Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna strona
 Dlaczego Bóg stworzył Choroby 
Autor Wiadomość
Cytuj:
Aha i chciałem dodać, że Biblia pokazuje nam przyczynę stanu w jakim się człowiek znajduje teraz - oczywiście nieposłuszeństwo człowieka, spowodowane pokusą Szatana. Znamy przyczynę, ale okoliczności jak do tego doszło, jeśli biblijny opis jest tylko symboliczny nie znamy.

Czyli jednak odpowiedzialność zbiorowa? :-(

Cytuj:
Przestrzegam tylko wszystkich, dla których ten problem staje się powodem odstępstwa, lub zachwiania wiary.

Jak dla mnie to jeden z lepszych skoro jedyną odpowiedzią jest "to tajemnica" ;)

Jeśli zadowoli Cię nazwanie tego odpowiedzialnością zbiorową to nazwij. Ja jednak, bałbym się, żeby tym jednym terminem nie ująć czegość z tego boskiego planu.

Widzisz, wierzący zna takie pojęcie jak ufność i to ufność Bogu. Dla takiego człowieka właśnie ze względu na Boga, nie jest problemem nieogarnaianie swoim umysłem pewnych faktów. Wierzący w Boga, wie, że Bóg wie najlepiej co zrobił i to rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego rozumiem Twoją postawę, zwłaszcza, że już zdążyłeś się na forum zdeklarować jako niewierzący. Przekonywanie Ciebie to problem, bowiem ktoś kto tylko wszystko bierze na swój umysł i ludzką logikę nie zdoła wierzyć, bo wszystko będzie wydawało mu się jakieś nierealne, zmyślone.

Cz lip 06, 2006 21:52

Widzisz, wierzący zna takie pojęcie jak ufność i to ufność Bogu. Dla takiego człowieka właśnie ze względu na Boga, nie jest problemem nieogarnaianie swoim umysłem pewnych faktów. Wierzący w Boga, wie, że Bóg wie najlepiej co zrobił i to rozwiązanie jest najlepsze.

Nie tylko Bóg :)
Każdy logicznie myślący będzie dziekował Bogu że stworzył tak wspaniałą ziemię, za dobro i zło, za prawdę i fałasz, za narodziny i smierć itd .... bo jedno bez drugiego nie może istnieć, bo nasz świat nie mógłby istnieć :)

Cz lip 06, 2006 22:12

Jeśli zadowoli Cię nazwanie tego odpowiedzialnością zbiorową to nazwij. Ja jednak, bałbym się, żeby tym jednym terminem nie ująć czegość z tego boskiego planu.

Boski plan!Dokładnie czy Bóg mugł nie wiedzieć czym się to skończy,czy naprawde mógł być zaskoczony tą "zdradą" skoro znał przyszłość?
Dlaczego nie powstrzymał szatana?
Dlaczego posadził drzewo poznania w Edenie?
Może taki był właśnie "Boski plan" by człowiek poznał zło?
Oczywiście tak to zaplanował żeby mieć czyste ręce ale przecież zaniechanie też jest przestępstwem...

Cytuj:
Widzisz, wierzący zna takie pojęcie jak ufność i to ufność Bogu. Dla takiego człowieka właśnie ze względu na Boga, nie jest problemem nieogarnaianie swoim umysłem pewnych faktów. Wierzący w Boga, wie, że Bóg wie najlepiej co zrobił i to rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego rozumiem Twoją postawę, zwłaszcza, że już zdążyłeś się na forum zdeklarować jako niewierzący. Przekonywanie Ciebie to problem, bowiem ktoś kto tylko wszystko bierze na swój umysł i ludzką logikę nie zdoła wierzyć, bo wszystko będzie wydawało mu się jakieś nierealne, zmyślone.

Ufność Bogu rozumiem,ale w ten sposób można sobie wszystko wytłumaczyć Bóg może być niepojęty (dla naszego umysłu) ale nie może przeczyć sam sobie bo to oznacza,że albo nieistnieje albo jest inny niż go sobie wyobrażamy i ufność nic w tej kwestii nie zmienia moim zdaniem :)

Cz lip 06, 2006 22:19
Cytuj:

Boski plan!Dokładnie czy Bóg mugł nie wiedzieć czym się to skończy,czy naprawde mógł być zaskoczony tą "zdradą" skoro znał przyszłość?
Dlaczego nie powstrzymał szatana?
Dlaczego posadził drzewo poznania w Edenie?
Może taki był właśnie "Boski plan" by człowiek poznał zło?
Oczywiście tak to zaplanował żeby mieć czyste ręce ale przecież zaniechanie też jest przestępstwem...

Cytuj:

Ufność Bogu rozumiem,ale w ten sposób można sobie wszystko wytłumaczyć Bóg może być niepojęty (dla naszego umysłu) ale nie może przeczyć sam sobie bo to oznacza,że albo nieistnieje albo jest inny niż go sobie wyobrażamy i ufność nic w tej kwestii nie zmienia moim zdaniem :)

Ufność, o której mówię nie jest dla mnie wytłumaczeniem każdej niezrozmumiałej tajemnicy. Teoretycznie znam odpowiedzi na te pytania, które postawiłeś, wystarczy poczytać, ale właśnie ta ufność powoduje, że dla mnie te odpowiedzi są wsytarczające, a dla niewierzącego takimi nie są.

Po krótce mogę na nie odpowiedzieć.
Zapewne Bóg wiedział czym to się skończy, ale to m.in. różni go od niedoskonałego człowieka, że się nie zraża i że mu się chce. Gdyby zrezygnował ze swojego planu to sprzeciwiłoby się to miłości, podchodziłoby to pod jakąś formę lenistwa itd, a Bóg brzydzi się grzechem, Bóg jest doskonały. Wymyślił doskonały plan, który takim pozostanie w ostatecznym rozrachunku (jeden dałem już cytat dotyczący tego). To co wydaje się głupotą doprowadzi na końcu do jeszcze większego dobra i tak należy patrzeć - całościowo, z myślą o przyszłości/wieczności.

Nie powstrzymał szatana, z tego powodu co wyżej. Dał wolną wolę swoim istotom i z miłości ją szanuje do końca. Pozostaje Mu tylko jakoś wykorzystać ten bunt szatana w kierunku dobra.

Może dlatego posadził to drzewo, by człowiek poznał zło i mógł w sposób wolny odpowiedzieć Bogu i Go wybrać?? Tego nie wiem.

Czyste ręce?? Myślisz, że Bóg, który wydał swojego Syna na cierpienie i to jakie świadczy o tym, że Bóg w tym wszystkim nie uczestniczy i się chce od tego odłączyć?? Zdajesz sobie sprawę z tego wydarzenia jakim była Męka Pańska? Bóg, który pragnął tylko szczęścia i dobra, stwarzając ludzi uwikłał się w tą sprawę tak, że jedynym wyjściem było Jego cierpienie. Bóg cierpiał, dotknęły go skutki grzechu, którym On się tak brzydził, a wszystko dla ludzi - i widocznie nie było innego wyjścia. Piszesz do tego, że Bóg nie może przeczyć sam sobie. Przeczyłby gdyby właśnie unicestwił szatana, unicestwił może ludzi, albo ich zostawił rzeczywiście samym sobie - zaprzeczyłby miłości, czyli poświęceniu, zaangażowaniu, konsekwentności, swojej naturze.

Pt lip 07, 2006 11:25

Zapewne Bóg wiedział czym to się skończy, ale to m.in. różni go od niedoskonałego człowieka, że się nie zraża i że mu się chce. Gdyby zrezygnował ze swojego planu to sprzeciwiłoby się to miłości, podchodziłoby to pod jakąś formę lenistwa itd, a Bóg brzydzi się grzechem, Bóg jest doskonały.

Nigdzie nie napisałem,że Bóg jest leniwy i niby do czego miałby się zrazić do człowieka,że mu się przeciwstawi?
Chodziło mi o to,że mógł temu zapobiec...
Cytuj:
Nie powstrzymał szatana, z tego powodu co wyżej. Dał wolną wolę swoim istotom i z miłości ją szanuje do końca. Pozostaje Mu tylko jakoś wykorzystać ten bunt szatana w kierunku dobra.

Bunt no właśnie czy szatan mógł się naprawde zbuntować,postąpić wbrew woli wszechwiedzącego i wszechmocnego Boga troche naciągane :)
Widać ktoś taki był mu potrzebny :-D
Cytuj:
Może dlatego posadził to drzewo, by człowiek poznał zło i mógł w sposób wolny odpowiedzieć Bogu i Go wybrać Tego nie wiem.

Brzmi dość logicznie gdyby tego nie chciał posadziłby tam coś innego :)
Cytuj:
Czyste ręce?? Myślisz, że Bóg, który wydał swojego Syna na cierpienie i to jakie świadczy o tym, że Bóg w tym wszystkim nie uczestniczy i się chce od tego odłączyć

Nie o to mi chodziło.Bóg nie stworzył zła ale jednocześnie tak to wszystko poukładał,że zło jednak powstało i na dobre zadomowiło się w sercach ludzkich w tym sensie zachował czyste ręce wysługując się wolną wolą swoich stworzeń zrzucił z siebie odpowiedzialność za zło...

Pt lip 07, 2006 12:34
Chodziło mi o to,że mógł temu zapobiec...

Znasz jakiś lepszy sposób, powiedz bo jestem ciekaw. Jak?

Cytuj:
Bunt no właśnie czy szatan mógł się naprawde zbuntować,postąpić wbrew woli wszechwiedzącego i wszechmocnego Boga troche naciągane

Oczywiście, że mógł - miał wolną wolę. Zapewne Bóg tego nie chciał i było to wbrew jego pragnieniu, ale pozwolił na to.

Cytuj:
Nie o to mi chodziło.Bóg nie stworzył zła ale jednocześnie tak to wszystko poukładał,że zło jednak powstało i na dobre zadomowiło się w sercach ludzkich w tym sensie zachował czyste ręce wysługując się wolną wolą swoich stworzeń zrzucił z siebie odpowiedzialność za zło...

Po pierwsze Bóg nie zrzucił odpowiedzialności za zło z siebie, bo go nie stworzył.
Po drugie Bóg nie zrzuca z siebie żadnej odpowiedzialności.
Po trzecie gdyby ta odpowiedzialność spoczęła na człowieku to spotkałby go los identyczny jak szatana. Czyli wieczne potępienie, bez jakichkolwiek szans. Ale że człowiek był kuszony przez szatana i zło jakiego się dopuścił nie było całkowicie z jego winy więc człowiek ma szansę dalej.

Pt lip 07, 2006 13:30

Cytuj:
Bunt no właśnie czy szatan mógł się naprawde zbuntować,postąpić wbrew woli wszechwiedzącego i wszechmocnego Boga troche naciągane
Oczywiście, że mógł - miał wolną wolę. Zapewne Bóg tego nie chciał i było to wbrew jego pragnieniu, ale pozwolił na to.

Na pewno Lucyfer miał wolną wolę? Wydaje mi się, że tylko ludzie takową posiadają...

Pt lip 07, 2006 13:39
Kris_yul napisał(a):
Cytuj:

Na pewno Lucyfer miał wolną wolę? Wydaje mi się, że tylko ludzie takową posiadają...

www.teologia.pl napisał(a):
Bóg nie stworzył duchów w stanie upadku

2. Czy Bóg stworzył złe duchy?

Wszystko, co Bóg stwarza, jest dobre. Zło ma swoje źródło w złej woli stworzeń. Taka zła wola ujawniła się w części istot duchowych. "Szatan, czyli diabeł, i inne demony są upadłymi aniołami, którzy w sposób wolny odrzucili służbę Bogu i Jego zamysłowi. Ich wybór przeciw Bogu jest ostateczny. Usiłują oni przyłączyć człowieka do swego buntu przeciw Bogu." (KKK 414)

Tajemnica wolności ujawnia się w tym, że nawet przy wielkiej inteligencji – takiej, jaką odznaczają się istoty duchowe – może się opowiedzieć po stronie zła. Tak stało się z częścią aniołów, do których zaliczał się szatan. "Kościół naucza, że był on najpierw dobrym aniołem stworzonym przez Boga: Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali" – Diabeł bowiem i inne złe duchy zostały stworzone przez Boga jako dobre z natury, ale same uczyniły się złymi" (Sobór Laterański IV (1215): DS 800.) (KKK 391)

Upadek aniołów

3. Na czym polegał grzech aniołów?

Pismo św. mówi o grzechu tych aniołów (por. 2 P 2, 4.). Każda stworzona wolna istota może wybrać porządek, jakiego pragnie Bóg, lub go odrzucić. Królestwo Boże to właśnie ten ład pośród stworzeń, którego pragnie Bóg, to porządek, którego fundamentem jest dobro, sprawiedliwość, miłość. Część stworzonych przez Boga duchów zbuntowała się przeciwko takiemu porządkowi i odrzuciła tym samym Boga. "Ich "upadek" polega na wolnym wyborze dokonanym przez te duchy stworzone, które radykalnie i nieodwołalnie odrzuciły Boga i Jego Królestwo. Odbicie tego buntu znajdujemy w słowach kusiciela skierowanych do naszych pierwszych rodziców: "tak jak Bóg będziecie" (Rdz 3, 5). Diabeł "trwa w grzechu od początku" (1 J 3, 8) i jest "ojcem kłamstwa" (J 8, 44)." (KKK 392)

Upór w złu upadłych duchów

4. Dlaczego grzech zbuntowanych aniołów nie może im być przebaczony?

Bóg jest miłosierny i dlatego chętnie przebacza tym, którzy pragną odejść od czynionego zła, by kierować się dobrem. Takiego pragnienia nie ma jednak w zbuntowanych na zawsze aniołach, dlatego nie mogą dostąpić Bożego przebaczenia. "Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony. "Nie ma dla nich skruchy po upadku, jak nie ma skruchy dla ludzi po śmierci" (Św. Jan Damasceński, De fide orthodoxa, II, 4: PG 94, 877 C.)." (KKK 393)

Dla No: http://www.teologia.pl/m_k/spis03c.htm

Pt lip 07, 2006 13:55

Znasz jakiś lepszy sposób, powiedz bo jestem ciekaw. Jak?

Nie jestem wszechmocnym i wszechwiedzącym Bogiem :)
Jeśli Bóg powie,że 2+2=5 to tak będzie niema dla niego rzeczy niemożliwych...

Cytuj:
Oczywiście, że mógł - miał wolną wolę.

Nie chciał czy na pewno?
Pojawiają się dwa pytanie dlaczego stworzył anioła o którym jeszcze zanim go stworzył wiedział,że zdradzi...
Kto odpowiada za charakter szatana,osobowość... O tym jacy jesteśmy decyduje biologia,wychowanie,wpływ środowiska itd.z aniołami musi być tak samo skoro mają wolną wole więc czy szatan był źle wychowany?

Cytuj:
Zapewne Bóg tego nie chciał i było to wbrew jego pragnieniu, ale pozwolił na to.

Gdyby było to wbrew jego woli nie byłoby szatana...
Poza tym wybór szatana nie dotyczył tylko jego samego prawda?
Czy można uszanować wole mordercy do mordowania,gwałciciela do gwałtu itd.?

Ciekawe omówienie, ale nie znalazłem w nim odpowiedzi na te pytania.

Pt lip 07, 2006 15:00

Panowie, proponuję powrót do pierwotnego tematu wątku. Wasze rozważania są coraz mniej konkretne, myślę, że zmierzacie na manowce - raczej nie dojdziecie do niczego konstruktywnego...

Prawda zapewne nie jest skomplikowana, tylko jej nie dostrzegamy :)

Pt lip 07, 2006 15:14
Nie jestem wszechmocnym i wszechwiedzącym Bogiem Uśmiech...

To prawda, dlatego to, że uznałeś wszechmoc i wszechwiedzę Boga powinno sprawić, że uznasz też, że Jego rozwiązania są najlepsze :)

Cytuj:
Jeśli Bóg powie,że 2+2=5 to tak będzie niema dla niego rzeczy niemożliwych...

Tak nie powie, bo nie działa wbrew sobie, wbrew temu co sam stworzył :)

Cytuj:
Nie chciał czy na pewno?
Pojawiają się dwa pytanie dlaczego stworzył anioła o którym jeszcze zanim go stworzył wiedział,że zdradzi...
Kto odpowiada za charakter szatana,osobowość... O tym jacy jesteśmy decyduje biologia,wychowanie,wpływ środowiska itd.z aniołami musi być tak samo skoro mają wolną wole więc czy szatan był źle wychowany?

Nie chciał tego, bo Bóg pragnie dobra dla każdej swej istoty. Nie stowrzył z premedytacją, ale z miłości.

Cytuj:
Gdyby było to wbrew jego woli nie byłoby szatana...
Poza tym wybór szatana nie dotyczył tylko jego samego prawda?
Czy można uszanować wole mordercy do mordowania,gwałciciela do gwałtu itd.?

Dlaczego?? Przecież mógł tego nie chcieć, będąc jednocześnie bezradnym, bowiem nie działa wbrew sobie i nie może zaprzeczyć swojej naturze.
Co do pozostałych pytań: czy jeśli nie szanujesz woli mordercy do moderstwa to go zabijasz?? W większości przypadków na świecie tak się już nie dzieje. Tak samo zrobił Bóg, jednak z innych przyczyn, o których już pisałem.

Pt lip 07, 2006 16:46

To prawda, dlatego to, że uznałeś wszechmoc i wszechwiedzę Boga powinno sprawić, że uznasz też, że Jego rozwiązania są najlepsze

Właśnie o to chodzi,że nie są...
Ludzie cierpią z powodu tych jego "najlepszych"rozwiązań czy Bóg chce byśmy cierpieli?
Cytuj:
Tak nie powie, bo nie działa wbrew sobie, wbrew temu co sam stworzył

Oczywiście Bóg nie musi poprawiać samego siebie co nie zmienia faktu ,że gdyby miał taki kaprys mógłby zmienić wszystko prawda?

Cytuj:
Nie chciał tego, bo Bóg pragnie dobra dla każdej swej istoty. Nie stowrzył z premedytacją, ale z miłości.

Więc dlaczego tak go stworzył z tej miłości,że przeszedł na ciemną stronę?
Cytuj:
Dlaczego?? Przecież mógł tego nie chcieć, będąc jednocześnie bezradnym,

wszechmocny,bezradny to troche nielogiczne nie uważasz? :?
Cytuj:
bowiem nie działa wbrew sobie i nie może zaprzeczyć swojej naturze.

Tego niestety nie rozumiem :-(

Cytuj:
Co do pozostałych pytań: czy jeśli nie szanujesz woli mordercy do moderstwa to go zabijasz?? W większości przypadków na świecie tak się już nie dzieje. Tak samo zrobił Bóg, jednak z innych przyczyn, o których już pisałem.

Gdzie ja pisałem o zabijaniu :?:
Bóg mógł zrobić to samo co większość cywilizowanych państw na świecie albo jak już pisałem wcale go nie stwarzać...

Pt lip 07, 2006 18:12

Cytuj:
To prawda, dlatego to, że uznałeś wszechmoc i wszechwiedzę Boga powinno sprawić, że uznasz też, że Jego rozwiązania są najlepsze

Ludzie cierpią z powodu tych jego "najlepszych"rozwiązań czy Bóg chce byśmy cierpieli?

Rozwiązanie Boga życia na ziemi jest genialne bo czy mógłbys się cieszyć ze zdrowia gdybys nie znał cierpienia - NIE !, bo nie wiedziałbyś co to jest zdrowie :)

.. nie miałbyś po prostu punktu odniesienia !

Czyżby ci się marzył świat bez cierpień, chorób i śmierci ! :) - no to witaj w piekle nieśmiertelności :o

Pt lip 07, 2006 18:28

Tutaj przekonywać Cię nie będę.
Cytuj:

Ostatecznie widocznie wypłynie z tego jeszcze większe dobro. Czym jest może 80 lat w obliczu nieskonczoności?
Cytuj:

Oczywiście Bóg nie musi poprawiać samego siebie co nie zmienia faktu ,że gdyby miał taki kaprys mógłby zmienić wszystko prawda?
(...)
Więc dlaczego tak go stworzył z tej miłości,że przeszedł na ciemną stronę?
(...)
wszechmocny,bezradny to troche nielogiczne nie uważasz? Confused
(...)
Tego niestety nie rozumiem Sad

Wiem, brzmi paradoksalnie, że wszechmocny i zarazem bezradny. Tak jest właśnie jest bezradny z racji właśnie swej doskonałości. Tylko człowiek zmienia swoje dezycje, bo dochodzi do wniosku, że dokonał złego wyboru. Bóg dokonuje zawsze tych najlepszych wyborów, nie musi później ich zmieniać - wszystko wie o wszystkim od samego początku i tu jest ta "bezradność". Możesz mówić nielogiczne, ale wspominałem już wcześniej, że logika Boża jest nieco inna a niewierzący bez łaski chyba jej nie zrozumie, jeśli wierzący tak jak ja często nie może tego pojąć.
Cytuj:
Gdzie ja pisałem o zabijaniu Question
Bóg mógł zrobić to samo co większość cywilizowanych państw na świecie albo jak już pisałem wcale go nie stwarzać...

O tym się dowiem kiedyś w przyszłości, jakie motywy doprowadziły do stworzenia, nie chce być mądrzejszy od Niego.

Pt lip 07, 2006 18:32

Rozwiązanie Boga życia na ziemi jest genialne bo czy mógłbys się cieszyć ze zdrowia gdybys nie znał cierpienia - NIE !, bo nie wiedziałbyś co to jest zdrowie

Powiedz to chorym na AIDS albo raka kości, z pewnością ucieszy ich świadomość, że dzięki nim możesz docenić zdrowie...

Pt lip 07, 2006 18:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna strona