Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
 Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?
Iago napisał(a):
Oczywistym jest że moralność jest względna od czasu i szerokości geograficznej – odnosiłem się w tamtej wypowiedzi do mojej cywilizacji i do stanu naszej cywilizacji, gdzie dwa wspomniane prawa oczywiście nie są absolutne. :-)

EDIT: "odnosiłem się w tamtej wypowiedzi do mojej opinii i do stanu naszej cywilizacji"

N lis 27, 2016 19:39

Iago napisał(a):
Gdyby wolność czy prawo do życia były prawami absolutnym to nie byłoby do nich wyjątków. ;-)
Oczywistym jest że moralność jest względna od czasu i szerokości geograficznej – odnosiłem się w tamtej wypowiedzi do mojej cywilizacji i do stanu naszej cywilizacji, gdzie dwa wspomniane prawa oczywiście nie są absolutne. :-)

Nie jestem pewien, czy moralność zależy od czasu i szerokości geograficznej. Np. Dekalog, nie jest uzależniony od położenia geograficznego.
Cytuj:
Niemniej śmierć jest ich oczywistym następstwem o którym wcześniej wiemy i na które się decydujemy. :-)
Na ten przykład:
Sprawa z jurysdykcji Angli i Walii – Re A (conjoined twins) [2001] 2 WLR 480
Gracie i Rosie Attard były bliźniętami syjamskimi. W przypadku ich rozdzielenia Gracie miała ponad 90% szans na przeżycie, natomiast Rosie z pewnością by zmarła. Gdyby nie przeprowadzono operacji w ogóle, prognozowano iż dziewczynki zmarłyby w ok 6 miesięcy. Zdecydowano się przeprowadzić operację i oczywiście Rosie zmarła a Gracie udało się przeżyć.
BTW słyszałeś może o tzw. Kazusie grotołazów? ;-)

Wg mnie, dokonanie takiej operacji to wybór i to kontrowersyjny, a nie oczywiste następstwo. Oczywistość, czyli rodzaj nakazu, nie występuje tutaj. Prawo moralne nie wyznacza nam obowiązku dokonywania mniejszego zła.

N lis 27, 2016 19:48

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Pytanie, czy są chorzy, a jeśli są to nie jest naszą winą?

Przynajmnije w części przypadków są to ludzie chorzy, z organicznymi defektami mózgu, które w pewnych wypadkach mogą być, ale generalnie nie są naszą winą. Nie wiem czy zauważyłeś, ale świat pełen jest osób chorych, upośledzonych i kalek, których chorobom, upośledzeniom czy kalectwu nikt nie zawinił.

Nikt nie zawinił - bo osoba upośledzona nie zawiniła?
Ale jeśli przodek osoby upośledzonej, prowadził nieodpowiedni styl życia (można by mnożyć mniej lub bardziej drastyczne przykłady), co poskutkowało inwalidztwem jego potomka, to znaczy, że nikt nie zawinił?

N lis 27, 2016 20:03

chwat napisał(a):
Nie jestem pewien, czy moralność zależy od czasu i szerokości geograficznej. Np. Dekalog, nie jest uzależniony od położenia geograficznego.

Według Ciebie starożytni żydzi, średniowieczni chrześcijanie i chrześcijanie XXI wieku operują w granicach tych samych zasad moralnych?

chwat napisał(a):
Wg mnie, dokonanie takiej operacji to wybór i to kontrowersyjny, a nie oczywiste następstwo.

Śmierć Rosie była przewidziana jako oczywiste następstwo operacji. :-)

N lis 27, 2016 20:03

Iago napisał(a):
chwat napisał(a):

Według Ciebie starożytni żydzi, średniowieczni chrześcijanie i chrześcijanie XXI wieku operują w granicach tych samych zasad moralnych?
Czy ludzie operują i według jakich zasad, nie jest wyznacznikiem tychże zasad. Wyznacznikiem jest niezmienna norma obiektywna, w tym przypadku Dekalog.
Cytuj:
Śmierć Rosie była przewidziana jako oczywiste następstwo operacji. :-)

Widzę, że wesoła z Ciebie osoba.

Z tego co zrozumiałem, bez operacji miała kilka miesięcy życia.

N lis 27, 2016 20:52

Mam wrażenie, że najchętniej byśmy Bogu powiedzieli jak ma postępować. Tymczasem Bóg jest Bogiem i jedynie możemy się uczyć od Niego, ale nie oceniać. Bóg Stwórca wszystkiego, sam ustala zasady.
Pytanie o pedofilii i sadystów sugeruje, że czujesz się lepszy od niego, co wcale nie znaczy, że będziesz lepiej oceniony.

Odpowiedź na wiele problemów znajdziemy w filmach o eugenice. Dlaczego normalni zdrowi ludzie decydują się kaleczyć miliony. https://vimeo.com/106051008
https://gloria.tv/video/UygwCFQVPVMY2NTi7DxSUaC38

N lis 27, 2016 21:01

chwat napisał(a):
Czy ludzie operują i według jakich zasad, nie jest wyznacznikiem tychże zasad. Wyznacznikiem jest niezmienna norma obiektywna, w tym przypadku Dekalog.

Interpretacja tychrze zasad się zmienia. :-)

Zatem:
1. Materiał źródłowy, tj. Dekalog, tekst Koranu etc. pozostaje taki jak w chwili spisania, co jest raczej oczywiste.
2. Ich percepcja i wywodzona z nich moralność jak najbardziej się zmienia w czasie. ;-)

Ergo, moralność zależy od czasu i szerokości geograficznej. :-)

chwat napisał(a):
Z tego co zrozumiałem, bez operacji miała kilka miesięcy życia.

Zgadza się.
I jaki z tego wniosek? :-)

N lis 27, 2016 21:03

chwat napisał(a):
Nikt nie zawinił - bo osoba upośledzona nie zawiniła?

Mowa była o tym, kto jest winny skłaniającego do takich czynów upośledzenia, a nie samych czynów.

chwat napisał(a):
Ale jeśli przodek osoby upośledzonej, prowadził nieodpowiedni styl życia (można by mnożyć mniej lub bardziej drastyczne przykłady), co poskutkowało inwalidztwem jego potomka, to znaczy, że nikt nie zawinił?

Napisałem przecież, że są takie przykłady, ale nie ma podstaw by twierdzić, że jest tak za każdym razem. Zazwyczaj zatem winny jest tu tylko, no cóż, sam Bóg.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lis 28, 2016 7:27

Jeśli praprapraprapradziadek nadużywał alkoholu, a inny wyżywał się nad babcią, tak że straciła zdrowie, ktoś się obżerał, a z tego powodu ktoś głodował, i tak dalej i tak dalej, to tego typu błędy i zaniedbania spowodowały zmiany - bo inaczej być nie mogło, ale z powodu, że było to pięć, albo sto wieków temu, jest to dla naszej percepcji nieuchwytne i mamy prawo powiedzieć "nikt nie zawinił", albo jeszcze lepiej "zatem winny jest tu tylko, no cóż, sam Bóg". Genialne JedenPost, po prostu genialne.

Pn lis 28, 2016 9:16

Taaak, z pewnością winne są poprzednie pokolenia. Nie ważne, że nie wiadomo na jakiej zasadzie, ale na pewno są winne. Genialne chwat, po prostu genialne.

Pn lis 28, 2016 9:27

A przecież podobno Bóg już nie kara pokoleniowo tak jak opisuje to Stary Testament. Popieram JedenPost. Ma on wiele racji, katolicy zawsze wszystko tłumaczą grzechem pierworodnym i wolną wolą, a prawda jest taka, że Bóg jako istota wszechmogąca, mógłby interweniować nawet niezauważalnie w świat, a kwestii pedofilów np przed tym jak taka osoba chce dokonać złego czynu np porazić ją piorunem albo spowodować zawał serca i po sprawie.

