Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna strona
 Pytanie do wierzących. 
Autor Wiadomość
Post Re: Pytanie do wierzących.
Koren napisał(a):
To jest Twoja ideologia.

Aleś ty bystry i logiczny, niech mnie... :D Weź trochę dłużej myśl, zanim wystukasz nastepną odp. Mogę sie założyć, że z nas dwu, to raczej ja mogę więcej powiedzieć na temat ''Badań Logicznych'' i ''Idei Fenomenologii'', skoro je przeczytałem. I taka to moja ideologia :D
A jeszcze do kolekcji dorzucam D. von Hildebranda, też fenomenologa, o którym zapewne po raz pierwszy czytasz :mrgreen:
Więc łaskawie nie wyskakuj mi tu z psychologizmem za 2Pln w postaci:
Cytuj:
Nie cierpi się zwykle tego, co nie pasuje do własnego postrzegania rzeczywistości.

bo z takich dwuzłotowych bonmotów wynika że niecierpienie socjalistów, to też skaza na światopoglądzie :D
Koren napisał(a):
To, że McDowell prosto coś prosto tłumaczy to jeszcze nie znaczy, że bez sensu.

Dla ciebie, oraz dla tysiecy jego czytelników, pewnie to sens ma. :( Zważ tylko ze przedstawiona tam argumentacja jest skierowana do odbiorcy, który potrzebuje instrukcji jak wypić kawę w Mcdonaldzie aby się nie poparzyć.

Ostatnio edytowano Pn gru 27, 2010 21:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn gru 27, 2010 21:02
Proszę Państwa konkrety jakieś by się przydały, nie sądzicie? :whoeva:

Pn gru 27, 2010 21:09

Panie norman43 to co Pan prezentuje to jest albo prowokacja albo jakaś wypaczona wersja wiary. Osobiście obstawiam przy drugim. Ponadto agresywny ton i brak konkretów w wielu wypowiedziach. Niniejszym otrzymuje Pan, również publicznie, ostrzeżenie. Proszę zmienić swoje zachowanie, o ile nie jest to zwykłe prowokowanie.

Pn gru 27, 2010 21:12

Panie Norman, kto się zajmuje pana małymi dziećmi i ciężarną żoną? A pracować też pan nie musi? Tyle postów w ciągu dwóch dni... Chyba rzeczywiście jest pan spadkobiercą Michaela Jacksona...

Pn gru 27, 2010 22:26

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Dla Ciebie oczywiście?

Więc, moim zdaniem, lepiej jest wierzyć w to, że istnieje Ktoś wszechmocny i jednocześnie miłosierny - niż w to, że Kogoś takiego nie ma.

A co jest miłosiernego w posyłaniu potomstwa na pewną śmierć? Po zatem - przecież wszystko jest z góry ustalone, działamy według plany bożego :-|

Wt gru 28, 2010 0:37
Cytuj:
Jakby jakiś ateista bał się o swoją ideologię to by nie pisał na takim forum.

Kamikaze :D
Cytuj:
Uczciwy ateista nie boi się, że coś może zachwiac jego niewiarą

Uczciwy ateista świadomy, że nie potrafi dowieść nieistnienai Boga, nie produkuje sie na chrześcijańskich forach dowodząc brak logiki osób wierzących.
Cytuj:
A co jest miłosiernego w posyłaniu potomstwa na pewną śmierć? Po zatem - przecież wszystko jest z góry ustalone, działamy według plany bożego :-|

Śmierć jest wpisane życie od momentu poczęcia każdego żywego organizmu, miłosierdzie nie obejmuje zmiany praw naturalnych.
Boży plan nie determinuje ludzkich decyzji.....wygodne próżniactwo szuka tego typu wymówek w celu uniknięcia konsekwencji swych decyzji, czynów.

Wt gru 28, 2010 9:31

Cytuj:
Uczciwy ateista świadomy, że nie potrafi dowieść nieistnienai Boga, nie produkuje sie na chrześcijańskich forach dowodząc brak logiki osób wierzących.

Eee tam.

Wiem, że to oklepane porównanie - ale prawdziwe:
Czy jeżeli wszedłbym na forum krasnoludkowe i wykazywał, że wiara w te stworki jest naiwna i nielogiczna, to też twierdziłbyś (twierdziłabyś - nie pamiętam Twojej płci) że to nieuczciwe? A krasnoludki budza jednak mniej emocji (więc i ewentualne mniejsze zaagażowanie będzie akrasnoludkowców), bo w końcu ich wyznawcy nie domagają sie specjalnych przywilejów, świąt w rocznicę urodzin Konopnickiej, skrzatokonkordatu, pół miliarda złotych rocznie na nauczanie biologii krasnoludków w szkołach itp

A logika nakazuje własnie przedstawienie dowodu przez stronę, która powołuje się na istnienie bytu, a nie zaprzecza jego istnieniu.

Cytuj:
Śmierć jest wpisane życie od momentu poczęcia każdego żywego organizmu, miłosierdzie nie obejmuje zmiany praw naturalnych.

A któż to wpisał tę śmierć w życie każdego organizmu? Pal sześć śmierć - ale także ogromne i najczęściej niezasłużone cierpienia? Czy nie Miłosierny?

Wt gru 28, 2010 10:29
Cytuj:
Eee tam.

Wiem, że to oklepane porównanie - ale prawdziwe:
Czy jeżeli wszedłbym na forum krasnoludkowe i wykazywał, że wiara w te stworki jest naiwna i nielogiczna, to też twierdziłbyś (twierdziłabyś - nie pamiętam Twojej płci) że to nieuczciwe? A krasnoludki budza jednak mniej emocji (więc i ewentualne mniejsze zaagażowanie będzie akrasnoludkowców), bo w końcu ich wyznawcy nie domagają sie specjalnych przywilejów, świąt w rocznicę urodzin Konopnickiej, skrzatokonkordatu, pół miliarda złotych rocznie na nauczanie biologii krasnoludków w szkołach itp

A logika nakazuje własnie przedstawienie dowodu przez stronę, która powołuje się na istnienie bytu, a nie zaprzecza jego istnieniu.

Logika obliguje obie strony.
"Dowodzić braku Boga/krasnoludów możesz, ale nieuczciwe, niestosowne jest dowodzenie głupoty, braku logiki wierzących.
Ty płaczesz nad kasą wydaną na szkoły, ja nad utrzymywaniem partii zdeklarowanych ateistów...

Cytuj:
A któż to wpisał tę śmierć w życie każdego organizmu? Pal sześć śmierć - ale także ogromne i najczęściej niezasłużone cierpienia? Czy nie Miłosierny?

Miłosierdzie nie ruguje wszelkie cierpienie, ból......ale skoro Bóg nie istnieje - to do kogo w końcu masz pretensję?....do iluzji głupich wierzących? :D

Wt gru 28, 2010 10:41

Cytuj:
Logika obliguje obie strony.

Sprawa dowodzenia istnienia powołanego bytu nie jest symetryczna, a więc nie dotyczy jednakowo obu stron - utrzymującej, że byt istnieje i jemu zaprzeczającej.

Wiki:
Zgodnie z obowiązującą w logice regułą odpowiedzialności za głoszone poglądy, ciężar dowodu spoczywa na osobie, która wygłasza daną tezę (łac. Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat). Często zdarza się, że dyskutanci próbują przerzucić onus probandi na swojego przeciwnika i w ten sposób uchylić się od konieczności udowodnienia postulowanych przekonań. Ten nieuczciwy chwyt erystyczny, a jednocześnie rodzaj niemerytorycznej argumentacji nazywamy argumentum ad ignorantiam.

Cytuj:
Ty płaczesz nad kasą wydaną na szkoły, ja nad utrzymywaniem partii zdeklarowanych ateistów...

1. Finansowanie wszystkich partii działa wg tego samego mechanizmu, bez względu na ich 'zateizowanie'.
Etyka została stworzona wtórnie, jako wymuszona równowaga do lekcji religii (kto wcześniej by pomyślał o kurcie etyki w wymiarze 12 lat po 2 godziny tygodniowo?! Tylko j polski i matematyka mają więcej!!!). Ową równowagą nie jest, bo i praktyka jest taka, że mało gdzie etykę się prowadzi (w tylko 500 szkołach?), i nauka filozofii nie jest równoważna z praktykami religijnymi (bo katecheza to przecież nie religioznawstwo).

2. Nie ma partii ateistycznych w Polsce, a pewno i na świecie. Są (a na pewno były) katolickie (czyli mające katolickość wpisaną w statut).

Cytuj:
Miłosierdzie nie ruguje wszelkie cierpienie, ból...

Jeśli ktoś MOŻE znieść cierpienie, a tego nie robi, to trudno go nazwać miłosiernym, prawda?

Cytuj:
.ale skoro Bóg nie istnieje - to do kogo w końcu masz pretensję?....do iluzji głupich wierzących? :D

Przecież nie mam pretensji do nieistniejącego Boga. Jedynie zwracam uwagę na nielogiczności w pewnych religiach.

Wt gru 28, 2010 11:36
zbanowany na stałe

Wiara nie jest wynikiem szczegolowych obliczen, nie jest logiczna, więcej, żeby naprawdę zawierzyć Bogu, trzeba całkowicie wyrzec się prawideł rządzących tym światem.

Za ateizmem przemawia wiele argumentów. Więcej niż za religią. W gruncie rzeczy to logiczne, żeby być ateistą. Tak jak logiczne i rozumne jest to, żeby się nie zakochać... A przecież ludzie nie są w tym wypadku logiczni. Na szczęście.
- Józef Tischner

Wt gru 28, 2010 13:28

gargamel napisał(a):
Wiara nie jest wynikiem szczegolowych obliczen, nie jest logiczna, więcej, żeby naprawdę zawierzyć Bogu, trzeba całkowicie wyrzec się prawideł rządzących tym światem.

Za ateizmem przemawia wiele argumentów. Więcej niż za religią. W gruncie rzeczy to logiczne, żeby być ateistą. Tak jak logiczne i rozumne jest to, żeby się nie zakochać... A przecież ludzie nie są w tym wypadku logiczni. Na szczęście.
- Józef Tischner

.........................................................
Moim zdaniem nikt nikomu nie przeszkadza bycia ateista to sprawa wyboru i sumienia ...

Wt gru 28, 2010 13:53
zbanowany na stałe

O co chodzi w Twoim zdaniu ?

Wt gru 28, 2010 14:05
gargamel napisał(a):
- Józef Tischner

Zakochanie to stan w którego dochodzi pod wpływem feromonów, hormonów, itp,To one decydują o tym że logiczne myślenie zostaje zawieszone. To taka sztuczka natury mająca na celu zapobiec wyginięciu gatunku.I z punktu widzenia przyszłości populacji jest to zjawisko korzystne.Z powodu ateizmu osobników gatunek raczej nie wyginie.
Jakie korzyści daje wam zatem wiara?I co jest w przypadku wiary przyczyną tego stanu, odpowiednikiem feromonów ?

Wt gru 28, 2010 14:46
Cytuj:
Sprawa dowodzenia istnienia powołanego bytu nie jest symetryczna, a więc nie dotyczy jednakowo obu stron - utrzymującej, że byt istnieje i jemu zaprzeczającej.

Nie jest symetryczna - więc nie muszę dowodzić istnienia Boga.

Cytuj:
1. Finansowanie wszystkich partii działa wg tego samego mechanizmu, bez względu na ich 'zateizowanie'.
Etyka została stworzona wtórnie, jako wymuszona równowaga do lekcji religii (kto wcześniej by pomyślał o kurcie etyki w wymiarze 12 lat po 2 godziny tygodniowo?! Tylko j polski i matematyka mają więcej!!!). Ową równowagą nie jest, bo i praktyka jest taka, że mało gdzie etykę się prowadzi (w tylko 500 szkołach?), i nauka filozofii nie jest równoważna z praktykami religijnymi (bo katecheza to przecież nie religioznawstwo).

2. Nie ma partii ateistycznych w Polsce, a pewno i na świecie. Są (a na pewno były) katolickie (czyli mające katolickość wpisaną w statut).

Nie interesuje mnie czy partia ma wpisane w statut ateizm - ważne, że głosi programy walki z katolicyzmem, Kosciołem.

Cytuj:
Jeśli ktoś MOŻE znieść cierpienie, a tego nie robi, to trudno go nazwać miłosiernym, prawda?

Zniesie w wiecznosci - tak wierzę.

Cytuj:
Przecież nie mam pretensji do nieistniejącego Boga. Jedynie zwracam uwagę na nielogiczności w pewnych religiach.

Ty dostrzegasz nielogiczność, co nie znaczy, że masz rację :) ....punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia....

Wt gru 28, 2010 15:22

Alus napisał(a):
Nie interesuje mnie czy partia ma wpisane w statut ateizm - ważne, że głosi programy walki z katolicyzmem, Kosciołem.
Nie głosi programu walki ani z katolicyzmem, ani z Kościołem.
Chyba że tak jak Daniel86 za walkę uznajesz próbę wyjaśnienia pewnych spraw.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt gru 28, 2010 15:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna strona