Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 14:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość
Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
jesienna napisał(a):
szumi napisał(a):

Nie można (zob. Redemptionis Sacramentum 65-66).

Kiedy została ogłoszona ta instrukcja
(nie ma tego w linku jaki podajesz)
to dla mnie ważne bo chciałabym wiedzieć
czy to o czym pisałam miało miejsce przed
czy po ogłoszeniu tej instrukcji

Instrukcję tę, opracowaną na polecenie Ojca świętego Jana Pawła II przez Kongregację ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów w porozumieniu z Kongregacją Nauki Wiary, tenże Papież zatwierdził dnia 19 marca 2004 roku, w uroczystość świętego Józefa, oraz nakazał ją wydać, aby niezwłocznie była zachowywana przez wszystkich, do których jest skierowana.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 32004.html

Śr cze 13, 2012 18:23
Moderator

Instrukcja odwołuje się tam do Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 767 § 1), który jest obowiązuje od 1983 r.

(J 8, 32b)

Śr cze 13, 2012 18:27

Jeśli chodzi o posługę osób świeckich w Kościele to w KKK znalazłam taki fragment: "Świeccy, którzy posiadają wymagane przymioty, mogą być przyjęci na stałe do poshugi lektora i akolity403. "Tam gdzie to doradza konieczność Kościoła, z braku szafarzy także świeccy, chociażby nie byli lektorami lub akolitami, mogą wykonywać pewne obowiązki w ich zastępstwie, mianowicie: posługę słowa, przewodniczenie modlitwom liturgicznym, udzielanie chrztu, a także rozdzielanie Komunii świętej, zgodnie z przepisami prawa" (KKK 903)

Śr cze 13, 2012 18:47

szumi napisał(a):
Instrukcja odwołuje się tam do Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 767 § 1), który jest obowiązuje od 1983 r.

a co indultami czyli zwoleniami wydawane przez papieża
na odstąpienie od obowiązujących
w prawie kanonicznym przepisów?

Śr cze 13, 2012 19:16
Moderator

Nie ma tu takiej opcji raczej.
Wynika to nie z praktyki liturgicznej, ale z teologii. Homilia jest głoszeniem Słowa Bożego, a to mogą czynić tylko duchowni. Głoszenie słowa, w tym przypadku jest czymś więcej niż tylko odczytaniem perykopy z Pisma św., gdyż obejmuje także jego interpretację, a to przysługuje duchownym, mającym szczególną asystencję Ducha Świętego.

A znasz jakieś przykłady takich indultów?

(J 8, 32b)

Śr cze 13, 2012 20:09
szumi napisał(a):
Homilia jest głoszeniem Słowa Bożego, a to mogą czynić tylko duchowni.

Sugerujesz, że głoszenie Słowa Bożego jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla duchownych? A co ze świeckimi teologami, katechetami? Oni nie głoszą Słowa Bożego? Nie maja wystarczającego wykształcenia? Dlaczego więc powierza się im nauczanie i kształtowanie sumień dzieci i młodzieży?

Śr cze 13, 2012 20:28
Moderator

Nie czynią tego w ramach liturgii. Przypominam, że cały czas jesteśmy podczas Mszy ;)

(J 8, 32b)

Śr cze 13, 2012 21:23

Helenka napisał(a):
szumi napisał(a):
Homilia jest głoszeniem Słowa Bożego, a to mogą czynić tylko duchowni.

Sugerujesz, że głoszenie Słowa Bożego jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla duchownych? A co ze świeckimi teologami, katechetami? Oni nie głoszą Słowa Bożego? Nie maja wystarczającego wykształcenia? Dlaczego więc powierza się im nauczanie i kształtowanie sumień dzieci i młodzieży?

w kodeksie prawa kanicznego jest napisane
że Słowo Boże głosić mogą rówież świeccy
KPK (kan. 766 § 1) poza mszą św.
na to wyłączenie wskazuje (kan. 767 § 1)

Śr cze 13, 2012 21:27
szumi napisał(a):
Nie czynią tego w ramach liturgii. Przypominam, że cały czas jesteśmy podczas Mszy ;)

Żeby wszystko było jasne: nie uważam, że głoszenie homilii przez osoby świeckie jest w jakikolwiek sposób uzasadnione. Jednak Twoja poprzednia wypowiedź była niejasna, gdyż sugerowała, że Słowo Boże może głosić tylko ksiądz czy biskup.
To, że mój proboszcz wcisnął mi jeden raz (oponowałam, ale nic to nie dało. Mniejsza o uzasadnienie) nie oznacza, że czułam się właściwą osobą na właściwym miejscu.

Śr cze 13, 2012 21:36

Cytuj:
Liturgia chrześcijańska (…) zgina kolana przed ukrzyżowanym i wywyższonym Panem. To właśnie jest centrum rzeczywistej kultury – kultury prawdy” (Kard. J. Ratzinger, Duch liturgii).

Klękanie przed Panem Bogiem jest od Boga.

Nieklękanie przed Panem Bogiem jest od diabła.

Pismo Święte i Tradycja skłaniają do klękania przed Panem Bogiem.

Poplecznicy szatana skłaniają do niezginania kolan przed Panem Bogiem.

Kapłanów wiernych Pismu Świętemu i Tradycji słuchajmy z uwagą.

Popleczników szatana nie słuchajmy wcale. Szkoda czasu.

.............
Jeszcze raz słowo naszego Papieża:

„Upadnięcie na kolana w wierze jest prawidłowym i płynącym z wnętrza, koniecznym gestem. Kto uczy się wierzyć, ten uczy się także klękać, a wiara lub liturgia, które zarzuciłyby modlitewne klęczenie, byłyby wewnętrznie skażone. Tam, gdzie owa postawa zanikła, tam ponownie trzeba nauczyć się klękać, abyśmy modląc się, pozostawali we wspólnocie Apostołów i męczenników, we wspólnocie całego kosmosu, w jedności z samym Jezusem Chrystusem” (Kard. J. Ratzinger, Duch liturgii).

Pan Bóg nas uczy i Następca św. Piotra nas uczy.

Pyszałek naukę zbojkotuje.

Mądry naukę przyjmie, zrealizuje. Przed Panem Bogiem uklęknie. Codziennie.

Sekret świętości zaczyna się od uniżenia się przed Panem Bogiem!

https://sacerdoshyacinthus.wordpress.co ... em-bogiem/

Cz cze 14, 2012 8:01

noOne napisał(a):
Cytuj:
Liturgia chrześcijańska (…) zgina kolana przed ukrzyżowanym i wywyższonym Panem. To właśnie jest centrum rzeczywistej kultury – kultury prawdy” (Kard. J. Ratzinger, Duch liturgii).

Klękanie przed Panem Bogiem jest od Boga.

Nieklękanie przed Panem Bogiem jest od diabła.

Pismo Święte i Tradycja skłaniają do klękania przed Panem Bogiem.

Poplecznicy szatana skłaniają do niezginania kolan przed Panem Bogiem.

Kapłanów wiernych Pismu Świętemu i Tradycji słuchajmy z uwagą.

Popleczników szatana nie słuchajmy wcale. Szkoda czasu.

.............
Jeszcze raz słowo naszego Papieża:

„Upadnięcie na kolana w wierze jest prawidłowym i płynącym z wnętrza, koniecznym gestem. Kto uczy się wierzyć, ten uczy się także klękać, a wiara lub liturgia, które zarzuciłyby modlitewne klęczenie, byłyby wewnętrznie skażone. Tam, gdzie owa postawa zanikła, tam ponownie trzeba nauczyć się klękać, abyśmy modląc się, pozostawali we wspólnocie Apostołów i męczenników, we wspólnocie całego kosmosu, w jedności z samym Jezusem Chrystusem” (Kard. J. Ratzinger, Duch liturgii).

Pan Bóg nas uczy i Następca św. Piotra nas uczy.

Pyszałek naukę zbojkotuje.

Mądry naukę przyjmie, zrealizuje. Przed Panem Bogiem uklęknie. Codziennie.

Sekret świętości zaczyna się od uniżenia się przed Panem Bogiem!

https://sacerdoshyacinthus.wordpress.co ... em-bogiem/

nikt tu nie jest przeciw klekaniu jako takim
wydaje mi się, że wątek jest o dopuszczalności stania
w czasie komunii św.

mówimy o klekaniu podczas komunii św. a nie o klękaniu w ogóle
nikomu nie przychodzi do głowy wprowadzić zwyczaj nieklękanie podczas
podniesienia czy w czasie "Baranku Boży"

Twoje cytaty niczego nie wnoszą

poza oczywistą prawdą, że postawa na kleczkach
jest zewnetrznym wyrazem uznania wielkości i świętości Boga
oraz wyrazem pokory klekającego

Cz cze 14, 2012 8:51

"mówimy o klekaniu podczas komunii św. a nie o klękaniu w ogóle"

a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem?
właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku,
Bóg w swojej wielkości schyla się nad człowiekiem aby zalać go strumieniem Łask Boga,
a ten stoi jak swieca... :|

Cytuj:
JEZUS: Kiedy Mnie przyjmujesz myśl o Mnie, a nie o modlitwie i nie o kapłanie, przed którym klękasz. Myśl o Mnie, bo Mnie przyjmujesz. Ja wchodzę do twojego serca i twojej duszy. Ty Mnie nosisz tak, jak Moja Matka nosiła Mnie w sobie, więc miej świadomość tej wielkiej łaski.

