Czy ateista ma prawo wmawiac Ci co on uwaza
Autor |
Wiadomość |
tommy
|
Chaota napisał(a): tommy, nie zgodzę się, że gdyby nie ateiści na forum byłoby tu Koło Wzajemnego Ukatoliczania. Zawsze sa jeszcze apostaci-chrześcijanie, magowie, heretycy, sataniści i cała masa fajnych ludzi 
Kolko Wzajemnego Uteistyczania wiec  Ale bez naszych jakze charyzmatycznych osobowosci, byloby tutaj zdecydowanie mniej ciekawie. Nie mozesz zaprzeczyc!
|
Śr wrz 27, 2006 14:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy ateista ma prowa wmawiac Ci co on uwaza
Baxi86 napisał(a): Czy ateista ma prowa wmawiac Ci co on uwaza??
Nie wiem, czy "wmawiać". Myślę, że ateista ma takie samo prawo do przedstawiania swoich racji i "nawracania" na "bezwiarę" jak też wierzący mają prawo "nawracać na wiarę" i przedsrtawiać swoje poglądy. Wydaje mi się, że to jest oczywiste. Czytając Twoją wypwiedź troche mi zalatuje drwieniem sobie i stawianiem się ponad ateistów, a przecież wszyscy jesteśmy równi wobec siebie, przynajmniej powinniśmy...
|
Śr wrz 27, 2006 14:33 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Rita napisał(a): ToMu: Cytuj: Tylko że nikt nikomu nie powinien nic narzucąć A jak by to narzucanie miało wyglądać. Przecież nikt nikomu niczego narzucić nie może, bo niby jak siłą? Nawet się nie widzimy wzajemnie. No chyba że perswazją, ale przecież: Cytuj: Tak to już jest - ateiści starają się (w większości - bo nie wszyscy) wyperswadować wierzącym wiarę, a z kolei wierzący starają się udowodnić i przekonać ateistów do wiary i Boga.
I ok.
Jako narzucanie rozumiem naśmiewanie się z poglądów drugiej strony - ateisty wyśmiewanie wierzącego i vice versa,
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr wrz 27, 2006 16:38 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Hmm, jestem tu od niedawna, ale nie zauważyłem czegoś takiego jak naśmiewanie się z czyichś poglądów.
Śr wrz 27, 2006 16:43 |
|
 |
Incognito
|
przemo napisał(a): Myślę, że ateista ma takie samo prawo do przedstawiania swoich racji i "nawracania" na "bezwiarę" jak też wierzący mają prawo "nawracać na wiarę" i przedsrtawiać swoje poglądy.
Nie na wiara.pl. Forum na którym się znajdujemy jest częścią portalu katolickiego i jego zadaniem jest promowanie oraz rozwijanie wiary ludzi. To nie jest arena neutralna więc nie widzę powodu dla którego miałaby być tutaj tolerancja dla propagowania ateizmu. Nie widzę też nic nie fair w takiej postawie - jest to po prostu realizowanie założeń portalu z którymi promowanie ateizmu stoi w sprzeczności.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr wrz 27, 2006 18:32 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Przeczytaj nazwę działu i jego opis poniżej.
Śr wrz 27, 2006 18:36 |
|
 |
Incognito
|
Znam nazwę działu i wiem co jest pod nią napisane, a jeśli masz coś do powiedzenia to napisz to zwięźle i konkretnie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr wrz 27, 2006 18:52 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Myślę, że wszystko już zostało napisane w tym temacie. Ja dodam, że trzymam się tego działu i nie zamierzam się wam wpychać w dyskusje o zasady wiary czy nauki kościoła. Ale ten akurat dział stawia pytanie "wierzyć, czy nie wierzyć". Gdyby wszyscy tu byli tu wierzący, to takie pytanie byłoby niepotrzebne.
Śr wrz 27, 2006 18:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito napisał(a): przemo napisał(a): Myślę, że ateista ma takie samo prawo do przedstawiania swoich racji i "nawracania" na "bezwiarę" jak też wierzący mają prawo "nawracać na wiarę" i przedsrtawiać swoje poglądy. Nie na wiara.pl. Forum na którym się znajdujemy jest częścią portalu katolickiego i jego zadaniem jest promowanie oraz rozwijanie wiary ludzi. To nie jest arena neutralna więc nie widzę powodu dla którego miałaby być tutaj tolerancja dla propagowania ateizmu. Nie widzę też nic nie fair w takiej postawie - jest to po prostu realizowanie założeń portalu z którymi promowanie ateizmu stoi w sprzeczności.
Nie popieram namawiania kogokolwiek do bezwiary, ale poglady mam nadizeje mogę tutaj swoje głosić. Rejestrując sie tutaj nie zauważylem w regulaminie punktu zabraniajacego przebywać tu ateistom i głosić ich pogladow. Ponadto, w aspekcie temaut w jakim sie znajdujemy Twoja uwaga jest malo wiarygodna.
|
Śr wrz 27, 2006 19:18 |
|
 |
Incognito
|
Oczywiście możesz tu przedstawiać swoje poglądy, bez tego niemożliwa byłaby polemika między ateistami a wierzącymi.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr wrz 27, 2006 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy jest mozliwa konstuktywan polemika z Wami, zwłąszcza po tym co tu na tym forum czytuję. Jestem tu przede wszystkim dla przeciwwagi (proszę nie interpertować tego jakosc coś złego, złe intencje)
|
Śr wrz 27, 2006 19:48 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Jak najbardziej jest możliwa. Nie z każdym, bo fanatycy są (po obu stronach na pewno), ale warto podyskutować.
Śr wrz 27, 2006 19:52 |
|
 |
Incognito
|
przemo napisał(a): Nie wiem czy jest mozliwa konstuktywan polemika z Wami Nie sądzę abyś mógł dokonać takiej oceny po dniu pobytu na tym forum. przemo napisał(a): Jestem tu przede wszystkim dla przeciwwagi (proszę nie interpertować tego jakosc coś złego, złe intencje)
Czemu wychodzisz z założenia że przeciwwaga jest potrzebna? Na tym forum wcale nie musi być tyle samo ateistów co katolików.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr wrz 27, 2006 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito napisał(a): Nie sądzę abyś mógł dokonać takiej oceny po dniu pobytu na tym forum.
forum czytuję już od jakiegoś czasu i mniej wiecej wiem jak krztałtuja się tutaj eralcje katolik-ateista Incognito napisał(a): Czemu wychodzisz z założenia że przeciwwaga jest potrzebna?
Dla ludzi ktorzy czytują to forum, zeby mieli szersze horyzonty myslowe, żeby nie byli karmieni tylko jedną "jedynie sluszną prawdą". Incognito napisał(a): Na tym forum wcale nie musi być tyle samo ateistów co katolików.
Oczytwiście i nigdgy nie będzie, bo to forum z załozenia jest keirowane przede wszystkim dla wierzących.
|
Śr wrz 27, 2006 20:13 |
|
 |
akacja
|
Incognito napisał(a): Nie na wiara.pl. Forum na którym się znajdujemy jest częścią portalu katolickiego i jego zadaniem jest promowanie oraz rozwijanie wiary ludzi. To nie jest arena neutralna więc nie widzę powodu dla którego miałaby być tutaj tolerancja dla propagowania ateizmu. Nie widzę też nic nie fair w takiej postawie - jest to po prostu realizowanie założeń portalu z którymi promowanie ateizmu stoi w sprzeczności.
Zgadzam się z tym w 100% i uważam tak samo.
Portal wiara ma pewne założenie jakim jest rozwijanie wiary u ludzi,a forum jest częścią tego portalu. Założenie forum zostało ujęte w pierwszym punkcie regulaminu forum a jest nim spotkanie osób pragnących pogłebić wiarę, poszukających Boga i zainteresowanym problemami religii więc to jest głównym jego celem (pogłębienie wiary, poszukiwanie Boga).
Forum zakłada dialog między różnymi osobami, więc jest otwarte także na ateistów, mogą oni też pisać swoje opinie na forum, bo w ten sposób rozwija się dyskusja. Ateista może być człowiekiem zainteresowanym problemami religii i poszukującym Boga którego jeszcze nie odnalazł więc jego obecność na forum w takim wypadku byłaby zupełnie zgodna z założeniem forum
Jednak jeśli na forum którego celem jest promowowanie wiary i jej rozwijanie propaguje się ateizm to jest to zupełnie sprzeczne z założeniami tego portalu więc również jego forum.
|
Śr wrz 27, 2006 21:00 |
|
|
|