Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 10:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Charlie245 napisał(a):
Jeśli nie rozumiesz że prymitywni ludzie w prymitywnych kulturach mają w zwyczaju wymyślać skrzydlate wróżki, chochliki,jednorożce,

centaury,bogów, cyklopy i inne stwory których nigdy nikt nie dowiódł ich istnienia to przymnij do wiadomości,że chochliki nie są bardziej prawdziwe od cyklopów,centaury nie są bardziej prawdziwe od skrzydlatych wróżek a bogowie nie są bardziej prawdziwi od jednorożców.
Dużo masz jeszcze takich autorytatywnych stwierdzeń, których niczym nie umiesz poprzeć?
Cytuj:
Jeśli tego nie rozumiesz to dlatego że się samo oszukujesz. Obejrzyj sobie wykład Daniela C. Denneta z powyższego linku,który NAUKOWO dowodzi naturalistycznego pochodzenia religii.
Ponawiam pytanie: dlaczego sie wydzierasz?

Dyskutuję z Tobą, a nie z Dennetem. Więc Ty mi uzasadniaj swoje tezy. Jak nie masz niczego do powiedzenia, to idź sobie z forum.

zefciu napisał(a):
Religie wyewoluowały z prymitywnych kultów animistycznych (najbardziej pierwotnych form wierzeń religijnych) i szamanizmu,wyjaśnienie naturalistyczne idealnie tutaj pasuje i tylko takie jest NAUKOWE.Zobacz pierwszy link u góry o kultach cargo.
Wyjaśnienie, że religie wykształciły się z pierwotnego objawienia jest tak samo idealnie pasuje. Wykaż bez darcia ryja, że prawdziwe jest Twoje.
Cytuj:
zefciu napisał(a):
Siły natury stworzyły Wszechświat? To ciekawe.

To jest udowodnione NAUKOWO.
Znowu krzyczysz. A mógłbyś się zastanowić. Siły natury to siły rządzące wszechświatem. W jaki sposób owe siły natury mogły stworzyć same siebie?
Cytuj:
Nie będę się nad tym szczegółowo rozwodził w tym wątku,dlatego zanim założę nowy wątek zalecam lekturę tych książek:
Hmmm. Pytanie pomocnicze. Dyskusja polega na:
  • Zakładaniu nowych wątków.
  • Merytorycznym zbijaniu argumentów przeciwnika.
  • Odsyłaniu do książek.
  • Wykrzykiwaniu słów-fetyszy, których znaczenia się nie zna.
Jedna odpowiedź jest prawdziwa. Która?
Cytuj:
Przecież jego istnienie nie jest bardziej bardziej dowiedzione niż istnienie latającego potwora spaghetti.
Przecież latający potwór spaghetti to również pewna koncepcja Jedynego Boga. Więc należy zastanowić się nad prawdziwością dwoma pytaniami:
  • Czy Bóg istnieje? (Piszemy z wielkiej litery tak jak "Księżyc" i "Internet".
  • Jeśli tak, to jaka koncepcja Boga jest prawdziwa?
Ty mieszasz te dwie sprawy.
Cytuj:
Gdyby istniał Bóg to stworzyłby tylko taką przestrzeń jaka jest KONIECZNA.Tymczasem nasz wszechświat mówi sam za siebie
Ponawiam pytanie: jaka przestrzeń jest konieczna (nie rozumiem czemu znowu się drzesz) i skąd wnioskujesz, że akurat taka.
Cytuj:
Wywyższył ponad inne narody a przecież mógł się wszystkim objawić,uniknięto by dzięki temu wiele krwawych wojen.
A to ciekawe. W jaki sposób by uniknięto?
Cytuj:
Tak sobie zawsze można wmówić
Nie wmówić, tylko czytać Objawienie w całości, a nie wyrywkami.
Cytuj:
tego potwora
Ponawiam apel: jeśli nie masz argumentów, to po prostu odejdź z forum, a nie staraj się o bana.
Cytuj:
Jahwe według autorów biblii stworzył człowieka by mu służył,nie stworzył go bez powodu ale z potrzeby.
A jakiś konkretny na ten temat fragment?
Cytuj:
Jakich wizjach? Bóg wielokrotnie jasno wypowiadał się na temat tego co jest moralne a co niemoralne a później zmieniał zdanie.To dlatego,że kultura która stworzyła Boga EWOLUOWAŁA,zmieniała się i dostosowywała mit o Bogu do swojej kultury.
No przecież piszę. Gdyby zmieniała, to by reedytowała również księgi do takiej formy, że nie dostrzegałbyś żadnej "ewolucji".
Cytuj:
Pojęcie jednego boga w trzech osobach jest nielogiczne.
Proszę zatem wskazać jakie konkretnie prawa lub aksjomaty logiki gwałci to pojęcie.
Cytuj:
Warto tu nadmienić,że biblia zawiera fragment o trójcy który został ewidentnie sfałszowany."7Albowiem trzej są, którzy świadczą na niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. 8A trzej są, którzy świadczą na ziemi: Duch i woda, i krew, a ci trzej ku jednemu są." Słów tych brakuje w najstarszych rękopisach greckich i najstarszych przekładach. Nie spotyka się ich także w kodeksach Wulgaty sprzed VIII wieku.
Hihi. Jakiś Ty posłuszny. bert powiedział, że o tym napiszesz i napisałeś.

Cz sty 22, 2015 8:15

Charlie245 napisał(a):
od czasu powstania chrześcijańśtwa w kwestii moralności zrobiliśmy olbrzymi krok naprzód.

Zrobiliscie? A kiedyz to sie do tego zabraliscie, moi drodzy? Co takiego nowego wymysliliscie, czego juz przed wami nie bylo?

Cytuj:
Ty nie masz powodów uznawać latającego potwora spaghetti,ja nie mam powodu odrzucać.

A no to sobie wierz. Mylisz mnie z kims, kto by chcial Ci udowodnic cokolwiek na temat wyzej wymienionego potwora.

Cytuj:
Jeśli jego nieodłącznymi atrybutami są wszechmocna miłość i dobroć to jak najbardziej.

Przeczy tylko Twojej interpretacji tych wyrazen.

Chrzescijanstwo nie zaprzecza, ze w Starym Testamencie dzialy sie rozne niefajne rzeczy. Chrzescijanstwo mowi jedynie, ze te niefajne rzeczy byly konieczne do przygotowania gruntu pod Nowe Przymierze.

(Wiem, troche to przypomina argumentacje niektorych racjonalistow, ktorzy usprawiedliwiaja gilotyny jako zlo konieczne dla przyjscia wiekszego dobra. Ale coz, jezeli tak jest, to jest.)

Cytuj:
Jeśli odpowiada ci płaszczenie się przed jakimś krwawym dyktatorem to twój problem a nie mój.

Wiem, do czego zmierzasz, niewola religiantow i wolnosc ateistow, te rzeczy? Coz, nie miejsce to na wykladanie mojej wiary, ale jedna rzecz dam Ci do przemyslenia:

Czy mozliwa jest wolnosc absolutna?

Proponuje jako przyklad neutralny dwie osoby: jedna obzera sie, druga stosuje diete. Która z nich jest wedlug Ciebie "wolna"?

...

(Koh 3:1nn)

Cz sty 22, 2015 11:30

Charlie245 napisał(a):
.Na youtube można znaleźć po polsku film z udziałem Dawkinsa "Bóg urojony" i "Wrogowie rozumu - Niewolnicy Zabobonu".Bardzo polecam.

Na tym filmie widać jak Dawkins kocha ateizm i nienawidzi wszelkiej religii, nic tam więcej niema. zwykła gadanina.
Dawkins przyjedzie gdzie na jaką procesje, machnie ręką jakie to jest beznadziejnie, no i rusza dalej, następna religia, to cała jego filozofia :D
I to że on ma jakiś tytuł naukowy, to znaczy że ma we wszystkim racje?
Charlie245 napisał(a):
Wielość i różnorodność kultów religijnych jest bardzo problematyczna dla was bo dowodzi że wyewoluowały bez żadnych fantastycznych czynników.Przykładem może tu być wspomniany przeze mnie kult cargo.

Dlaczego Bogu miało by przeszkadzać to, że ludzie stworzyli sobie różnego rodzaju religie?

Cz sty 22, 2015 13:41

Charlie245 napisał(a):
Przecież one już dawno zostały obalone,jak możecie tkwić w tej ignorancji ? Jestem w szoku,że człowiek żyjący w XXI wieku może wierzyć w religijne bajki.

Co zostało obalone? Podpowiem, nic nie zostało obalone. Nadal nie mamy pojęcia jak powstał wszechświat oraz życie na Ziemie (jesteśmy tylko w stanie śledzić kolejne etapy, ale nic nie wiemy o punkcie zerowym oraz co go zainicjowało). Wielu wybitnych naukowców wręcz wyśmiewa podejście odrzucające inteligentną przyczynę wszystkiego. Dla przykładu Fred Hoyle (wybitny matematyk, astronom) mawiał: "prawdopodobieństwo samoistnego powstania komórki jest równe prawdopodobieństwu ułożenia Boeinga 747 przez orkan, który przechodził przez złomowisko i do zbudowania samolotu użył leżących na nim części".

Dlatego wiara w jakiś wyższy Byt, który stoi za stworzeniem wszystkiego co nas otacza jest jak najbardziej zrozumiała, a wręcz intuicyjna.

Cz sty 22, 2015 14:00

Charlie245 napisał(a):
... Wszystkie religie to fikcje wymyślone przez ludz ...

Podonie jak materia została wymyślona przez ludzi. I elektrony, i witaminy. Czy człowiek żyjący w XXI wieku może uwierzyć w coś, czego nie widział? Nie dotknął? A czarne dziury? Nikt nie widział zdjęcia, żaden statek kosmiczny nie przywióź z nich zdjęć. Nie mówiąc już o rozumie, w którego istnienie nie da się uwierzyć. Nikt go nie widział. Nikt nie zważył. Nie dotknął. Odnoszę wrażenie, idąc Twym tokiem myślenia, że żyję w ułudzie. A świat jest dziełem umysłu człowieka.

Cz sty 22, 2015 14:08

Antko napisał(a):
Dla przykładu Fred Hoyle (wybitny matematyk, astronom) mawiał: "prawdopodobieństwo samoistnego powstania komórki jest równe prawdopodobieństwu ułożenia Boeinga 747 przez orkan, który przechodził przez złomowisko i do zbudowania samolotu użył leżących na nim części".

No i co z tego że matematyk i mawiał? Przecież tego nie wyliczył. Ergo - też mogę sobie mawiać tak, lub w przeciwną stronę.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 22, 2015 15:43

No i Hoyle jak najbardziej miał rację. Oczywiście polemizował sam ze sobą, bo żaden ewolucjonista nie twierdzi, iż komórka powstała nagle i samoistnie poprzez cudowne ułożenie wszystkich elementów w odpowiednich miejscach bez jakiejkolwiek uprzedniej historii.

Cz sty 22, 2015 19:31

A kto twierdzi że Bóg NIE mógł ingerować w ewolucję?? Jedni uważają że Ziemia ma 6 tys lat, inni że Bóg nie mógł ani razu zaingerować, podczas gdy ingeruje cały czas, np. przeznaczając dziewczynę dla chłopaka

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 22, 2015 19:35

JedenPost napisał(a):
Antko napisał(a):
Dla przykładu Fred Hoyle (wybitny matematyk, astronom) mawiał: "prawdopodobieństwo samoistnego powstania komórki jest równe prawdopodobieństwu ułożenia Boeinga 747 przez orkan, który przechodził przez złomowisko i do zbudowania samolotu użył leżących na nim części".

No i co z tego że matematyk i mawiał? Przecież tego nie wyliczył.

Jako hydraulik nie za bardzo sie znam na matematyce ale przyszlo mi do glowy takie zadanie:
Jakie jest prawdopodobienstwo wybrania jednej liczby rzeczywistej ze zbioru wszystkich liczb rzeczywistych?
Np. chce wybrac 3sqrt2.
Pomozesz?

Cz sty 22, 2015 19:49

A jaki rozkład? Bo nie może być jednostajny, skoro nie ma granic?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 22, 2015 19:51

Andy72 napisał(a):
A jaki rozkład? Bo nie może być jednostajny, skoro nie ma granic?

A co to jest rozklad? Ja nie matematyk. Po prostu jakie jest prawdopodobienstwo?

Cz sty 22, 2015 20:18

Można rzecz, zę zero, bo dlaczego akurat taka liczba, ale pytanie bez rozkładu jest niematematyczne

Cz sty 22, 2015 20:20

Antko napisał(a):
"prawdopodobieństwo samoistnego powstania komórki jest równe prawdopodobieństwu ułożenia Boeinga 747 przez orkan, który przechodził przez złomowisko i do zbudowania samolotu użył leżących na nim części".
.
Chyba będzie trzeba zrobić na tym forum transparetnt z napisam:
NAUKOWCY NIE TWIERDZĄ, ŻE KOMÓRKA POWSTAŁA W JEDNYM AKCIE.

Mozna to powtarzać tysiąc razy, nie jest krytykowane, jest ignorowane i powtarzane znów!!!
Cytat ten to bzdura, niezależnie od tego kto ją wypowiedzial.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sty 22, 2015 20:35

Andy72 napisał(a):
Można rzecz, zę zero, bo dlaczego akurat taka liczba, ale pytanie bez rozkładu jest niematematyczne

Dla mnie to za skomplikowane. Myslalem ze to prosta sprawa w porownaniu z liczeniem czesci samolotu.

Cz sty 22, 2015 20:44

Tak samo niematematyczne jest pytanie czy więcej jest trójkątów ostrych czy rozwartych

Cz sty 22, 2015 20:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona