Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czym jest dla was wiara, prośba o definicję 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest dla was wiara, prośba o definicję
Lurker napisał(a):
Nie, nie okłamuję. Dla mnie jest oczywiste, że sens jest czymś, co wytwarza mózgownica.

A może czymś, co wytwarza umysł? Świadomość? Duch? Osoba?

Cytuj:
Nie wiem tylko, czy faktycznie jest to intelektualna odpowiedź na pytanie "po co", czy raczej wrażenie, odczucie sensu, które znów może zjawić się na przekór rozumowi.

I do czego to wrażenie służy?

Cytuj:
Rozum wyjaśnia, wiara potrzebuje tajemnicy.

A co wymaga wyjaśnienia? ;-)

Cytuj:
Powtarzam, że ja również nie widzę konfliktu, tylko grę, na zasadzie, powiedzmy, rywalizacji dwóch przyjaciół - akademików: ja mu na przekór zrobię doktorat. A ja mu na przekór zrobię habilitację!

Czegoś takiego też nie widzę. Tzn. coś takiego się dzieje, ale nie wynika to z istoty rzeczy, tylko z ludzkich słabości.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 23, 2013 18:34

Lurker napisał(a):
Rozum wyjaśnia, wiara potrzebuje tajemnicy. Przynajmniej wiara w sensie przeżywania sacrum, bo zawierzenie w sensie Atimeresa - nie.
Wiara nie potrzebuje tajemnic, choć takie ma za przedmiot.
Wiara będzie wiarą, nawet gdyby ją poprzedziło poznanie i zrozumienie wszystkich prawd wiary.
Bowiem wiara nie jest aktem poznawczym, aktem samego umysłu znającego prawdę, ale aktem całej osoby, przyjmującej tę prawdę z milościa, posłuszęństwem i zaufaniem. Wiara jest jakby odpowiedzią życia na prawdę..

So lis 23, 2013 18:40

Ach! Innymi słowy, tylko chrześcijanie potrafią wierzyć?

Orkiestra!

So lis 23, 2013 19:38

Lurker napisał(a):
Ach! Innymi słowy, tylko chrześcijanie potrafią wierzyć?
Nie tylko. Ale powinieneś mieć świadomość, że w innych religiach może nie być pojęcia wiary, ani bóstwa, ani rozumności argumentów. Nie można tu dyskutować o tych, których tu nie znamy, ani wprowadzać w dyskusję o chrześcijańskiej wierze tego, co wiemy o innych religiach.

Co więcej, w pojęciu wiary są niekiedy duże różnice między katolicyzmem, który domaga się rozumności wiary, a niektórymi chrześcijańskimi wyznaniami i wspólnotami, które podkreślają konieczność "wiary w ciemno". Innej nie uznają.

So lis 23, 2013 20:11

Atimeres !

Cytuj:
I Wikipedia napisała bzdury i ten komentaerz na forum.
Czemu piszesz o czymś, na czym się nie znasz, bo nie masz wiary?

Też się z wikipedią nie zgadzam , ale pewnie w innych niż Ty kwestiach .
Pisze o czymś na czym się znam [ przypuszczam że lepiej niż większość wierzących ] , ponieważ kiedyś sam byłem wierzącym a teraz potrafię spojrzeć na wiarę nie ulegając jej .

So lis 23, 2013 22:32

Lurker !

Cytuj:
Nie zachowuj się jak Robespierre, którego w końcu zgilotynowali z paragrafu, który sam przepchnął przez parlament. Myślenie to jest myślenie, a myślenie logiczne to tylko wycinek myślenia w ogóle.

Myślenie logiczne jest tylko wycinkiem aktywności ludzkiego mózgu .
Myślenie ma tylko i wyłącznie postać logiczną .
Jeśli ktoś/coś generuje nielogiczne komunikaty odmawiamy mu zdolności myślenia .

Cytuj:
Jest jeszcze logika wielowartościowa.

Jak i wiele innych , tylko co z tego wynika ?
Użyteczna jest tylko ta bazująca na logice binarnej .

Cytuj:
I głodne tygrysy myślą logicznie, nieprawdaż? Oj, danbog, danbog...

O to właśnie chodzi , że myślą w o wiele mniejszym stopniu niż my .
Dlatego właśnie o sobie mówimy jako o istotach myślacych [ choć pewnie trochę na wyrost :) ] , a nie o nich .
Dlatego też to my a nie one jesteśmy królami tego świata .

Cytuj:
A co nam powiesz o twierdzeniu Goedla o niezupełności?

Jest super .
W pełni się z nim zgadzam .

So lis 23, 2013 22:42

MIXer !

