Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Trzeba wierzyć
Ale jest tyle wiar
Jestem taki zagubiony

|
So lip 04, 2009 19:40 |
|
|
|
 |
ania24leszno
|
a ja jestem katoliczka i jako osoba wierząca nie rozumiem tłumaczenia ludzi,że sa wierzący ale nie praktykujacy...bo jak można wierzyć, ale nie praktykowac.
|
N lip 05, 2009 19:36 |
|
 |
akacja
|
A ja chyba jestem niewierząca, ale gorliwie praktykująca. Dziwnie to brzmi
Mam poważne wątpliwości co do istnienia Boga, patrząc na nieuporządkowanie w tym świecie.
Ale z drugiej strony mam potrzebę Boga i wypełniania praktyk religijnych i życia wiarą.
|
N lip 05, 2009 19:51 |
|
|
|
 |
ania24leszno
|
nie ma czegos takiego jak wiara i nie praktykowanie, lub nie wiara i praktykowanie. albo sie wierzy albo nie...ty m ówisz ze nie wierzysz, ale szukasz Boga, czyli wierzysz. Dla mnie tez pewne fakty na tej ziemi sa niezrozumiałe do konca, pewne fakty nawet z wiara sa nie zrozumiałe, ale mimo to wierze....i lepiej za duzo nie wiedziec
|
N lip 05, 2009 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hbr 11:6 "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Kto bowiem pragnie dojść do Boga, musi najpierw uwierzyć, że Bóg istnieje i że nagradza tych, którzy Go szukają."
|
N lip 05, 2009 21:03 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Bogobojny napisał(a): Snufkin napisał(a): moja droga ku odrzuceniu irracjonalnego:
1. Ateizm (okres niemowlęctwa) 2. katolicyzm (pranie mózgu we wczesnym dzieciństwie, przyjmowanie wszystkiego na wiarę co powiedzieli rodzice) 3. teizm (odrzucenie sformalizowanej religii) 4. deizm (odrzucenie boga osobowego i zastąpienie go bezosobową siłą sprawczą świata) 5. agnostycyzm (zdobywanie wiedzy i wątpliwości) 6. ateizm (koniec wątpliwości) Wypisałeś prawie wszystkie korki działania Szatana osłabiające wiarę. Smutne jest to, że szatan przez ciebie przemawia dumą ze swojego dzieła. Kolejnym krokiem będzie satanizm.
ateizm to odrzucenie wszelkiego zabobonu włącznie z satanizmem
|
N lip 05, 2009 22:29 |
|
 |
greg(R)
|
@Ania24leszno
ale mimo to wierze....i lepiej za duzo nie wiedziec
Gdyby wszyscy ludzie tak myśleli: „lepiej za dużo nie wiedzieć”, to do dzisiaj siedzielibyśmy w jaskiniach. Zdecydowanie lepiej jest wiedzieć więcej
----------------------
@dziwak
nagradza tych, którzy Go szukają.
A co jeśli go szukają nie a znajdują? I im bardziej szukają, to bym bardziej są przeświadczeni, że to wszystko to największa bujda świata?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
N lip 05, 2009 23:17 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Gregu, jeśli chodzi o Twoją wypowiedź do Ani, masz rację, jednak to, co pisze Ania jest też normalnym odruchem obronnym, człowiek wiedząc, że może stracić wiarę, stara się do tego nie dopuścić, bo wie, że takiej próby może nie przetrwać, to dotyka nawet naukowców - tekst z artykułu, który podałeś w linku:
Cytuj: Wiele razy spotkałem ludzi, którzy byli jednocześnie chrześcijanami i historykami. Szli własną drogą, aż docierali do punktu, w którym zdawali sobie sprawę, że jeśli będą nadal nią kroczyć, dojdą do miejsca, w którym jako chrześcijanie nie chcieliby się znaleźć.
Rozumiem Cię doskonale, bo i dla mnie WIARA musi się równać PRAWDA i żadne koloryzowania, czy unikanie wiedzy czy pranie własnego mózgu, byle tylko wierzyć, nie wchodzi w grę. Jedni spokojnie wierzą, a ja od zawsze węszę np. czy to z tamtym się zgadza, czemu pisze tak, a nie inaczej itp. ale ceną tego jest stopniowa utrata wiary.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lip 05, 2009 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
greg(R) napisał(a):
A co jeśli go szukają nie a znajdują? I im bardziej szukają, to bym bardziej są przeświadczeni, że to wszystko to największa bujda świata?
Jeżeli nie szukają albo nie znajdują idą do piekła.
|
Pn lip 06, 2009 8:38 |
|
 |
greg(R)
|
@dziwak
Jeżeli nie szukają albo nie znajdują idą do piekła
Pozwól, że spytam: skąd to wiesz?
-------------------
@Owieczka_in_black
jednak to, co pisze Ania jest też normalnym odruchem obronnym
Dlatego Kościół nie powinien się bać Jezusa historycznego. Sama kiedyś napisałaś, że większość Twoich znajomych nawet nie wie w co wierzy. Oni nawet by nie zauważyli tej podmianki.
Większość ludzi faktycznie ma zakorzenioną potrzebę wiary i będzie jej bronić za wszelką cenę - w tym i za cenę utraty logiki.
Jestem głęboko przekonany, że nawet gdyby udało się odnaleźć oryginał mitycznego źródła Q, spisany w aramejskim i gdyby się okazało, że Jezus nie był tym za kogo się go uważa a sam Papież ogłosił, że ta religia to fikcja i rozwiązał Kościół Katolicki, to na gruzach Chrześcijaństwa (bo innym odłamom też by się dostało) momentalnie powstałoby mnóstwo nowych religii postchrześcijańskich.
Ludzie z pewnych, nie do końca moim zdaniem zbadanych przyczyn, po prostu chcą w coś wierzyć. Potrzeba wiary wydaje się być w człowieku bardzo zakorzeniona. Co ciekawe. Niektóre jednostki np. ja  nie są na to podatne. To jest zagadka. 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Pn lip 06, 2009 10:18 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Dlatego Kościół nie powinien się bać Jezusa historycznego. Sama kiedyś napisałaś, że większość Twoich znajomych nawet nie wie w co wierzy. Oni nawet by nie zauważyli tej podmianki. Racja, Gregu, Kościół powinien koniecznie szukac prawdy o Jezusie, choćby miał sam ogłosić, że podstawy wiary tym samym legły w gruzach, inaczej niestety traci wiarygodność, bo są ludzie, którzy będą zawsze szukać na własną rękę, a już jest XXI wiek, a nie średniowiecze i dostęp do wiadomości jest niemal nieograniczony. Porażką jest jednak, gdy człowiek odkrywa, że to, w co wierzył, jest tylko mitem. Cytuj: Ludzie z pewnych, nie do końca moim zdaniem zbadanych przyczyn, po prostu chcą w coś wierzyć. Potrzeba wiary wydaje się być w człowieku bardzo zakorzeniona. Co ciekawe. Niektóre jednostki np. ja Smile nie są na to podatne. To jest zagadka. Smile
Myślę, Gregu, że tu objawia się słabość ludzka, bezsilność w niektórych sytuacjach, człowiek chce wierzyć, że ma wszechmogącego przyjaciela, na którym może się oprzeć. Poza tym może to być wpływ wychowania, genetyka, a może jedno i drugie + kilka innych czynników, o których być może jeszcze dziś nie mamy pojęcia.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lip 06, 2009 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
greg(R) napisał(a): @dziwak
Jeżeli nie szukają albo nie znajdują idą do piekła
Pozwól, że spytam: skąd to wiesz?
Z Pisma Świętego: Cytuj: J 3:36 "Każdy, kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy w Syna, tego czeka nie życie, lecz gniew Boży." : 18 Br "Kto wierzy w Niego, nie będzie potępiony; a kto nie wierzy, już został potępiony za to, że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego."
|
Pn lip 06, 2009 14:59 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
dziwak napisał(a): greg(R) napisał(a):
Jeżeli nie szukają albo nie znajdują idą do piekła.
Dziwaku, zanim wtrącisz wszystkich do piekła, pomyśl dlaczego nie szukają, albo dlaczego nie znajdują.
Co do cytatu z Biblii - żeby uwierzyć najpierw trzeba poznać, nie można wierzyć w kogoś, kogo się nie zna.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lip 06, 2009 15:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owieczka_in_black napisał(a): Dziwaku, zanim wtrącisz wszystkich do piekła, pomyśl dlaczego nie szukają, albo dlaczego nie znajdują.
Co do cytatu z Biblii - żeby uwierzyć najpierw trzeba poznać, nie można wierzyć w kogoś, kogo się nie zna. Po co Bóg dał ludziom rozum? Zamiast szukać prawdy, patrzą w tabernakulum szatana: Cytuj: "Cała ziemia w podziwie spoglądała na bestię" (Apok. 13, 3) Diabeł nie poszedł spać: Cytuj: Ap 12: 17 "I zawrzał smok gniewem na niewiastę, i odszedł, aby podjąć walkę z resztą jej potomstwa, które strzeże przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie."
Dlatego ludzie wpadają do piekła jak deszcz. http://apokalipsa2007.republika.pl/Do%20piekla%20i%20z%20powrotem.htm
|
Pn lip 06, 2009 15:17 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
dziwak napisał(a): Owieczka_in_black napisał(a): Dziwaku, zanim wtrącisz wszystkich do piekła, pomyśl dlaczego nie szukają, albo dlaczego nie znajdują.
Co do cytatu z Biblii - żeby uwierzyć najpierw trzeba poznać, nie można wierzyć w kogoś, kogo się nie zna. Po co Bóg dał ludziom rozum? Zamiast szukać prawdy, patrzą w tabernakulum szatana: Cytuj: "Cała ziemia w podziwie spoglądała na bestię" (Apok. 13, 3) Dziwaku, ten werset nie odnosi się do szatana - przeczytaj 13 rozdział przynajmniej 1-9, bo wciąż go cytujesz, ale wyrywasz z kontekstu. Przeczytałam - wizji piekła jest już mnóstwo. Poza tym odnośnie fragmentu: Cytuj: Twoi chłopcy są biedni, lecz pamiętaj, że chciwość i lenistwo to źli doradcy. Jeden z twoich wychowanków popełnił poważną kradzież w swoim rodzinnym mieście. Mógł ją naprawić, a przecież wcale o tym nie pomyślał. Inni próbowali się włamać do spiżarni albo do biura administratora czy ekonoma. Nie brakuje i tych, którzy grzebią w teczkach i pulpitach swoich kolegów i zabierają im jedzenie, pieniądze i inne rzeczy, nie mówiąc o kradzieży książek i innych przedmiotów...»
Wymienił wiele nazwisk, a potem ciągnął dalej:
«Niektórzy znajdują się tutaj, bo skradli ubrania, bieliznę, koce i płaszcze z szatni Oratorium po to, by wysłać swoim rodzinom do domu. Inni pokutują w tym miejscu za poważną i świadomie wyrządzoną komuś krzywdę lub też za to, że nie zwrócili rzeczy czy sum wypożyczonych. Teraz wiesz już wszystko, więc upomnij ich. Muszą przezwyciężać wszystkie swoje próżne i szkodliwe pragnienia, zachowując prawo Boże i dbając o swoje czyste sumienie. Inaczej chciwość może ich doprowadzić do jeszcze większych wykroczeń... »
Czy swiadczy to o złu tych chłopców, czy o złych warunkach, w których przyszło im żyć. Gdyby taki był wymóg Boga, to cały swiat powinien wziąć za ideał "obdartego dziada", powinien drukować jego podobizny w katalogach mody, tfu, co ja mowie, nie byłoby katalogów, ani mody - próżne zbytki.
Jesli chodzi o link, który podałeś, trudno wierzyć w coś na podstawie cudzych snów, nawet samego ks. Bosko.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lip 06, 2009 15:36 |
|
|
|