Pn lis 28, 2016 10:47
Hufce napisał(a):
A przecież podobno Bóg już nie kara pokoleniowo tak jak opisuje to Stary Testament. Popieram JedenPost. Ma on wiele racji, katolicy zawsze wszystko tłumaczą grzechem pierworodnym i wolną wolą, a prawda jest taka, że Bóg jako istota wszechmogąca, mógłby interweniować nawet niezauważalnie w świat, a kwestii pedofilów np przed tym jak taka osoba chce dokonać złego czynu np porazić ją piorunem albo spowodować zawał serca i po sprawie.
Mógłby też np. zanim Hufce napisze debilny post postąpić podobnie. Ale tutaj już Hufce nie byłby tak zadowolony.

Pytanie brzmi: "czemu Bóg w ogóle toleruje zło". Pytanie zadane w tytule wątku "czemu Bóg toleruje te grzechy, które akurat ja uważam za najstraszniejsze (bo ich akurat nie popełniam)" jest nakierowane na wywołanie emocjonalnej reakcji, a nie na znalezienie jakiejś odpowiedzi.

Pn lis 28, 2016 11:44

JedenPost napisał(a):
Taaak, z pewnością winne są poprzednie pokolenia. Nie ważne, że nie wiadomo na jakiej zasadzie, ale na pewno są winne. Genialne chwat, po prostu genialne.

Mówisz "nie wiadomo na jakiej zasadzie", bo nie podaję precyzyjnych danych z czyjejś przeszłości.
Rozejrzyj się wokół siebie, chcesz zaprzeczyć, że takie czy inne zaniedbania występują? Masz siedem miliardów przykładów wokół siebie, jedne to małe prawie nic nie znaczące drobiazgi, inne to rzeczy poważne, a jeszcze inne to patologie. Chcesz twierdzić, że w przyszłości było inaczej i błędy naszych przodków nie wywarły na nas wpływu?
Te błędy to nic innego jak grzech, zwany grzechem pierwotnym, ale niektórzy na dźwięk słów pochodzących z Pisma Świętego, opisujących oczywiste zjawiska, dostają blokady myślenia i przykurczu szarych komórek "oj to znowu ta katolicka propaganda, ratuj się kto może"

Pn lis 28, 2016 12:21

chwat napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Mówisz "nie wiadomo na jakiej zasadzie", bo nie podaję precyzyjnych danych z czyjejś przeszłości.

Nie, nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałem. Napisałem dokładnie to, co mam na myśli: nie podałeś na jakiej zasadzie miałoby się to odbywać.

Zwróć też uwagę, że nawet gdyby wziąć to za dobra monetę, to dalej winnym wdrożenia tego systemu egzekwowania odpowiedzialności zbiorowej byłby Bóg.

Pn lis 28, 2016 12:26

Dlaczego mój post jest debilny? Wystarczyłoby, żeby podczas drugiej wojny światowej Bóg poraził piorunami albo wywołał zawały serca naraz u wszystkich nazistów i nie byłoby ponad 60milionów ofiar w ludziach. A reszta gdyby zobaczyła to to by ze strachu zaprzestała działań wojennych i po sprawie, Jednak Bóg tolerował poczynania Hitlera i jego ludzi tak samo jak toleruje pedofilów i sadystów. A wy katolicy zaciekle bronicie swojego Boga, który podobno jest miłością, jest litościwy i miłosierny. Powiem szczerze i krótko, przypuszczam, że Bóg siedzi sobie w niebie i ma to wszystko po prostu gdzieś, on nie czuje naszego cierpienia dlatego ma to wszystko w poważaniu, dobrze wiecie, że tak jest jednak mówicie, że to nie prawda.

Pn lis 28, 2016 14:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona