Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 0:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona
 Polska mesjaszem narodów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska mesjaszem narodów?
Robek napisał(a):
A kto z Polski, zrobi bogaty kraj?

My - nikt tego za nas nie zrobi.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 26, 2016 10:09
Johnny99 napisał(a):
Robek napisał(a):
A kto z Polski, zrobi bogaty kraj?

My - nikt tego za nas nie zrobi.

Pod przywództwem G. Brauna :(

Wt kwi 26, 2016 11:03

Z tego co wiem, Grzegorz Braun niczemu nie przewodzi i wątpliwe, by kiedykolwiek przewodził, więc nie rozumiem, czemu go przywołujesz. Ale przyzwyczaiłem się już, że tory myślenia Alus często są niezwykle pokręcone i ciężko za nią nadążyć..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 26, 2016 11:08
Johnny99 napisał(a):
Z tego co wiem, Grzegorz Braun niczemu nie przewodzi i wątpliwe, by kiedykolwiek przewodził, więc nie rozumiem, czemu go przywołujesz. Ale przyzwyczaiłem się już, że tory myślenia Alus często są niezwykle pokręcone i ciężko za nią nadążyć..

Nie trzeba nadążać, wystarczyło czytać wpisy innych userów - Qwerty2011 zapodał link do wypowiedzi G. Brauna.

Wt kwi 26, 2016 11:56

Prorocze słowa kardynała Hlonda z zapisków sporządzonych w dzienniku w czasie pobytu sanktuarium w Lourdes w 1941 roku:

Cytuj:
"Przyjdzie dla Polski dzień, w którym wszyscy odstąpią od niej i zostanie sama, aby się wypełniła wola Boża, a wtedy miłosierdzie okryje ją całą. Polska to naród wybrany przez Boga do wielkiego posłannictwa, dlatego oczyści go Bóg przez cierpienie. Bóg ześle Polsce pomoc swoją ze strony, z której nikt się nie spodziewa; wszyscy co wiele myślą i radzą, nic nie zrobią, bo inne są zamiary Boga" (...).

"Walki, które Polska poniesie, nie będą o ziemię, lecz o ducha Chrystusowego i Jego Królestwo. Szatan zbiera nieprzeliczoną ilość sług swoich, ale walka przeciw niemu się obróci i zniszczy doszczętnie jego królestwo. Niech naród wie, że tylko w Kościele i z Kościołem zwycięży siły nieprzyjacielskie" (...).

"Serce Matki Bożej jest ściśnione na widok zła i grzechów w narodzie. Trzeba więcej zadośćuczynienia za zło, więcej wspólnej i publicznej modlitwy różańcowej. Naród musi wreszcie stanąć po jednej stronie. Polska ma zadania duchowe wobec całego świata. Wielkie łaski Bóg przygotowuje Polsce, ale żąda od niej wierności dla Siebie i Swego Kościoła. Polska oprzeć się ma na zasadach wiary, nie na postępie dzisiejszego pogaństwa" (...).

"Zbawiciel umiłował wielce Polskę i uczyni ją matką wielkiego pokolenia. Państwo zostanie rozbite i jak słabe niemowlę błagać będzie o pomoc i opiekę Matki swojej. Zgubne jest dla Polski naśladowanie bezbożnych w ich czynach grzesznych i złach. Polska ma zachować swą wiarę, czystość obyczajów, szczere i gorące nabożeństwo do Matki Bożej i całkowite zerwanie wszelkich stosunków, które przeszkadzają jej w dążeniu do prawdziwej wielkości. Polska nie powinna chcieć stać się narodem modnym, bo moda postępowa to fałsz i obłuda w stosunku do Boga. Codziennie, we wszystkich kościołach ma być odmawiany różaniec za Ojczyznę. Jedyna broń, której Polska używając, odniesie zwycięstwo, jest różaniec. On tylko uratuje Polskę od tych strasznych chwil, jakimi inne narody będą karane za swą niewierność wobec Boga" (...).

ErgoProxy napisał(a):
Nie zapewniła nam ta wierność nawet przetrwania w dobie zaborów; co żyło na wschodzie, rozpłynęło się w ruszczyźnie. Na zachodzie podobnie, Prusacy to byli przecież wszystko Słowianie zniemczeni. Więc wicie-rozumicie: bzdury gadacie.

Naród polski nie przetrwał zaborów??

ErgoProxy napisał(a):
Tak samo jak bzdury gadacie, że Europa jest ateistyczna.

Nie piszę o poszczególnych Europejczykach, ale o Europie, jako wspólnocie. Jest ona z całą pewnością ideologicznie ateistyczna. Kto ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości?

Alus napisał(a):
Nie trzeba nadążać, wystarczyło czytać wpisy innych userów - Qwerty2011 zapodał link do wypowiedzi G. Brauna.

Mówiłem coś o tym, że Braun będzie jakimś przywódcą, albo on sam gdzieś o tym mówił/pisał?

Wt kwi 26, 2016 12:58
Cytuj:

Cytuj:
Mówiłem coś o tym, że Braun będzie jakimś przywódcą, albo on sam gdzieś o tym mówił/pisał?

Nie mówiłeś i też nie przypisuję Ci takich zamysłów.
Każdy kandydat na prezydenta wyraża wolę przewodzenia narodowi.

Wt kwi 26, 2016 13:04
Brehehe. Coś sobie wyjaśnijmy.

Przed rozbiorami była jedna Rzplita i jeden w niej naród od Bydgoszczy po Orszę: panowie bracia mianowicie. Ten naród tzw. szlachecki był spolonizowany do szczętu. Włościanie do narodu się nie zaliczali i nie myśleli, aby się zaliczać; mieszczanie może i myśleli, ale było ich mało.

Po rozbiorach Brytyjczycy wykreślili coś, co się nazywa linią Curzona, a co było empirycznie wyznaczonym zasięgiem zwartego polskiego osadnictwa na wschodzie. Linia ta pokrywa się z grubsza z naszą granicą współczesną. Zasięg zwartego polskiego osadnictwa na zachodzie pozostał jaki był, tzn. Ziemie Odzyskane były wciąż niemieckie.

Co się stało? Stało się to, że w braku Rzplitej nie udało się panom braciom pozarażać wszystkich swoich włościan polszczyzną, ani nawet stłamsić pomysłów narodowych alternatywnych do polskiego. Powstały więc pośród tzw. tutejszych narody rozmaite, do różnych idei się odwołujące, czemu carowie przyglądali się z uciechą *), mając na uwadze starorzymską maksymę "dziel i rządź". Mało tego, panowie bracia sami porzucali polską mowę i dawali się wchłaniać w szergi russkich liudej; Dostojewski, Łobaczewski i chyba nawet Ciołkowski przykładami najjaskrawszymi, bo słynnymi dokonaniami na cały świat.

Oj, pobłogosławił nam Chrystus, że bardziej już nie mógł.
* Modulo pewien niesmak, jaki wbudzała w nich myśl, że Ukraińcy i Białorusini usiłowali odseparować się od Rosjan. Zawszeć jednak łatwiej asymilować kogoś, kto się jakoś odwołuje do idei Rusi, niż do panów braci, wrogów Moskwy zaprzysięgłych i nieprzejednanych.

Wt kwi 26, 2016 14:11
A Europa nie jest ateistyczna. Ateistyczna, modulo kult Najwyższej Istoty, była I Republika francuska, w której gilotyna ścinała aż miło. Widział Qwerty kogoś ściętego, czy chociaż prześladowanego za wiarę aparatem państwowym w Europie? Europa jest otwarta na wszelkie wyznanie, nawet to jedno, w którym ludzie marzą, aby się tylko gdzieś rozerwać.

Wt kwi 26, 2016 14:31

Qwerty2011 napisał(a):
Nie potrafisz sobie wyobrazić, że wszystko to może się zmienić.
Być może jesteśmy właśnie świadkami tych głębokich przemian. Nie znamy świata, który jest przed nami.
Jeszcze trzy lata temu prawie nikt nie wyobrażał sobie zajęcia Ukrainy przez Rosję i zalewu imigrantów a nawet referendum w sprawie wyjścia WB z unii. Wydarzenia dzieją się bardzo szybko. To nierozsądne myśleć, że zawsze wszystko pozostanie takim samym, jak jest teraz.

Gdyby nie telewizja radio internet, to bym nawet o tym nie wiedział.
W sumie moje życie wygląda z grubsza cały czas tak samo, więc nie bardzo rozumiem co miałoby sie zmienić?

ErgoProxy napisał(a):
I dłuższa piłka: wierność nauce Chrystusa nie zapewni nam przetrwania w sytuacji, gdy wrogowie też będą Chrystusa wyznawali. Nie zapewniła nam ta wierność nawet przetrwania w dobie zaborów;

Wierność nauce Chrystusa, jest w stanie cokolwiek nam zapewnić?

ErgoProxy napisał(a):
Ludzie rozumni stoją przy Kościołach, jakie tam one są, i bronią ich od żywiołu, jeśli żywiołowi zachce się narobić na ołtarz.

Jakoś ciebie przy tych kościołach nie widać.

Wt kwi 26, 2016 15:40
Ja nie jestem rozumny, tylko inteligentny, a to różnica...

Wt kwi 26, 2016 17:36

Robek napisał(a):

ErgoProxy napisał(a):
Ludzie rozumni stoją przy Kościołach, jakie tam one są, i bronią ich od żywiołu, jeśli żywiołowi zachce się narobić na ołtarz.

Jakoś ciebie przy tych kościołach nie widać.

ErgoProxy napisał(a):
Ja nie jestem rozumny, tylko inteligentny, a to różnica...

Robek też jest inteligentny, ma specyficzne poczucie humoru i dystans do samego siebie. ;)

Wt kwi 26, 2016 18:30

Qwerty2011 napisał(a):
Nie piszę o poszczególnych Europejczykach, ale o Europie, jako wspólnocie. Jest ona z całą pewnością ideologicznie ateistyczna. Kto ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości?
Watpliwosci należy miec z całą pewnością. Wygląda to nieco inaczej. Pomijajac juz kraje europejskie takie jak Polska i mówiac o tych najbardziej zaawansowanych, trzeba zauwazyc naczelna zasade jaką jest oddzielenie Koscioła (kazdego) od państwa. To powoduje, ze kościoły muszą sobie radzic same oraz zabiegać o popularnosć. Nie mogą, tak jak u nas, wtrącac sie do polityki, wywierać naciski itp.
W takich warunkach upowszechnia sie ateizm, a sama wiara jest umiarkowana, nie fanatyczna.
Nie ma ośrodka kierującego Europe ku ateizmowi, są to procesy samorzutne. No i efekty są rózne, od 50% ateistów w Holandii po jakieś 10% w Polsce.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt kwi 26, 2016 20:03

Alus napisał(a):
Każdy kandydat na prezydenta wyraża wolę przewodzenia narodowi

Ano tak - już zapomniałem.
Tak, czy owak to bardzo wnikliwy obserwator o nieszablonowym sposobie myślenia (polecam jego referaty dotyczące powstania listopadowego i styczniowego).

ErgoProxy napisał(a):
Brehehe. Coś sobie wyjaśnijmy.

Jednak naród przetrwał i nie stracił swojej tożsamości. Nikt nie mówił, że to była prosta droga, ani, że wszyscy byli jej świadomi.
Naród jednak pozostał i odrodził państwo po wojnie.

ErgoProxy napisał(a):
A Europa nie jest ateistyczna. Ateistyczna, modulo kult Najwyższej Istoty, była I Republika francuska, w której gilotyna ścinała aż miło. Widział Qwerty kogoś ściętego, czy chociaż prześladowanego za wiarę aparatem państwowym w Europie? Europa jest otwarta na wszelkie wyznanie, nawet to jedno, w którym ludzie marzą, aby się tylko gdzieś rozerwać.

Zmieniają się czasy - zmieniają się sposoby.
Dziś gilotyny zastępują biurokraci, prawnicy, komisarze unijni i różnej maści pożyteczni idioci pełni poprawnych politycznie frazesów.
Europa jest ateistyczna a nawet ściślej - pogańska (choć sama nie jest świadoma tego ostatniego).

Robek napisał(a):
W sumie moje życie wygląda z grubsza cały czas tak samo, więc nie bardzo rozumiem co miałoby sie zmienić?

Wszystko do czasu...

Robek napisał(a):
Wierność nauce Chrystusa, jest w stanie cokolwiek nam zapewnić?

To, co jest zgodne z wolą Boga. A czego więcej nam trzeba?
"Jedyna broń, której Polska używając, odniesie zwycięstwo, jest różaniec. On tylko uratuje Polskę od tych strasznych chwil, jakimi inne narody będą karane za swą niewierność wobec Boga" (...).

Askadtowiesz napisał(a):
Nie ma ośrodka kierującego Europe ku ateizmowi, są to procesy samorzutne. No i efekty są rózne, od 50% ateistów w Holandii po jakieś 10% w Polsce.

Tego nie byłbym już taki pewien.
Takie procesy nigdy nie są samorzutne.

Wt kwi 26, 2016 20:51

Qwerty2011 napisał(a):

Robek napisał(a):

Wszystko do czasu...

Masz na myśli, że do śmierci?

Wt kwi 26, 2016 20:57
Askadtowiesz napisał(a):
trzeba zauwazyc naczelna zasade jaką jest oddzielenie Koscioła (kazdego) od państwa. To powoduje, ze kościoły muszą sobie radzic same oraz zabiegać o popularnosć. Nie mogą, tak jak u nas, wtrącac sie do polityki, wywierać naciski itp.

Kościół Ewangelicko-Luterański Danii na status kościoła państwowego oficjalnie wspieranego przez rząd. Kościół Szwecji (luterański) miał status państwowego do 2000r. Kościół Norwegii (luteranie) jest kościołem państwowym.
Lista europejskich państw z kościołami narodowymi:
Liechtenstein
Malta
Monako
Szwajcaria
Grecja
Gruzja
Dania
Finlandia
Islandia
Dania
Norwegia
Szkocja
Anglia
Nie zauważam przełożenia rozdzielenia Kościoła od Państwa na liczbę ateistów.
Uwzględnij, że tam, gdzie są kościoły narodowe, czy tak dominujące jak w Polsce, dla dużej części wiernych przynależność i uczestnictwo w świętach rodzinnych jest kwestią tożsamości, a nie wiary.

Wt kwi 26, 2016 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona