Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość
Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
Luter widział, ale skoro jesteś mądrzejszy od Lutra.....

Wt maja 14, 2013 16:39

To pokaż mi palcem gdzie jak ty to widzisz, bo ja też bym chciał zobaczyć. Może za głupi jestem.

Wt maja 14, 2013 16:50
Login2 napisał(a):
Jest napisane "wszyscy zgrzeszyli", a nie "wszyscy zgrzeszyli poza Marią".
Nie jest także napisane "wszyscy zgrzeszyli poza Bogiem", więc mógłbyś równie dobrze mówić, że Bóg jest grzeszny.

Wt maja 14, 2013 17:08

Wszyscy zgrzeszyli przeciw Bogu a zatem Jezus też...

Wt maja 14, 2013 17:10
Login2 napisał(a):
To pokaż mi palcem gdzie jak ty to widzisz, bo ja też bym chciał zobaczyć. Może za głupi jestem.

Cały tekst mówi o bezgrzeszności Maryi - Jej serce było sercem niezrównanym - czyli nie podlegające porównaniu z sercem wszystkich ludzi.
A jak Pan powiedział wszystko zło pochodzi z serca.
Jej serce było różne od naszych, czyli czyste, co Luter podkreśla O czystości serca!

Wt maja 14, 2013 18:55

Dobra miałem dalej to ciągnąć ale poddaję się... Przeraża mnie to co piszecie po prostu.

Śr maja 15, 2013 7:36

Temat tejże dyskusji jest, mimo wszystko, dość logiczny. Czy naprawdę w s z y s t k o musi być dosłownie napisane w Piśmie Świętym? Czy w Piśmie Świętym musi być zapisane słowo "czyściec", aby wszyscy chrześcijanie w jego istnienie uwierzyli? Oprócz tego w listach św. Pawła jest kilka razy mowa o posłuszeństwie przełożonym - i nie idzie tylko o posłuszeństwo wobec szefa w pracy! Jeżeli katolik wierzy w Słowo Boże, w Pismo Święte, stosuje się do niego i w geście posłuszeństwa przyjmuje to, co Kościół naucza, nawet jeżeli się z tym nie zgadza czy to mu nie pasuje.

Pt maja 17, 2013 18:41
bojanowska napisał(a):
Czy w Piśmie Świętym musi być zapisane słowo "czyściec", aby wszyscy chrześcijanie w jego istnienie uwierzyli?
Wszyscy? Tylko katolicy i to dopiero w 12 wieku w Biblii to "wyczytali".

So maja 18, 2013 13:28
Alus napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:
Faktycznie nie ma sensu wskazywać, kiedy się ma zestawienie Pisma Świętego z jakimś credo... ;)
"Jakieś Credo" - nic dziwnego, ze większość Kościołów Chrześcijańskich nie kwalifikuje ŚJ do chrześcijan.
Ale że w czym problem? Przed soborami tego credo nie było, więc pierwsze pokolenia wyznawców nie były chrześcijanami? Credo to tekst, który został uchwalony przez głosowanie na zjeździe biskupów, w odpowiedzi na kontrowersje i niezgodności poglądów. A podobno "prawdy nie ustala się większością głosów".

Śr maja 22, 2013 7:22
Cytuj:
nie było, więc pierwsze pokolenia wyznawców nie były chrześcijanami? Credo to tekst, który został uchwalony przez głosowanie na zjeździe biskupów, w odpowiedzi na kontrowersje i niezgodności poglądów. A podobno "prawdy nie ustala się większością głosów".

Tekst Credo konstantynopolitańsko-nicejskiego przyjęty został w 325r., na pierwszym soborze od czasów apostolskich.
Owszem byli i wtedy, podobnie jak ŚJ, głoszący różne herezje, w odpowiedzi na to zwołano sobór i w jednym tekście zebrano wszystkie prawdy wiary wierzących w Chrystusa, które On przekazał.
Tekst Credo od stuleci żaden Kościół chrześcijański, poza ŚJ, nie podważył.

Śr maja 22, 2013 7:54
Alus napisał(a):
Cytuj:
nie było, więc pierwsze pokolenia wyznawców nie były chrześcijanami? Credo to tekst, który został uchwalony przez głosowanie na zjeździe biskupów, w odpowiedzi na kontrowersje i niezgodności poglądów. A podobno "prawdy nie ustala się większością głosów".
Tekst Credo konstantynopolitańsko-nicejskiego przyjęty został w 325r., na pierwszym soborze
Ejże,ejże! To wyznanie wiary nie bez powodu nazywa się nicejsko-konstantynopolitańskie. Ponieważ tekst credo soboru nicejskiego z roku 325 nie jest taki sam. Po prostu bzdury opowiadasz.

Alus napisał(a):
Owszem byli i wtedy, podobnie jak ŚJ, głoszący różne herezje, w odpowiedzi na to zwołano sobór i w jednym tekście zebrano wszystkie prawdy wiary wierzących w Chrystusa
Zwołano sobór i przegłosowano "prawowierną" postać wiary. A podobno "prawdy nie ustala się większością głosów". Soborowe "wyznania wiary" to nic innego jak formuły "prawowierności" przyjęte w wyniku głosowań.

