Autor |
Wiadomość |
IrciaLilith
|
 Re: Sila argumentow
Jaka to dokładnie różnica Robaczku? Którą oceniasz jako bardziej wartościową?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pn paź 08, 2018 13:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus, może więc tym bardziej warto się rozprawić z w kółko przytaczanym argumentem mającym przekonać do prawdziwości Biblii że tyle to proroctw się spełniło.
Dla mnie Biblia może być napisana przez chorych na umyśle szaleńców i nie mieć nic wspólnego z faktami, a i tak nie odbierze to wartości konkretnym sensownym naukom, metaforycznym czy archetypicznym przekazom, tak samo jak sporo wartościowej treści niosą np Opowieści z Narnii mimo że nie ma potrzeby udowadniać że mają coś wspólnego z faktami, boskim natchnieniem czy że zawierają spełniające się przepowiednie...
Większym problemem dla mnie nie są detale faktograficzne że tak to ujmę, ale to że i pod względem moralnym to dość słaby punkt odniesienia... niektóre fragmenty ok, ale większość prezentuje poziom dużo niższy niż to co wypracowaliśmy jako społeczeństwo... Opierając się na Biblii nadal byśmy tłukli dzieciaki, uważali kobiety za gorsze od mężczyzn, posiadali niewolników - sorki, nie moja wina że Biblia tak stawia sprawę, nie zamierzam się obrażać na tekst ani go tłumaczyć. Które społeczeństwa wypracowały?.....wyznawcy Islamu< Judaizmu, buddyści, hinduiści, komuniści sowieccy, poganie jak Aborygeni, lub ludy Afryki.....cza aby nie wypracowały tego kraje chrześcijańskie? Jeśli się mylę, to mnie popraw i wskaż inne społeczeństwa które wypracowały te standardy. akruk napisał(a): Alus napisał(a): Więcej "tłumaczeń" bez czepiania znajdziesz na portalu "Racjonalista", gdzie niejaki Agnosiewicz "opracował" na swój sposób całą Biblię i z którego to opracowania akruk czerpie pełnymi garściami, wrzucając całe teksty. Kłamiesz. Łżesz w żywe oczy.Powtarzasz się......czyżby wyczerpał sie już cały Twój arsenał pogardy?......
|
Pn paź 08, 2018 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Teresse napisał(a): Argument o dwuwarstwowości proroctw podawałam wcześniej - to akurat mogę kupić...  Przyjęcie koncepcji tzw. "podwójnego spełnienia proroctw", jak już o tym wspominałem, jest delikatnie mówiąc nierozsądne. Z tego podejścia wynika, że dowolne proroctwo (zapowiedź przyszłości) mogło lub może spełnić się raz, lub dwa razy, lub... zupełnie dowolną liczbę razy. Bo czemu nie? Wracając do sedna tematu: to jak, męczymy to "wezwanie syna z Egiptu", czy mamy jasne, że to też jest, tak jak z Emmanuelem, sprokurowane przez Mateusza "spełnienie" i idziemy do następnego? Możemy iść do następnego... Tak z ciekawości @akruk jesteś ateistą czy innego wyznania? Jak mogę zadać osobiste pytanie.  Ja kiedyś byłam ateistką, ale lubiącą czytać Ericha von Danikena. Więc w cos tam wierzyłam... 
|
Pn paź 08, 2018 13:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): akruk napisał(a): Alus napisał(a): Więcej "tłumaczeń" bez czepiania znajdziesz na portalu "Racjonalista", gdzie niejaki Agnosiewicz "opracował" na swój sposób całą Biblię i z którego to opracowania akruk czerpie pełnymi garściami, wrzucając całe teksty. Kłamiesz. Łżesz w żywe oczy.Powtarzasz się......czyżby wyczerpał sie już cały Twój arsenał pogardy?...... Bo łżesz. Ani nie czerpię garściami, ani w ogóle nie czerpię. A wyjątkowo bezczelnym łgarstwem - bo łatwym do udowodnienia - jest twoje twierdzenie, że wrzucam z "Racjonalisty" całe teksty, bo w ogóle nigdy niczego stamtąd nawet nie cytowałem, ani jednego zdania.
|
Pn paź 08, 2018 13:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Powtarzasz się......czyżby wyczerpał sie już cały Twój arsenał pogardy?...... Cytuj: Bo łżesz. Ani nie czerpię garściami, ani w ogóle nie czerpię. A wyjątkowo bezczelnym łgarstwem - bo łatwym do udowodnienia - jest twoje twierdzenie, że wrzucam z "Racjonalisty" całe teksty, bo w ogóle nigdy niczego stamtąd nawet nie cytowałem, ani jednego zdania. Czyli jesteś ateistą biblistą.......z wyboru, czy z profesji?
|
Pn paź 08, 2018 13:47 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Alus - podstawy moralności mamy w genach, potem tylko kwestia zrozumienia tego i rozbudowania...
Mamy dokonania choćby buddystów czy chińczyków, oraz podstawy jakie dały państwa starożytne, pogańskie jak je określasz... Co takiego dołożyli chrześcijanie? Po wielu wielu latach trwania chrześcijaństwa zrozumieli że jednak ludzie to nie towar i na pewno nie na podstawie Biblii, tak samo właśnie religią tłumaczyli dyskryminację kobiet... która się zakończyła nie dzięki chrześcijaństwu, chyba że wykażesz jak to Kościół wspierał kobiety w dochodzeniu do równych praw. Idziemy do przodu nie dzięki chrześcijaństwu, ale wręcz często wbrew... Dużo dzieje się dzięki rozłamom wymuszającym reformy, nadganianie świata etyki i nauki. Pomyśl jakie mamy standardy i na czym są oparte, na wierze czy na wiedzy? Nie mówię że filozofia chrześcijańska nie miała znaczenia, ale jak trochę poświęcisz czasu na zrozumienie tego co głoszą różne religie i filozofie to zauważysz że nijak etyka chrześcijańska nie góruje nad innymi choćby świeckimi systemami oraz jak wiele z nich czerpie. Każda ideologia doczekuje się swoich wypaczeń i przykładem tego jest współczesny wojujący islam, tak samo jak nawracanie pogan siłą było wypaczeniem.
Porównaj 10 przykazań do kodeksów starożytnych i zwróć uwagę ze coś nowego doszło tylko w kwestiach odnoszących się do Boga,a i tu można znaleźć wzorce na jakich się oparli. Jezus nie nauczał niczego ponad to co dużo wcześniej głoszono na dalekim wschodzie czy w kręgach filozofów greckich... Jak widzisz coś serio rewolucyjnego w kontekście świata a nie pewnej rzymskiej prowincji to się podziel, mylić się to rzecz ludzka.
Olejmy praktykę, bo zaczniemy spory o skalę wypaczeń i nadużyć, a zostańmy przy etyce, co takiego nowego wniosło chrześcijaństwo w tej kwestii, coś czego nie było we wcześniejszych systemach etycznych... Zerknij też na nie które ludy pierwotne choćby Aborygenów których sama przywołujesz, co im dobrego przyniosło pod względem moralnym chrześcijaństwo ( powtarzam nie wnikajmy w aspekty praktyczne, chyba że koniecznie chcesz się babrać nadinterpretacjami i nadużyciami)
Moralność chrześcijańska to temat na osobny wątek.
Dawaj Akruk następny fragment z Mateusza...
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pn paź 08, 2018 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Ja kiedyś byłam ateistką, ale lubiącą czytać Ericha von Danikena. Więc w cos tam wierzyłam...  Daenikena? Na białe piersi Afrodyty! Teresse napisał(a): Możemy iść do następnego... IrciaLilith napisał(a): Dawaj Akruk następny fragment z Mateusza... Następne, trzecie miejsce, w którym Mateusz stwierdza, że "spełniły się słowa" przepowiedni jednego z dawnych proroków to fragment... bezpośrednio po poprzednim (uprzedzałem, że robi to często): Mt 2:16-18 napisał(a): Wtedy Herod(...) Posłał [oprawców] do Betlejem i całej okolicy i kazał pozabijać wszystkich chłopców w wieku do lat dwóch, stosownie do czasu, o którym się dowiedział od Mędrców. Wtedy spełniły się słowa proroka Jeremiasza: "Krzyk usłyszano w Rama, płacz i jęk wielki. Rachel opłakuje swe dzieci i nie chce utulić się w żalu, bo ich już nie ma". Ponownie mamy tego samego typu przypadek: rzekoma "rzeź niewiniątek" to część baśniowej opowieści Mateusza. Ale może chociaż pomimo tego dopasował ją do faktycznej, prawdziwej przepowiedni któregoś z proroków? Cytowane "słowa proroka Jeremiasza" znajdują się rzeczywiście w Księdze Jeremiasza, a odnośny fragment brzmi: Księga Jeremiasza 31:15-17 (BT) napisał(a): To mówi Pan: "Słuchaj! W Rama daje się słyszeć lament i gorzki płacz. Rachel opłakuje swoich synów, nie daje się pocieszyć, bo już ich nie ma". To mówi Pan: "Powstrzymaj głos twój od lamentu, a oczy twoje od łez, bo jest nagroda na twe trudy - wyrocznia Pana - powrócą oni z kraju nieprzyjaciela. Jest nadzieja dla twego potomstwa - wrócą synowie do swych granic. Usłyszałem wyraźnie skargę Efraima: "Ukarałeś mnie i podlegam karze jak nieoswojone cielę. Spraw, bym powrócił, a wtedy powrócę, bo jesteś Panem, Bogiem moim". Rzeczywiście występuje tutaj nazwa Rama, miasta na terenie plemienia Beniamina, kilka kilometrów na północ od Jerozolimy, oraz "imię opłakującej swe dzieci" Rachel, co jest imieniem żony patriarchy Jakuba, protoplasty wszystkich dwunastu imion izraelskich. Ale ten płacz, żal i brak utrata "dzieci" nie są jest zapowiedzią śmierci jakichś małych dzieci, która miałaby nastąpić kiedyś w przyszłości, ale podsumowaniem tego, co już zaszło. Rachela opłakuje swoje dzieci, to jest ludność plemion północnych, z Królestwa Izraela, czyli "Efraima", która po wojnie syro-efraimskiej została przez Asyryjczyków deportowana ze swojego kraju, z Ziemi Obiecanej do Mezopotamii (może się przydać streszczenie dziejów, które podałem wcześniej). Dlatego Rachel płacze za dziećmi, których "nie ma", nie ma ich w kraju, utraciła je jako matka narodu. W tym fragmencie Jeremiasza rzeczywiście występuje proroctwo, zapowiedź przyszłości - ale zupełnie inna. Prorok zapowiada tutaj, że "Efraim", północne plemiona, ponieważ okazały skruchę przed Bogiem - powrócą z niewoli, wrócą "do swoich granic". To proroctwo się nigdy nie spełniło.
|
Pn paź 08, 2018 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Teresse napisał(a): Ja kiedyś byłam ateistką, ale lubiącą czytać Ericha von Danikena. Więc w cos tam wierzyłam...  Daenikena? Na białe piersi Afrodyty! I gdzieś tam ciągle siedzi wątpliwość że u tego Ezechiela to jednak kosmici byli Cytuj: Prorok zapowiada tutaj, że "Efraim", północne plemiona, ponieważ okazały skruchę przed Bogiem - powrócą z niewoli, wrócą "do swoich granic". To proroctwo się nigdy nie spełniło. Moze dopiero się spełni? 
|
Pn paź 08, 2018 14:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): akruk napisał(a): Cytuj: Prorok zapowiada tutaj, że "Efraim", północne plemiona, ponieważ okazały skruchę przed Bogiem - powrócą z niewoli, wrócą "do swoich granic". To proroctwo się nigdy nie spełniło. Moze dopiero się spełni?  Po pierwsze, nawet gdyby ta zapowiedź się spełniła, to nie zmieniłoby faktu, że Mateusz twierdzi, że "się spełniły" te konkretne słowa z Jeremiasza, które nie są proroctwem, nie są zapowiedzią przyszłości. U Mateusza chodzi o dosłownie o dzieci, o małe dzieci, których nie ma, bo zostały zabite. U Jeremiasza chodzi o wielką grupę ludności, która została deportowana, a płacz i żal za tymi, których nie ma, to nie jest to zapowiedź przyszłości, ale melodramatyczne podsumowanie przeszłości, stwierdzenie faktu, który już zaszedł. Po drugie, nie, nie spełni się, bo dziesięć plemion północnych dawno temu zasymilowało się na wygnaniu i rozpłynęło wśród ludności Mezopotamii, już ich nie ma. Po deportacji w historii nie ma po nich śladu, pozostały tylko legendy, doszukujące się ich tu czy tam. Tak samo jak nie ma już dawnych Piktów czy Wizygotów.
|
Pn paź 08, 2018 14:34 |
|
 |
IrciaLilith
|
Ktoś jakieś merytoryczne argumenty że Mateusz nie dokonał nadinterpretacji czy możemy lecieć dalej ?
Co do powrotu Efraima - cokolwiek z nich zostało, aby miał kto powracać? Choć oczywiście dla chcącego nic trudnego, szczególnie że sytuacja na bliskim wschodzie jest jaka jest... A kto szuka ten znajdzie, no nie? Tak samo da się znaleźć Wandalów, Gotów... Ale serio - wielkie dzięki za nagrodę za skruchę po kilku tysiącach lat...
|
Pn paź 08, 2018 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niech zaś dla was, umiłowani, nie będzie tajne to jedno, że jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień 
|
Pn paź 08, 2018 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus - podstawy moralności mamy w genach, potem tylko kwestia zrozumienia tego i rozbudowania...
Mamy dokonania choćby buddystów czy chińczyków, oraz podstawy jakie dały państwa starożytne, pogańskie jak je określasz... Co takiego dołożyli chrześcijanie? Po wielu wielu latach trwania chrześcijaństwa zrozumieli że jednak ludzie to nie towar i na pewno nie na podstawie Biblii, tak samo właśnie religią tłumaczyli dyskryminację kobiet... która się zakończyła nie dzięki chrześcijaństwu, chyba że wykażesz jak to Kościół wspierał kobiety w dochodzeniu do równych praw. Idziemy do przodu nie dzięki chrześcijaństwu, ale wręcz często wbrew... Dużo dzieje się dzięki rozłamom wymuszającym reformy, nadganianie świata etyki i nauki. Pomyśl jakie mamy standardy i na czym są oparte, na wierze czy na wiedzy? Nie mówię że filozofia chrześcijańska nie miała znaczenia, ale jak trochę poświęcisz czasu na zrozumienie tego co głoszą różne religie i filozofie to zauważysz że nijak etyka chrześcijańska nie góruje nad innymi choćby świeckimi systemami oraz jak wiele z nich czerpie. Każda ideologia doczekuje się swoich wypaczeń i przykładem tego jest współczesny wojujący islam, tak samo jak nawracanie pogan siłą było wypaczeniem.
Porównaj 10 przykazań do kodeksów starożytnych i zwróć uwagę ze coś nowego doszło tylko w kwestiach odnoszących się do Boga,a i tu można znaleźć wzorce na jakich się oparli. Jezus nie nauczał niczego ponad to co dużo wcześniej głoszono na dalekim wschodzie czy w kręgach filozofów greckich... Jak widzisz coś serio rewolucyjnego w kontekście świata a nie pewnej rzymskiej prowincji to się podziel, mylić się to rzecz ludzka.
Olejmy praktykę, bo zaczniemy spory o skalę wypaczeń i nadużyć, a zostańmy przy etyce, co takiego nowego wniosło chrześcijaństwo w tej kwestii, coś czego nie było we wcześniejszych systemach etycznych... Zerknij też na nie które ludy pierwotne choćby Aborygenów których sama przywołujesz, co im dobrego przyniosło pod względem moralnym chrześcijaństwo ( powtarzam nie wnikajmy w aspekty praktyczne, chyba że koniecznie chcesz się babrać nadinterpretacjami i nadużyciami) Historycy mają zgoła odmienne zdanie http://jacek.kwasniewski.org.pl/fakty/r ... ji-europy/http://wiez.com.pl/2017/11/30/chrzescij ... czlowieka/
|
Pn paź 08, 2018 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Teresse napisał(a): Cytuj: Gdy ktoś wskazuje na inne rozumienie danej frazy, wersu, przez biblistów studiujących Biblię przez lata, od "rozumienia" ateisty, to się "czepia". Problem polega na tym, że są też ateiści bibliści...bibliści nie-katolicy itp... Wyjaśnienie Świderkówny co do Emmanuela mnie nie przekonuje... A to https://biblia.wiara.pl/doc/423894.Glos ... zych-dni/7przekona Cię? Mało tam jest na temat stricte Emmanuela, jest to co ktoś już podał w tym wątku wcześniej: biblia.wiara.pl napisał(a): Przypomnij sobie ostatnie słowa Ewangelii: „A oto Ja jestem z wami (mamy tu znowu aluzję do imienia Emmanuel) aż do skończenia świata”. za to jest taki kwiatek: Cytuj: Z tym szczególnym wersetem wiąże się jeszcze jedna ciekawostka. W 1936 roku opublikowano fragmenty pochodzące ze starożytnych inskrypcji spisanych w języku ugaryckim. Jeden z wersetów — hd glmt tld b… — dosłownie został przetłumaczony: Oto panna pocznie i porodzi syna (KTU 1.24.7). Okazuje się, że te słowa, dokładnie takie same jak u Izajasza, zostały spisane już pięć wieków przed prorokiem Izajaszem! Dziecię wspomniane w pismach ugaryckich jest owocem miłości Nikkal i boga Yarkih. O czym miałoby świadczyć to odkrycie? O tym, że termin ten ma bardzo długą tradycję i silne zabarwienie mityczne. To raczej zwiększa wątpliwości...Czy Bóg natchnął już tekst ugarycki? Z innych ciekawostek: Cytuj: Jednak błędem byłoby twierdzenie, że autor Księgi Izajasza przewidywał przyszłość i z jakiegoś cudownego objawienia znał historię Jezusa. Taka interpretacja nie jest zgodna z naszym chrześcijańskim modelem objawienia. A więc proroctwa mają warstwy czy nie? Cytuj: Jak wspomniałem, w pierwotnym kontekście proroctwo odnosiło się najprawdopodobniej do żony króla Achaza i nie miało nic wspólnego z cudownym poczęciem dziecka z dziewicy. Dopiero autor Ewangelii św. Mateusza, by połączyć fragment Księgi Izajasza (7,14) z chrześcijańską refleksją o dziewictwie Maryi, używa greckiego słowa parthenos, które oznacza dziewicę. Zresztą — jak powiedziałem — prawdopodobnie zostało ono zapożyczone z Septuaginty, greckiego przekładu Biblii hebrajskiej. A więc Mateusz "podrasowuje"...czy nie... 
|
Pn paź 08, 2018 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): A więc Mateusz "podrasowuje"...czy nie...  Może to Ci wyjaśni http://www.orygenes.pl/rozmowy-o-biblii ... -emmanuel/
|
Pn paź 08, 2018 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Co do powrotu Efraima - cokolwiek z nich zostało, aby miał kto powracać? Choć oczywiście dla chcącego nic trudnego, szczególnie że sytuacja na bliskim wschodzie jest jaka jest... A kto szuka ten znajdzie, no nie? Tak samo da się znaleźć Wandalów, Gotów... Ale serio - wielkie dzięki za nagrodę za skruchę po kilku tysiącach lat... To i tak w tej dyskusji nie ma znaczenia, bo Mateusz, którego omawiamy, powołuje się na co innego, na słowa, które faktycznie dotyczą przeszłości, a nie przyszłości. Właśnie w tym rzecz, że on na proroctwo, jakie faktycznie widnieje u Jeremiasza, nie zwraca uwagi, natomiast podsuwa czytelnikom jako rzekomo spełnione słowa proroctwa zapowiadającego rzeź niewiniątek w Betlejem coś, co w ogóle nie jest proroctwem. Posługuje się wymyślonym, baśniowym zdarzeniem, ma swobodę i... znowu kicha.
|
Pn paź 08, 2018 16:45 |
|
|
|