Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Ukarani za co? 
Autor Wiadomość

A może Ty czegoś nie dostrzegasz? Skąd u Ciebie to założenie ze to Ty masz racje? :o

So maja 27, 2006 17:33

To jakie były początki ludzkości skoro historia o Adamie i Ewie to tylko legenda? Proszę o konkrety a nie o poezję

So maja 27, 2006 17:36

Może jeszcze małe uzupełnienie mojej pierwszej wypowiedzi.
Jak wspomniałem, to Ty sam sobie dajesz i odbierasz i jeśli uznasz że po śmierci nic nie istnieje to tak będzie, oczywiście obiektywnie Ty dalej będziesz istniał (Twoja Dusza) ale nie będziesz miał świadomości swojego istnienia (zgodnie z twoim życzeniem) oczywiście do czasu (niema mowy o jakimś wiecznym potępieniu).
Moc wiary jest realna i ogromna. Ty jesteś przyzwyczajony myśleć iż wiara to taki mało znaczący abstrakt – deklaracja za lub przeciw, tymczasem jest to moc (siła) większa niż moc bomby atomowej dlatego wiara jest tak ważna.

So maja 27, 2006 17:47

Odpowiedzi na te pytania i wątpliwości już otrzymałeś.

Nie otrzymałem. Zasypałeś jedynie forum argumentami, które były zupełnie nie na temat, tak jakbyś nie rozumiał pytania i próbował wypisać wszystko co wiesz, licząc na to że w tym strumieniu danych przypadkowo znajdzie się odpowiedź na moje pytanie.
Niezbyt trudne było do zauważenia, że użyłeś argumentów które ja nazywam "standardowymi", czyli takich typowych z kazania, które wystarczają większości społeczeństwa. Jeżeli jednak zapytać cię o coś głębiej, to już się gubisz i piszesz dużo, tylko że nie na temat.

Nie musisz odpowiadać, ale przypomnę 2 główne pytania które zadałem:
1. Dlaczego Adam i Ewa dostali szansę której nie dostali inni?
2. Kto jest w oczach Boga lepszy: zbrodniarz który nawrócił się minutę przed śmiercią czy ateista który całe życie był jak Matka Teresa z Kalkuty (za wyjątkiem światopoglądu).

Buscador
Brak informacji niezbędnej do podjęcia ważnej decyzji nie ma nic wspólnego z wolnością. Równie dobrze mógłbym na skrzyżowaniu zasłonić z jednej strony sygnalizator świetlny, argumentując to tym, że kierowca widząc czerwone światło nie wjechałby na skrzyżowanie i jego wolność zostałaby w ten sposób ograniczona.
Wolność wyboru jest wtedy, gdy wiem co wybieram, a nie wtedy gdy tego nie wiem.

Druga sprawa: załóżmy że ateista wybrał Boga i niebo. Nie wierzy, ale twierdzi że JEŻELI Bóg istnieje, to on go wybiera. W tym wszystkim brakuje oczywiście wiary. I to go dyskwalifikuje?

N maja 28, 2006 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3