Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Czego Bóg nie może 
Autor Wiadomość

Post Re: Czego Bóg nie może
medieval_man napisał(a):
Pytanie brzmi:
- czy logika ma niezależne istnienie i w związku z tym także Bóg w swoich działaniach nie tylko ad extra ale i ad intra jest nią związany (nie może na przykład stworzyć kwadratowego koła czy figury będącej bryłą, a skrajnie swoje życie wewnętrzne też jej podporządkowuje), czy też może Bóg jako taki jest niezależny od logiki, a jej istnienie i jej zasady wynikają z natury świata zewnętrznego wobec Boga, jaki został przez Boga stworzony?

Patrząc na opis Boga, czy może bardziej całej Biblijnej Trójcy Świętej, to widać że tu momentami logiki nie ma :mrgreen: więc ta niezależność od logiki, jest tu czymś koniecznym.

Hominibus napisał(a):
Trzeba by wziąć pod uwagę ,że Bóg jest ładem i porządkiem. I po co Bóg miałby sprawiać żeby 2+ 2 =5.

Więc w tej sytuacji Bóg musi sie temu podporządkować, musi zachować ład i porządek.

equuleuss napisał(a):
według przyjętej normy liczenia na tej planecie, a skąd wiesz że dla mieszkańca innej planety to nie będzie na przykład - osiem? A może tam liczy się od tyłu i matematyka stoi na głowie? Pewna przestrzeń logiki obowiązuje tutaj i tylko tutaj.

Wszędzie sie liczy tak samo, zawsze 2+2 będzie 4, i tu zmiana planety w żaden sposób na to nie wpłynie.

So kwi 09, 2016 14:01
Robek napisał(a):
Hominibus napisał(a):
Trzeba by wziąć pod uwagę ,że Bóg jest ładem i porządkiem. I po co Bóg miałby sprawiać żeby 2+ 2 =5.

Więc w tej sytuacji Bóg musi sie temu podporządkować, musi zachować ład i porządek.

??!!!

To już totalny absurd ze strony ,,Robek ", który napisał ,że ,,Bóg musi sie temu podporządkować, musi zachować ład i porządek".
Uczeń w szkole popełnia błędy a nauczyciel się temu podporządkowuje by zachować poprawność zadania.
Totalny idiotyzm.
Z racji na katolicki charakter tego forum zaniecham dalszej oceny.
Szczęść Ci Boże Robek!

So kwi 09, 2016 15:24

Hominibus napisał(a):
Robek napisał(a):
Hominibus napisał(a):

??!!!

To już totalny absurd ze strony ,,Robek ", który napisał ,że ,,Bóg musi sie temu podporządkować, musi zachować ład i porządek".
Uczeń w szkole popełnia błędy a nauczyciel się temu podporządkowuje by zachować poprawność zadania.
Totalny idiotyzm.
Z racji na katolicki charakter tego forum zaniecham dalszej oceny.
Szczęść Ci Boże Robek!

Nie wiem, gdzie ty tu widzisz problem?
Skoro Bóg jest ładem i porządkiem, to znaczy że musi sie temu podporządkować, Bóg nie może być chaosem, musi być ładem i porządkiem.

N kwi 10, 2016 14:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3