Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata
equuleuss napisał(a):
formek1 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
formek
Jesli jest Bóg to wszystkie prawa we wszechświecie sa niezmienne.
A więc zawsze 2+2 bedzie 4.
Myślę że nie do końca tak jest. To prawa matematyki ustalone w naszym świecie ale to może być także pojęciem bardziej abstrakcyjnym. Wyobraz sobie świat zupełnie odmienny od naszego świata. Właśnie to mam na myśli, jesteśmy mocno przywiązani do tego co nas otacza nie wyobrażając sobie nawet tego że gdzieś może istnieć inna płaszczyzna myśli i pojęć. A Bóg jest poza matematyką i poza prawom logiki znanej nam. Pojęcie Boga wymyka się naszej logice.

Jeśli jest Bóg to jest jeden wszechświat.
A Bóg sie nam nie "wymyka" poniewaz o nim cała Biblia mówi

Nie bardzo mogę się z tym zgodzić...jesteś w stanie ogarnąć Boga ? Ja nie... a co do ilości wszechświatów, jeszcze nie wiemy wszystkiego a w sumie wiemy niewiele, są teorie o wszechświatach równoległych, świat jest pełen tajemnic, wszechświat jest nadal wielka zagadką dla nas. Byś może wszystko jest jeszcze bardziej niezwykłe niż przypuszczamy. Biblia mówi nam o przymiotach Boga ale nie wyjaśnia nam istoty Boga.

Co to znaczy ogarnac Boga?
Poznac go ? Zrozumieć?
Oczywiście że cłakowicie nie jestesmy tego w stanie zrobic ale to co jest o nim w Biblii jest mozliwe pojąć.

Pt kwi 26, 2013 17:29

lokis napisał(a):
Tajemnica kolego! Nie masz pojecia ile "tajemnic" u wyznawcow Boga jedynego, otwartego na kaqzde
pytanie. "Kosciol pytan sie nie boi". Wiec pytaj, odpowiedzi nie oczekuj. :D

Odnotowalem dwie typowe metody odpowiedzi charakterystyczne dla ludzi dużej wiary:
1. Zagadanie na śmierć.
2. Milczenie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt kwi 26, 2013 19:37
Cytuj:
Co to znaczy ogarnac Boga?
Poznac go ? Zrozumieć?
Oczywiście że cłakowicie nie jestesmy tego w stanie zrobic ale to co jest o nim w Biblii jest mozliwe pojąć

Tak, możemy poznać przymioty Boga i kontemplować je, ale samej istoty Boga nigdy nie zdołamy zgłębić, nawet po drugiej stronie, kiedy już będziemy, mam nadzieję, bliżej Boga w każdym aspekcie. Bóg pozostanie tajemnicą dla swojego stworzenia. Nawet teraz, miłość i miłosierdzie Boga jest dla nas trudne do zrozumienia, często nie możemy stosownie połączyć tego z boską sprawiedliwością. Dla mnie Bóg jest niepojęty, po prostu najlepiej stanąć wobec niego jako dziecko a nie mędrzec.

Pt kwi 26, 2013 21:47

Dla Boga "nie ma nic niemożliwego" (Łk 1, 37). Jest wszechmogący.
Kto woła do Boga w swojej nędzy, wierzy w Jego wszechmoc. Bóg stworzył świat z niczego. On jest Panem historii. On kieruje wszystkimi sprawami i wszystko może. W jaki sposób dowolnie posługuje się swoją wszechmocą, pozostaje tajemnicą. Nierzadko ludzie pytają: "Gdzie był Bóg?". Przez usta proroka Izajasza odpowiada nam: "Moje myśli nie są waszymi myślami, a wasze drogi nie są moimi drogami". Często wszechmoc Boża manifestuje się tam, gdzie ludzie już na nią nie czekają. Bezsilność Wielkiego Piątku była warunkiem Zmartwychwstania.

Powyższy tekst to cytat z katechizmu dla młodzieży YOUCAT.

N kwi 28, 2013 19:04

Ja wierzę że on może i potrafi wszystko jego moc jest nie ograniczona.

Pn kwi 29, 2013 9:40

Szantini napisał(a):

A od kiedy potrafi wszystko? Bo w Starym Testamencie nie wszystko mu wychodziło za pierwszym podejściem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn kwi 29, 2013 14:41

Askadtowiesz napisał(a):
Szantini napisał(a):

A od kiedy potrafi wszystko? Bo w Starym Testamencie nie wszystko mu wychodziło za pierwszym podejściem.

czyli konkretnie co?

Pn kwi 29, 2013 15:55

Tak w zasadzie to my wiemy więcej niż Bóg. Bo Bóg nie wie jak to jest kłamać, nie wie jak to jest ukraść...

Znaczy wie, ale w innym sensie. Bóg po prostu nie stworzył zła. Wszystko, co stworzył Bóg było bardzo dobre. To my cały czas szukamy niewiadomo czego i przez takie postępowanie zaprzepaszczamy swoją wolność.

Wszechmoc Boża jest nieograniczona. Jeżeli do ludzi Jezus powiedział, że z Bogiem wszystko jest możliwe, to wszechmoc i sama istota Boga są wielką tajemnicą.

Pn kwi 29, 2013 17:56

formek1 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Szantini napisał(a):

czyli konkretnie co?

Na przykład musiał wiele razy naciskać (łagodnie mówiąc) na faraona, aby wypuścił lud boży z Egiptu. Również pierwsi ludzie byłi nie za bardzo udani- nie posłuchali Boga. Kolejne pokolenia też nie za bardzo słuchały i musiały być ciągle karane. Szatan wymknął się spod kontroli. A przegrane zapasy z Jakubem to kuriozum.

G.C. Lichtenberg

Pn kwi 29, 2013 19:15

Askadtowiesz napisał(a):
[Ja wierzę że on może i potrafi wszystko jego moc jest nie ograniczona.[

czyli konkretnie co?
Na przykład musiał wiele razy naciskać (łagodnie mówiąc) na faraona, aby wypuścił lud boży z Egiptu. Również pierwsi ludzie byłi nie za bardzo udani- nie posłuchali Boga. Kolejne pokolenia też nie za bardzo słuchały i musiały być ciągle karane. Szatan wymknął się spod kontroli. A przegrane zapasy z Jakubem to kuriozum.

Co do faraona to był tylko pokaz mozliwości .I to raczej dla Żydów niz dla faraona bo jak na koncu sie okazało faraon zginął bez problemu.
Co do ludzi. Wolna wola nie oznacza że ludzie byli nieudani .
To nie miały być roboty tylko myslądce osoby.
Tak samo Szatan .Bóg nie tworzy robotów.

Pn kwi 29, 2013 20:47

Cytuj:
faraon zginął bez problemu.

Bez problemu? Bez problemu znaczy bez wysilku i strat? Myslisz, egipskie dzieci - nie problem?
A ja mysle, Bog Zydow, (znaczy prawdziwy), siedem razy dyskutuje z nicoscia ktora byl faraon. Z tym, ze ta nicosc byla bogiem Egipcjan.
Wiec, moze mial pietra, tak i siak go zwalcza, a ten "muzulmanin" nic :P . Swoje zdanie ma, ()reszta w Biblii, zydowskiej, nie faraonskiej!
On go zwalcza, a Zydzi (glodni-niewolnicy) czekaja na "wyjscie ze zlotem i dobrami, oczywiscie"!
Ile to trwalo, nie wiadomo! Trwalo, to wiadomo. Reszta w Biblii, powtarzam. :P

Wt kwi 30, 2013 15:08

formek1 napisał(a):
Co do faraona to był tylko pokaz mozliwości .I to raczej dla Żydów niz dla faraona bo jak na koncu sie okazało faraon zginął bez problemu.

Kwestia podejścia do tekstu. Ja czytam tak jak jest napisane. Można podrasować i powiedzieć, ze pokaz możliwości czy znaleźć jeszcze inna interpretację. Podałem kilka przykłądów, a jest ich mnóstwo i z tego tworzy sie pewien obraz.
formek1 napisał(a):
Coś sobie nie przypominam, aby pojęcie wolnej woli występowało gdy Bóg stwarzał człowieka. Wprowadzono go znacznie później. A w ogóle to jest to koncepcja trudna do obronienia, kłóci się z koncepcją doskonałości Boga.

G.C. Lichtenberg

Wt kwi 30, 2013 15:10

Cytuj:
Coś sobie nie przypominam, aby pojęcie wolnej woli występowało gdy Bóg stwarzał człowieka. Wprowadzono go znacznie później. A w ogóle to jest to koncepcja trudna do obronienia, kłóci się z koncepcją doskonałości Boga.

jak to nie wystepowała wolna wola.
rodz 2:
(16) A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; (17) ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz.

Jak widzisz od poczatku mozna było wybierać albo tak albo tak.

Wt kwi 30, 2013 15:49

formek1 napisał(a):
Cytuj:
rodz 2:
(16) A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; (17) ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz.

Nie o to mi chodziło. Występowała mimochodem, bez nazwania. Twierdziłem, ze ludzie byli niezbyt udani i ze to wynikało z niedoskonałości Boga. I tak było w istocie, Bóg potem żałował, ze stworzył człowieka, postanowił zniszczyć ludzkość i skończyło się to potopem. Po co Bóg miałby pozwalać ludziom zejśc na manowce aż tak, aby ich trzeba bylo unicestwić? Dla zabawy? Jeśli mieli wolną wolę, ale nie dojrzeli do jej sensownego stosowania, to zostali stworzeni jako niezbyt udani.
Wolną wolę jako dogmat wprowadzono później, aby zniwelowac fatalizm, który musiał być skutkiem załozenia o doskonałości Boga. Bóg Jahwe wyłania sie ze Starego Testamentu jako potężny ale niedoskonały. I nic dziwnego, gdyz pojęcie boga doskonałego dopiero raczkowało.

G.C. Lichtenberg

Wt kwi 30, 2013 19:33

Cytuj:
rodz 2:

Nie o to mi chodziło. Występowała mimochodem, bez nazwania. Twierdziłem, ze ludzie byli niezbyt udani i ze to wynikało z niedoskonałości Boga. I tak było w istocie, Bóg potem żałował, ze stworzył człowieka, postanowił zniszczyć ludzkość i skończyło się to potopem. Po co Bóg miałby pozwalać ludziom zejśc na manowce aż tak, aby ich trzeba bylo unicestwić? Dla zabawy? Jeśli mieli wolną wolę, ale nie dojrzeli do jej sensownego stosowania, to zostali stworzeni jako niezbyt udani.

czyli jak nie ma czegos nazwane to według ciebie tego nie ma?
To ciekawe stwierdzenie. czyli dopóki nie nazwano jakiejs gwiazdy to jej nie byłó do tego momentu?

Wt kwi 30, 2013 21:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona