Czy można poświęcić wodę na odległość?
Autor |
Wiadomość |
jesienna
|
 Re: Czy można poświęcić wodę na odległość?
Qwerty2011 napisał(a): Wydaje mi się, że robienie sobie kabaretu z wody egzorcyzmowanej jest nie na miejscu Przecież jako katolicy wierzymy w jej skuteczność w walce z szatanem. Jeśli nie wiadomo, co zrobić z poświęconą wodą - to proste (tak robiła zawsze moja mama jak zostało po kolędzie trochę wody święconej) - wystarczy rozlać na jakiś płaski talerz i po paru dniach wyparowuje. Wlewanie do doniczki? Absolutnie nie wypada. Masz rację (a propos tego kabaretu). Przepraszam, zagalopowałam się. Mam mieszane uczucie jeżeli chodzi o tego rodzaju praktyki - miałam i mam do czynienia z ludźmi, którzy sakramentalia rozumieli w sposób magiczny. To prawda - to stary rytuał element tradycji Kościoła, i w związku z tym bez względu na moje osobiste odczucia kpin robić sobie nie powinnam.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn paź 15, 2012 18:03 |
|
|
|
 |
jesienna
|
bramin napisał(a): Nie ma czegos takiego jak poswiecenie na odleglosc. Jesli ktos tak mysli to mamy do czynienia z magia.
Wszystkie ksiegi liturgiczne, rytualy itd. sa zawsze wydawane na polecenie Stolicy Apostolskiej. Tlumaczenie i wydawanie tych tekstow Stolica Apostolska zleca konferencji episkopatu danego kraju lub regionu. Wraz z wydaniem nowych ksiag liturgicznych nie mozna uzywac starych, chyba ze na ich uzywanie wladza koscielna wyrazila zgode. Z tego co wiem, egzorcystom wolno używać starego Rytuału Rzymskiego mimo, że w 1998 wydano nowy i tam już nie ma egzorcyzmowania ani wody, ani soli ani oleju (tak było w starym).
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn paź 15, 2012 18:09 |
|
 |
szuba
|
Jesienna, to błędne przekonanie. Rytuał egzorcyzmu to coś zupełnie innego niż egzorcyzmowanie sakramentaliów.
Sakramentalia może egzorcyzmować KAŻDY kapłan. Na Mszy, poza Mszą - kiedykolwiek. Nie potrzeba do tego egzorcyzmu. I kapłan ten absolutnie nie musi być egzorcystą.
|
Pn paź 15, 2012 18:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z tego co wiem, egzorcystom wolno używać starego Rytuału Rzymskiego mimo, że w 1998 wydano nowy i tam już nie ma egzorcyzmowania ani wody, ani soli ani oleju (tak było w starym).
Nikt bowiem starego Rytuału Rzymskiego nigdy nie zniósł....a wode, olej i sól nadal sie egzorcyzmuje. Tutaj ciągle chodzi o stosowanie tego rytuału na odległość. I wcale nie chodzi o kropienie woda święcona na odległość, ale własnie o poświecenie samej wody "na odległość" - to jest własnie nowatorstwo o którym słysze pierwszy raz i to niestety poprzez niezbyt wiarygodna strone internetową jakiegoś Człowieka - Adama. Stąd właśnie mój daleko posunięty sceptycyzm, którego sie będe twardo trzymał i we wszelkie takie "nowości" i "cudowne" zdarzenia nie uwierzę dopóki Kościół ich nie uzna. Jak mówi bohater "Braci karamazow" Dostojewskiego: „ Ludzie szukają nie tyle Boga, ile cudów. A ponieważ człowiek nie jest w stanie obejść się bez cudów, bardzo szybko stworzy sobie nowe, już własne cudowności i zacznie im pokłon oddawać: wierzyć w cudowną moc znachorów czy umiejętności wiejskich czarownic"Bolesne, ale jakże prawdziwe słowa, szczególnie w dzisiejszym świecie gdzie różne "objawienia" i "cuda" mnoża sie poprzez internet jak za przeproszeniem króliki. P.S. No, szuba uzupełnił to co ja pominąłem 
|
Pn paź 15, 2012 18:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A co, jeśli ksiądz w Wielką Sobotę święci pokarmy na dole kościoła a na chórze też są ludzie z koszyczkami? Czy jeśli woda do koszyczka nie doleci, to święcenie nieważne, bo na odległość? A jak ksiądz święci pola, to czy musi każdy zagonek poświecić, czy liczy się akt woli i intencja i nawet pole, które jest 2 km dalej zostaje poświęcone? A czy błogosławieństwo na odległość się liczy? Jeśli papież błogosławi z Rzymu a ja jestem w Polsce to się liczy czy nie? A Jezus, który uzdrawiał na odległość. Czy nie cenił silnej wiary tych, którzy byli pewni uleczenia krewnych oraz sług na odległość? To mógły ksiądz nie wychodzić z kościoła i "na odległość poświęcić" pola, samochody w dzień św Krzysztofa, a na upartego "poświęcić" mieszkania w okresie kolędy.
|
Pn paź 15, 2012 18:59 |
|
|
|
 |
buscador
|
Pewnie, że można to zrobić na odległość i to z takim samym skutkiem jak by się to robiło na miejscu. Wystarczy mieć tylko plastyczną wyobraźnię a myśl sama podąży do wybranego celu i to z szybkością większą niż światło.  Myśl to także pewien rodzaj subtelnej energii a woda b. dobrze wchłania tego typu energie (także sól i inne substancje o strukturze krystalicznej). Jak to działa? Pod wpływem myśli zmienia się struktura krystaliczna wody i jej własności: http://www.vismaya-maitreya.pl/swiat_en ... nload.htmlTaka woda może leczyć bądź wypędzać złe duchy w zależności od intencji energetyzującego tą wodę
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Wt paź 16, 2012 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Udowodnił bowiem naukowo, iż woda może magazynować nie tylko informacje, ale również uczucia i stany świadomości. Kiepski ten Japoniec...ojjjj kiepski. Widać słabuje edukacja w kraju kwitnącej wisni Polonusy już od wieków wiedzą, że wóda nie tylko magazynuje, ale i uwalnia wszelkie uczucia, informacje...a i na stany świadomości ma przeogromny wpływ. Cytuj: Taka woda może leczyć bądź wypędzać złe duchy w zależności od intencji energetyzującego tą wodę To nie energia, a promile..... i nie intencje, a talent pędzącego i proces destylacji
|
Wt paź 16, 2012 22:23 |
|
 |
buscador
|
No wiesz... sam możesz to sprawdzić, weź wodę (tylko znowu nie pomyl płynów)  w necie znajdziesz jak egzorcyzmować wodę, potem pokrop się nią, jak wyskoczą z ciebie demony ignorancji to znaczy, że woda działa 
|
Śr paź 17, 2012 0:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to jescze raz: 1.Nie mozna swiecic na odleglosc gdyz natura znaku w sakramentach i sakramentaliach domaga sie aby on byl czytelny, aby odnosil sie do konkretnej osoby lub grupy osob, tu i teraz a nie gdzies tam np. w Afryce. Ponadto swiecenie czy blogoslawienie nie jest prywatna sprawa, jest to dzialanie Kosciola w imie Jezusa. Zeby nie bylo tak,ze jak ksiadz ma widzimisie to poswieci wode w basenie w ktorym plywa.
2. Znaki uzywane podczas poswiecenia (blogoslawienstwa) a wiec np. znak krzyza, woda, olej itd. sa “dopelnieniem”, “zamknieciem” tegoz poswiecenia. Bez uzycia woda swieconej to poswiecenie, blogoslawienstwo bedzie tez wazne.Uzywanie wody swieconej jest kontynuacja tradycji lustratio, stad “aqua lustralis” czyli woda swiecona, oczyszczajaca.
3. Blogoslawienstwo “Urbi et orbi”... przez to blogoslawienstwo papiez chce podkreslic, ze jest nie tylko biskupem Rzymu ale pasterzem calego Kosciola. Juz od poczatku zwracano uwage na to aby papiez mial kontakt ( takze wzrokowy) z tymi, ktorych blogoslawi.
4. 1 pazdziernika 1998 papiez Jan Pawel II zatwierdzil nowy rytual egzorcyzmow. I tym samym stare rytualy przestaja obowiazywac i zostaly zniesione!!!!!! A wiec “Rituale Romanum” z 1614 r., “Rituale”z 1890 a takze “Rituale” Leona XIII z 1925 r. Te dwa ostatnie bazowaly na tym z 1614 r.
5. Trzy lata wczesniej czyli 29 wrzesnia 1985 Kongregacja Nauki Wiary wydala oficjalny zakaz uzywania przez kaplanow jak i przez swieckich “Malego egzorcyzmu” z “Rituale Romanum” Leona XIII.
6. Na stronie adam-czlowiek przeczytalem, ze na owe poswiecenia jest zgoda “jednej z kurii”. Dlaczego autor strony nie moze napisac, jaka kuria, jaki biskup wydal pozwolenie? Jest to jakas tajemnica?:)
|
Śr paź 17, 2012 13:28 |
|
 |
jesienna
|
szuba napisał(a): Jesienna, to błędne przekonanie. Rytuał egzorcyzmu to coś zupełnie innego niż egzorcyzmowanie sakramentaliów.
Sakramentalia może egzorcyzmować KAŻDY kapłan. Na Mszy, poza Mszą - kiedykolwiek. Nie potrzeba do tego egzorcyzmu. I kapłan ten absolutnie nie musi być egzorcystą. Proszę o WIARYGODNE źródło. Ja trakiego nie znalazłam. Nie upieram się przy swoim zdaniu tylko chciałabym wiedzieć coś pewnego i konkretnego na ten temat. Wyjaśniłby sprawę tekst Rytuału Rzymskiego który opisuje sakramentalia, ale nie znalazłam go w internecie.
|
Cz paź 18, 2012 9:45 |
|
 |
jesienna
|
Wiarygodnym źródłem nie jest dla mnie to co napisał jakiś ksiądz czy co napisano w jakimś opracowaniu ale oficjalne dokumenty Kościoła.
|
Cz paź 18, 2012 10:29 |
|
 |
Qwerty2011
|
bramin napisał(a): No to jescze raz: 1.Nie mozna swiecic na odleglosc (...) Dziękuję bardzo - czuję się przekonany.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz paź 18, 2012 12:27 |
|
 |
buscador
|
bramin napisał(a): bazowaly na tym z 1614 r.
5. Trzy lata wczesniej czyli 29 wrzesnia 1985 Kongregacja Nauki Wiary wydala oficjalny zakaz uzywania przez kaplanow jak i przez swieckich “Malego egzorcyzmu” z “Rituale Romanum” Leona XIII.
ks. Piotr Glas polski egzorcysta (obecnie przebywający w Londynie) twierdzi że do wypędzania złych duchów używa tylko starych czyli tych zakazanych rytów, bo te nowe są nieskuteczne, jak mówi złe duchy śmieją się gdy się je odprawia, najwidoczniej nadają się tylko do łaskotania tych duchów 
|
Cz paź 18, 2012 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
buscador napisał(a): bramin napisał(a): bazowaly na tym z 1614 r.
ks. Piotr Glas polski egzorcysta (obecnie przebywający w Londynie) twierdzi że do wypędzania złych duchów używa tylko starych czyli tych zakazanych rytów, bo te nowe są nieskuteczne, jak mówi złe duchy śmieją się gdy się je odprawia, najwidoczniej nadają się tylko do łaskotania tych duchów  To samo można wyczytac z tego co opowiadaja inni egzorcyści. No i jeszcze jedna sprawa. W nowym rytuale nie ma egzorcyzmowanej wody i soli....a egzorcysci ja stosują. Wnioskuje z tego, ze rytuał egzorcyzmowania wody i soli nie jest w żadnym wypadku zakazny jak pisze to bramin. Owszem obowiązuje nowy rytuał egzorcyzmów......ale nie słyszałem o zakazie stosowania starego.
|
Pt paź 19, 2012 7:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Procedura wydawania ksiag liturgicznych i rytualow wyglada w skrocie tak:Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów (łac. Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) poleca wydanie danej ksiegi w jezyku lacinskim.Po zatwierdzeniu moze byc ona przetlumaczona na jezyki narodowe i moze uwzgledniac tradycje, zwyczaje danego kraju.Przetlumaczona ksiege konferencja episkopatu danego kraju przedstawia Kongregacji i jesli ta ja zatwierdzi nastepuje wydanie tej ksiegi lacznie z dekretem nakazujacym jej uzywanie. Z ta chwila stary rytual (ksiega) nie moze byc uzywana, traci swoja waznosc.Oczywiscie uwzglednia sie okreslony czas zanim ta ksiega wejdzie do powszechnego uzytku.
Co do egzorcystow. Wedlug Kodeksu Prawa Kanonicznego kazdy egzorcysta jest mianowany przez miejscowego biskupa i wladza egzorcysty dotyczy jedynie jego diecezji!!! Ponadto posluga egzorcysty jest czyms dyskretnym , bez rozglosu.W niektorych kregach dzialaja egzorcysci co do ktorych nie wiem czy sa mianowani przez biskupa czy samozwancy. Nie wiem jaki status ma ks.Glas i nie zamierzam tego komentowac. To jest temat na inna dyskusje.
|
N paź 21, 2012 20:09 |
|
|
|