Cytuj:
ziała w oparciu o wiedzę w znaczeniu "on to wie". Można powiedzieć, że jest to wiedza subiektywna. Widzisz, wyraz "wiedza" ma kilka definicji, wiedza to nie tylko ogół informacji na temat świata.

Nic nie ma kilku definicji .
Jeśli coś ma kilka definicji to jest to kilka różnych rzeczy .

Rozumiem że w kwestii terrorysty potwierdzasz , że działa [ oparciu o twoją definicje ] na mocy wiedzy .

Do naukwca się nie odniosłeś - milczenie jest uznawane za przyzwolenie , więc rozumiem że naukowiec działa w oparciu o wiarę .

Tak więc z twoje definicji wynika że muzułmańscy terroryści religijni działają nw oparciu o WIEDZĘ , a naukowcy w oparciu o WIARĘ .

Coś mi się wydaje , że wyszło ci odwrotnie niż wszystkim innym ludziom .
No ale nie powinienem być zaskoczonym .
Takie odwracanie pojęć to istota religijnej demagogii .

Cytuj:
Nie chodzi o brak przecinka, ale nieważne. Po co używać słowa "wiara", pytasz? Na przykład po to, by unikać niepotrzebnych powtórzeń. Warto znać synonimy, ponieważ one ubogacają wypowiedź.

Mnie zaś się wydaje , że to zwykłe mącenie pojęć w którym specjalizują się wierzący .
Mącenie takie zazwyczaj jest celowe i służy wprowadzeniu do dyskusji błędu ekwiwokacji , celu pozornej obrony swojego stanowiska .

Cytuj:
Masz jakąś awersję do wyrazu "wiara"?

Mam .
Uważam , że to bardzo brzydkie słowo .

So lis 23, 2013 22:52

danbog napisał(a):
Jeśli ktoś/coś generuje nielogiczne komunikaty odmawiamy mu zdolności myślenia .

Jeśli ktoś nawiązuje rozmowę, logiczne jest, że pragnie być wysłuchany i zrozumiany.
Jeśli ktoś pragnie być wysłuchany i zrozumiany, logiczne jest, że zadba o dobre sampoczucie swojego interlokutora i nie będzie go drażnił.
Jeśli ktoś zauważy, że interlokutor jest rozdrażniony, logiczne jest, że zapyta go, co jest tego przyczyną.
Jeśli ktoś otrzyma odpowiedź, że pewne jego zachowania drażnią interlokutora, logicznym jest, że ich zaprzestanie, przynajmniej na czas trwania rozmowy.
Oświadczyłem Ci już, że stawianie znaków interpunkcyjnych po spacji zamiast bezpośrednio po wyrazie stanowi złamanie netykiety.
Netykieta stanowi sieciowy odpowiednik savoir-vivre'u, czyli służy m.in. wyrażeniu szacunku dla interlokutora. Logiczne jest, że uporczywe łamanie netykiety interlokutora rozdrażni.
Danbog tak właśnie postępuje.
Odmawiam danbogowi zdolności myślenia.

QED.

Orkiestra!

So lis 23, 2013 23:00

Lurker !

1.
Cytuj:
Jeśli ktoś nawiązuje rozmowę, logiczne jest, że pragnie być wysłuchany i zrozumiany.

Albo porostu dobrze się bawić jej prowadzeniem .

2.
Cytuj:
Jeśli ktoś pragnie być wysłuchany i zrozumiany, logiczne jest, że zadba o dobre sampoczucie swojego interlokutora i nie będzie go drażnił.

Logicznym jest , że jeśli ktoś odmawia wysłuchania i zrozumienia go , uzasadniając to swoim gustem [ czyli wyznawaną modą ] i dyskutuje o ortograficzno-interpunkcyjnych pierdołach zamast o meritum wątku ......szkoda sobie zawracać głowę danym delikwentem .

3.
Cytuj:
Jeśli ktoś zauważy, że interlokutor jest rozdrażniony, logiczne jest, że zapyta go, co jest tego przyczyną.

Jeśli przyczyną są idiotyczne poglądy zwane przez interlokutora netykietą , postara się on tę netykietę rozmówcy poprawić .

4.
Cytuj:
Jeśli ktoś otrzyma odpowiedź, że pewne jego zachowania drażnią interlokutora, logicznym jest, że ich zaprzestanie, przynajmniej na czas trwania rozmowy.

I tym sposobem rozmowę/dyskusje zakończy .
No bo co to za rozmowa/dyskusja w której wolno mu jedynie przytakiwać :) .

5.
Cytuj:
Oświadczyłem Ci już, że stawianie znaków interpunkcyjnych po spacji zamiast bezpośrednio po wyrazie stanowi złamanie netykiety.

Ja zaś oświadczyłem Tobie , że mam to "w głębokim poważaniu ".
Ciekawe dlaczego chcąc być wysłuchany i zrozumiany nie "położyłeś uszu po sobie" , by mnie nie drażnić [ patrz cytat 2 ] ?

Cytuj:
Netykieta stanowi sieciowy odpowiednik savoir-vivre'u, czyli służy m.in. wyrażeniu szacunku dla interlokutora. Logiczne jest, że uporczywe łamanie netykiety interlokutora rozdrażni.

Nic w tym dziwnego , jeśli ktoś wymayśla idiotyczny savoir-vivre .
Dobrze , że nie muszę szlaczków ozdobnych robić - łaskawco .

Cytuj:
Danbog tak właśnie postępuje.
Odmawiam danbogowi zdolności myślenia.

Ja zaś na mocy wyszczególnionych wyżej zastrzeżeń odmawiam go Lurker'owi , ponieważ jego QED nie trzyma się logicznej kupy .

So lis 23, 2013 23:26

W kontekście religijnym, bo pewnie o to chodziło autorowi wątku, wiara to potrzeba wyższa oparta na strachu, że po śmierci nie ma już nic.

So lis 23, 2013 23:32

Johnny99 napisał(a):
A może czymś, co wytwarza umysł? Świadomość? Duch? Osoba?

To wszystko są produkty mózgownicy.

Johnny99 napisał(a):
I do czego to wrażenie służy?

Nie mam bladego pojęcia, poza tym, że jest z jakiegoś powodu ważne dla psychcznego błogostanu.

Johnny99 napisał(a):
A co wymaga wyjaśnienia?

Własnie tajemnica. I teraz idzie o to, żeby albo popaść w kontrolowaną płytką schizofrenię i przełączać się między trybami ateusz/wierzący, albo wyhamować w którymś momencie z rozumowymi wyjaśnieniami. Ja się opowiadam za schizą, ale było kiedyś takie opowiadanie w NF, w którym opisano elitarny klub matematyków. Członkostwo tego klubu dawało przeprowadzenie dowodu Ostatniego Twierdzenia Fermata. Dowód ten pozostawał słodką tajemnicą członków klubu; nie publikował go żaden z nich.

Johnny99 napisał(a):
Czegoś takiego też nie widzę. Tzn. coś takiego się dzieje, ale nie wynika to z istoty rzeczy, tylko z ludzkich słabości.

Ach! A istnieje człowiek pozbawiony słabości?

danbog napisał(a):
(coś w rodzaju: a teraz wszyscy dobrze wychowani ludzie mogą mnie pocałować w (censored))

PLONK.

Orkiestra!

So lis 23, 2013 23:33

Lurker !

O netykiecie można sobie podyskutować , np w celu jej poprawienia .

Upierdliwe czepianie się szczegółów typu odtęp między przecinkiem a wyrazem , nie uwazam za wyznacznik dobrego wychowania a wręcz przeciwnie .

So lis 23, 2013 23:46
barJan napisał(a):
W kontekście religijnym, bo pewnie o to chodziło autorowi wątku, wiara to potrzeba wyższa oparta na strachu, że po śmierci nie ma już nic.

Nic podobnego. Strach ma podłoże biologiczne i pojawia się w sytuacji zagrożenia...realnego.

N lis 24, 2013 0:16

Val napisał(a):
barJan napisał(a):

Nic podobnego. Strach ma podłoże biologiczne i pojawia się w sytuacji zagrożenia...realnego.

Jak i urojonego.

N lis 24, 2013 1:30

danbog napisał(a):
Atimeres !
Cytuj:
I Wikipedia napisała bzdury i ten komentaerz na forum.
Czemu piszesz o czymś, na czym się nie znasz, bo nie masz wiary?

Też się z wikipedią nie zgadzam , ale pewnie w innych niż Ty kwestiach .
Pisze o czymś na czym się znam [ przypuszczam że lepiej niż większość wierzących ] , ponieważ kiedyś sam byłem wierzącym a teraz potrafię spojrzeć na wiarę nie ulegając jej .
A na pewno miałeś wiarę, skoro dopiero tu pytamy, co jest wiarą?
Co znaczy "nie ulegać wierze"?
Wiara jest aktem, który sobie sam wzbudzasz po uprzednim rozumnym poznaniu wiarygodności treści religijnej.
Wierze się więc nie ulega, tylko ją własnowolnie wzbudza.

N lis 24, 2013 8:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona