dziwne to :> Istnieją w dzisiejszych czasach spektakulane cuda, może przewyższające te z cudem słońca. Cuda nawróceń i to często gorliwych, zaciętych wrogów Koscioła - jak choćby komunisty Bruno Cornacchiola. Nieustającym cudem, trwającym nieprzerwanie od kilku wieków jest obraz Maryi z Guadelupe, utrwalony na włóknach agawy, które naturalnie podlegają zniszczeniu po kilku latach. Zbadany przez najnowsze, najdoskonalsze laboratoria świata, gdzie jednogłośnie orzeczono - nie został stworzony ręką człowieka. Cytuj: Przecież cudów tak naprawdę nie ma..... A ci, co wierzyli w cuda, niekoniecznie wierzyli w Boga Przecież Kościól uprawia totalne łgarstwo ogłaszając cuda uzdrowienia w procesach beatyfikacyjnych i kanonizacyjnych i zgodnie z definicją homo-homini, duchowni wierząc w cuda nie koniecznie wierzą w Boga - na czele z bł. Janem Pawłem II, który ogłosił błogosławionymi i świętymi dziesiątki osób. Kosciól przekazując Ewangelie opisujące cuda dokonane przez Jezusa tez łże? -- przecież cudów tak naprawdę nie ma...Do jakich absurdalnych konkluzji jeszcze homo_homini w swej mądrości dojdziesz? 
|
Śr paź 03, 2012 14:57 |
|
|
|
 |
mareta
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Ja bym Ci to wytłumaczył tak: Jeśli niechcący uznasz Szatana za istotę dobrą, to narobi się z tego mniej zła, niż gdybyś uznała Boga za istotę złą. Jak u Sienkiewicza, czyli diabeł dzwoni ogonem na mszę
|
Śr paź 03, 2012 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W przypadkach związanych z objawieniami prywatnymi lepiej jest wierzyć, niż nie wierzyć, ponieważ jeśli wierzycie, a rzecz okaże się fałszywa, otrzymacie wszelkie błogosławieństwa, tak jakby były one prawdziwe. Uwierzyliście bowiem, że są one prawdziwymi Jakos nie bardzo mi te słowa współgraja ze wspomnianym w linku (Tygodnik Powszechny) "tradycyjnym dystansowaniem sie wobec nadprzyrodzonych doznań". Szukałem i nie znalazłem potwierdzenia, ze to prawdziwe i nie wyrwane z kontekstu słowa Urbana VIII. Strony które sie na nie powołuja to "słynne" ( i juz wymieniane w kontekscie fałszywki kazania Jana Pawła II) gloria.tv i dzieckonmp.wordpress.com - czyli stronki głoszące jakieś dziwne "oredzia" rzekomych wizjonerów.
|
Śr paź 03, 2012 18:03 |
|
|
|
 |
buscador
|
A może jeszcze jeden link dotyczący tzw. "cudu" fatimskiego w Medjugorie oraz wszelkich innych cudów w przeszłości : http://legaba.6te.net/fatima.htmCud słońca to UFO, objawienia to rodzaj filmu holograficznego wtłaczanego bezpośrednio do podświadomości (tzw. przekaz podprogowy) a mokre ubrania no cóż... wyschły bo zastosowano ciut większą mikrofalówkę (jeśli ktoś nie wierzy niech włoży coś mokrego do swojej mikrofalówki) 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Śr paź 03, 2012 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
buscador napisał(a): A może jeszcze jeden link dotyczący tzw. "cudu" fatimskiego w Medjugorie oraz wszelkich innych cudów w przeszłości : http://legaba.6te.net/fatima.htmCud słońca to UFO, objawienia to rodzaj filmu holograficznego wtłaczanego bezpośrednio do podświadomości (tzw. przekaz podprogowy) a mokre ubrania no cóż... wyschły bo zastosowano ciut większą mikrofalówkę (jeśli ktoś nie wierzy niech włoży coś mokrego do swojej mikrofalówki)  A kto zastosował ta większą mikrofalówkę? Zjawisko halo nie zaistniało od Fatimy 1917r, więc wielu ludzi nauki, bezpośrednich świadków zdarzenia nie miałoby żadnego problemu opisać w prasie i wyjaśnić fenomen cudu. "Dziwnym trafem" nikt z ówczesnych naocznych świadków tego nie uczynił.
|
Cz paź 04, 2012 7:15 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Podniecanie się cudami, zamiast radości ze spotkania z Matką Bożą to jest przejaw ludzkiej słabości. Bóg wie, że ludzie są wciąż bardzo niedojrzali dlatego dla wielu daje te "cuda". Niestety "cudami" szermuje również diabeł i wprowadza tych entuzjastów w maliny prowadzące prosto do piekła ich własnych namiętności i pożądań.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz paź 04, 2012 7:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Podniecanie się cudami, zamiast radości ze spotkania z Matką Bożą to jest przejaw ludzkiej słabości. Bóg wie, że ludzie są wciąż bardzo niedojrzali dlatego dla wielu daje te "cuda". Niestety "cudami" szermuje również diabeł i wprowadza tych entuzjastów w maliny prowadzące prosto do piekła ich własnych namiętności i pożądań. Kto lubi sie uganiać za diabłem, ten wszędzie będzie go dostrzegał, nawet w otoczeniu Maryi. Św. Teresa pisała, że szatanowi słuzy się na dwa sposoby: 1. odrzucając jego istnienie, 2. dostrzegajać jego obecnośc wszędzie, na każdym kroku. A ezoteryka, okultyzm niestety zmienia pryzmat postrzegania rzeczywistości.
|
Cz paź 04, 2012 7:37 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus, dlaczego "cud" fatimski kojarzy Ci się z Szatanem, ezoteryką i okultyzmem?
Wokół Maryi nie ma żadnego Szatana. Powiedziane jest:
Rdz 3:15 (Zapowiedź Tryumfu Maryi i jej potomstwa nad szatanem i jego potomstwem) Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ona zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę.
Myślę, że na tym polega fenomen Maryi, przy Niej, w Jej otoczeniu, nie ma miejsca dla Szatana i jest bezpiecznie. Dlatego chodzi Ona między ludźmi, a ludzie tulą się do Niej i uciekają pod Jej obronę.
|
Cz paź 04, 2012 7:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, dlaczego "cud" fatimski kojarzy Ci się z Szatanem, ezoteryką i okultyzmem?
Jak na razie to w tym temacie ty, a nie Alus upatrujesz szatana. Cytuj: Przecież cudów tak naprawdę nie ma..... A ci, co wierzyli w cuda, niekoniecznie wierzyli w Boga Kolejna manipulacja z Twojej strony? Która to juz? Nie martw sie wytkne ci każdą..."biedny przesladowany meczenniku"
|
Cz paź 04, 2012 8:53 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
humalog napisał(a): Cytuj: Alus, dlaczego "cud" fatimski kojarzy Ci się z Szatanem, ezoteryką i okultyzmem? Jak na razie to w tym temacie ty, a nie Alus upatrujesz szatana. Bynajmniej. Zobacz, co napisała w niniejszym temacie: Alus napisał(a): Kto lubi sie uganiać za diabłem, ten wszędzie będzie go dostrzegał, nawet w otoczeniu Maryi. Św. Teresa pisała, że szatanowi słuzy się na dwa sposoby: 1. odrzucając jego istnienie, 2. dostrzegajać jego obecnośc wszędzie, na każdym kroku. A ezoteryka, okultyzm niestety zmienia pryzmat postrzegania rzeczywistości. humalog napisał(a): Cytuj: Przecież cudów tak naprawdę nie ma..... A ci, co wierzyli w cuda, niekoniecznie wierzyli w Boga Kolejna manipulacja z Twojej strony? Która to juz? Nie martw sie wytkne ci każdą..."biedny przesladowany meczenniku" To jest prawda. Czy to Cię będzie złościło, czy nie, to jest prawda. A ty, zamiast wylewać złości, zalewać forum dla dorosłych, dla dzieci i młodzieży wulgarnymi, pełnymi nienawiści atakami, przestań oszukiwać sam siebie usiądź przed lustrem i pomęcz się trochę nad wyjmowaniem belek z własnych oczu. Tak jak radzi Pan nasz, Jezus Chrystus. 
|
Cz paź 04, 2012 9:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie ty w tej wypowiedzi znalazłes nienawiść, nie mówiąc juz o wulgaryźmie? Wyrwałes z kontekstu zdanie , które napisała Alus (skądinąd słuszne, bo słuzy Szatanowi ten kto wszędzie go upatruje). Ja przeczytałem cały temat i potwierdzam to co napisałem wczesniej. Twój tekt na temat braku cudów we współczesnym swiecie i słowa do niego sie odnoszące: Cytuj: To jest prawda. Czy to Cię będzie złościło, czy nie, to jest prawda. Wprost zadziwiają. Jakim to więc "cudem" Jan Paweł II został beatyfikowany, skoro do tego dochodzi m.in. dzieki wystapieniu "cudu" (który wg. Ciebie nie istnieje). Może mi ciemnemu prostakowi wytłumaczy to tak oswiecona jak ty osoba?
|
Cz paź 04, 2012 9:20 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
humalog napisał(a): Gdzie ty w tej wypowiedzi znalazłes nienawiść, nie mówiąc juz o wulgaryźmie? To w Twoich wypowiedziach widać, nie w Alus. humalog napisał(a): Jakim to więc "cudem" Jan Paweł II został beatyfikowany, skoro do tego dochodzi m.in. dzieki wystapieniu "cudu" (który wg. Ciebie nie istnieje). Może mi ciemnemu prostakowi wytłumaczy to tak oswiecona jak ty osoba? Jan Paweł II jest beatyfikowany by był dla nas wzorem. To, że pewna zakonnica wyzdrowiała, bo była chora i modliła się o swoje zdrowie, za wstawiennictwem Jana Pawła II, to nie jest żaden cud, tylko rzecz normalna. Jej wiara ją uzdrowiła. A Ty uważasz, że powinna umrzeć w chorobie i cierpieniu? Idź drogą ku swojej własnej świętości. Na tej drodze zauważysz wiele "cudów". I szybko przestaniesz się im dziwić i uważać je za niezwykłe zjawiska.
|
Cz paź 04, 2012 9:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To w Twoich wypowiedziach widać, nie w Alus.
Napisze jeszcze raz: Gdzie ty w MOJEJ wypowiedzi w tym temacie znalazłes NIENAWIŚĆ i WULGARYZMY. Specjalnie powiekszyłęm pewne wyrazy bys nie mógł odpisac, ze nie zauwazyłeś. Cytuj: To, że pewna zakonnica wyzdrowiała, bo była chora i modliła się o swoje zdrowie, za wstawiennictwem Jana Pawła II, to nie jest żaden cud, tylko rzecz normalna. Jej wiara ją uzdrowiła. Negujesz więc zasady procesu beatyfikacyjnego? Dziwne zachowanie jak na katolika. Cytuj: A Ty uważasz, że powinna umrzeć w chorobie i cierpieniu?
A to juz tylko kolejny przykład metnych insynuacji jakie uwielbiasz stosowac wobec oponentów.
|
Cz paź 04, 2012 9:44 |
|
|
|