Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 3:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Proszę pomóżcie mi zrozumieć 
Autor Wiadomość

Post Re: Proszę pomóżcie mi zrozumieć
Cytuj:
Według których słowników?

Oj, choćby wiki.

The concept of God as described by theologians commonly includes the attributes of omniscience (infinite knowledge), omnipotence (unlimited power), omnipresence (present everywhere), omnibenevolence (perfect goodness), divine simplicity, and eternal and necessary existence.

Cytuj:
Już to wyjaśniałem w innych miejscach na tym forum. W wielkim skrócie, wszechwiedza jako wiedza Boga co do wszystkich decyzji jakie w danym momencie mogą podjąć wszystkie byty które istnieją w aktualnym momencie i tylko te byty. Tak definiuję wszechwiedzę, Bóg nie wie o której jutro wstanę, bo jutro jeszcze nie nadeszło a nie dowodzi się nie wiedzy tylko dlatego,że czegoś nie ma.

Sugerujesz, że istota wszechwiedząca nie zna całej przyszłości?

Cytuj:
Ta logika potwierdza takie karkołomne tezy jak to, skoro nawet człowiek może grzeszyć to także i Bóg... Tak pojmowana wszechmoc wykazuje jedynie brak logiki tym samym brak logiki w samym Bogu.

Przeciwnie. Co to za heroizm, nie grzeszyć, skoro się nie może. Ale nieważne - jeśli ma być wszechmocny, musi być w stanie zrobić WSZYSTKO, co tylko logicznie możliwe.

N lis 30, 2014 12:29

Alus napisał(a):
Acro napisał(a):
Czyli nie wierzycie w wszechwiedzącego Boga. Ciekawe.
A w wszechmocnego?

Wierzymy we wszechwiedzącego.
Wiedza Boga o grzechu i upadku ludzi nie zmieniła aktu stworzenia. Bo Bóg aby uniknąć zła miał 2 opcje:
1. zaniechać dzieła stworzenia.
2. stworzyć bezwolne automaty.
Wybrał 3 opcję obdarzając ludzi wolną wolą, ze wszystkimi konsekwencjami jakie sobie człowiek zgotuje.

No więc jak się okazuje niektórzy nie wierzą we wszechwiedzącego, ale tylko wiedzącego bardzo dużo. :)

Co do reszty - totalna nieprawda. Zakładasz, ze wolna wola MUSI oznaczać grzeszenie, co jest bzdurą. Jezus nie miał wolnej woli? Zresztą, jeśliby tak było, bezsensownym jest karanie nas na grzeszenie, skoro nie da się go uniknąć.

N lis 30, 2014 12:32

Acro napisał(a):
Sugerujesz, że istota wszechwiedząca nie zna całej przyszłości?

Tak właśnie :) tak definiuję wszechwiedzę :)

Acro napisał(a):
Przeciwnie. Co to za heroizm, nie grzeszyć, skoro się nie może.

To ja zapytam inaczej, co to za heroizm przyjść na ziemię, pożyć ze 30 lat i umrzeć na krzyżu kiedy się wie, że za trzy dni się zmartwychwstanie, albo inaczej co to za heroizm dać sobie uciąć rękę za kogoś kiedy wiem że ta i tak odrośnie mi za 3 dni?

Acro napisał(a):
Przeciwnie. Co to za heroizm, nie grzeszyć, skoro się nie może.

Z tego jeszcze wynika, że np. miłość nabiera wartości tylko dlatego, że jest zło, nienawiść itd. bo co to za wartość miłości kiedy nie można nienawidzić.

N lis 30, 2014 12:44

Cytuj:
Tak właśnie :) tak definiuję wszechwiedzę :)

To nie jest wszechwiedza. To duża wiedza, ale nie pełna.

Cytuj:
To ja zapytam inaczej, co to za heroizm przyjść na ziemię, pożyć ze 30 lat i umrzeć na krzyżu kiedy się wie, że za trzy dni się zmartwychwstanie, albo inaczej co to za heroizm dać sobie uciąć rękę za kogoś kiedy wiem że ta i tak odrośnie mi za 3 dni?

Bardzo dobre pytanie. I do tego mieć świadomość, że to za całą ludzkość. Ludzie większe katusze wytrzymywali na torturach tylko żeby uratować jednego przyjaciela.

Cytuj:
Z tego jeszcze wynika, że np. miłość nabiera wartości tylko dlatego, że jest zło, nienawiść itd. bo co to za wartość miłości kiedy nie można nienawidzić.

Zgadza się. Taka opcja musi istnieć. Nie musi być realizowana, ale jako potencjalna możliwość musi być.

N lis 30, 2014 13:03

Acro napisał(a):
To duża wiedza, ale nie pełna.

Według Twojej definicji... :)

Acro napisał(a):
Zgadza się. Taka opcja musi istnieć. Nie musi być realizowana, ale jako potencjalna możliwość musi być.

Bóg w trójcy musi mieć potencje do czynienia złego bo inaczej nie mógłby być samą miłością. Przecież to jest dualizm w czystej postaci :D Wiecznie istniejące zło na równi z wiecznie istniejącą miłością.
Red alert :idea: Heretic detected :!:

N lis 30, 2014 13:09

Jak moja definicja? Jeśli ma wiedzieć wszystko, to wszystko. Dużo to też wie sekretarka dyrektora, ale wszystkowiedzącą nazywa się ją tylko dla żartu.

N lis 30, 2014 13:12
Cytuj:
No więc jak się okazuje niektórzy nie wierzą we wszechwiedzącego, ale tylko wiedzącego bardzo dużo. :)

Co do reszty - totalna nieprawda. Zakładasz, ze wolna wola MUSI oznaczać grzeszenie, co jest bzdurą. Jezus nie miał wolnej woli? Zresztą, jeśliby tak było, bezsensownym jest karanie nas na grzeszenie, skoro nie da się go uniknąć.

Przytaczając osobę Jezusa sam dowodzisz, że człowiek NIE MUSI grzeszyć i istnieje możliwość unikania grzechów.
Człowiek grzeszy bo chce - świadomie i dobrowolnie.

Cytuj:
tak definiuję wszechwiedzę

Błędnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Omniscjencja

N lis 30, 2014 13:30

Cytuj:
Przytaczając osobę Jezusa sam dowodzisz, że człowiek NIE MUSI grzeszyć i istnieje możliwość unikania grzechów.

Czyli można? Można. Więc teraz pytanie: czemu Bóg nas wszystkich nie stworzył takich, jak Jezus? Nie potrafił? Czy mu nie zależało?
(pomijam fakt, że Jezus to ponoć Bóg, ale jeśli chcesz iść tym tropem...)

Może przeczytałbyś to, co cytujesz?
Gdy mówimy, że ktoś (lub coś) jest wszechwiedzący, mamy na myśli to, że wie o wszystkim: o wszystkich prawach natury oraz o wszystkim, co się wydarzyło, dzieje i wydarzy we wszechświecie od początku do końca czasu.

N lis 30, 2014 15:57

Drogi Lisicki to nie miejsce na takie pytanie. Mam na myśli internet jako taki. Kula w płot. Tu nawet najgłupszy może uchodzić za mędrca. A mądrość będzie sponiewierana przez "zbawców ciemnego ludu".

Jesteśmy wolni. Mamy prawo wyboru przekonań i wierzeń. I poszukiwań. A okazywanie szacunku i nie ubliżania sobie z powodu przekonań to miara człowieczeństwa. Teiści i ateiści to tacy sami ludzie.

Pn gru 01, 2014 17:43

remek116 napisał(a):
.

Jaabes napisał(a):
To że nastąpi rebelia w Niebie i w ogrodzie Eden, to z pewnością wiedział.

Myślę, że nie wiedział...

Opierasz się na własnej wyobraźni, dlaczego ? Przecież jedyny Autorytet, twierdzi inaczej.

Pn gru 01, 2014 18:42

Jaabes napisał(a):
Opierasz się na własnej wyobraźni, dlaczego ? Przecież jedyny Autorytet, twierdzi inaczej.

Konkrety proszę.

Pn gru 01, 2014 18:43

remek116 napisał(a):
Jaabes napisał(a):

Konkrety proszę.

Proszę bardzo :

" A jeśli wzywacie jako Ojca tego, który bez względu na osobę sądzi każdego według uczynków jego, żyjcie w bojaźni przez czas pielgrzymowania waszego, wiedząc, że nie rzeczami znikomymi, srebrem albo złotem, zostaliście wykupieni z marnego postępowania waszego, przez ojców wam przekazanego, lecz drogą krwią Chrystusa, jako baranka niewinnego i nieskalanego. Wprawdzie był On na to przeznaczony już przed założeniem świata, ale objawiony został dopiero w czasach ostatnich ze względu na was, którzy przez niego uwierzyliście w Boga, który go wzbudził z umarłych i dał mu chwałę, tak iż wiara wasza i nadzieja są w Bogu."
[1 P 1;717-21]
Zanim został uczyniony człowiek, Bóg już miał plan ratunku z największej choroby ludzkości...Przemawia to do Ciebie ?

Pn gru 01, 2014 18:59
Acro napisał(a):
Cytuj:
Czyli można? Można.
Nie można, bo Jezus był do nas tylko podobny (por. Hbr 4,15), ale nie taki sam.
Cytuj:
Więc teraz pytanie: czemu Bóg nas wszystkich nie stworzył takich, jak Jezus? Nie potrafił? Czy mu nie zależało?
Zapytaj się Go przy okazji.
Bóg stworzył nas takimi jak Maryja, matka Jezusa. Bez grzechu poczęta, ale miała też swoje wahania i nie całkiem rozumiała swojego Syna (por. Mt 12,47-50).

Cytuj:

Może przeczytałbyś to, co cytujesz?
Gdy mówimy, że ktoś (lub coś) jest wszechwiedzący, mamy na myśli to, że wie o wszystkim: o wszystkich prawach natury oraz o wszystkim, co się wydarzyło, dzieje i wydarzy we wszechświecie od początku do końca czasu.
Żeby było zabawniej, nie jest to przeciwne wolnej woli. Tylko że nie ma co mnożyć offtopów.

Pn gru 01, 2014 21:46

Cytuj:
Nie można, bo Jezus był do nas tylko podobny (por. Hbr 4,15), ale nie taki sam.

Alus uważa inaczej, choć tez zwróciłem je na to uwagę.
Ale w takim razie zastąp sobie Jezusa Maryją i pytanie pozostaje aktualne.

Cytuj:
Zapytaj się Go przy okazji.

Pytam was. Wysil się troszeczkę...

Cytuj:
Bóg stworzył nas takimi jak Maryja, matka Jezusa. Bez grzechu poczęta, ale miała też swoje wahania i nie całkiem rozumiała swojego Syna

Najwyraźniej trochę innych, bo my grzeszymy wszyscy, ona nie. Chyba że grzeszenie to taka totalnie zaniedbywalna różnica...

Pn gru 01, 2014 22:15
Już nas stworzył takimi jak Maryja i wiemy, jak to się skończyło.

Pn gru 01, 2014 22:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona