Na czym polega Dobra Nowina według Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
 Re: Na czym polega Dobra Nowina według Kościoła Katolickiego
Logika Ja pozostawię to bez komentarza ponieważ wątpię czy te cytaty pochodzą z Pisma Świętego czy też z Nowego Świata?
|
Wt lut 14, 2023 12:01 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
logika napisał(a): Tak to rozumiem. A ja inaczej (mniej lub więcej), ale nie myślę się o to bić - bo to eschatologia, a więc przyszłość, która może nas zaskoczyć... Ważniejsze jest to, co tu i teraz - za swego życia - zrobimy ze swoją możliwością stanięcia po stronie Pana Boga... Dokonujmy teraz dobrych wyborów, a co będzie potem, to się w pełni okaże - ważne, by być po tej właściwej stronie wydarzeń; po Bożej stronie!... Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ja pozostawię to bez komentarza ponieważ wątpię czy te cytaty pochodzą z Pisma Świętego czy też z Nowego Świata? Nie widzę problemu, abyś otwarł swoją Biblię i przeczytał to, co on zacytował, bo masz podane adresy tych cytatów...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt lut 14, 2023 12:10 |
|
 |
logika
|
Cytaty pochodzą z Biblii Kościoła Katolickiego , Biblia Tysiąclecia 2 wydanie.
|
Wt lut 14, 2023 12:18 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Logika i Jerzy_ 67
A ja was proszę jeżeli będziecie mi coś cytowali to z Biblii Tysiąclecia wyd.3, poprawione to Biblia którą ja przeczytałem, innej nie biorę do ręki. Wiem że teraz jest zawał różnych biblii i różnych publikacji.
Moje zdanie jest takie że każdy Kościół ma swoją Biblię tłumaczoną, interpretowaną i pisaną dla potrzeb swojego Kościoła, biblia Nowego Świata jest takim właśnie najlepszym przykładem , gdzie przesuwa się przecinki jak np. ... Powiadam ci dziś, będziesz ze mną w raju...zamiast: ... powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju...
Albo inny przykład... Poznaliśmy prawdziwego Boga , Jezusa Chrystusa, TO jest prawdziwy Bóg i życie wieczne... A powinno być ... Poznaliśmy prawdziwego Boga , Jezusa Chrystusa, ON zaś jest prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym!
Tak więc nie chcę brać nawet do ręki takiego świństwa.
I nie mówcie mi że jest następne jakieś wydanie ekumeniczne, bo to następna biblia do tych wielu różnych i różnorakich publikacji piasanych pod kopyto danego kościoła.
Nie ma jednej Biblii , jest ich cała masa!!!!
Gdyby była Jedna Jedyna Biblia , to byłby Jeden Jedyny Kościół.
|
Wt lut 14, 2023 13:34 |
|
 |
Jerzy_67
|
Inny_punkt_widzenia - też mam krytyczny stosunek do Biblii Nowego Świata, ale logika chyba z niej nie cytuje; raczej specjalnie cytuje z Biblii Tysiąclecia, aby się ktoś nie czepiał, że tego nie robi... Zatem nie krytykuj tak każdego innego wydania poza BT III, bo są liczne przekłady katolickie i wcale nie są gorsze od tego, co Ty uznajesz tylko za dobre. Nie wiem, czy wiesz, ale bibliści wśród wydań katolickich wcale nie chwalą najbardziej BT III, ale Biblię Poznańską. BP jest chyba wierniejsza oryginałowi niż BT. Jest też świetny przekład katolicki Biblia Paulistów (zwana też Biblią Częstochowską). Tu masz: https://biblia.apologetyka.co/read i B. Poznańską i B. Paulistów; też trzy wydanie B. Tysiąclecia; jest też Biblia Warszawsko-Praska biskupa Romaniuka i inne katolickie (nic, tylko czytać!).
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt lut 14, 2023 15:13 |
|
|
|
 |
logika
|
@Inny_punkt_widzenia
Chciałem ci tylko powiedzieć, że w orginalnym tekście biblijnym nie ma przecinków i kropek.
Oto co Jezus powiedział o Dobrej Nowinie. Jana 17:1-6
,,...To powiedział Jezus, a podniósłszy oczy ku niebu, rzekł: "Ojcze, nadeszła godzina! Otocz swego Syna chwałą, aby Syn Ciebie nią otoczył i aby mocą władzy udzielonej Mu przez Ciebie nad każdym człowiekiem dał życie wieczne wszystkim tym, których Mu dałeś. A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. Ja Ciebie otoczyłem chwałą na ziemi przez to, że wypełniłem dzieło, które Mi dałeś do wykonania. A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał. Objawiłem imię Twoje ludziom, ...,,
Jedynym prawdziwym Bogiem jest według Jezusa Bóg Ojciec Jehowa. Czy to nie jest Dobra Nowina? I tak jak Jezus trzeba nadać temu rozgłos i wyjawiać jego imię.
|
Wt lut 14, 2023 15:51 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Logika Przestań się wreszcie kompromitować, jeżeli w oryginale nie było przecinków to dlaczego wy ich używacie? I po drugie co tendencyjnie opuściłeś , dlaczego zmieniacie w Nowym Świecie fragment o tym że "...Jezus jest prawdziwym Bogiem w życiem wiecznym"... Tak nie wolno robić pisać sobie "To" zamiast "On". Ja też mogę sobie poprzekreślać co mi odpowiada i po dodawać swoje, czy nie słyszałeś że ci co dodadzą coś do Pisma Świętego od swojej prywatnej filozofii to im Pan Bóg też dołoży  !... I nie tłumacz się że takie prywatne strasznicowe zmiany rodem z Ameryki bo z tam tond wywodzą się świadkowie jehowy ( a przed nimi byli badacze pisma świętego) uzasadnione są czymś innym bo to jest tylko wasza prywata . Jeżeli nie chodziło wam oto że Jezus jest tu nazwany Prawdziwym Bogiem , to nie grzebali byście w tym fragmencie tyle.
|
Wt lut 14, 2023 16:53 |
|
 |
logika
|
@Inny_punkt_widzenia
Jana 20:17
,,...Rzekł do niej Jezus: "Nie zatrzymuj mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego""....,,
Dla Jezusa i apostołów jedynym prawdziwym Bogiem Jest Bóg Ojciec Jehowa. Czy to nie jest Dobra Nowina? Trzeba nadać temu rozgłos.
|
Wt lut 14, 2023 17:01 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Logika
A powinieneś zacytować tak, gdybyś był uczciwy: J 20,17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»
J 12,26 A kto by chciał Mi służyć, niech idzie za Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa. A jeśli ktoś Mi SłURZY uczci go mój Ojciec.
J 13, 31-33. Po jego wyjściu rzekł Jezus: «Syn Człowieczy został teraz otoczony chwałą, A W Nim Bóg ZOSTAŁ CHWAŁĄ OTOCZONY. 32 Jeżeli Bóg został w Nim otoczony chwałą, to i Bóg Go otoczy chwałą W SOBIE SAMYM I TO ZARAZ Go CHWAŁĄ OTOCZY. 33 DZIECI jeszcze krótko jestem z wami. Będziecie Mnie szukać, ale - jak to Żydom powiedziałem, tak i teraz wam mówię - dokąd Ja idę, wy pójść nie możecie.
J 14, 1-14. Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie1 w Boga? I we Mnie wierzcie! 2 W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. 3 A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem. 4 Znacie drogę, dokąd Ja idę». 5 Odezwał się do Niego Tomasz: «Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę?» 6 Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem2. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych3 dzieł. 11 Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! 12 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca4. 13 A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. 14 O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię.
A tutaj to nawet nie będę podkreślał bo Jezus sam cały czas podkreśla że " Ja i Ojciec Jedno Jesteśmy! ". A od siebie jeszcze dorzucę , aby było bardziej wyraziste - (Jedno i To Samo Jesteśmy!)
Logika wystarczy już dla ciebie, a teraz sprawdź jak te fragmenty wyglądają w Nowym Świecie i dlaczego są tak pozmieniane, aby nie było widać że Jezus jest Bogiem.
|
Wt lut 14, 2023 20:50 |
|
 |
Wybawiony
|
Jeśli chciałeś pokazać @ logika że Jezus jest Bogiem, to wybrałeś niewłaściwe wersety.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Wt lut 14, 2023 21:07 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Wybawiony
Wiem, są jeszcze większe ale jemu to już wystarczy. Najważniejsze jest aby porównał te fragmenty z ich Nowym Światem i zastanowił się przez chwilę.
|
Śr lut 15, 2023 13:05 |
|
 |
Jerzy_67
|
Wybawiony ma rację, że dałeś Inny_punk_widzenia takie teksty, które nie nawrócą logika. Zobacz, porównam Twój cytat z cytatem z Przekładu Nowego Świata - napisz, jak to ma pomóc logika w zmianie myślenia/wiary? J 20,17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»J 20,17 NWT-PL (Przekład Nowego Świata [1994]) (17) Jezus powiedział jej: "Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: 'Wstępuję do Ojca mego i do Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego'".--------------- Jeszcze jedno porównanie (nie porównuję wszystkiego - sam możesz to zrobić tu: https://biblia.apologetyka.co/read ) J 12,26 A kto by chciał Mi służyć, niech idzie za Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa. A jeśli ktoś Mi SłURZY uczci go mój Ojciec.
J 12,26 NWT-PL (Przekład Nowego Świata [1994]) (26) Jeśli ktoś chce mi usługiwać, niech mnie naśladuje, a gdzie ja jestem, tam będzie też mój sługa. Jeśli ktoś mi usługuje, Ojciec będzie go szanował.
|
Śr lut 15, 2023 13:12 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy_67 A inne fragmenty które przytoczyłem czy też u nich wyglądają tak samo?
|
Śr lut 15, 2023 13:51 |
|
 |
logika
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): " Ja i Ojciec Jedno Jesteśmy! ". Jak to rozumiesz? Rozmawiałem kiedy z wyznawcą KK i powiedział to co ty. Zapytałem go jak to rozumie , odpowiedział, że : ,,...Ojciec był w środku Jezusa....,, Odpowiedziałem : ,,... to znaczy , że gdyby wtedy zrobiono operację Jezusowi to chirurdzy zobaczyli by w jego brzuch Boga Ojca Jahwe?...,, Odpowiedział : ,,...Tak...,, Czy też tak myślisz?
|
Śr lut 15, 2023 14:06 |
|
 |
Jerzy_67
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Jerzy_67 A inne fragmenty które przytoczyłem czy też u nich wyglądają tak samo? A to już za trudno jest dla Ciebie kliknąć podany link i wpisać adres tekstu oraz ustawić rodzaj przekładu?? No nie przesadzaj, abym Cię wyręczał w najprostszych czynnościach!... 
|
Śr lut 15, 2023 14:31 |
|
|
|