Co ciekawe, a czego katolicy szczególnie nie nagłaśniają:
Sobór nicejski (325) uchwalił wyznanie wiary, zwane "nicejskim". Tekst tzw. "credo nicejsko-konstantynopolitańskiego" łączy się często z soborem w Konstantynopolu (381), ale w zgodnej opinii historyków wcale nie został uchwalony podczas tego soboru. Po prostu kilkadziesiąt lat później, na soborze chalcedońskim (451), "potwierdzono" na samym początku dwa wyznania wiary: "symbol trzystu osiemnastu Ojców z Nicei" ORAZ "symbol stu pięćdziesięciu świętych Ojców zebranych w Konstantynopolu". Jednak na soborze efeskim (431), który nastąpił po soborze konstantynopolitańskim, a przed soborem chalcedońskim, przytoczono tekst credo... nicejskiego. Mało tego: uchwalono, że nie wolno formułować ani nauczać niczego różnego od nicejskiego wyznania wiary z 325 .
Sobór efeski 451, kanon 7 napisał(a):
Nikomu nie wolno głosić, spisywać ani formułować innej wiary niż ta, która została ustalona przez świętych Ojców zgromadzonych w Nicei wraz z Duchem Świętym. Ci, którzy ośmielają się inną wiarę formułować, rozpowszechniać lub głosić [...] — to jeśli są biskupami albo duchownymi mają być pozbawieni urzędu: biskupi episkopatu, duchowni przynależności do kleru; jeśli zaś są to osoby świeckie, mają być wyłączone ze wspólnoty Kościoła. [...]
Co oznacza, że zarówno credo nicejsko-konstantynopolitańskie, jak i credo chalcedońskie, uchwalone wbrew orzeczeniu soboru efeskiego, są nieprawomyślne, a ich autorzy i głosiciele automatycznie zostali pozbawieni uczestnictwa w Kościele.

Alus napisał(a):
Tekst Credo od stuleci żaden Kościół chrześcijański, poza ŚJ, nie podważył.
To ahistoryczna bzdura. Chyba że "Kościół chrześcijański" definiujesz kołowo: jako taką wspólnotę, która przyjęła to credo. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że w szczególności zwolennicy Ariusza, przeciwko poglądom których skierowano credo nicejskie, byli chrześcijanami. Już w momencie uchwalania tego tekstu istniały liczne rzesze chrześcijan, które się z nim nie zgadzały.

Śr maja 22, 2013 9:25
Z Ewangeli wg św. Mateusza: (Mt 1:24-25)
"wziął swą żonę do siebie, lecz nie zbliżał się do niej, aż porodziła syna; i nadał mu imię Jezus"

Czy zdanie "nie zbliżał się do niej, aż porodziła syna" sugeruje że potem już współżyli, czy raczej - stawia nacisk na fakt, że nie było kontaktu, bo Jezus począł się z Ducha Świętego?

Ta pierwsza sugestia oczywiście przeczy stwierdzeniu "Maryja zawsze dziewica"...

Pytanie zadałem z czystej ciekawości, chciałbym poznać Wasze opinie.
PS Jestem wierzący ;)

Śr maja 22, 2013 9:50
Nickel napisał(a):
Czy zdanie "nie zbliżał się do niej, aż porodziła syna" sugeruje że potem już współżyli, czy raczej - stawia nacisk na fakt, że nie było kontaktu, bo Jezus począł się z Ducha Świętego?
Kuń-tekst całości wskazuje, że chodzi o podkreślenie, że Józef w tej ciąży nie maczał palców[*].

[*] skojarzenia freudowskie każdy bierze na siebie.

Śr maja 22, 2013 9:58
zbanowana na stałe

Kochani przede wszystkim nie przepychajcie się, która Wiara w BOGA jest lepsza, bo na ogół okoliczności ziemskiego Pielgrzymowania wpływają na to, jak Wierzymy w BOGA.

Jeżeli Siostro, Bracie chcesz dojść do prawdy samemu dla siebie to zrób tak;

Zastosuj jakąś Modlitwę Kontemplacyjną.
Ja jestem Katolikiem i jedną z najskuteczniejszych Modlitw jest Różaniec Święty, a należy się Modlić na nim tak - w czasie Odmawiania Zdrowaś Maryjo (można po łacinie Ave Maria) – w tym samym czasie Kontempluję daną Tajemnicę lub to co mnie nurtuje. Można to samo Kontemplować np. przy innej bardzo silnej Modlitwie - Kontemplacji Męki PAŃSKIEJ.
(jeżeli nie uznajesz tych Modlitw – Módl się po swojemu, ale Modlitwą Kontemplacyjną).

Więc Kontemplujmy na Różańcu Świętym podczas Tajemnicy „Zwiastowanie Najświętszej Maryi Pannie” czym jest określenie `Maryja zawsze Dziewica`.

Każdy Chrześcijanin bez względu w jakim Kościele jest może dojść do prawdy, bo prawda jest jedna. Także ŚJ, których traktuję jak Samarytan Biblijnych i szanuję Ich Wiarę.

Wskazane byście byli w Stanie Łaski Uświęcającej.
To początek naszej Kontemplacji.

So maja 25, 2013 21:00

„Zwiastowanie Najświętszej Maryi Pannie”
O ile wiem matka Jezusa byla mezatka. Moze tutaj odnosisz sie do jej zycia panienskiego? Chodzi moze o "matrimonium non consumatum", a dowody jakies masz?
Powinienes pisac jasniej. Twoje wypowiedzi juz niejednego doprowadzily do utraty zmyslow. I ja jestem na dobrej drodze. :)

N maja 26, 2013 6:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 53  Następna strona