Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 4:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Mono czy poli? 
Autor Wiadomość

Ja bym proponował wrócić do tematu, względnie założyć nowy, coby nie zaśmiecać wątków:>

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz gru 29, 2005 14:47

Ale dlaczego ja mam prosić o modlitwę świętych??
Wiem, że tego nie musze robić, ale w KK jest tyle tego, że nie da się inaczej, święci są wszędzie.
Tym bardziej, że KK głosi wiele nauk sprzecznych z samym sobą lub PŚ.

Paweł mówi (1 Tm 2,5-6):
Cytuj:
"...Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie...."

święci są po to, aby pomóc nam w modlitwie, są takimi odnośnikami, które maja prowadzić nas do Boga. Tego uczy KK.
To było by dobre gdyby nie fakt, że często odprawiając kulty świętych, może nie tyle, co zapominamy o Jezusie, ale stawiamy Go na drugim miejscu, a to już jest bardzo złe.

Po drugie poczytajcie sobie Dekalog (Wj 20,1-17):
Cytuj:
3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

Proszę o wytłumaczenie, dlaczego w dekalogu KK w ogóle nie wspomina się o tym fragmencie?

Pt gru 30, 2005 11:00

Co do kultu swiętych. Nie widzę nic zdroznego w modlitwie za posrednictwem świętych. Przecież mówimy np. św. Tereso módl sie za nami, i wierzymy ze ta osoba zjednoczona z Bogiem w wieczności prosi Go za nas. Nawet jeśli się zwracamy: św. Tereso pomóż mi - to oczywiście ona nam pomaga prosząc Boga o łaske dla nas, a nie sama z siebie. Dobrze uformowany Katolik ma swiadomość że wszelka łaska przychodzi od Boga - a swiety jest jedynie kimś - kto sie o to u Boga wstawia. Kościół Katolicki ma sukcesję apostolską, jesli wprowadził kult swiętych to znaczy że jest to rzecz dobra:

"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." Mt 16; 18-19

Poza tym wklejam kawałek tekstu o. Salija gdzie jest to wyraźnie wyjasnione (np. dlaczego warto prosic świętych o modlitwę):

"Ale właśnie w tym miejscu pojawiają się pytania następujące: Jak to się dzieje że niektórzy chrześcijanie lękają się kultu świętych? Skąd się biorą ich obawy, iż sama myśl o wstawiennictwie świętych za nami może być zamachem na jedyność zbawczego pośrednictwa Chrystusa Pana?

Sądzę, że chrześcijanie ci powinni pogłębić swoje spojrzenie na to, skąd się bierze wartość naszej modlitwy za siebie wzajemnie. O takiej modlitwie czytamy w Nowym Testamencie wielokrotnie. Otóż jeden tylko Chrystus Pan ma moc wstawiać się za nami skutecznie u swojego Ojca. Moja modlitwa za ciebie (podobnie jak twoja modlitwa za mnie) może być skuteczna tylko w takim stopniu, w jakim stopniu ja stanowię już jedno z Chrystusem. Na razie ja jestem jeszcze grzeszny, jeszcze daleko mi do pełnej jedności z Chrystusem Panem. Ale ponieważ moje przechrystusowienie już się zaczęło, w mojej modlitwie przejawia się już jakoś jedynie skuteczna modlitwa Chrystusa.

Otóż święci stanowią już, w sposób doskonały, jedno z Chrystusem, należą już bez reszty do Jego Ciała, którym jest Kościół. Toteż ich modlitwa za nas jest bez porównania bardziej skuteczna niż nasza modlitwa za siebie wzajemnie. Bo w ich modlitwie może już zupełnie bez przeszkód przejawiać się jedynie skuteczna modlitwa Chrystusa Pana.

Krótko mówiąc, wydaje się, że ci chrześcijanie, którzy odrzucają kult świętych, odrzucają -- pod pozorem gorliwości o kult, który należny jest samemu tylko Bogu i Chrystusowi -- biblijną naukę o naszym przystąpieniu "do duchów, które już doszły do celu" (Hbr 12,23) oraz biblijną naukę, że Chrystus Pan jest "Głową Kościoła, który jest Jego Ciałem, Pełnią Tego, który napełnia wszystko wszelkimi sposobami" (Ef 1,22n)."

źródło:

http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-pww/js-pww_43.htm

Pt gru 30, 2005 12:37

http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-33.php
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/obrazy.htm

pozdrawiam

Pt gru 30, 2005 12:50

Moria nie zrozumiałeś/łaś co chciałem powiedzieć i nieświadomie mi przytakujesz. Nie powinno dochodzić do takich pomyłek jak "modlitwa do św. Krzysztofa" a takie widziałem, czy "Krzysztofie pomóż mi!". Bo on jest nikim, po prostu jest kimś zupełnie mało ważnym. Jest Bóg Ojciec, Jezus Chrystus i Duch Święty- Bóg w 3 osobach i do niego powinniśmy się modlić, go prosić o pomoc i wogóle z nim się "komunikować" i tak jak pisał leon nie stawiać nikogo na równi z nim, lub co gorzej ponad nim:/

Cytuj:
"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." Mt 16; 18-19

Ten fragment nie świadczy o tym czy możmy modlić się przez świętych. Wogóle chyba w piśmie świętym nie ma pozwolenia na modlitwe przez świętych, a są o unikaniu fałszywych dróg do Boga i nieba. Kościół ani żaden duchowny też nie może być tu wyznacznikiem, bo może się mylić, jako człowiek jest omylny.

And shame on you

Pt gru 30, 2005 12:51

Moria nie zrozumiałeś/łaś co chciałem powiedzieć i nieświadomie mi przytakujesz. Nie powinno dochodzić do takich pomyłek jak "modlitwa do św. Krzysztofa" a takie widziałem, czy "Krzysztofie pomóż mi!". Bo on jest nikim, po prostu jest kimś zupełnie mało ważnym. Jest Bóg Ojciec, Jezus Chrystus i Duch Święty- Bóg w 3 osobach i do niego powinniśmy się modlić, go prosić o pomoc i wogóle z nim się "komunikować" i tak jak pisał leon nie stawiać nikogo na równi z nim, lub co gorzej ponad nim:/

To nie są zadne pomyłki. To jest prosba o to aby św. Krzysztof wstawił sie u Boga. Pewien skrót myslowy - a nie zadne bałwochwalstwo. Św. Krzysztof jest zjednoczony z Bogiem - i ani mu w głowie przyjmowanie hołdów. Od razu wstawia sie u Boga. Tu nie ma mowy o stawianiu św. Krzysztofa na równi z Bogiem - i zaden dobrze uformowany Katolik tak nie myśli.

Cytuj:
Cytat:

Ten fragment nie świadczy o tym czy możmy modlić się przez świętych. Wogóle chyba w piśmie świętym nie ma pozwolenia na modlitwe przez świętych, a są o unikaniu fałszywych dróg do Boga i nieba. Kościół ani żaden duchowny też nie może być tu wyznacznikiem, bo może się mylić, jako człowiek jest omylny.

Ten fragment świadczy o tym, że Kościół (św. Piotr i jego nastepcy) ma prawo ustalać pewne rzeczy dotyczące wiary - ponieważ w Kościele działa Duch Święty. A ponieważ następcy św. Piotra znajduja sie w Kosciele Katolickim (sukcesja apostolska) - i ustanowiono w Nim kult świętych - znaczy, że jest to rzecz dobra.

Więcej informacji:
http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-26.php

Pozdrawiam

Pt gru 30, 2005 13:12

To nie są zadne pomyłki. To jest prosba o to aby św. Krzysztof wstawił sie u Boga. Pewien skrót myslowy - a nie zadne bałwochwalstwo. Św. Krzysztof jest zjednoczony z Bogiem - i ani mu w głowie przyjmowanie hołdów. Od razu wstawia sie u Boga. Tu nie ma mowy o stawianiu św. Krzysztofa na równi z Bogiem - i zaden dobrze uformowany Katolik tak nie myśli.

A skąd wiesz, że nie są? Może jakiś cytacik z pisma świętego? Bo żaden człowiek nie wie, co tam jest- ani papież, ani nikt. To, że ktoś jest świętym, wyznacza tylko ziemski punkt widzenia i nie musi mieć najmniejszego odbicia tam. Mówisz o dobrze uformowanym katoliku, których jest tak mało, mimo, że wielu ludzi się za nich uznaje. Jakoś tak mnie uczono, że jest jeden Bóg w 3 osobach. I nikogo innego nie ma, niczyja inna obecność w niebie nie jest nijak potwierdzona, nikt nie jest im równy, czy(o zgrozo) wyższy niż oni. Koniec kropka. Tak więc modlimy się do Boga, choć wielu modli się do zwykłych, nic nie znaczących świętych, których może wogóle w niebie nie być. Do tego wielu ludzi wywyższa równie mało znaczącą osobę matki Jezusa, której kult ustanowili sami omylni ludzie.
To samo tyczy się tego fragmentu- mowa tam raczej o typowych posługach kapłańskich, a nie, tak jak piszesz o ustalaniu czegokoliwek odnośnie religii.

And shame on you

Pt gru 30, 2005 14:45

W naszym świecie Duch Św. ma takie same możliwości (lub podobne), co złe dychy, więc łatwo jest mu zwodzić zwykłych ludzi, kapłanów oraz (uwaga) nawet samego Papieża (pamiętamy, że w oczach Boga wszyscy są równi, to, że Bóg powołuje kogoś do sprzątania ulicy, czy na ważne stanowiska, nie świadczy o wyższości jednych nad drugimi).
św. Piotra otrzymał te "klucze", to jak i kiedy przekazał te "klucze" Papieżowi ??

Odnośnie o. Salija
Ładnie tłumaczy wszystko, ale nie opiera się na PŚ, a to, co jest tam przytoczone wcale nie mówi nam jednoznacznie o tym, aby prosić świętych o wstawiennictwo.
Skoro jednak to znaczą, w takim razie, co oznaczają słowa św. Pawła ??:
Cytuj:
"...Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie...."

Pt gru 30, 2005 17:09

W naszym świecie Duch Św. ma takie same możliwości (lub podobne), co złe dychy, więc łatwo jest mu zwodzić zwykłych ludzi, kapłanów oraz (uwaga) nawet samego Papieża (pamiętamy, że w oczach Boga wszyscy są równi, to, że Bóg powołuje kogoś do sprzątania ulicy, czy na ważne stanowiska, nie świadczy o wyższości jednych nad drugimi).
św. Piotra otrzymał te "klucze", to jak i kiedy przekazał te "klucze" Papieżowi

Duch Świety ma mozliwosci nieporównanie większe ( wręcz nie do wyobrazenia wieksze) niz złe duchy. I Duch Święty działa zawsze w kierunku dobra.
Św. Piotr był pierwszym papieżem i na mocy sukcesji apostolskiej te klucze otrzymuje kazdy jego nastepca.

Cytuj:
Cytat:

Jezus Chrystus jest Jedynym Posrednikiem - tzn. wszystkie modlitwy, niejako przechodzą przez Niego w Duchu Świętym do Ojca. Czyli jesli modlimy się do Maryi - to ta modlitwa równiez "przechodzi" przez Jezusa Chrystusa do Ojca - gdyz wszelkie dobro dzieje sie przez Chrystusa i w Chrystusie.

Pt gru 30, 2005 18:51

i na mocy sukcesji apostolskiej

A kto to ustalił? Bóg, jego Syn, Duch Święty, czy może jakiś człowieczyna?

And shame on you

Pt gru 30, 2005 18:53

Cytuj:
Pewien skrót myslowy - a nie zadne bałwochwalstwo. Św. Krzysztof jest zjednoczony z Bogiem

Takie skroty myslowe to zwyczajne niechlujstwo, nie powinno sie uzywac takich skrotow myslowych ktore znieksztalcaja obraz naszej wiary zwlaszcza dla osob ktore wiare katolicka znaja bardzo malo

Pt gru 30, 2005 19:04

Cytat:

Oiciec, Syn i Duch Święty - czyli Bóg - ponieważ dał Piotrowi władzę ustalania pewnych rzeczy dotyczacych wiary.

Pt gru 30, 2005 19:13

Cytuj:
Cytat:

Oiciec, Syn i Duch Święty - czyli Bóg - ponieważ dał Piotrowi władzę ustalania pewnych rzeczy dotyczacych wiary.

Musze co nieco sie poprawic .Wiara ostatecznie zostala ustalona przez Jezusa poprzez ewangelie
To o czym piszesz to tradycja.Papiez moze conajwyzej ustalac tradycje ale nigdy wiare !
Moze ta wiare jedynie umocnic ewentualnie objasniac poprzez swoje encykliki , kazania , sobory itd
Jedym slowem nikt nie moze dodac do wiary ani jednego slowa pozatym co napisano ostatecznie w ewangeliach a ostatnia byla apokalipsa sw Jana
i do konca swiata juz nie bedzie innych tak napisano w tej ewangelii

Pt gru 30, 2005 19:23

Ale dał to Piotrowi i nikomu innemu. Nie było mowy o dziedziczeniu, czy przekazywaniu, albo zrzekaniu się.

And shame on you

Pt gru 30, 2005 19:28

Cytuj:
Św. Piotr był pierwszym papieżem i na mocy sukcesji apostolskiej te klucze otrzymuje kazdy jego nastepca.

A nie było tak,że na początku nie było papieży (pojawili się oni dopiero w V wieku) a kościołem kierowali biskupi którzy byli sobie równi ??

Pt gru 30, 2005 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona