Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego Bóg jest śmiertelny? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
Dindala napisał(a):
Nie sposób się z Tobą zgodzić. Co mi zabrania obserwować czarne dziury na tle jasnego nieba zamiast jasności gwiazd na czarnym niebie.

W jednym i drugim przypadku to światło umożliwia Ci obserwowanie czegokolwiek.

Dindala napisał(a):
Co do 'prawdy' i 'kłamstwa' można zbudować rachunek zdań na zerach gdzie byłyby kontrtautologie zamiast tautologii.

Ale nie da się wypowiedzieć kłamstwa, które nie byłoby zależne od znajomości prawdy, podczas gdy do mówienia prawdy istnienie kategorii "kłamstwo" w ogóle nie jest potrzebne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 02, 2016 18:27

JedenPost napisał(a):

Niekoniecznie, bez ciemności też nic byś nie widział. Cały świat byłby białym tłem i niczym więcej.

Cytuj:
Ale nie da się wypowiedzieć kłamstwa, które nie byłoby zależne od znajomości prawdy, podczas gdy do mówienia prawdy istnienie kategorii "kłamstwo" w ogóle nie jest potrzebne.

Znowu nieprawda. Znajomość prawdy umożliwia ci kłamstwo. Bez kłamstwa nie miałbyś świadomości że mówisz prawdę. Po prostu byś tylko mówił. A skąd bierze się ta świadomość? Z kontrastu.

Cz cze 02, 2016 18:46

Dindala napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Niekoniecznie, bez ciemności też nic byś nie widział. Cały świat byłby białym tłem i niczym więcej.

Aha, czyli masz problem po prostu z fizyką na poziomie szkoły podstawowej. Nic podobnego rzecz jasna - widzisz dlatego, że różne rzeczy w róznym stopniu emitują, pochłaniają bądź odbijają światło. Żadna "ciemność" nie ma z tym nic wspólnego.

Dindala napisał(a):
Bez kłamstwa nie miałbyś świadomości że mówisz prawdę.

Bzdura. Zapytałbyś mnie o drogę, a ja wiedziałbym, czy mogę, czy nie mogę udzielić Ci odpowiedzi i zdawałbym sobie sprawę, że odpowiadam dlatego, że posiadam wiedzę, której Tobie brakuje.

Zresztą - to znów nie ma nic do rzeczy. To, że nie miałbym w umyśle wyodrębnionego pojęcia "prawdy", bo nie byłoby mi potrzebne, nie zmienia faktu, że mówiłbym prawdę, tj. przedstawiałbym stan zgodny z tym, co wiem.

Z kłamstwem jest inaczej - jest w pełni zależne od istnienia prawdy.

Cz cze 02, 2016 18:59

Dindala napisał(a):
Znowu nieprawda. Znajomość prawdy umożliwia ci kłamstwo. Bez kłamstwa nie miałbyś świadomości że mówisz prawdę. Po prostu byś tylko mówił. A skąd bierze się ta świadomość? Z kontrastu.

Nawet jakbyś miał w tym przypadku racje, to i tak źle mówisz, w tym wszystkim co nas otacza, nie ma żadnej równowagi, i takie gadanie że góra nie istnieje bez doliny, nie ma żadnego sensu.
Bo skoro żyje to wiem że umre, a jak już umre to przecież nie bede wiedział że kiedyś żyłem :mrgreen:

Cz cze 02, 2016 19:03

Prawda z definicji jest czymś co istnieje i jest prawdziwe. Kłamstwo zaś będzie zawsze kłamstwem gdy nawet dodamy do prawdy coś co nie zawiera się w prawdzie. To nie świadomość kłamstwa czyni prawdę prawdziwą. To prawda rozpoznaje samą siebie i tylko siebie uznaje. Kłamstwo zaś chciało by przyjąć znamiona prawdy łącząc się z nią. Ale jak to napisałam wcześniej tworzy to tylko kompilację kłamstwa stając się kolejnym kłamstwem będącym tylko rodzajem manipulacji.

„Niekoniecznie, bez ciemności też nic byś nie widział. Cały świat byłby białym tłem i niczym więcej.”
To dlaczego ja w ciemności widzę kartkę co najwyżej szarą, z różnymi jej odcieniami( tej szarości)? Jednak nigdy białą?

Cz cze 02, 2016 19:04

JedenPost napisał(a):
Aha, czyli masz problem po prostu z fizyką na poziomie szkoły podstawowej. Nic podobnego rzecz jasna - widzisz dlatego, że różne rzeczy w róznym stopniu emitują, pochłaniają bądź odbijają światło. Żadna "ciemność" nie ma z tym nic wspólnego.

