Mam egzamin na prawko-do kogo warto się pomodlić.
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja niezbyt przyjemne sprawy o egzaminatorach trójmiejskich słyszałem też z ust osób, które za 1 razem zdawały.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lis 26, 2005 19:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Heh zapomniałem napisać w czwartek zdałem wreszcie. Choć było o dziwo ciężko.
|
So gru 03, 2005 10:43 |
|
 |
klarowna
|
No to gratulacje 
So gru 03, 2005 10:44 |
|
|
|
 |
Awa
|
Jak miło powspominac:)Kiedy ja zdawałam egzaminator na placu miedzy auto a linie wstawial łopate do odgarniania sniegu i nia mierzył odległosc.
zdałam za 3 razem:) 
|
So gru 03, 2005 20:15 |
|
 |
Tess
|
 Re: Mam egzamin na prawko-do kogo warto się pomodlić.
magus napisał(a): Tak jak w temacie.
Nie modlic sie lecz uczyc sie .Modlitwa w tym wypadku staje sie grzechem.
To tak samo jak prosic o chleb powszdni w modlitwie a nic ni robic.
Pozdr. 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N gru 04, 2005 17:06 |
|
|
|
 |
MalGanis
|
W ogóle modlitwa jest grzechem. Jak byście się czuli, gdyby się do was modlono? Bo mi by było głupio. Więc pomyślcie sobie, jak głupio musi się czuć Jezus, jak się tyle ludzi do niego modli.
No, Magus - teraz jesteś nie tylko powołanym, ale i wybranym 
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
N gru 04, 2005 20:26 |
|
 |
zielona
|
MalGanis, zasadnicza różnica między Jezusem a Tobą polega na tym, że On jest Bogiem, a Ty nie.
Ponadto modlitwa jest rozmową, dialogiem. Czy czujesz się głupio, kiedy ktoś z Tobą rozmawia? To conajmniej dziwne...
Ze też Cię jeszcze nie zbanowali za wypisywanie takich głupot, ech... Anielską cierpliwość mają.
|
N gru 04, 2005 20:36 |
|
 |
MalGanis
|
Bardzo przepraszam za offtop, ale to zielona zamiast wysłać PM`a to napisała swoją uwagę tutaj.
Więc mówiąc modlitwa miałem na myśli wychwalanie boga, proszenie go (lub błaganie) o coś itd. Ja bym się czuł głupio, gdyby dla mnie ludzie klęczeli godzinami w kościele.
Pytasz, czemu mnie nie zbanowali.
Ja moge cos powiedzieć na usprawiedliwienie:
Jestem młodym człowiekiem poszukującym prawdy, i czasami moje poglądy, wypowiedzi, pytania wydają się być pozbawione sensu chrześcijanom i wywoływać wśród nich zgorszenie. Błądzę, ale szukam prawdy. I oczekuję od niektórych osób (np. katolików) aby nie utrudniali mi tego, i pokazali prawdę. Chcę odnaleźć boga, kimkolwiek on jest, chcę pojąć wszystkie tajemnice, i odkryć sekrety egzystencji człowieka, zarówno podczas życia jak i po śmierci. Proszę o zrozumienie...
Nie sądzę, żeby ktoś poczuł się urażony moim powyższym postem, jeśli jednak taki osobnik się znalazł, to serdecznie go przepraszam.
www.astraldynamics.civ.pl
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
N gru 04, 2005 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zielona napisał(a): MalGanis, zasadnicza różnica między Jezusem a Tobą polega na tym, że On jest Bogiem, a Ty nie. Ponadto modlitwa jest rozmową, dialogiem.
Modlitwa jest raczej monologiem. Chciałbym w tym monologu usłyszeć odpowiedź Boga, ale jakoś się jeszcze nie doczekałem.
|
N gru 04, 2005 21:02 |
|
 |
Pan Gąsienica
|
magus napisał(a): Chciałbym w tym monologu usłyszeć odpowiedź Boga, ale jakoś się jeszcze nie doczekałem.
Nie tylko wystarczy biernie czekać, trzeba trochę samemu popracować
Na początek najlepiej kupić albo wypożyczyć z biblioteki jakieś mądre książeczki o modlitwie, chrześcijańskiej kontemplacji itp.
Ja mam na przykład małą - broszurkę bardziej, niż książkę - "Wprowadzenie do kontemplacji" Jamesa Brosta i naprawdę gorąco polecam, ze względu na konkretność, treściwość i praktyczność zawartych w niej porad.
_________________ "Nie ma nic gorszego jak życie, którego nikt nie obserwuje."
Irving Yalom
|
N gru 04, 2005 21:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
magus
Polecam także czytanie Biblii, tam jest Słowo Boga...tam On ci odpowie
|
N gru 04, 2005 21:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
(znów przekliknąłem sie  )
....piszesz, że modlitwa to monolog....hmmm, a może własnie dlatego, ze ciągle monologujesz, nie potrafisz usłyszeć co On ci odpowiada. Zagłuszasz Jego słowa swoim monologiem.
"Gdy głęboka cisza zaległa wszystko, a noc w swoim biegu dosięgła połowy, wszechmocne Twe Słowo (zstąpiło) z nieba, z królewskiej stolicy" (Mdr 18, 14-15)
A oto Pan przechodził. Gwałtowna wichura rozwalająca góry i druzgocąca skały [szła] przed Panem; ale Pan nie był w wichurze. A po wichurze - trzęsienie ziemi: Pan nie był w trzęsieniu ziemi. Po trzęsieniu ziemi powstał ogień: Pan nie był w ogniu. A po tym ogniu - szmer łagodnego powiewu. Kiedy tylko Eliasz go usłyszał, zasłoniwszy twarz płaszczem, wyszedł i stanał przy wejściu do groty. A wtedy rozległ się głos mówiący do niego: »Co ty tu robisz, Eliaszu?«. (1Krl 19,11b -13)
|
N gru 04, 2005 21:49 |
|
|
|