Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 892 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 60  Następna strona
 Znamię bestii 
Autor Wiadomość

Post Re: Znamię bestii
WIST napisał(a):
Mamy też dużo elektroników i chirurgów. Co za problem to usunąć?

oj naiwny ,naiwny ,naiwny....
WIST napisał(a):
Kto nam to narzuci?

patrz wyżej

WIST napisał(a):
Warto przypomnieć że te bzdury wiążą się z jakimiś teoriami spiskowymi w postaci rządku światowego i

a może warto otworzyć oczy szerzej, bo a nuż to nie są bzdury? Fanatyzm, teorie spiskowe, no jeszcze nie wyłozyłeś na stół nienawiści a juz bedzie komplet

Śr sty 09, 2013 23:19
beldex napisał(a):
Alus napisał(a):
Znamię bestii bywało rozumiane na przestrzeni wieków w rozmaity sposób

z tego co ja się orientuję, to dopiero nasze pokolenie ma dane rozszyfrować znamie bestii, logicznie na to by wskazywalo, ale oswieć mnie jesli sie mylę

Każde pokolenie podobnie sądziło.
Nie sądzisz chyba, że nauka to już rzecz skończona - może na kolejne 10-20 zostaną wynalezione kolejne instrumenty umożliwiające totalną kontrolę wszystkich ludzi.

Cz sty 10, 2013 9:53

@ beldex

Ciekawe skąd przeświadczenie, że akurat nasze, a nie przyszłe itd.
Jasne, może być koniec świata, ale też MOŻE go nie być.
Tak jak w finansach - mam i ubezpieczenie na wypadek śmierci, i program emerytalny na wypadek dożycia, tak w życiu - żyj tak jakby koniec świata miał nastąpić zaraz i za 1000 lat :)

A chipy to na razie jakieś tam w ogóle planowanie jak sztuczne nerwy wzrokowe itd. I tak nie wejdą do codziennego użycia, a jak wejdą to - tak jak karty do konta - na pewno i bez tego kupisz i sprzedasz.

Cz sty 10, 2013 10:23

Alus napisał(a):
Nie sądzisz chyba, że nauka to już rzecz skończona - może na kolejne 10-20 zostaną wynalezione kolejne instrumenty umożliwiające totalną kontrolę wszystkich ludzi.

A może tak na temat? Już wczesniej tak twierdzilaś a ja Cie proszę przeciez nie o ogólniki pt: kontrola była jest i będzie. Mój dziadek i jego pokolenie nie mieli szansy zinterpretować tego fragmentu Apokalipsy ponieważ nauka i technologia leżała wtemacie mikroczipów w becie, implanty mózgowe to najnowsze osiągnięcia nauki, więc jeżeli czytali Apokalipsę to musieli tylko i wyłącznie „na wiarę” brać widzenie Jana, w odróżnieniu od nas.

gacjan a wiesz może oczym mowa? chodzi o interpretację fragm Ap 13:16 o znaku bestii

Cz sty 10, 2013 17:03
beldex napisał(a):
Alus napisał(a):

A może tak na temat? Już wczesniej tak twierdzilaś a ja Cie proszę przeciez nie o ogólniki pt: kontrola była jest i będzie. Mój dziadek i jego pokolenie nie mieli szansy zinterpretować tego fragmentu Apokalipsy ponieważ nauka i technologia leżała wtemacie mikroczipów w becie, implanty mózgowe to najnowsze osiągnięcia nauki, więc jeżeli czytali Apokalipsę to musieli tylko i wyłącznie „na wiarę” brać widzenie Jana, w odróżnieniu od nas.

A jaki masz niepodważalny dowód, że czipy to owo znamię z Apokalipsy Jana?

Cz sty 10, 2013 17:11

taki sam jak Ty na 100 innych pytań agnostyków czy ateistów.
dla mnie studiowanie ( no może za duzo powiedziane) czasów ostatecz to odkrywanie sposobu w jaki Jezus porusza się , planuje, układa strategię, powołuje, zaprasza, modli się i cierpliwie czeka, czyli to najlepszy sposób by wejrzeć we wspanialośc przywódstwa Jezusa i Go poznać, nie jestem więc chyba żadną fanatyczką.

Cz sty 10, 2013 17:21
beldex napisał(a):
taki sam jak Ty na 100 innych pytań agnostyków czy ateistów.
dla mnie studiowanie ( no może za duzo powiedziane) czasów ostatecz to odkrywanie sposobu w jaki Jezus porusza się , planuje, układa strategię, powołuje, zaprasza, modli się i cierpliwie czeka, czyli to najlepszy sposób by wejrzeć we wspanialośc przywódstwa Jezusa i Go poznać, nie jestem więc chyba żadną fanatyczką.

Czasy ostateczne, kochana, to trwają od czasów Chrystusa (Hbr 1,2), a czasu ponownego przyjścia w chwale Chrystusa nie zna nikt.
Apokalipsa (objawienie) - to od wieków wielka niewiadoma, interpretowana na wszelakie sposoby i dopasowywana do różnych czasów.
Być może, że jesteśmy blisko Paruzji, może o tym świadczyć np. ilość objawień w ostatnim wieku, ale usilne dopasowywanie proroctwa Apokalipsy do spiskowej teorii dziejów o światowym rządzie, czipach, to trochę niezbyt ewangelickie.
Nigdy nie stracił i nie traci aktualności przekaz dany ludziom przez Chrystusa - Czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny.

Cz sty 10, 2013 17:39

Czuwajcie bo nie znacie godziny- oczywiscie ale czy w tym przekazie Jezusa nie zawiera się nakaz przygotowania się do przetzrymania tego, co ma nadejśc? Jezus nie wyolbrzymiał w żadnych kwestiach, więc jeżeli używa slowa” udręka”w opisaniu dramatu, jakiego doswiadczą wierzący w czasach ostatecznych to wypada Mu wierzyć, prawda?

Hmm, Alus, podajesz ciagle te same argumenty nie mające nic do tematu, no bo co ztego że czasy ostatecz.mamy od Chrystusa i co z tego,że nie znamy Jego dnia przyjscia, nawet co z tego że jest więcej objawien ?( może po prostu mamy do nich wiekzsy dostęp) jak sobie lekceważycie proroctwa dotyczące chrzescian, czyli samych siebie, chociaz niektóre znich zaczynają się już spełniać na naszych oczach albo jestesmy też swiadkami przygotowywania się „świata” do wielkiego ucisku.
Jezus ostrzega przed m.in.fałszywymi wybawicielami, którzy powstaną w jego imię i zwioda wielu, będą używac presji i manipulacji aby wymusić lojalność i zdobyć nasladowców,
( widocznie i Jana oraz samego Boga bo od Niego są te proroctwa mozecie posądzac o spiskowe teorie swiatowego rządu, bo kim jest Wielki Babilon jak nie fałszywym systemem religijnym z ogromną ekonomiczną siłą i wcieleniem ducha obecnego wieku:pychy i grzechu (ap 18;7) a także pragnieniem bezpieczeństwa i przyjemnosci (1tes5:3 i 2Tym 3:1.

Anioł wyjaśnia św. Janowi bardzo wiele obrazów np. Ap17 czyli tajemnicę Niewiasty i Bestii, tak, że nie przesadzajcie z tymi prywatnymi interpretacjami!
A propos światowego rządu :”...Ci ( królowie) mają jeden zamysł, a potęge i władze dają oni Bestii aż Boże słowa się spełnią.. Ci będą walczyc z Barankiem, a Baranek ich zwycięzy, bo Panem jest panów i Królem krolów- a także ci co z nim są powołani, wybrani i wierni......A Niewiasta ,którą widziałeś, jest to wielkie miasto, mające władzę krolewską nad królami ziemi”

Czy obraz Niewiasty ze zlotym pucharem pełnym obrzydliwosci, pijanej krwią świętych i krwią swiadków Jezusa, siedzącej nad wieloma wodami, z która nierządu dopuscili się królowie a mieszkańcy się upili winem jej nierządu jest naprawdę aż tak tajemniczy i zawoalowany, że az trzeba dopasowywać go usilnie jak piszesz Alus do rozwijającej się rzeczywistości? ( na szzcęscie w samym jej centrum jest Bóg więc sie nie trwóżmy)

Cz sty 10, 2013 19:38
Wielki Babilon dla jednych to Kościół Rzymsko-Katolicki, dla innych UE, inna wersja to Nowy Jork z Babilonem Wielkim, jeszcze dla innych to masoneria.
Za czasów św Jana Wielkim Babilonem nazywano Cesarstwo Rzymskie.

Cz sty 10, 2013 19:48

a może nadejszła pora mieć swoje zdanie?
jakbyś czytała Apokalipsę to sama byś zauważyła że ta "kobieta" to antyteza oblubienicy Chrystusa czyli zbiorowość ludzi odrzucającej Jezusa i Jego sprawiedliwość a więc niewykluczone ze i ludzie wymienionych przez Ciebie organizacji również mogą rządzić z nią światem w nieprawosci i nierządzie.

Cz sty 10, 2013 20:40
beldex napisał(a):
a może nadejszła pora mieć swoje zdanie?
jakbyś czytała Apokalipsę to sama byś zauważyła że ta "kobieta" to antyteza oblubienicy Chrystusa czyli zbiorowość ludzi odrzucającej Jezusa i Jego sprawiedliwość a więc niewykluczone ze i ludzie wymienionych przez Ciebie organizacji również mogą rządzić z nią światem w nieprawosci i nierządzie.

Mam swoje zdanie :)
Nie usiłuję odczytywać proroctwa Apokalipsy, skoro przez wieki teologowie, bibliści nie znaleźli odpowiedzi, to cóż ja marna owieczka.

Cz sty 10, 2013 21:30

beldex

Ciekawa jestem czy opieczętowanie sług Boga, to tez wg Was sf?
Nie myl proszę słów prorctwa, z własną jego interpretacją. My odnosimy się do interpretacji, a nie zajmujemy podważaniem proroctwa.

Cytuj:
Wist, pytanie o wiarę w Boga czy w czipy zrozumialam dobrze, dowodem na to jest Twoja odpowiedź, wypisz wymaluj mój mąż, widocznie chlopy juz mają to do siebie, że zamiast sie przyznać jeszcze bardziej sie wkopują.

Chciałbym poznać szanownego małżonka, bo to mądry człowiek :) Ja tu o "babach" ani "chłopach" jednak nie chce gadać, bo chyba nie ten temat i nie ta potrzeba.

oj naiwny ,naiwny ,naiwny....
A co w tym naiwego? A skoro nie argumenty lecz filmiki z yt są tutaj dowodami, to na poparcie moich słów radzę obejrzeć Runing man, z Arnoldem Szwarcenegerem. Tam jest pokazane jak opozycja radzi sobie z usuwaniem zbędnej i utrnidniającej życie "biżuterii". Ja też mam swoje fimiki :)

Cytuj:
a może warto otworzyć oczy szerzej, bo a nuż to nie są bzdury? Fanatyzm, teorie spiskowe, no jeszcze nie wyłozyłeś na stół nienawiści a juz bedzie komplet

Gdybyście wszyscy zwolennicy chipów przekonali kogokolwiek z nas, to byłboby coś. Bo tego typu twierdzenie że na wszelki wypadek lepiej to potraktowac poważnie, to słaby argument. Jak już pisałem noOne, na tej samej zasadzie warto jednak potraktować Mahometa poważnie - może miał facet rację. I wszystkie dziwaczne teorie jakie na tym forum się pojawiły też... i przepowiednie końca, sekciarzy i reszte tak samo... Bądzmy poważnie jednak. Absurdalne teorie i absurdalne sposoby na ich poparcie? A może... Ty posłuchasz mnie i otworzysz szerzej oczy widząc że marnujesz czas na sf?

Cz sty 10, 2013 22:16

@ beldex

wiem o czym mowa i nie widzę tu logicznego związku z tym, że NASZE pokolenie ma to odczytać (poza jakimiś podejrzanymi objawieniami)

Pt sty 11, 2013 8:32

beldex napisał(a):
Czy obraz Niewiasty ze zlotym pucharem pełnym obrzydliwosci, pijanej krwią świętych i krwią swiadków Jezusa, siedzącej nad wieloma wodami, z która nierządu dopuscili się królowie a mieszkańcy się upili winem jej nierządu jest naprawdę aż tak tajemniczy i zawoalowany...

Roma, oczywiście. Współcześnie - Trzeci Rzym, czyli Moskwa (a Czwartego nie będzie!). Ale odłóżmy przepowiednie na bok i zajmijmy się czymś poważniejszym...

WIST napisał(a):
A może... Ty posłuchasz mnie i otworzysz szerzej oczy widząc że marnujesz czas na sf?

Na science-fiction NIGDY nie marnuje się czasu, pod warunkiem, że jest dobrze napisane i nie obraża inteligencji czytelnika. Co innego fantasy, gdzie wszystko, co było do zrobienia, zrobił Tolkien - po nim sami epigoni. O steampunku i New Weird nie wypowiadam się, ponieważ ich nie znam. Natomiast cyberpunk, jakkolwiek potrafi sprzedać rzetelną wiedzę, na dłuższą metę jest nużący.

Orkiestra!

Pt sty 11, 2013 8:44
Wist - mały offftop :) ....ciekawa jestem....chciałbym poznać ....jakaś zagwozdka? ;)

Pt sty 11, 2013 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 892 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 60  Następna strona