To niczego nie zmienia. Potwierdza tylko zasadę że wszystko zależy od wszystkiego. Światło, ciemność, obiekt, oko, świadomość. Nic nie można wyjąć z tej układanki i powiedzieć że to istnieje w sposób absolutny. Gdyby coś istniało w sensie trwałej egzystencji zmiana byłaby niemożliwa a to jest sprzeczne z obserwacją, niezgodne z obserwacją jest też że nic nie istnieje. Kiedy chcesz dotrzeć do istoty rzeczy niczego nie znajdziesz poza sprzecznościami. Ani eternalizm ani nihilizm nie jest odpowiedzią, mówiąc górnolotnie, bo odpowiedź po prostu nie jest możliwa.

Cytuj:
Bzdura. Zapytałbyś mnie o drogę, a ja wiedziałbym, czy mogę, czy nie mogę udzielić Ci odpowiedzi i zdawałbym sobie sprawę, że odpowiadam dlatego, że posiadam wiedzę, której Tobie brakuje.

Zresztą - to znów nie ma nic do rzeczy. To, że nie miałbym w umyśle wyodrębnionego pojęcia "prawdy", bo nie byłoby mi potrzebne, nie zmienia faktu, że mówiłbym prawdę, tj. przedstawiałbym stan zgodny z tym, co wiem.

Z kłamstwem jest inaczej - jest w pełni zależne od istnienia prawdy.

A gdyby ktoś powiedział Ci kłamstwo, powiedzmy jesteś jeszcze dzieckiem, i ktoś spytał Cię o drogę o której posiadasz fałszywą wiedzę, to co byś powiedział 'prawdę' czy 'kłamstwo'? Dla Ciebie 'kłamstwo' byłoby 'prawdą' a 'prawda' 'kłamstwem' i nic by nie pomogła żadna szczególna wiedza.

Cz cze 02, 2016 20:25

Dindala napisał(a):
W skrócie:
- każde pojęcie jest relatywne (góra nie istnieje bez doliny, wysokie bez niskiego, zmienne bez niezmiennego, przygodne bez koniecznego itp. itd.)

- żaden biegun nie istnieje bez swego dopełnienia.

- dopełnieniem Boga jest Świat.

- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Ja w tym nie widzę logicznego wynikania.
Przede wszystkim jednak powiedziałbym tak: Bog to hipoteza (brak przecież dowodów) przedstawiona prze twórcow. Skoro wiec twierdzą, ze jest wieczny (nie ma końca ani początku), to tak własnie nalezy przyjać. Po prostu kwestia definicji Boga. Zawiera ona wieczne trwanie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz cze 02, 2016 20:52

Robek napisał(a):
Bo skoro żyje to wiem że umre, a jak już umre to przecież nie bede wiedział że kiedyś żyłem :mrgreen:

Według stoików nie będziesz nawet wiedział że umarłeś. :)
bo:
jeśli wiesz, że umarłeś to umarłeś
jeśli wiesz, że umarłeś to nie umarłeś
------------------------------------------
więc nie wiesz, że umarłeś

Cz cze 02, 2016 22:45

Dindala napisał(a):
To niczego nie zmienia. Potwierdza tylko zasadę że wszystko zależy od wszystkiego. Światło, ciemność, obiekt, oko, świadomość. Nic nie można wyjąć z tej układanki i powiedzieć że to istnieje w sposób absolutny. Gdyby coś istniało w sensie trwałej egzystencji zmiana byłaby niemożliwa

Wszechświat nie mający początku ani końca, nie zależy absolutnie od niczego, więc cała reszta twojego gadania w tej sytuacji traci sens.

Dindala napisał(a):
Według stoików nie będziesz nawet wiedział że umarłeś. :)

A ktoś twierdzi inaczej? :-D

Cz cze 02, 2016 23:41

Robek napisał(a):
Wszechświat nie mający początku ani końca, nie zależy absolutnie od niczego, więc cała reszta twojego gadania w tej sytuacji traci sens.

WSZECHŚWIAT zależy właśnie od NICZEGO. Cały czas chcesz uchwycić się jednego końca a kij ma je dwa. :)

Cz cze 02, 2016 23:51

Dindala napisał(a):

WSZECHŚWIAT zależy właśnie od NICZEGO. Cały czas chcesz uchwycić się jednego końca a kij ma je dwa. :)

Niby w jaki sposób?
NICZEGO to jest nic :mrgreen: a więc coś co w żaden sposób nie istnieje.
I nie może być czegoś takiego, że coś co istnieje( czyli ten nasz Wszechświat )zależy od czegoś co nie istnieje.

I gadanie w stylu że kij ma dwa końce, odnosi sie do tego co dzieje sie na naszej Ziemi, gdzie wszystko ma jakieś określone rozmiary.
Natomiast ze Wszechświatem jest inaczej, kosmos może istnieć nieskończenie długo, i mieć nieskończone rozmiary.

Pt cze 03, 2016 0:05

Robek napisał(a):
Niby w jaki sposób?
NICZEGO to jest nic :mrgreen: a więc coś co w żaden sposób nie istnieje.

A co istnieje? Mówię tu o 'trwałym istnieniu'.

Cytuj:
I nie może być czegoś takiego, że coś co istnieje( czyli ten nasz Wszechświat )zależy od czegoś co nie istnieje.

A dlaczego niby nie? Orzekasz o czymś że 'istnieje' a możesz tylko powiedzieć 'istnieje w zależności od'. Innego istnienia nie ma.

Cytuj:
I gadanie w stylu że kij ma dwa końce, odnosi sie do tego co dzieje sie na naszej Ziemi, gdzie wszystko ma jakieś określone rozmiary.
Natomiast ze Wszechświatem jest inaczej, kosmos może istnieć nieskończenie długo, i mieć nieskończone rozmiary.

To co widać w świecie to powstawanie,przemijanie,rozpad. Dlaczego w skali makro miałoby być inaczej?

Pt cze 03, 2016 0:56

Dindala napisał(a):
To niczego nie zmienia. Potwierdza tylko zasadę że wszystko zależy od wszystkiego. Światło, ciemność, obiekt, oko, świadomość.

Nic podobnego. Światło istnieje fizycznie i nijak nie zależy od ciemności, która istnieje tylko jako pojęcie oznaczajace niedobór bądź brak światła. Dlatego właśnie można badać światło, a nie da się badać ciemności. To samo dotyczy zimna - może istnieć jako subiektywne odczucie, ale realnie istnieje jedynie ciepło.

Dindala napisał(a):
A gdyby ktoś powiedział Ci kłamstwo, powiedzmy jesteś jeszcze dzieckiem, i ktoś spytał Cię o drogę o której posiadasz fałszywą wiedzę, to co byś powiedział 'prawdę' czy 'kłamstwo'? Dla Ciebie 'kłamstwo' byłoby 'prawdą' a 'prawda' 'kłamstwem' i nic by nie pomogła żadna szczególna wiedza

Znów - nic podobnego. Kłamstwo to z definicji wypowiedź zawierająca informacje niezgodne z przekonaniem o stanie faktycznym.

Mimowolne wprowadzenie kogoś w błąd nie jest zatem kłamstwem.

glejt wyżej ujął to w sposób nieco górnolotny, ale wskazał istotę: kłamstwo polega na udawaniu prawdy i dlatego jest od niej zależne, podczas gdy prawda jest niepodległa, nie potrzebuje kłamstwa do niczego.

Pt cze 03, 2016 5:54

JedenPost napisał(a):
Nic podobnego. Światło istnieje fizycznie i nijak nie zależy od ciemności, która istnieje tylko jako pojęcie oznaczajace niedobór bądź brak światła. Dlatego właśnie można badać światło, a nie da się badać ciemności. To samo dotyczy zimna - może istnieć jako subiektywne odczucie, ale realnie istnieje jedynie ciepło.

Czyli jak w matematyce zamienię rzędną w odciętą a odciętą w rzędną to nic zbadać nie mogę? Albo jak w implikacji zamiast wnioskować w przód 1=>1 wnioskuję w tył 0<=0 to coś gubię?

Dindala napisał(a):
Znów - nic podobnego. Kłamstwo to z definicji wypowiedź zawierająca informacje niezgodne z przekonaniem o stanie faktycznym.

Mimowolne wprowadzenie kogoś w błąd nie jest zatem kłamstwem.

glejt wyżej ujął to w sposób nieco górnolotny, ale wskazał istotę: kłamstwo polega na udawaniu prawdy i dlatego jest od niej zależne, podczas gdy prawda jest niepodległa, nie potrzebuje kłamstwa do niczego.

Odpowiedź na to pytanie już padła. Można zbudować system logiczny na zerach zamiast na jedynkach, można szukać kontrtautologii zamiast tautologii. Taki system jest równie spójny jak KRZ. To tylko konwencja że przyjmujemy 'prawdę' za układ odniesienia.

Pt cze 03, 2016 10:07
Systemy logiczne nie posługują się pojęciem kłamstwa, tylko fałszu. Ponadto logika matematyczna stanowi jasno i wyraźnie, że nie zamierza nijak wnikać w sposoby przypisywania zdaniom prostym wartości logicznych, oraz nijak nie definiuje tych wartości - interpretacja pozostawiona jest rachmistrzowi. KRZ to właśnie rachunek w stanie czystym, w zamierzeniu pozwalający szybko ustalić, jaką wartość logiczną ma zdanie złożone ze zdań prostych, i nic ponad to. To, że jakiś rachmistrz z fantazją przypisze wartość "prawdy" zdaniu "trawa kwęka soczyście", a "fałszu" zdaniu "trawa jest zielona", logiki matematycznej nie obchodzi w ogóle.

Pt cze 03, 2016 10:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona