Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 4:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Ewolucja wszystkiego 
Autor Wiadomość

Można bowiem zawsze uznać, że ewolucja jest metodą stwarzania, jaką przyjął Bóg.

Na mój skromny gust ten cytat z postu Astronoma jest całkowicie do przyjęcia.

Wt maja 10, 2005 16:59
Pismo wyraźnie mówi o tym, ze Bóg stwarzał świat "etapami" przez sześc dni. A te "sześć dni" to oczywista przenośnia, a nie dosłowny sposób tworzenia świata ...
Nikt bowiem nie jest w stanie stwierdzić, ile może trwać "dzień" i u Przedwiecznego ...

Wt maja 10, 2005 17:09

No więc co .... dlaczego?, po tym co piszesz niżej?

Wt maja 10, 2005 17:29

Zauważ, że Imperium Rzymskie dawno się już rozpadło, po polach pozostałych po Rzymie zapewnie dawno wiatr by już hulał gdyby nie Chrześcijaństwo ...

Udowodnij ...

Cytuj:
A zauważ również, że coś takiego jak "uniwersytety" nauka i technika powstała tylko "na bazie" Chrześcijaństwa.
Zniesienie niewolnictwa, współczesne prawo "wojenne" (zakaz znęcania się nad jeńcami wojennymi) - również.
Idea 'służenia władzą (tak chętnie zapominana przez 'nowobogackich") - również ...
Oj, wymieniać możnaby o wiele więcej - podałem to tylko dla przykładu ...

uniwerstytety tak ... nauka i technika nie ... chociaż, jeżeli potrafisz jednak tego dowieść chętnie posłucham ...

Cytuj:
Tak się składa, Pugu, że nauczanie Kościoła w sprawach związanych z Rodziną to jeden z najważniejszych kierunków działań Kościoła.
Nakaz wynikający z tego nauczania - to utrzymanie wierności Małżeńskiej aż do śmierci. Po to zaś, by tego postanowienia dotrzymać - to należy się nieco wyrzec własnych "zachcianek" -niezbędny do tego jest Dekalog i baaardzo pomocna jest znajomośc nauczania Kościoła.
Małżeństwo ma być związkiem dwojga różnych osób nawzajem ufających sobie i kochających się, gotowych na wyrzeczenia - a nie p[arą samolubów nie widzących świata poza końcem własnego nosa ...

No i co w związku z tym? Jak mówiłem, załóż rodzinę i trzymaj się tych zasad, a od innych wara ... ;]

Cytuj:
Sam nie wiesz, jak mieszasz fakty - skutecznośc prezerwatywy w zapobieganiu AIDS to tylko max 85 % - tą informację znajdziesz na każdym poważniejszym portalu ...
Badania prowadzone w Afryce wykazały natomiast, że jedyną skuteczną metodą zapobiegania tej chorobie jest wierność małżeńska ...
A to mówi samo za siebie ...
Za to dzietność w Afryce jest wysoka, szkoda, że średnia życia to 15 lat ...

:hahaha: :rotfl:

Wierność małżeńska w Afryce ... Ty naprawdę urwałeś się z choinki ... jak głęboko może sięgać ludzka ignorancja i nieznajomość realiów w jakich się żyje ...

Cytuj:
Zarówno faszyzm, jak i marksizm (które to ideologie wyszły z Niemiec) opierały się na zaprzeczeniu zasad Chrześcijańskich - histirii się nie uczyłeś, czy co
"Wierchuszka" faszystów uprawiała przecież okultyzm - który jest sprzeczny z Chrześcijaństwem i jest przez Kościół zwalczany - wszelkimi mozliwymi sposobami.
Na podobnej zasadzie - mógłbyc próbować twierdzić, że "Amerykanie to zbrodniarze wojenni bo w wiezieniu w Iraku znęcali się nad więźniami" ...

Przepraszam, czy ja rozmawiam z kimś przy zdrowych zmysłach ?
Narodziny faszyzmu i nazizmu miały miejsce w Bawarii i tam miały najsilniejsze praktycznie 100% poparcie w czasie trawania całej II wojny światowej. To fakty historyczne i nie ma o czym dyskutować. Nic a nic nie przeszkadzało Bawarczykom bycie rozmodlonymi chrześcijanami i zapamiętałymi nazistami którzy wszystkie pozostałe rasy ludzkie traktowali jako podludzi ... może to i sprzeczne, ale od kiedy to religia jest racjonalna ... Nazizm to nie kilku Bawarczyków którzy "zeszli na zła drogę" nazizm to ogień który ogarnął całe Niemcy a jego najsilniejsze ognisko płoneło wśród ludzi którzy zwykli witać się ze sobą słowami "gruss Got" ...

Mam dosyć rozmowy z tobą Ddv, znowu wyczerpałes moją cierpliwość, do następnego razu ...

Wt maja 10, 2005 17:41
Cytuj:
Zauważ, że Imperium Rzymskie dawno się już rozpadło, po polach pozostałych po Rzymie zapewnie dawno wiatr by już hulał gdyby nie Chrześcijaństwo ...

Udowodnij ...

Oj podawałem Ci już materiały mówiące o najazdach "ludów barbarzyńskich" na Rzym i rozpadzie Cesarstwa Rzymskiego ...
Do tego możnaby dodać prześladowania Chrześcijan za czasóew Dioklecjana i ustanowienie przez cezara Konstantyna Chrześcijaństwa jako czynnika spajającego rozpadające się Cesarstwo ...
Cesarstwo wprawdzie się rozpadło, "barbarzyńcy" Rzym zdobyli i zaczęli niszczyć (mówi Ci coś nazwa "Wandale" :co: ?? ) lecz Chrześcijaństwo spełniło swą rolę - mimo tego, że z wysokiego poziomu cywilizacji rzymskiej i kutury Rzymu po barbarzyńskich najadach najeźdźcy "pozostawili" sobie ... wysoki poziom rzymiańskiego okrucieństwa "zapomniawszy" o czymś takim jak nauka i kultura ...
A chrzęscijaństwo to okrucieństwo łagodziło z powrotem dążąc do propagowania nauki i kutury.
Na styku "aspiracji" władców świeckich z jednej strony i działalności Chrześcijaństwa "wymodelowała" się współczesna cywilizacja ...

PugCondoin napisał(a):
uniwerstytety tak ... nauka i technika nie ... chociaż, jeżeli potrafisz jednak tego dowieść chętnie posłucham ...

A na czymże powstała współczesna nauka jeżeli nie na zakładanych przez Kościół i soponsorowanych przez niego Uniwersytetach ??
Czytałeś coś o budownictwie i stylach architektonicznych :co: ??
Co wiesz o rozwoju takich dziedzin jak astronomia ??
Przez kogo te dziedziny były sponsorowane ??
Rozmawialiśmy już o tym, Pugu ...
PugCondoin napisał(a):
No i co w związku z tym? Jak mówiłem, załóż rodzinę i trzymaj się tych zasad, a od innych wara ... ;]

"Wara" to Tobie i tobie podobnym - negującym zasadność Wiary w Społeczeństwie - szczególnie zaś w sprawach życia w rodzinie ...
Nie ma lepszej drogi do życia w Rodzinie od tej propagowanej przez Kościół - z jednej strony opartej na Miłości - z drugiej na stanowczości.
Zasadność czegoś takiego jak "wychowywanie bezstresowe" sam przecież również kiedyś zanagowałeś ...
Ja do tego dodam - nierozerwalność małżeńską i życie w oparciu o poszanowanie Współmałżonków.
Inna sprawa - że wielu z nas tak trudno tych zasad dotrzymywać ... :-(
Nie mniej - i tak nie ma lepszego sposobu na życie w rodzinie niż odmawianie sobie części przyjemności - w imię dobra wspólnego na którym korzystają wszyscy ...

PugCondoin napisał(a):
Za to dzietność w Afryce jest wysoka, szkoda, że średnia życia to 15 lat ...

:hahaha: :rotfl:

Wierność małżeńska w Afryce ... Ty naprawdę urwałeś się z choinki ... jak głęboko może sięgać ludzka ignorancja i nieznajomość realiów w jakich się żyje ...

Może więc - czas najwyższy zmieniać mentalność ludzi tam zamieszkałych ?
Czyż znów - najlepszym sposobem nie jest jest również - stosowanie NPR i zasad wierności małżeńskiej ??
Przepraszam, będę wredny i powiem dosłownie co sądzę- przetrwają te osoby, które zaczną myśleć - i dostosują się do głosu rozsądku ze storny Kościoła ...
Przykro mi, że inni, zanim zaczną myśleć napłodzą dzieci (które najprawdopodobniej będą głodować) bądź też 'w międzyczasie" zarażą się AIDS ... :-(

PugCondoin napisał(a):
Przepraszam, czy ja rozmawiam z kimś przy zdrowych zmysłach ?
Narodziny faszyzmu i nazizmu miały miejsce w Bawarii i tam miały najsilniejsze praktycznie 100% poparcie w czasie trawania całej II wojny światowej. To fakty historyczne i nie ma o czym dyskutować. Nic a nic nie przeszkadzało Bawarczykom bycie rozmodlonymi chrześcijanami i zapamiętałymi nazistami którzy wszystkie pozostałe rasy ludzkie traktowali jako podludzi ... może to i sprzeczne, ale od kiedy to religia jest racjonalna ... Nazizm to nie kilku Bawarczyków którzy "zeszli na zła drogę" nazizm to ogień który ogarnął całe Niemcy a jego najsilniejsze ognisko płoneło wśród ludzi którzy zwykli witać się ze sobą słowami "gruss Got" ...

Coś takiego jak "faszyzm" ogarnęło praktycznie całą Europę - Komunizm prawie cały świat.
Zarówno faszyści jak i komuniści gorliwie zwalczali Wiarę (spójrz ilu Kapłanów zginęło w obozach koncentacyjnych (nieważne - faszystowskich czy sowieckich) bądź w masowych egzekucjach ... :-(
Ludzi strasznie łatwo ogłupić chwytliwymi hasłami "równości, braterstwa" (jak robiono we Francji bądż przez 'komunistów' ); lub też hasłami "rozwoju gospodarczego" i "pracy dla wszystkich" popartych narodowościową ideologią jak to było w przypadku faszyzmu.
Wyjść z tego, otrząsnąć się ze skutków - o wiele trudniej :-( :-( :-(

So maja 14, 2005 11:48

Oj podawałem Ci już materiały mówiące o najazdach "ludów barbarzyńskich" na Rzym i rozpadzie Cesarstwa Rzymskiego ...
Do tego możnaby dodać prześladowania Chrześcijan za czasóew Dioklecjana i ustanowienie przez cezara Konstantyna Chrześcijaństwa jako czynnika spajającego rozpadające się Cesarstwo ...
Cesarstwo wprawdzie się rozpadło, "barbarzyńcy" Rzym zdobyli i zaczęli niszczyć (mówi Ci coś nazwa "Wandale" ) lecz Chrześcijaństwo spełniło swą rolę - mimo tego, że z wysokiego poziomu cywilizacji rzymskiej i kutury Rzymu po barbarzyńskich najadach najeźdźcy "pozostawili" sobie ... wysoki poziom rzymiańskiego okrucieństwa "zapomniawszy" o czymś takim jak nauka i kultura ...
A chrzęscijaństwo to okrucieństwo łagodziło z powrotem dążąc do propagowania nauki i kutury.
Na styku "aspiracji" władców świeckich z jednej strony i działalności Chrześcijaństwa "wymodelowała" się współczesna cywilizacja ...

napisałem "udowodnij" a nie "napisz kolejne dyrdymały" ...
jesteś tak powierzchowny w swojej znajomości historii, że naprawdę chyba nie ma sensu ciągnąć tego wątku ...

Cytuj:
A na czymże powstała współczesna nauka jeżeli nie na zakładanych przez Kościół i soponsorowanych przez niego Uniwersytetach
Czytałeś coś o budownictwie i stylach architektonicznych
Co wiesz o rozwoju takich dziedzin jak astronomia
Przez kogo te dziedziny były sponsorowane
Rozmawialiśmy już o tym, Pugu ...

Powiedz mi Ddv, gdzie wynaleziono papier? Gdzie i w jaki sposób wynaleziono elektryczność? Gdzie powstał pierwszy silnik parowy? Gdzie powstały pierwsze maszyny tkackie? w jaki sposób powstał trójkątny żagiel? jak powstał druk? kto stworzył pieniądz? gdzie powstał pierwszy bank? gdzie i dlaczego powstały pierwsze maszyny będące prototypami dzisiejszych komputerów?
A potem powiedz mi w którym miejscu brał w tym wszystkim udział twój kościół ...
Architektura i astronomia nie popychają gospodarki i cywilizacji do przodu tak bardzo jak by Ci się wydawało ... ;]

Cytuj:
rodzinie ...
Nie ma lepszej drogi do życia w Rodzinie od tej propagowanej przez Kościół - z jednej strony opartej na Miłości - z drugiej na stanowczości.

... miłość i stanowczość ... wypowiadasz słowa których znaczenia nie rozumiesz, wszystki twoje teksty to teoretyczny bełkot wyniesiony z kolejnego kazania w jakimś kościele ...
Masz zero praktyki chyba we wszystkim o czym dotychczas pisaliśmy ... to jest łatwo wyczuwalne i prawie niewiarygodne ...

Cytuj:
a do tego dodam - nierozerwalność małżeńską i życie w oparciu o poszanowanie Współmałżonków.
Inna sprawa - że wielu z nas tak trudno tych zasad dotrzymywać ...
Nie mniej - i tak nie ma lepszego sposobu na życie w rodzinie niż odmawianie sobie części przyjemności - w imię dobra wspólnego na którym korzystają wszyscy ...

Nie lubię ludzi którzy się "poświęcają" dla wspólnego "dobra". Nie lubię być zmuszany do posiadania długów o które nie prosiłem. Jeżeli potrzebuję pomocy lub dostępu do rzeczy której używa ktoś inny to o to proszę i staram się dać coś w zamian. To pozwala utrzymać zdrowe i uczciwe relacje z innymi. Metoda "poświecania się" zawsze prowadzi tylko do ukrytych zranień i animozji typu "ja się poświęciłem, a nikt tego nie zauważył i mi nie podziękował" ...

Cytuj:
Może więc - czas najwyższy zmieniać mentalność ludzi tam zamieszkałych ?

A może terraformujemy Marsa co?

Cytuj:
Czyż znów - najlepszym sposobem nie jest jest również - stosowanie NPR i zasad wierności małżeńskiej
Przepraszam, będę wredny i powiem dosłownie co sądzę- przetrwają te osoby, które zaczną myśleć - i dostosują się do głosu rozsądku ze storny Kościoła ...

O naiwności ... przetrwają Ci którzy będa najsilniejsi ... wydaje Ci się, że w Afryce istnieje prawo i jest przestrzegane? Wydaje Ci się, że gdy ktoś zginie na ulicy zastrzelony przez kogoś innego to zainteresuje się tym ktoś poza najbliższą rodziną? Żyjesz w wirtualnym świecie, chcesz w Afryce zamiatać podłogę gdy dom w którym stoisz jest w płomieniach ...

Cytuj:
Przykro mi, że inni, zanim zaczną myśleć napłodzą dzieci (które najprawdopodobniej będą głodować) bądź też 'w międzyczasie" zarażą się AIDS ...

Im więcej dzieci tym większa szansa, że któreś przeżyje ... gdybyś się uczył historii to byś wiedział, ze to specyfika życia w ustroju feudalnym ... gdybyś chciał do ustroju feudalnego przenieść standardy krajów kapitalistycznych skończyło by się to tylko katastrofą dla tych biedaków którzy by Ci uwierzyli ...

Cytuj:
Coś takiego jak "faszyzm" ogarnęło praktycznie całą Europę - Komunizm prawie cały świat.

A to ciekawe, bo wydawało mi się, że faszyzm ogarnął głównie Niemcy i okolice i Włochy. Japonia zajęta była własnym nacjonalizmem i zupełnie jej wystarczał do siania zamętu.
Z komunizmem też byłbym ostrożny ...

Wszystko to nie zmiania faktu, że faszyzm narodził się w Bawarii (fakt historyczny z którym nie dyskutujemy) która to od wieków jest silną ostoją chrześcijaństwa. Pytanie dlaczego ? I może pytanie pomocnicze ... ile jest warte chrześcijaństwo jeżeli w jego najsilniejszych ośrodkach może dojść do czegoś takiego ... ?

So maja 14, 2005 15:16

Wszystko to nie zmiania faktu, że faszyzm narodził się w Bawarii (fakt historyczny z którym nie dyskutujemy) która to od wieków jest silną ostoją chrześcijaństwa. Pytanie dlaczego ? I może pytanie pomocnicze ... ile jest warte chrześcijaństwo jeżeli w jego najsilniejszych ośrodkach może dojść do czegoś takiego ... ?

Cytuj:
FASZYZM [wł. < łac.], nazwa masowych ruchów polit. i ideologii o skrajnie nacjonalistycznym charakterze, zmierzających do zdobycia władzy i stworzenia totalitarnego państwa. Jako ruch i ideologia faszyzm ukształtował się we Włoszech; 1919 B. Mussolini zał. Fasci di Combattimento, związki kombatanckie, nawiązujące do tradycji staroż. Rzymu (łac. fasces ‘rózgi liktorskie’, unoszenie prawej ręki w geście pozdrowienia jako symbol ruchu), przekształcone 1921 w Il Partito Nazionale Fascista (Narodowa Partia Faszystowska), na czele której zdobył 1922 władzę i utworzył faszyst. państwo. Z czasem nazwa faszyzm nabrała wymiaru międzynarodowego.
O zakres terminu i istotę faszyzmu toczą się od początku spory wśród uczonych i polityków, nacechowane emocjami i niewolne od polit. implikacji. Przeważa opinia, że skrajną wersją faszyzmu był niem. nazizm, który dystansował się od faszyzmu włoskiego, choć w pierwszych latach sympatyzował z nim, a po 1935 wywierał nań znaczny wpływ. Ruchy i partie faszyst. istniały w W. Brytanii (Czarne Koszule), Francji (Croix de Feu), Austrii, Finlandii, w niektórych krajach Ameryki Łac., a także w Polsce (ONR, Falanga); w latach II wojny świat. faszyzm był reżimem państw. w Chorwacji (ustasze), Słowacji, Rumunii (Żelazna Gwardia) i na Węgrzech (Strzałokrzyżowcy). Elementy pokrewne faszyzmowi wykazywał autorytarny ustrój Portugalii po 1932 i Hiszpanii po 1939.

O jakiej "znajomości historii" Ty Pugu właśnie mówisz :co: ??
Faszyzm był oczywistym zaprzeczeniem ideologii chrześcijańskiej - ty tymczasem łączysz niewiadomo co z czym i wysnuwasz własne wnioski ... :-(
No cóz ... :-(

So maja 14, 2005 16:47
http://encyklopedia.pwn.pl/50263_1.html

Jaki sens ma wogóle mówienie o sprawach tak trudnych jak rozpad Cesarstwa Rzymskiego, jeżeli do ciebie nie docierają nawet materiały historyczne podane przeze mnie w poście:
viewtopic.php?p=29675#29675
??

prosiłem cię już kiedyś - nie opieraj swej wiedzy na źródłach niepewnego pochodzenia ...
Lub weź sie za historię - jeżeli chesz o niej z kimś rozmawiać ...

So maja 14, 2005 16:51

O jakiej "znajomości historii" Ty Pugu właśnie mówisz
Faszyzm był oczywistym zaprzeczeniem ideologii chrześcijańskiej - ty tymczasem łączysz niewiadomo co z czym i wysnuwasz własne wnioski ...

Rzeczywiście Ddv przyłapałeś mnie, często pojęcia faszyzmu i nazizmu używam zamiennie, a nie powinienem. Oczywiście chodziło mi o nazizm. Czy teraz lepiej ? Tak więc moje pytanie pozostaje w mocy z tą drobną korektą (wybacz błąd) ...

So maja 14, 2005 18:35
Teraz ja przepraszam - przez omyłkę oczywiście podałem link do niewłaściwego cytatu...
Zatem - z podanego już przeze mnie linku:
http://encyklopedia.pwn.pl/50263_1.html
Cytuj:
NAZIZM [niem.], narodowy socjalizm, hitleryzm, ruch polit. (od 1919), ideologia, od przejęcia władzy przez A. Hitlera 1933 reżim państw. w Niemczech (tzw. III Rzesza). O istotę nazizmu toczą się spory: jest on traktowany jako niem. wariant faszyzmu lub jako jeden z podmiotów totalitaryzmu w Europie. Nazizm pojawił się i rozwinął jako protest przeciw klęsce Niemiec w I wojnie świat., kładącej kres ekspansjonizmowi cesarstwa, przeciw systemowi wersalskiemu oraz kryzysowi pierwszych lat powojennych. Nazizm był ruchem polit. kierowanym przez Hitlera i jego partię NSDAP, od początku zmierzającym do obalenia Rep. Weimarskiej i ustanowienia „wielkogermańskiej Rzeszy”, mającej „wieńczyć” dzieje Niemiec. Program ruchu, opracowany 1920 przez G. Federa, rozwinęli Hitler w Mein Kampf (1925) i A. Rosenberg w Der Mythos des 20. Jahrhunderts (1930).

Podany w poprzednim poście cytat pochodził natomiast ze strony:
http://encyklopedia.pwn.pl/21143_1.html

Kręci ci się cos Pugu, wiedzy ci brak a dyskutujesz ze swadą o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia stawiając niestworzone zarzuty ... :-(

So maja 14, 2005 18:44

Czy coś w tej definicji przeczy iż Nazizm narodził się w Bawarii? Wiesz gdzie Hitler zdobył pierwszych zwolenników i rozwinął "skrzydła" ?

Doskonale znam źródła procesów które doprowadziły do powstania nazizmu i jego dalszej ekspansji, nadal jednak wydaje mi sie, że chrześcijaństwo całkowicie się zbłaźniło jako ideologia i siła wpływająca na ludzi, biorąc pod uwagę iż jej wyznawcy (bez względu na warunki) tak łatwo stali się narzędziami w rękach populisty i szaleńca ...

Niestworzone zarzuty? Jesteś ślepy czy po prostu udajesz, że nie wiesz o co chodzi Ddv-ku ?[/quote]

So maja 14, 2005 20:42
nie znasz podstawowych faktów a zawzięcie dyskutujesz - o tym powyżej - a to nie najlepiej świadczy o twojej "wiedzy" ...

N maja 15, 2005 11:56

Traktuje to jako ucieczkę od tematu i zarazem przyznanie racji w kwestii wartości chrześcijaństwa w budowaniu światopoglądu ...

pozdrawiam

N maja 15, 2005 12:01

Bardzo proszę o powrót do głównego tematu.
Prywatne opinie na temat znajomości histori - niech zostaną przeniesione na PW, wzajemnie obrażanie także.
Posty nie na temat, zawierające uwagi prywatne - będą usuwane.
Jeżeli to nie poskutkuje - temat zostanie zamknięty.
Pozdrawiam :)

N maja 15, 2005 13:18

Asienkko, przecież trzymamy się tematu ... ta dyskusja także ewoluuje jak wszystko, a to, że karleje i zaczyna przypominać pytona chorego na Heinemedina, wynika ze środowiska w jakim biedactwo jest zmuszone żyć ... :D

N maja 15, 2005 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona