Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 5:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Po co są praktyki religijne?
Commander napisał(a):
Moja mama powiesiła sobie nad wejściem do pokoju krzyżyk, ja tam chodzę i widzę ten krzyżyk, ale jestem ateistą, ba nawet tu na forum wiara.pl się udzielam i nic, wszyscy się za mnie modlą i nic, . :-D

Przesyłasz nam te rewelacje z piekła? Jeśli nadal żyjesz to czekaj cierpliwie, może nawet dopiero w trakcie żegnania się z tym światem doznasz olśnienia i poznasz Prawdę? A może nie będziesz chciał? Ty zadecydujesz. :)

Pt wrz 02, 2011 11:02
zbanowany na stałe

Liza, a czytałaś jakąś książkę która opisuje jak myślą ateiści? Np bóg urojony, najpopularniejsza chyba książka na ten temat. Miałabyś swoje porównanie.

Cytuj:
Przesyłasz nam te rewelacje z piekła? Jeśli nadal żyjesz to czekaj cierpliwie, może nawet dopiero w trakcie żegnania się z tym światem doznasz olśnienia i poznasz Prawdę? A może nie będziesz chciał? Ty zadecydujesz. :)

Ja już poznałem prawdę, tą obiektywną prawdę, szukałem jej już w religii i nie znalazłem, za to znalazłem w niej złudzenia. Teraz jestem ateistą, odrzuciłem złudzenia i jest mi z tym dobrze. :)

Ostatnio edytowano Pt wrz 02, 2011 11:09 przez Commander, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 02, 2011 11:07
Commander napisał(a):
Moja mama powiesiła sobie nad wejściem do pokoju krzyżyk, ja tam chodzę i widzę ten krzyżyk, ale jestem ateistą, ba nawet tu na forum wiara.pl się udzielam i nic, wszyscy się za mnie modlą i nic, niewątpliwie też za pana Dawkinsa się modlą, a ten pozostaje nadal ateistą. Coś więc te praktyki niewiele dają. :-D

Ja sie jeszcze za Ciebie nie modliłam i jest jeszcze pare osób,które,wiem na pewno -też nie ;)
A poważnie,to za Augustyna matka sie modliła ponad 30 lat,chyba cos nawet bliżej 35ciu...Ale Ci dobrze że masz wierzącą mamę..Musiałbyś udowodnić,że te praktyki niewiele dają,żeby Ci ktoś przytaknął..

Pt wrz 02, 2011 11:09
zbanowany na stałe

Moja postawa jest dowodem, czego chcesz więcej? :D

Pt wrz 02, 2011 11:10
Twoja postawa zmienia sie jak postawy innych ludzi.Na niektóre zmiany masz wpływ,na inne nie masz.Akurat na przyjęcie Bożego zaproszenia masz wpływ i pewnie na to liczą Ci,którzy sie za Ciebie modlą.

Pt wrz 02, 2011 11:23
Moderator

Mówi się, że wiara jest wyborem i decyzją. Ale przecież nie jest. Nie mogę zdecydować, że od dziś wierzę w krasnoludki lub spisek UFO.

Czy możesz w tym momencie zdecydować, że od tej pory za prawdę uznajesz Koran albo Sutry?

I mam jeszcze ogólne pytanie do wierzących. Czy uznajecie, że możecie się mylić w kwestii istnienia Boga?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt wrz 02, 2011 12:03

Soul33 napisał(a):
I mam jeszcze ogólne pytanie do wierzących. Czy uznajecie, że możecie się mylić w kwestii istnienia Boga?

Albo jesli istnieje, to jest zupełnie inny niż ten w wersji judeochrześcijańskiej. I od samego człowieka wymaga zupełnie czegos innego. Jeśli wogóle czegos wymaga.

Pt wrz 02, 2011 12:07

Albo istnieje, albo nie. Nie ma innej mozliwosci.
Jesli nie istnieje, musimy znalezc dobre wytlumaczenie na istnienie Wszechswiata.
Jesli istnieje, musimy znalezc rownie dobre wytlumaczenie na Jego istnienie.
Nie ma lekko...

Pt wrz 02, 2011 12:38
Liza napisał(a):
Ty też wierzysz, bowiem założenie nieistnienia Boga nie jest wiedzą stricte naukową.
Widzę ,że dobry humor cię nie opuszcza.Czyżbyś była kolejnym( po Johnnym99 )propagatorem na forum idei ,jakoby niewiara była wiarą,wojna pokojem a bezrobocie zawodem?

Cytuj:
Z jednej strony Jean Guitton, francuski filozof, teolog, profesor, pisarz, autor około stu książek tłumaczonych na całym świecie, laureat Wielkiej Nagrody w dziedzinie literatury Akademii Francuskiej i uczestnik soborów watykańskich. To on napisał historie nawróceń, które opisywałam. Z drugiej strony mam zaprzeczenie apriori, anonimowego ateisty nie podającego swych kompetencji ani danych osobowych. Kto jest wiarygodny?
A gdyby pojawił się jeszcze jeden filozof, teolog, profesor itd , który stwierdził by coś przeciwnego od Twojego aktualnego autorytetu,że np. Boga nie ma, albo poświęcony medalik nie ma takiej mocy, aby spowodować czyjegokolwiek nawrócenie-któremu byś uwierzyła i dlaczego?Kto byłby bardziej wiarygodny?

Cytuj:
Apriori, żartujesz sobie, czy naprawdę wiesz, że Boga nie ma? To, że nie jesteś w stanie przyjąć tego, co Kościół mówi, nie oznacza, że musisz wyśmiewać, banalizując.
Jakby Ci ktoś powiedział, że krasnoludki albo Zeus nie istnieją, to też byś powiedziała, że banalizuje i wyśmiewa czyjąś wiarę?

Swoją drogą dziwne, że wśród samych katolików taka rozbieżność w temacie... Mariel utrzymuje, że medalik bez wiary nic nie daje( nie chce natomiast mi wyjawić co konkretnie daje medalik z wiarą). Liza natomiast sugeruje , opierając się przy tym na autorytecie teologicznym,iż medalik może działać nawet bez wiary. Więc jak to jest naprawdę?Może ustalicie w końcu jakąś wspólną wersję swoich wierzeń?

Pt wrz 02, 2011 13:12
apriori napisał(a):
Swoją drogą dziwne, że wśród samych katolików taka rozbieżność w temacie... Mariel utrzymuje, że medalik bez wiary nic nie daje( nie chce natomiast mi wyjawić co konkretnie daje medalik z wiarą). Liza natomiast sugeruje , opierając się przy tym na autorytecie teologicznym,iż medalik może działać nawet bez wiary. Więc jak to jest naprawdę?Może ustalicie w końcu jakąś wspólną wersję swoich wierzeń?

Apriori,bardzo"lubie"z Tobą rozmawiać,masz na mnie zdrowy wpływ,ograniczasz moje spożycie kofeiny :lol: Cisnienie podniesione-Popołudniowa kawa już jest niepotrzebna.
Nie mogę sie doszukać gdzie Liza napisała,że medalik może działać bez wiary?
Co z tego ,że gosc,któremu wszyto medalik nie wierzył?Jego matka wierzyła i prosiła Boga o nawrócenie.
Soul33 napisał(a):
Mówi się, że wiara jest wyborem i decyzją. Ale przecież nie jest. Nie mogę zdecydować, że od dziś wierzę w krasnoludki lub spisek UFO.

Nie wiem,kto tak mówi,ale jest to odpowiedz niekompletna.Wiara jest łaską,więc rzeczywiscie nie od nas zależy jej otrzymanie,ale możemy sie o tę łaskę modlić.Wiara jest również decyzją,bo gdy tę łaskę sie otrzymuje,to od nas samych zależy ,czy ją przyjmiemy.

Pt wrz 02, 2011 13:40
Soul33 napisał(a):

Cóż,uznałabym,że mogę sie mylić,jak w wielu innych sprawach,ale mamy Objawione Słowo Boże ,w którym On powiedział,że JEST,i klops,nie mogę już zaprzeczyć :)

Pt wrz 02, 2011 13:46
Commander napisał(a):
Liza, a czytałaś jakąś książkę która opisuje jak myślą ateiści? Np bóg urojony, najpopularniejsza chyba książka na ten temat. Miałabyś swoje porównanie.

Tak, czytałam sporo. Nie można wybrać, nie porównując.

Pt wrz 02, 2011 13:56
zbanowany na stałe

Aha, ale nie zaspokoiła ona twoich potrzeb, cóż, każdy ma nieco inne potrzeby "duchowe" jak ty to określasz. :)

Pt wrz 02, 2011 14:06
apriori napisał(a):

Gdyby aprori pofatygował się i zapoznał z z zagadnieniem ( odpowiedzi są na forum, pisałam już o tym) to nie wikłałby się nieprzyjemnie. Z głupoty zacząłeś głupoty pisać, albo porażasz inteligencją...odczytaj jak chcesz. :)
Obie pisałyśmy o tym samym. Wnioskowanie i czytanie ze zrozumieniem całości tekstu to jednak wyższa szkoła jazdy. :)
Gdybym wcześniej nie pisała na ten temat, o czym wspomniałam ...udzieliłabym wyczerpującej odpowiedzi.

Pt wrz 02, 2011 14:07
Commander napisał(a):
Aha, ale nie zaspokoiła ona twoich potrzeb, cóż, każdy ma nieco inne potrzeby "duchowe" jak ty to określasz. :)

Tak. Ludzi różni duchowość. I nie oceniam.

Pt wrz 02, 2011 14:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona