Młodzież pyta, ks. Piotr Glas - egzorcysta odpowiada
Autor |
Wiadomość |
amadeus35
|
 Re: Młodzież pyta, ks. Piotr Glas - egzorcysta odpowiada
panMK napisał(a): tego nie wiem nie znam człowieka więc nie wypowiem się ale jeśli jest w opozycji do tego co tu w rozmowach pokazanych przeze mnie to jest w opozycji DO BOGA .Bo szatan ma swoich wszędzie nawet i w kościele co zresztą jest w tych wypowiedziach uwidocznione . Czytam i niedowierzam, pycha kroczy przed upadkiem, wiecej pokory !
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Cz sty 30, 2014 19:16 |
|
|
|
 |
lokis
|
PanieMK, spytam jako fachowca. Co sie dzieje z czlowiekiem opetanym za granica? Czy po powrocie z Arabii egzorcyzm "krajowy" mu pomoze?
|
Cz sty 30, 2014 21:35 |
|
 |
panMK
|
Nie jestem fachowcem po prostu wiem co nieco.Mam znajomego który uczestniczy w egzorcyzmach jako osoba modląca się nad opętanym.Demony to upadłe anioły zrzucone do czeluści wiemy że jest ich mniej od aniołów ,bo (szatan pociągnął za sobą "trzecią część aniołów" – jak podaje Apokalipsa) Podstawowym celem działania demonów jest prowadzenie ludzi do grzechu a nie opętywanie. Grzech śmiertelny jest czymś znacznie gorszym od opętania, bo wiąże się z potępieniem, a nawrócony opętany może pójść do nieba. Trudno powiedzieć ile jest ludzi opętanych, w niektórych krajach się nie egzorcyzmuje, w niektórych zajmują się tym inni magicy albo w lepszym wypadku opętani trafiają do psychologów różnej maści. Wyadaje się, że wzrost opętań jest proporcjonalny do promocji i dostępności okultyzmu, satanizmu i innych zagrożeń wiary. Z drugiej strony gdzie wzmógł się grzech, tam obficiej rozlała się łaska, jak mówi Pismo. Toteż Pan Bóg działa i wylewa Ducha Świętego, czego dowodem jest np. ponowny rozwój ruchu charyzmatycznego po wielu wiekach od jego zaniku. mam nadzię że co nieco przybliżyłem temat o rozwiałem niektóre wątpliwości.Więc tak można egzorcyzmować w Polsce bo demony nie mają podziału na języki że go może nie znać czy coś tam.Tylko zależy od tego kto w opętanym siedzi i jak bardzo się w danej osobie"zadomowił".To może być szybkie uwolnienie a jeśli jest opętany przez samego złego to może potrwać nawet kilka miesięcy .Ale to zależy.Wrzucę tu filmik co nieco więcej się dowiecie http://www.youtube.com/watch?v=AWjQ1Ndx-VoMam namacalny dowód że dzięki jej śmierci moja dobra znajoma się nawróciła .
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Pt sty 31, 2014 9:32 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Czy Jezus Chrystus nie powiedzial nam ze w Jego imieniu bedziemy wypedzac demony ? Wiec nie bardzo rozumiem dlaczego tak sie podniecasz egzorcyzmami ?!?
|
Pt sty 31, 2014 11:35 |
|
 |
panMK
|
Nie kolego nie podniecam się tylko tu na forum ale i w życiu codziennym spotykam się z nie wierzącymi czy innowiercami którzy uważają że nie ma żadnych przesłanek ku temu aby wierzyć w BOGA ,bądź jest ich masa.To jest taki namacalny dowód na to że się mylą.I miło by było gdyby się odbili od dna w którym tkwią.To tyle jeśli chodzi o ten temat w drodze ścisłości.
