Czy Bóg może namawiać do złego ?
Autor |
Wiadomość |
bylejaki
|
 Re: Czy Bóg może namawiać do złego ?
Kolego hufce, Pan Bóg nie stworzył zła. Zło przy pomocy swojej wolnej woli stworzyły i tworzą nadal upadłe anioły oraz ludzie, ci potępieni i jeszcze żyjący na ziemi. Gdzieś czytałem, w jakiś objawieniach prywatnych, że Pan Bóg jest tak dalece miłosierny, że pozwala potępionym duszom i upadłym aniołom trzymać się z daleka od Niego, ponieważ Jego Świętość jest dla nich straszną udręką. Z tego też wynika, że Bóg nie stworzył zła, ono jest działaniem wolnych istot. Gdyby Pan Bóg nie pozwolił im czynić zła, to jaka by to była wolność? Złotoklatkowa? Przecież to proste :/
|
Pt lut 10, 2017 18:25 |
|
|
|
 |
Hufce
|
Jeżeli Bóg jest wszystkim tzn ,że musi w sobie zawierać również elementy niekoniecznie będące tylko i wyłącznie dobrem. A jeżeli Bóg chce kogoś ukarać, bo przecież jest panem, który za dobre wynagradza a za złe karze to też wtedy dobrem każe? Jestem prawie pewny, że wolność wyboru tylko pomiędzy złem a dobrem to zwykłe upraszczanie mając na uwadze wszechmoc Boga w kreowaniu. Na pewno były jakieś inne opcje ładu tego świata. Jesteśmy w pewnym stopniu a może nawet całkowicie niewolnikami umysłowymi tego świata. Może nie potrafimy myślowo przeskoczyć pewnych rzeczy.
|
Pt lut 10, 2017 21:40 |
|
 |
bylejaki
|
Rety... jakie herezje i to na poziomie przedszkola. Nie przypisuj Panu Bogu zła bo bluźnisz! A czy jesteś w stanie zrozumieć, że Pan Bóg jest mądrzejszy od Szatana i ten jest narzędziem w Jego ręku? Zresztą, Ty już masz swoje teorie i próbujesz je tutaj sprzedać, poczytaj najpierw książki katolickie i wtedy zacznij dyskusje z katolikami. Argumentów i sposobów myślenia, które podajesz było w historii chrześcijaństwa na pęczki.
|
So lut 11, 2017 8:41 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
bylejaki napisał(a): Rety... jakie herezje i to na poziomie przedszkola. Nie przypisuj Panu Bogu zła bo bluźnisz! A czy jesteś w stanie zrozumieć, że Pan Bóg jest mądrzejszy od Szatana i ten jest narzędziem w Jego ręku? Czyli mówisz, że tu widać Jego rękę  ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lut 11, 2017 9:17 |
|
 |
bylejaki
|
Łapiesz mnie za słowa, ale rzeczywiście wymaga to precyzji. Precyzuję: żadne zło na świecie nie dzieje się bez dopustu Pana Boga (I rzekłem: "Aż dotąd, nie dalej! Tu zapora dla twoich nadętych fal", Hi 38,11) oraz Pan Bóg jest w stanie z największego zła wyprowadzić dobro. Pan Bóg dopuszcza zło bo tego wymaga wolność dana człowiekowi. Szatan nigdy nie daje szczęścia, on zawsze prowadzi do zguby i to totalnej. Pytanie tylko kiedy się człowiek opamięta i poprosi Pana Boga o pomoc w walce z Szatanem. Pan Bóg musi czasami "bezsilnie" patrzeć jak człowiek idzie na zatracenie. Nie wiemy co stało się z duszami ofiar obozów, możliwe więc, że Szatan zniszczył ich ziemskie życie, ale Pan Bóg wyprowadził z tego za pomocą swoich łask całe zastępy wielkich męczenników i dusze te osiągnęły wysoki poziom świętości. Podobnie, Pan Bóg dopuścił aby pierwsi chrześcijanie byli mordowani ale dzięki temu Kościół miał wielu męczenników. Była to pozorna wygrana Szatana. Świetnie to ukazuje cytat z "Fausta" Goethego. "„Więc kimże w końcu jesteś?-Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro”" Oczywiście należy to rozpatrywać po chrześcijańsku. Samo to stwierdzenie jest błędne bo Szatan nie czyni dobra, czyni i zamierza czynić czyste zło, jednak Bóg wychodząc z pomocą człowiekowi może bez problemów z tego zła wyprowadzić największe dobro. Szatan jest wówczas świadomy swojej ogromnej porażki, bo chciał źle, a wyszło z tego dobro. Kiedy Szatan doprowadził do zakazu dla św. o. Pio publicznego odprawiania Mszy Świętej to wydawało mu się, że tryumfuje, tymczasem Bóg wzmocnił w pokorze o. Pio, a pokora jest czymś czego Szatan nie znosi.
|
So lut 11, 2017 9:51 |
|
|
|
 |
Hufce
|
Wszystkiemu winny jest szatan, który nawet nie posiada jednego procenta mocy, władzy w ogóle instrumentów jakie posiada Bóg. Bóg jako istota wszechmogąca mógłby zwyczajnie moc szatana zredukować, albo wysłać go gdziekolwiek na koniec wszechświata. W takim rozumowaniu, które przedstawiłeś wszystkiemu winny jest szatan, gdyby miał on załóżmy moc prawie równoważącą się z Bogiem to byłbym skłonny w to uwierzyć jednak jeżeli to tylko narzędzie w rękach Boga to nie bądźmy naiwni. Szatan nie jest winny wszystkiemu złu na świecie, jestem tego sto procent pewny, i również ludzie też nie są winni wszystkiemu złu, ja nie stworzyłem takiego świata pełnego zła i cierpienia, i co z tego, że kiedyś może sobie trafię do Nieba, to nie znaczy, że teraz powinienem dziękować Bogu za wszystko. A tłumaczenie wszystkiego wolną wolą i szatanem jest śmieszne jak dla mnie mając na uwadze wszechmoc Boga Ojca.
|
So lut 11, 2017 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Wszystkiemu winny jest szatan, który nawet nie posiada jednego procenta mocy, władzy w ogóle instrumentów jakie posiada Bóg. Bóg jako istota wszechmogąca mógłby zwyczajnie moc szatana zredukować, albo wysłać go gdziekolwiek na koniec wszechświata. W takim rozumowaniu, które przedstawiłeś wszystkiemu winny jest szatan, gdyby miał on załóżmy moc prawie równoważącą się z Bogiem to byłbym skłonny w to uwierzyć jednak jeżeli to tylko narzędzie w rękach Boga to nie bądźmy naiwni. Szatan nie jest winny wszystkiemu złu na świecie, jestem tego sto procent pewny, i również ludzie też nie są winni wszystkiemu złu, ja nie stworzyłem takiego świata pełnego zła i cierpienia, i co z tego, że kiedyś może sobie trafię do Nieba, to nie znaczy, że teraz powinienem dziękować Bogu za wszystko. A tłumaczenie wszystkiego wolną wolą i szatanem jest śmieszne jak dla mnie mając na uwadze wszechmoc Boga Ojca. Hufce, sprobuj nabrac dystansu do tego, co sie wokol nas dzieje...Dystans jest niezbedny, aby moc przyjrzec sie lepiej temu wszystkiemu...Wylacz emocje i poprostu obserwuj...Tylko w ten sposob mozesz sobie uswiadomic, ze nasz swiat znajduje sie po ciemnej stronie Mocy...a to znaczy, ze istnieje jeszcze ta jasna strona... Poki co zyjemy w dualnym swiecie...w swiecie kontrastow... O Bogu wiemy, ze jest SWIATLOSCIA... Wiemy tez, ze ciemnosc jest tylko po to, abysmy mogli zobaczyc SWIATLO, ktore zawsze wygrywa z ciemnoscia... Od nas samych zalezy, czy spedzimy nasze zycie patrzac na swiat z zabiej perspektywy, czy np. z perspektywy Jezusa, ktory swoim zyciem zachecal wszystkich do narodzenia sie na nowo z Ducha...Z perspektywy duchowej wszystko wyglada inaczej... 
|
So lut 11, 2017 11:32 |
|
 |
bylejaki
|
Kolego hufce, masz jakieś newage'owskie pojęcie o Bogu. To bardzo niedobrze bo dochodzisz to jakiś absurdów. Wolna wola jest tutaj kluczowa, a Ty ten argument odrzucasz. Jeżeli go odrzucasz to dalsza dyskusja w ogóle nie ma sensu.
|
So lut 11, 2017 13:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bylejaki napisał(a): Kolego hufce, masz jakieś newage'owskie pojęcie o Bogu. To bardzo niedobrze bo dochodzisz to jakiś absurdów. Wolna wola jest tutaj kluczowa, a Ty ten argument odrzucasz. Jeżeli go odrzucasz to dalsza dyskusja w ogóle nie ma sensu. Bylejaki...sluchaj tak, zeby zrozumiec  ...a nie tylko po to, zeby wszem i wobec oglosic, ze "ja rozumiem a oni nie"... 
|
So lut 11, 2017 13:29 |
|
 |
bylejaki
|
adaBRD, Ty nie chcesz żebym rozumiał hufce, tylko żebym zaakceptował. To dwie różne rzeczy. Hufce tutaj jawnie bluźni, mówiąc, że Bóg stworzył zło. A bluźnierstwu należy się sprzeciwiać.
|
So lut 11, 2017 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie bluźni, ale nie rozumie natury zła. Przypisując Bogu wszechmoc, przypisuje i zło. Nie potrafi zrozumieć, że ze złem jest nawet problem definiowania. Ono jest irracjonalne. Bóg stwarzając człowieka i dając mu wolność ograniczył jednocześnie siebie na tyle, by dać człowiekowi przestrzeń jego działania A wolność niesie za sobą możliwość wyboru nie tylko dobra. To też wytrenowanie ludzkiego umysłu w myśleniu typu ewolucyjnego - jest skutek, więc i musi być przyczyna. Z drzewa dobra i zła człowiek miał nie zrywać owoców. Do dziś nie rozumie natury dobra i zła. Pozostało to Bożą tajemnicą. Było nie zrywać owocu, Bóg sam poprowadziłby człowieka najkrótsza drogą ku poznaniu.
|
So lut 11, 2017 18:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bylejaki napisał(a): adaBRD, Ty nie chcesz żebym rozumiał hufce, tylko żebym zaakceptował. To dwie różne rzeczy. Hufce tutaj jawnie bluźni, mówiąc, że Bóg stworzył zło. A bluźnierstwu należy się sprzeciwiać. Tak, bylejaki...byloby fajnie abys nauczyl sie akceptacji i probowal zrozumiec drugiego czlowieka... Ucz sie tego od Stworcy, ktory sprawia, ze slonce swieci dla wszystkich...nie tylko dla katolikow Akceptacja nie jest rownoznaczna z przyjmowaniem cudzych pogladow...ale moze prowadzic do budujacej obie strony rozmowy... 
|
So lut 11, 2017 19:03 |
|
 |
bylejaki
|
adaBRD napisał(a): Akceptacja nie jest rownoznaczna z przyjmowaniem cudzych pogladow...ale moze prowadzic do budujacej obie strony rozmowy...  Szanowna koleżanko, według słownika języka polskiego, akceptacja JEST PRZYJMOWANIEM czyiś poglądów, zgodą na ich głoszenie, twierdzenie, że coś jest prawidłowe ( http://sjp.pl/akceptacja), a ja uważam dokładnie odwrotnie, te poglądy są błędne i należy je próbować prostować i oczywiście zwalczać. Osobę samego hufce natomiast toleruję. Nie ubliżyłem mu, nie robiłem osobistych wycieczek. Liza, bluźnierstwem jest atak słowny lub czynem na Osobę samego Boga. Przypisanie Panu Bogu zła (czyli m.in. stworzenie zła lub, że Bóg jest zarówno dobry jak i zły) jest bluźnierstwem. To ogromny grzech. Oczywiście nie bawię się w sędziego nad hufcem, niech Dobry Bóg go oszczędzi, ale nie wolno takich rzeczy mówić o Panu Bogu! Za prorokiem Izajaszem: "ujrzałem Pana siedzącego na wysokim i wyniosłym tronie, a tren Jego szaty wypełniał świątynię. Serafiny stały ponad Nim; każdy z nich miał po sześć skrzydeł. I wołał jeden do drugiego: Święty, Święty, Święty jest Pan Zastępów. Cała ziemia pełna jest Jego chwały" (Iz 6, 1-2) Należy zwrócić uwagę na fragment "Święty, Święty, Święty" - o Panu Bogu nigdy nie można powiedzieć nic więcej, prócz "Święty, Święty, Święty". Choćbyśmy jakich słów użyli, to nigdy nic więcej one nie powiedzą niż "Święty, Święty, Święty". Jego Świętość jest nieprzenikniona i nieskończona. Dobry Bóg jest Przedwieczny i Przenajświętszy. "Święty, Święty, Święty - Pan Bóg Zastępów". Amen.
|
So lut 11, 2017 19:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bluźnierstwo odbieram jako dzialanie zamierzone, z premedytacją i pełną świadomością wysuwane. Musiałabym mieć pewność, że to zaistniało. Ja widzę jedynie niezrozumienie pojęcia Bożej wszechmocy. Boga bronić nie trzeba. On nie potrzebuje adwokatów. Sam potrafi wykonywać robotę Szefa. Można odnieść się do cudzych poglądów i wskazać błąd, czy swoje widzenie.
Niektórzy toczą z Bogiem spór, obwiniają Go - frustracja z powodu milości prowadzi do wojujacej nienawiści. Tu mamy jednak nadzieję, że milość w jakieś postaci zostaje. Nienawiść jest bliższa milości niż milczace 'zwracanie biletu'. Należy więc uważać, by broniąć Boga nie przydeptać brata.
Obwinianie Boga o zło wywołane przez człowieka jest wykorzystaniem Boga, by pozbyć się własnej odpowiedzialności i ludzkiej wolności nieczynienia zła. Bóg nadał przyrodzie jej piękno i moc, ale nie wyposażył jej w sumienie moralne, które zarezerwowane jest wyłącznie dla człowieka. Boga odpowiedzialnego za wojny ludzie wymyślili po to, by zdjąć odpowiedzialność za ludzkie zło w świecie, zaś boga odpowiedzialnego za klęski żywiołowe wymyślili po to, by uniknąć lęku przed absurdalnością zla, ktore wymyka się ludzkiej kontroli. Chcieliby kontrolować i Boga. Nie poznali jednak Jego logiki, którą prowadzi świat, dobry świat. Ten świat istnieje, bo jest dobry. Dobro uzasadnia istnienie.
|
So lut 11, 2017 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: bylejaki Szanowna koleżanko, według słownika języka polskiego, akceptacja JEST PRZYJMOWANIEM czyiś poglądów, zgodą na ich głoszenie, twierdzenie, że coś jest prawidłowe ( http://sjp.pl/akceptacja), a ja uważam dokładnie odwrotnie, te poglądy są błędne i należy je próbować prostować i oczywiście zwalczać. Osobę samego hufce natomiast toleruję. Nie ubliżyłem mu, nie robiłem osobistych wycieczek. Nie wymadrzaj sie, szanowny kolego. Mnie chodzilo o akceptacje drugiego czlowieka i jego prawa do wlasnych pogladow. Mowisz, ze uwazasz "odwrotnie" i ze trzeba te cudze poglady zwalczac...No coz...w takim razie nie mam ci juz nic wiecej do powiedzenia...
|
So lut 11, 2017 20:33 |
|
|
|