Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia...
Tak jest w zwyczaju. Gdzie wierni przyjmują Komunię pod dwoma postaciami?
|
Wt lut 23, 2016 13:41 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
W wielu kościołach. Zależy od okoliczności. Od tego ilu jest kapłanów przy ołtarzu w stosunku do liczby wiernych, od samego kapłana A nawet jak przyjmują pod jedną to i tak jest to Ciało i Krew... więc Twoje obiekcje są nie na miejscu.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lut 23, 2016 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ejże. W dialogu kapłan mówi "Ciało Chrystusa".
Jeśli ktoś przyjmuje tylko Ciało, a twierdzi, że czuje potem smak Krwi, to sama logika podpowiada, że to nie cud, a tylko autosugestia. W najgorszym razie coś okultnego siedzi mu na karku i paluchami w mózgu gmera.
|
Wt lut 23, 2016 14:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): chwat napisał(a): W którym momencie w filmie papież wypowiada zdanie, które podajesz:
"Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia wystarczy ze będziesz dobrym człowiekiem"
? Bardzo zasadne pytanie, bo to zdanie jest tylko w tytule filmu na YT. Niestety nie umiem znaleźć całości tekstu, jest tylko streszczenie. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 52013.htmlhttp://w2.vatican.va/content/francesco/ ... -good.htmlCzy uważasz, że to manipulacja? Bo z innych zdań papieża Franciszka wynika, że niekatolicy i ateiści też będą zbawieni, zatem wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia. Ojciec pustyni Pambo twierdził jeżeli masz serce możesz być zbawiony.Bóg jest Miłością..... tak więc istnieje wiara, nadziej i miłość, z nich największa jest miłość.....gdybym miał wiarę, taką iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał byłbym nikim. Dlatego też Jezus w opisie sądu ostatecznego (Ewangelia Mateusza) nie pyta o wiarę, kryterium jest Miłość. Świetnie to wyłożył J. C das Neves w książce "Pierwszy dzień po śmierci" - polecam gorąco.
|
Wt lut 23, 2016 14:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
ErgoProxy napisał(a): Ejże. W dialogu kapłan mówi "Ciało Chrystusa".
Mimo to rzeczywistość Ciała i Krwi jest dostępna pod każdą z postaci.
|
Wt lut 23, 2016 14:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hm. Czyli rytuał wprowadza wiernych w błąd.
|
Wt lut 23, 2016 14:51 |
|
 |
Andy72
|
sapper napisał(a): Np. zawsze po Komunii Sw. czuje zapach Chrystusa, a od ok. 3 tyg. temu ni z tego ni z owego czuje takze smak krwi, choc nie mam zadnych skaleczen w ustach. Może egzorcyzmy pomogą?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 23, 2016 14:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): sapper napisał(a): Np. zawsze po Komunii Sw. czuje zapach Chrystusa, a od ok. 3 tyg. temu ni z tego ni z owego czuje takze smak krwi, choc nie mam zadnych skaleczen w ustach. Może egzorcyzmy pomogą? Chetnie sie im poddam, ale znajdz mi ksiedza ktory zechce to zrobic. No i nie w kraju, a poza granicami mamy niewielu zwlaszcza znajacych sie na rzeczy i nie sa na urlopach. Czy myslisz ze ja nic innego nie robie tylko jak niektorzy mysla "uwielbiam sam siebie"?
|
Wt lut 23, 2016 15:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Zależy od okoliczności. Np ślub? Jakieś inne? Bo jak żyję i w wielu kościołach bywałem na mszy, i podczas różnych okoliczności, to nie widziałem, aby komunia wyglądała inaczej, jak tylko opłatek. medieval_man napisał(a): A nawet jak przyjmują pod jedną to i tak jest to Ciało i Krew... więc Twoje obiekcje są nie na miejscu. ErgoProxy, coś zaczynasz kombinować. Przecież samo kwestionowanie religijnych teorii, do niczego nie zmierza. Nieważne, że tłumaczenia są nielogiczne... ważne że medieval_man napisał Ci, że: " to i tak", jest Ciało i Krew. medieval_man napisał(a): więc Twoje obiekcje są nie na miejscu. Wypadałoby nieskromnie powiedzieć: ha ha ha ha! ErgoProxy napisał(a): Jeśli ktoś przyjmuje tylko Ciało, a twierdzi, że czuje potem smak Krwi, to sama logika podpowiada Wiesz, jeśli ziemia jest okrągła, a nie płaska, skoro ludzie nie chodzą po wodzie i nie zamieniają wody w wino (w kilka sekund, rzecz jasna), a węże i osły nie są najbardziej rozgadanymi stworzeniami na ziemi, to chyba logiczne jest, że religia to stek absurdów, nie uważasz? medieval_man napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Ejże. W dialogu kapłan mówi "Ciało Chrystusa".
Mimo to rzeczywistość Ciała i Krwi jest dostępna pod każdą z postaci. ErgoProxy, nie drąż już tematu... No przecież wino jest za drogie, żeby tak rozlewać na prawo i lewo. To nie wiejski festyn. Wziął "opłateczek"... i poszedł! ErgoProxy napisał(a): Hm. Czyli rytuał wprowadza wiernych w błąd. Ło matko i córko... nareszcie zatrybił! A mówiąc już zupełnie serio ErgoProxy, rytuał wprowadza wiernych w błąd tak dosłownie, jak i w przenośni!
|
Wt lut 23, 2016 15:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zatrybił... oj, Whisper, Whisper. Nie upierałbym się przy tym smaku Krwi – mówiąc szczerze, ni cholery by mnie to nie obeszło – gdyby nie dotarło do mnie jakiś czas temu, że Przeistoczenie to nie jest po prostu rytuał, że za tym stoi teoria. Ścisłonaukowa w dodatku. Taka, na jaką Rzymian było stać...
Dlatego drążę, bo to ciekawe. Gdzie mianowicie katolik ulokuje substancję i przypadłości w drabince cząstek i cząsteczek, żeby mu się teoria nie rozsypała w drobny mak? : PPP
|
Wt lut 23, 2016 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): http://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/odkupienie.htmlhttp://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/zbawienie.htmlOdkupienie jest zadośćuczynieniem za grzech... rozumiesz. Jezus zapłacił za Twój grzech, i jesteś czysty! Kumasz? W innym przypadku, jego śmierć jako syna Bożego, byłaby bezsensu. Z tego co mi wiadomo, to Bóg jest Stwórcą wszystkich ludzi, a nie tylko katolików. Zatem głupie gadanie, że poza Kościołem nie ma zbawienia, jest raczej kierowane do bezmyślnych i głupich ludzi. Podoba mi się ten Franciszek. Powoli wraca do istoty wiary, odchodząc tym samym od zwyczajnej polityki, zwanej dalej religią... Jednak odkupienie i zbawienie to nie to samo. To są różne słowa w ewangelicznej grece i różne mają znaczenie. Odkupienie to wykupienie z niewoli. Jeśli człowiek popadł w niewolę, mogła go rodzina, przyjaciele wykupić, odkupić. Jezus odkupił/wykupił nas od grzechu. Zbawienie oznacza natomiast życie wieczne, życie w wiecznej szczęśliwości, życie pełne przy Bogu. Do zbawienia potrzebna a nawet konieczna jest łaska boska. Zatem samo odkupienie to za mało. Zresztą nauką o zbawieniu zajmuje się soteriologia, spory dział teologii chrześcijańskiej. Definicje z encyklopedii PWN to za mało.
|
Wt lut 23, 2016 16:49 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
sapper napisał(a): Andy72 napisał(a): Może egzorcyzmy pomogą? Chetnie sie im poddam Oczywiście, że chętnie poddasz się egzorcyzmom. Generalnie możesz zrobić wszystko, co pasuje do Twojego mniemania o własnej wyjątkowości ("jestem tak niesamowity, że nawet egzorcyzmy nie pomagają") ale będziesz unikał wszystkiego, co mogłoby wykazać, że to tylko zwykłe urojenia (jak wizyta u neurologa). Zanim KK uzna jakieś wydarzenie za cud, zatrudnia do badań komisję lekarską. Jestem pewien, że dostrzegasz tę subtelną różnicę względem Twojej sytuacji. sapper napisał(a): ...ale znajdz mi ksiedza ktory zechce to zrobic. Neurologa znajdziesz bez większych trudności.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lut 23, 2016 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Soul33 co się z Tobą dzieje? @Sapper opisał zdawkowo swoje doświadczenie, o ile się nie mylę nigdzie nie głosi swojej wyjątkowości(gdzie?), ani nie głosi swoich objawień, jako pewnych prawd, zatem dlaczego wciąż naciskasz, aby poszedł do lekarza? Jego zdrowie to nie Twoja sprawa, nie jesteś jego rodzicem, więc proszę uszanuj jego wolność i nie wciskaj mu w dziecka w brzuch. Jesteś zbyt nachalny.
|
Wt lut 23, 2016 18:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
ErgoProxy napisał(a): Hm. Czyli rytuał wprowadza wiernych w błąd. Nie wprowadza. Czy w Ciele nie ma Krwi? Jeśli już być tak przyziemnym.... ErgoProxy napisał(a): Dlatego drążę, bo to ciekawe. Gdzie mianowicie katolik ulokuje substancję i przypadłości w drabince cząstek i cząsteczek, żeby mu się teoria nie rozsypała w drobny mak? Nigdzie. Substancje i przypadłości to kategorie metafizyczne (nie w sensie wywoływania duchów), a cząstki elementarne to kategoria fizykalna. To tak jak analiza literacka. Jeden widzi konstrukcję, środki stylistyczne, fabułę, morał, inny dostrzega literki. W jaki sposób ulokujesz środki stylistyczne wiluśtam literach alfabetu i czcionek drukarskich? Whispernight napisał(a): Np ślub? Jakieś inne? Bo jak żyję i w wielu kościołach bywałem na mszy, i podczas różnych okoliczności, to nie widziałem, aby komunia wyglądała inaczej, jak tylko opłatek. Widocznie za mało bywałeś. W tym roku byłem już na na przynajmniej kilku mszach niedzielnych, gdzie komunia była pod dwiema postaciami. Bez żadnych uroczystości. Zwykła msza niedzielna. Kapłanowi się chciało, a że wielkich tłumów nie było to się wyrobił. Materii sakramentu (wina) też wystarczyło.
|
Wt lut 23, 2016 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze, Jazus Ciało od Krwi wyraźnie odróżnił, więc prawdopodobnie medieval ekwiwokuje sobie radośnie. W chlebie wina nie ma.
Po drugie, pojęcie metafizyki jest młodsze od Arystotelesa, który OIDP miał tego pecha, że zwój się jego niewolnikowi skończył, więc kontynuował spisywanie Fizyki na kolejnym. Można w tym naturalnie upatrywać znaczenia, a nawet głębi.
|
Wt lut 23, 2016 19:26 |
|
|
|