|
Pt sty 31, 2014 11:52 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
panMK napisał(a): Nie kolego nie podniecam się tylko tu na forum ale i w życiu codziennym spotykam się z nie wierzącymi czy innowiercami którzy uważają że nie ma żadnych przesłanek ku temu aby wierzyć w BOGA ,bądź jest ich masa.To jest taki namacalny dowód na to że się mylą.I miło by było gdyby się odbili od dna w którym tkwią.To tyle jeśli chodzi o ten temat w drodze ścisłości. Ci co uwazaja ze nie powinni wierzyc w Boga nigdy w Niego nie uwierza, a jak przyjdzie ich czas to Bog w odpowiednim momencie sie przypomni, ale zawsze pozostaje wolna wola czlowieka.
|
N lut 02, 2014 10:07 |
|
 |
panMK
|
Zgadzam się wolna wola to wspaniała" rzecz" ale i wielka odpowiedzialność za naszą duszę.
|
N lut 02, 2014 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Opętanie zdarza się bardzo rzadko w sumie. Większość przypadków u egzorcysty to zniewolenia.
|
N lut 02, 2014 20:19 |
|
 |
panMK
|
W teologii chrześcijańskiej opętaniem określa się zawładnięcie ciałem osoby opętanej przez demona. Opętanie jest zniewoleniem wewnętrznym i najwyższą formą demonicznej ingerencji.
|
N lut 02, 2014 23:05 |
|
 |
zapytujacy
|
Jaka jest rola krzyża w egzorcyzmach? Czy jest ten znak nieodzownym elementem?
|
N lut 02, 2014 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Egzorcysta używa takiego oto krzyża jak na zdjęciu, jest tam niejako wpisany medalik/krzyż św. Benedykta, a co zawiera taki medalik to można przeczytać w tym linku http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/19-egzorcyzmy-opnie-pomoc/pomoc-sakramentalia/143-krzyz-sw-benedykta.html
Załączniki:
exorcist.jpeg [ 21.29 KiB | Przeglądane 3832 razy ]
|
Pn lut 03, 2014 0:01 |
|
 |
zapytujacy
|
Cytuj: Krzyż Święty jest wpisany w medlik św. Benedykta. Jego skutki przejawiają się w uzdrowieniach cielesnych, łaskach duchowych, obronie przed złym duchem i w niebezpieczeństwach. Jednak skutki te nie są automatyczne! - Mowa tu o uzdolnieniu do przyjęcia Łaski Bożej, nie zaś o cudwonej, automatycznej "dystrybucji" łask.
Że to jakiś rodzaj narzędzia dającego wybranym "uzdolnienie" ( czymkolwiek ono jest )? Cytuj: Litery znajdujące się pomiędzy ramionami Krzyża: C S P B oznaczają Crux sancti Patris Benedicti (Krzyż św. Ojca Benedykta). Na pniu Krzyża znajdujemy litery C S S M L - Crux sancta sit mihi lux (Krzyż Św. niech mi przyświeca). Na poprzecznych ramionach widzimy N D S M D Wyrażają one Non draca sit mihi dux (Niech szatan nie będzie mi przewodnikiem). Dookoła medalu znajduje się dłuższy napis Eius in obitu nro(nastra) praesentia muniamur (Niech Jego obecność broni nas w godzinę śmierci). Na drugiej stronie medalu wypisane są dookoła litery: V R S N S M V - Vade retro satana non suade mihi vana (Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego), S M Q L I V B - Sunt mala quse libas ipse venona bibas (złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę).
Coś mi takie inskrypcje przypominają. Co budzi pewne zdziwienie bo to z czym mi sie to kojaży jest przez Kościół potępiane z tego co mi wiadomo. Nawet jest podane że trzeba konkretną modlitwę odmówić. I to że trzeba wierzyć też jest zbieżnez tym z czym mi się kojaży. Jak to wytłumaczyć?
|
Pn lut 03, 2014 0:10 |
|
 |
panMK
|
to z czym ci się kojarzy bo nie wiemy
|
Pn lut 03, 2014 0:15 |
|
 |
zapytujacy
|
Z magią rytualną.
|
Pn lut 03, 2014 0:17 |
|
 |
zapytujacy
|
Tak przy okazji, czy ten krzyż jest wykonany między innymi ze srebra?
|
Pn lut 03, 2014 0:25 |
|
|
|