To Ja sam Bóg Przenajświętszy wstępuję z Nieba w ciebie i mieszkam w tobie, więc zachowuj się godnie i pamiętaj o tym cały czas. Nie zdajesz sobie sprawy jak wielka jest to łaska. Twoja dusza rozświetla się Moim Światłem, pełna jest jasności niebieskiej, a Moi aniołowie otaczają cię i adorują Mnie w tobie. Czy wiesz jak wielką łaskę ci dałem? I nie mówię teraz tylko do ciebie. Ty Mnie kochasz, choć nie ze wszystkiego jeszcze zdajesz sobie sprawę. Ja to mówię do wszystkich, którzy Mnie przyjmują.

Klęknijcie na kolana, bo oto Ja, Bóg Wszechmogący schodzę z Nieba do małej Hostii św. i poprzez Nią wstępuję w człowieka, żeby go prowadzić. Ja wiem jak słabi jesteście. Ja was za rękę prowadzę. Zamieszkałem w was, żeby was wzmacniać, żebyście mi znów nie pobłądzili, ale kto doceni te łaski? Nie dajcie sobie wmówić, że Bogu jest wszystko jedno czy stoicie czy klęczycie, czy na rękę, czy do ust. Dzieci, Ja jestem Światłością świata. Gdybyście mogli ujrzeć prawdziwy stan rzeczy, z jaką Chwałą zstępuję z Nieba w Hostię Przenajświętszą padalibyście przede Mną na twarz, a wy nawet przyklęknąć nie chcecie. Kochane dzieci, co mam począć tak szykanowany i wypychany z Mojego Ołtarza?

Czy niedługo w krużgankach każecie Mi konać? Czym jest Mój Kościół jeśli nie Domem Mojej Chwały, to czym? Po co do Mnie przychodzicie skoro nie chcecie Mnie czcić? Ja jestem Chwały Najgodniejszy, Syn Boży umęczony dla Was. A teraz godzę się pokornie na to co ze Mną robicie, ale już nie długo! Ja nie chcę wam odbierać Mojego Sakramentu, bo poginiecie beze Mnie, ale też Ojciec Mój nie może już ścierpieć tego braku czci dla Mnie w Moim własnym Domu, w Moim Kościele. A co mam powiedzieć jeszcze o niegodnych rękach rozdających Mnie?! Jak Mnie to boli! Jakie ja cierpię katusze kiedy bezmyślnie idziecie za nową modą, szatańską modą uwłaczania Mi. Czemu mu służycie? Opamiętajcie się. On Mi się w Twarz śmieje z waszej głupoty. Cóż z tego dziecko, że jest pokonany, kiedy wy jego łgarstwo wybieracie? Ja za was umarłem, a wy wciąż lgniecie do niego, nie do Mnie. Jak szkaradne są jego łapy, którymi was nęci. Dzieci Moje umiłowane, co mam z wami począć? Tak Mi was żal, że wciąż nie słuchacie.

http://www.duchprawdy.com/agnieszka_euc ... kolana.htm

Cz cze 14, 2012 9:18

noOne napisał(a):
"mówimy o klekaniu podczas komunii św. a nie o klękaniu w ogóle"

a kiedy jest najbardziej właściwy moment aby uklęknąć przed Bogiem?
właśnie przed przyjęciem Boga Najwyższego do twojego/mojego niegodnego przybytku,
Bóg w swojej wielkości schyla się nad człowiekiem aby zalać go strumieniem Łask Boga,
a ten stoi jak swieca... :|

Cytuj:
JEZUS: Kiedy Mnie przyjmujesz myśl o Mnie, a nie o modlitwie i nie o kapłanie, przed którym klękasz. Myśl o Mnie, bo Mnie przyjmujesz. Ja wchodzę do twojego serca i twojej duszy. Ty Mnie nosisz tak, jak Moja Matka nosiła Mnie w sobie, więc miej świadomość tej wielkiej łaski.

To Ja sam Bóg Przenajświętszy wstępuję z Nieba w ciebie i mieszkam w tobie, więc zachowuj się godnie i pamiętaj o tym cały czas. Nie zdajesz sobie sprawy jak wielka jest to łaska. Twoja dusza rozświetla się Moim Światłem, pełna jest jasności niebieskiej, a Moi aniołowie otaczają cię i adorują Mnie w tobie. Czy wiesz jak wielką łaskę ci dałem? I nie mówię teraz tylko do ciebie. Ty Mnie kochasz, choć nie ze wszystkiego jeszcze zdajesz sobie sprawę. Ja to mówię do wszystkich, którzy Mnie przyjmują.

Klęknijcie na kolana, bo oto Ja, Bóg Wszechmogący schodzę z Nieba do małej Hostii św. i poprzez Nią wstępuję w człowieka, żeby go prowadzić. Ja wiem jak słabi jesteście. Ja was za rękę prowadzę. Zamieszkałem w was, żeby was wzmacniać, żebyście mi znów nie pobłądzili, ale kto doceni te łaski? Nie dajcie sobie wmówić, że Bogu jest wszystko jedno czy stoicie czy klęczycie, czy na rękę, czy do ust. Dzieci, Ja jestem Światłością świata. Gdybyście mogli ujrzeć prawdziwy stan rzeczy, z jaką Chwałą zstępuję z Nieba w Hostię Przenajświętszą padalibyście przede Mną na twarz, a wy nawet przyklęknąć nie chcecie. Kochane dzieci, co mam począć tak szykanowany i wypychany z Mojego Ołtarza?

Czy niedługo w krużgankach każecie Mi konać? Czym jest Mój Kościół jeśli nie Domem Mojej Chwały, to czym? Po co do Mnie przychodzicie skoro nie chcecie Mnie czcić? Ja jestem Chwały Najgodniejszy, Syn Boży umęczony dla Was. A teraz godzę się pokornie na to co ze Mną robicie, ale już nie długo! Ja nie chcę wam odbierać Mojego Sakramentu, bo poginiecie beze Mnie, ale też Ojciec Mój nie może już ścierpieć tego braku czci dla Mnie w Moim własnym Domu, w Moim Kościele. A co mam powiedzieć jeszcze o niegodnych rękach rozdających Mnie?! Jak Mnie to boli! Jakie ja cierpię katusze kiedy bezmyślnie idziecie za nową modą, szatańską modą uwłaczania Mi. Czemu mu służycie? Opamiętajcie się. On Mi się w Twarz śmieje z waszej głupoty. Cóż z tego dziecko, że jest pokonany, kiedy wy jego łgarstwo wybieracie? Ja za was umarłem, a wy wciąż lgniecie do niego, nie do Mnie. Jak szkaradne są jego łapy, którymi was nęci. Dzieci Moje umiłowane, co mam z wami począć? Tak Mi was żal, że wciąż nie słuchacie.

http://www.duchprawdy.com/agnieszka_euc ... kolana.htm

znowu cytujesz objawienia nieuznane przez Kościół?

co do reszty - Ty i wielu innych uważa, że najlepszy
inni, że nie koniecznie, żadna strona nie ma ostatecznych,
rozstrzygających argumentów

- nie znajdziesz w obecnie obowiązujących
dokumentach KK dot. liturgii zakazu praktykowanie
postawy stojącej w czasie komunii św.

Cz cze 14, 2012 11:03

ale ja nie mówię o PRAWIE,
faryzeusze kochali PRAWO i prawa strzegli, prawa ustanowionego przez człowieka,
zapomnieli jednak o tym, że przede wszystkim Bóg - i Jemu oddawać Cześć i Chwałę,
w swej miłości do tego prawa zabili Mesjasza..

co do słów Pana Jezusa, nic nie docierają do Twojego serca ?

Cz cze 14, 2012 11:16

Jakie słowa masz na myśli?
Te z objawień?

W ewangeliach nie ma słowa o klękaniu
przy przyjmowaniu komunii św.
a one, wyłącznie one są wiarygodnym źródłem.

ja przy komunii św. stoję nie dlatego,
że "nie chcę zgiąć kolan przed Bogiem"
tylko dlatego, że nie chcę łamać piekna liturgii
w której ma wyrażać się jedność Ludu Bożego
a gdy ludzie z pełną pobożnoscią
uczesniczą w procesji do komunii św.
tak własnie jest (tz. ta jedność się w tym wyraża)

nie w samym znaku jest rzecz (klękanie, stanie)
ale za tym co za tą postawą stoi

Cz cze 14, 2012 11:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 45  Następna strona