Absurdalność istnienia piekła
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Absurdalność istnienia piekła
JedenPost napisał(a): Ale to właśnie jest absurdem, ponieważ człowiek nie może chcieć zła świadomie, tj. jako zła. Już ci podałem jedną z możliwości: człowiek nie tyle chce zła, co nie chce takiego dobra, jakie faktycznie jest Dobrem, tj. Boga.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 15, 2013 18:23 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli myli się. Ergo - nie wybiera świadomie piekła, tylko trafia do niego... przez pomyłkę. 11sprawiedliwy napisał(a): Piekło, kara jest tak samo potrzebne jak i nagroda za dobre uczynki Komu?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 15, 2013 19:28 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Czyli myli się. Ergo - nie wybiera świadomie piekła, tylko trafia do niego... przez pomyłkę Nie, bo tu nie chodzi o oświadczenie wiedzy, tylko o decyzję.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 15, 2013 19:32 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Podejmowaną wobec braku danych, czyli nieświadomą. Człowiek zawsze wybiera to co uważa dobro, a w Piekle dostaje zło.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 15, 2013 19:39 |
|
 |
Johnny99
|
Albo wybiera to, co CHCE, by było dobrem, pomimo tego, że tym dobrem nie jest, o czym ten doskonale wie. Człowiek dostaje to, czego chce. Chce, by dobrem było coś innego niż Bóg - i to właśnie dostaje, a tym czymś jest właśnie piekło.
|
N gru 15, 2013 19:47 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Człowiek dostaje to, czego chce. Chce, by dobrem było coś innego niż Bóg - i to właśnie dostaje, a tym czymś jest właśnie piekło. Nieprawda. Chce prawdziwego dobra - dostaje chwilowy pozór dobra. Ponadto - nawet przyjęcie Twojego rozumowania w żaden sposób nie znosi absurdu podtrzymywania istnienia potępionego, które nie przynosi i nigdy nie przyniesie ani jemu ani nikomu innemu żadnego dobra. Piekło to czyste zło - jego tryumf. W gruncie rzeczy dopiero Piekło umożliwia złu w pewnym sensie niezależne istnienie.
|
N gru 15, 2013 19:51 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Chce prawdziwego dobra - dostaje chwilowy pozór dobra. Właśnie w tym rzecz, że nie chce "prawdziwego" Dobra. Chce swojego dobra. Cytuj: Ponadto - nawet przyjęcie Twojego rozumowania w żaden sposób nie znosi absurdu podtrzymywania istnienia potępionego, które nie przynosi i nigdy nie przyniesie ani jemu ani nikomu innemu żadnego dobra. Czyli powinno być - albo wybierasz Boga, albo giniesz? Cytuj: Piekło to czyste zło - jego tryumf. W gruncie rzeczy dopiero Piekło umożliwia złu w pewnym sensie niezależne istnienie. Raczej: to tryumf takiego dobra, jakie chce stworzyć sam dla siebie człowiek. Potępiony chce żyć bez Boga - więc żyje bez Boga.
|
N gru 15, 2013 20:08 |
|
 |
Andy72
|
Johnny99 napisał(a): Czyli powinno być - albo wybierasz Boga, albo giniesz? A czemu nie ? 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 15, 2013 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Potępiony chce żyć bez Boga - więc żyje bez Boga. Ale potępiony niekoniecznie chce żyć z Szatanem. Rzuć-że wreszcie tego Arystotelesa.
|
N gru 15, 2013 20:16 |
|
 |
Johnny99
|
Andy72 napisał(a): A czemu nie ?  Dlatego, że de facto nikt, kto żyje, nie chce ginąć. ErgoHestia napisał(a): Ale potępiony niekoniecznie chce żyć z Szatanem. Rzuć-że wreszcie tego Arystotelesa. Coraz trudniej mi za tobą nadążyć, niestety.
|
N gru 15, 2013 20:21 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
JedenPost napisał(a): Czyli myli się. Ergo - nie wybiera świadomie piekła, tylko trafia do niego... przez pomyłkę. 11sprawiedliwy napisał(a): Piekło, kara jest tak samo potrzebne jak i nagroda za dobre uczynki Komu? Jak to komu, Tobie czy innej osobie pokrzywdzonej lub jej rodzinie, ewentualnie dla samego siebie żeby odpokutował i zrozumiał co zrobił złego. Wyobraź sobie że masz żone, dziecko , a jakiś bandyta dopada jedno z nich i zadaje mu kilkanascie śmiertelnych ran jakimś narzędziem. Za taki zbrodniczy akt sąd skazuje go tylko na 20 lat więzienia, osoba nie żyje, umierając w mękach, a on kiedyś wyjdzie sobie. To by Ci nie przeszkadzało , gdyby piekło nie istniało i tylko tyle by dostał?
|
N gru 15, 2013 20:23 |
|
 |
Andy72
|
Johnny99 napisał(a): Andy72 napisał(a): A czemu nie ?  Dlatego, że de facto nikt, kto żyje, nie chce ginąć. Na forach religijnych są wypowiedzi osób, kóre nie tylko wolą niebyt od piekła ale nawet od nieba
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 15, 2013 20:24 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Piekło to czyste zło - jego tryumf. W gruncie rzeczy dopiero Piekło umożliwia złu w pewnym sensie niezależne istnienie. Raczej: to tryumf takiego dobra, jakie chce stworzyć sam dla siebie człowiek. Nie. To tryumf zła, które mylnie uznał za dobro. O ile mi wiadomo w Piekle nie ma żadnego dobra. Czy może się mylę? 11sprawiedliwy napisał(a): JedenPost napisał(a): Czyli myli się. Ergo - nie wybiera świadomie piekła, tylko trafia do niego... przez pomyłkę. 11sprawiedliwy napisał(a): Piekło, kara jest tak samo potrzebne jak i nagroda za dobre uczynki Komu? Jak to komu, Tobie czy innej osobie pokrzywdzonej lub jej rodzinie, ewentualnie dla samego siebie żeby odpokutował i zrozumiał co zrobił złego. Po co? Niczemu dobremu to przecież nie posłuży. 11sprawiedliwy napisał(a): To by Ci nie przeszkadzało , gdyby piekło nie istniało i tylko tyle by dostał? Musiałbym mieć w sobie mnóstwo nienawiści, żebym uważać, że za jakąkolwiek krzywdę wyrządzoną mi należy się komukolwiek Piekło.
Ostatnio edytowano N gru 15, 2013 20:39 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
N gru 15, 2013 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): ErgoHestia napisał(a): Ale potępiony niekoniecznie chce żyć z Szatanem. Rzuć-że wreszcie tego Arystotelesa. Coraz trudniej mi za tobą nadążyć, niestety. : ))) Rzuć wiarę w logikę dwuwartościową: Bóg XOR Szatan, tertium non datur, i zacznij wyznawać logikę wielowartościową. Na poczatek dopuść istnienie diabła różnego od Szatana. Taki niewinny początek. ^_^
|
N gru 15, 2013 20:38 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
Cytuj: Musiałbym mieć w sobie mnóstwo nienawiści, żebym uważać, że za jakąkolwiek krzywdę wyrządzoną mi należy się komukolwiek Piekło. Widocznie jesteś bardzo dobrym, spokojnym człowiekiem. Nawet Bóg posiada jakiś tam gniew Boży, gdy ludzie grzeszą, no ale skoro tak piszesz. Cytuj: Andy72 napisał(a): A czemu nie ?  Dlatego, że de facto nikt, kto żyje, nie chce ginąć. Dokładnie nikt nie chcę ginąć, czy to człowiek a nawet stworzenie mimo że cierpi chcę nadal żyć. Może to tylko taki straszak żeby ludzie się nie unicestwiali. No bo jak można się bać czegoś co jest i tak nieuniknione.
|
N gru 15, 2013 20:43 |
|
|
|