Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

frater napisał(a):
Ciemna materia jest dlatego ciemna, bo my jej nie widzimy przyrządami, a jedynie widzimy jej oddziaływanie grawitacyjne.

Nasze przyrządy astronomiczne rejestrują światło (=fale elektromagnetyczne). Jeśli czegoś nimi nie widzimy, to dlatego że albo
1) w ogóle nie oddziałuje ze światłem
2) oddziałuje tak słabo, lub jest tak zimne, że jest czarne (można wtedy jednak zauważyć, że coś zasłania)
3) jest czarną dziurą
Za "ciemną materię" normalnie uważa się tylko to z punktu 1.

Cytuj:
Ale `lewitacja` jest faktem, więc jak to wyjaśnisz?

Zapewne nie wyjaśnię. Postawiony przed takim przypadkiem byłbym zapewne zmuszony do przyznania, ze przyczyna tego zjawiska nie może być żadnym ze znanych nauce bytów.

Prywatnie, nie ze stanowiska naukowego, mógłbym uznać to za cud, wywołany przez Boga.

Pn wrz 21, 2009 9:48
zbanowana na stałe

Różnica między moim światopoglądem a Twoim (i nie tylko Twoim) polega głównie na tym, że Ty uważasz życie w Niebie jako życie w niebycie. Ja natomiast twierdzę, że tamten Świat jest tak samo logiczny, jak nasz czterowymiarowy świat i nasz wielowymiarowy świat z m-teorii (co jest tematem poznawczym – ale każda teoria musi być logiczna). Że Aniołowie, jako Byty też mają konstrukcję logiczną, że nasza Dusza też ma konstrukcję logiczną.

Że relacje zachodzące między naszym światem czterowymiarowym, a Światem BOŻYM też są logiczne, co nie oznacza, że my je znamy. My możemy mieć na ten temat pewną Teorię, tak jak jest Teorią - Teoria Względności, w której my żyjemy i na której opiera się w dużej mierze fizyka czterowymiarowa.

Ciało ludzkie dostaje w chwili poczęcia Cudownie Duszę, ale nasza Dusza jest w konkretnej logicznej Relacji z BOGIEM i dlatego jest Mistyczna. Dlatego my jesteśmy Dziećmi BOŻYMI, a nie zwierzętami.

Nasza wiedza (gdyż nie jestem jedyny posiadający takie poglądy) opiera się na Piśmie Świętym i na Objawieniach wielu Świętych Kościoła Katolickiego np. Św. Jana, Św. Brygidy Wielkiej, Bł. Katarzyny Emmerich , Św Faustyny Kowalskiej, Bł Marii z Agredy i innych.

np.
W Apokalipsie jest opisana Świątynia BOŻA, która też ma konstrukcję logiczną. To wszystko nie są zjawy tylko konkretne Stworzenia i konkretne budynki Tamtego Świata.

Pn wrz 21, 2009 17:08

Różnica między moim światopoglądem a Twoim (i nie tylko Twoim) polega głównie na tym, że Ty uważasz życie w Niebie jako życie w niebycie.
Nic podobnego. Gdzieś musiałeś mnie źle zrozumieć.

frater napisał(a):
Ja natomiast twierdzę, że tamten Świat jest tak samo logiczny, jak nasz czterowymiarowy świat i nasz wielowymiarowy świat z m-teorii (co jest tematem poznawczym – ale każda teoria musi być logiczna). Że Aniołowie, jako Byty też mają konstrukcję logiczną, że nasza Dusza też ma konstrukcję logiczną.

Że relacje zachodzące między naszym światem czterowymiarowym, a Światem BOŻYM też są logiczne, co nie oznacza, że my je znamy. My możemy mieć na ten temat pewną Teorię, tak jak jest Teorią - Teoria Względności, w której my żyjemy i na której opiera się w dużej mierze fizyka czterowymiarowa.

Ciało ludzkie dostaje w chwili poczęcia Cudownie Duszę, ale nasza Dusza jest w konkretnej logicznej Relacji z BOGIEM i dlatego jest Mistyczna. Dlatego my jesteśmy Dziećmi BOŻYMI, a nie zwierzętami.

Nasza wiedza (gdyż nie jestem jedyny posiadający takie poglądy) opiera się na Piśmie Świętym i na Objawieniach wielu Świętych Kościoła Katolickiego np. Św. Jana, Św. Brygidy Wielkiej, Bł. Katarzyny Emmerich , Św Faustyny Kowalskiej, Bł Marii z Agredy i innych.

Nie przypominam sobie, bym twierdził coś przeciwnego.

frater napisał(a):
np.
W Apokalipsie jest opisana Świątynia BOŻA, która też ma konstrukcję logiczną. To wszystko nie są zjawy tylko konkretne Stworzenia i konkretne budynki Tamtego Świata.

O Apokalipsie trzeba pamiętać, że jest pełna symboli. Większość jej fragmentów nie powinna być interpretowana dosłownie. Podobnie jak wiele opisów z innych objawień, jeżeli już o tym mowa.

Nie widzę tylko związku tego co piszesz teraz, z poprzednimi postami w tym temacie, a z Kreacjonizmem Ewolucyjnym to już w ogóle.

Pn wrz 21, 2009 17:45
zbanowana na stałe

Czy wspólnie uważamy, że życie w Niebie jest życiem w Świetle BOŻYM jako Czasie i Świetle?

Czy wspólnie uważamy, że życie w Niebie jest życiem w wymiarach BOŻYCH, i że życ będziemy, jako Byty o innej materii, niż ta ziemska E=mc2 (czterowymiarowa)?

Pn wrz 21, 2009 18:36

Czy wspólnie uważamy, że życie w Niebie jest życiem w Świetle BOŻYM jako Czasie i Świetle?
Nie rozumiem pytania, konkretnie frazy "życie w Świetle Bożym jako Czasie i Świetle".

frater napisał(a):
Czy wspólnie uważamy, że życie w Niebie jest życiem w wymiarach BOŻYCH, i że życ będziemy, jako Byty o innej materii, niż ta ziemska E=mc2 (czterowymiarowa)?

Nie użyłbym stwierdzenia "wymiary Boże"; odcinając się od nomenklatury science-fiction nazwy "wymiary" używam w znaczeniu kierunków przestrzennych. Jak już wspomniałem materia we wszechświecie znajduje się we wszystkich wymiarach na raz, bo każdy punkt wszechświata ma dokładnie tyle współrzędnych ile ma wymiarów. Błędem też jest nazywanie materii "E=mc^2" materią "czterowymiarową": każda materia w naszym wszechświecie jest materią "E=mc^2" niezależnie od tego, jak ona się ma do być może większej liczby wymiarów wszechświata.

Uważam jednak, że Niebo jest pewnym światem duchowym, stworzonym przez Boga, a materia tamtego świata nie jest materią naszego wszechświata.

Pn wrz 21, 2009 18:46
zbanowana na stałe

My musimy rozmawia między sobą nie do końca czysto naukowo, gdyż celem jest, by to inni rozumieli naszą rozmowę.

np. mowa o Akceleratorach jest możliwa tylko wtedy, gdy wytłumaczymy co to jest.

Pn wrz 21, 2009 18:46
zbanowana na stałe

Czas wytycza nam na ziemi słońce, na tamtym świecie jest Czas BOŻY i On też ma wymiar podobnie jak ziemski.

Pn wrz 21, 2009 18:50

My musimy rozmawia między sobą nie do końca czysto naukowo, gdyż celem jest, by to inni rozumieli naszą rozmowę.

np. mowa o Akceleratorach jest możliwa tylko wtedy, gdy wytłumaczymy co to jest.

Staram się nie wprowadzać więcej fachowej terminologii niż potrzeba.

Odnośnie jakości dyskusji:
Uważam, że zbyt rzadko odpowiadasz na skierowane do ciebie posty, miast tego trzymając się swojego ustalonego planu, którego chyba nikt poza tobą nie rozumie. Takie wrażenie odnoszę ustawicznie, np. gdy mój post z Pon Wrz 21, 2009 17:45 będacy odpowiedzią na twoje zarzuty (tak przynajmniej je odebrałem) jest pozbawiony wszelkiego komentarza.

Pn wrz 21, 2009 18:53
zbanowana na stałe

Dla osoby poza naszym układem słonecznym co wytycza Czas?

Przepraszam za wielopostowośc, ale inaczej rzadziej będę się wypowiadał.

Pn wrz 21, 2009 18:54
zbanowana na stałe

Zastanawiam się i sprawdzam, czy dyskutujem zmierzając do celu, czy dla polemiki.

Pn wrz 21, 2009 18:56

Czas wytycza nam na ziemi słońce, na tamtym świecie jest Czas BOŻY i On też ma wymiar podobnie jak ziemski.

Czas ziemski nie ma wymiaru, czas ziemski JEST wymiarem - odpowiada przypisaniu każdemu punktowi w czasoprzestrzeni współrzędnej czasowej. Podobnie nie Słońce wyznacza czas, używamy go jedynie do obliczania upływu czasu.

O czasie w Niebie nic mi nie wiadomo.

I nadal nie rozumiem co miała znaczyć tamta fraza "życie w Świetle Bożym jako Czasie i Świetle".

Pn wrz 21, 2009 18:56
zbanowana na stałe

Tak cel mam zresztą sprecyzowałem go w PW do jednego z Moderatorów.

Do wszystkiego chętnie się ustosunkuję, ale to wymaga czasu , a ja nawet w tym momencie piszę w międzyczasie :) z innego IP :)

Pn wrz 21, 2009 18:59

Dla osoby poza naszym układem słonecznym co wytycza Czas?

Do obliczania upływu czasu można wykorzystać dowolne cyklicznie zachodzące zjawisko.

frater napisał(a):
Zastanawiam się i sprawdzam, czy dyskutujem zmierzając do celu, czy dla polemiki.

Celu, który tylko tobie jest znany, dodajmy. Jeżeli to ma oznaczać ignorowanie tego, co do ciebie się mówi, będącego zresztą odpowiedzią na wcześniejsze twoje stwierdzenia, to, postawmy sprawę jasno, nie podoba mi się to.

Celem dyskusji jest w moim pojęciu wzajemne zrozumienie. Nie ułatwiasz sprawy unikając tłumaczenia się z pewnych postaw.

Pn wrz 21, 2009 19:02
zbanowana na stałe

Zamierzam później odnieśc się do Twoich innych postów, gdyż inaczej trudno będzie postawic czerwoną czcionkę finalną. Nie robię tego ze złej woli , ale nawet odnalezienie poszczególnych linków z tych podstron wymaga czasu.

np. widzę że potrzeba będzie wyjaśnieniu widzom na czym polegają poszczególne sposoby `datowania`

Pn wrz 21, 2009 19:13
zbanowana na stałe

Uważam jednak, że Niebo jest pewnym światem duchowym, stworzonym przez Boga, a materia tamtego świata nie jest materią naszego wszechświata.

I tą poważną Tezę (którą zresztą sam głoszę) pozwolę sobie zaznaczyc czerwoną czcionką

Małymi krokami Przyjacielu, sam zobaczysz że nie uchylam się od żadnego tematu.

Pn wrz 21, 2009 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 54  Następna strona