Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
Anna27
|
zagrozeniem dla świata jest glupota ludzka polegajaca na pokladaniu wiary w nauce i w tym co rozumiecie i czego mozecie dotknąć a zamykaniu sie na to co jest nie do wyjasnienia. boicie sie tego czego nie mozecie wytlumaczyc i temu zaprzeczacie, a to co sie da zawsze porownujecie do choroby psychicznej bo na tą są dowody. I to smieszne co mowisz ze porzucasz sie i pokrzyczysz i bedzie to prawie jak opetanie. czlowieku widac ze nie masz pojecia o czym piszesz!
_________________ "Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."
|
N paź 11, 2009 22:03 |
|
|
|
 |
Acro
|
Ciekawy jestem, czy jak się rozchorujesz, to lecisz do lekarza i z tą całą jego niebezpieczną nauką i dowodami skuteczności terapii, czy kładziesz się w łóżki i koncentrujesz na wierzeniu, że ten ząb to sie sam zaleczy a złamanie leczysz ziołami...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N paź 11, 2009 22:56 |
|
 |
Anna27
|
nie mowimy o zwyczajnej chorobie fizycznej w ktorej ide do lekarza, ale o sytuacji gdy lekarz nie moze zaradzic i nie wie co sie dzieje tak jak w przypadku opętań bo gdyby to bylo tak jasne i logiczne, zrozumiale przez lakarzy to ludzie Ci zapewne leczyliby sie, jednak gdy lekarz rozklada rece, nawet psychiatra bo objawy wychodza poza znane im obszary nauki wtedy ludzie prosza o pomoc egzorcyste. myslisz ze kazdy czlowiek z padaczka czy schizofrenia biegnie do egzorcysty? nie. tylko Ci którzy wiedza ze to "cos " więcej niz choroba
_________________ "Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."
|
N paź 11, 2009 23:03 |
|
|
|
 |
Acro
|
Strzyka mnie w boku i wiem, że to coś wiecej niż choroba. Powinienem już iść do egzorcysty?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N paź 11, 2009 23:14 |
|
 |
Anna27
|
to nie jest cos co jest nie do zdiagnozowania nie jest nienaturalne nie sprawia ze nie jestes w stanie sam siebie kontrolowac ze zaczynasz robic rzeczy ktorych nigdy nie bylbys w stanie zrobic..tu nie ma porownania
|
N paź 11, 2009 23:16 |
|
|
|
 |
Acro
|
Lekarze nie wiedzą, co to może strzykać. Takie strzykanie, gadaj co chcesz, to rzecz nienaturalna i ja WIEM, że to coś więcej niż choroba. Da się to jakoś załatwić?... Odwdzięczę się...
|
N paź 11, 2009 23:20 |
|
 |
No
|
Może wytłumacz w jaki sposób oni to "wiedzą"...
|
N paź 11, 2009 23:25 |
|
 |
Kancermeister
|
Zanim egzorcysta kogokolwiek przyjmie, najpierw wysyła go do psychiatry. Dopiero gdy psychiatrzy nie są w stanie uleczyć osobnika, przychodzi egzorcysta.
Zresztą, b. często o egzorcystów proszą w takich sytuacjach sami psychiatrzy. Oczywiście o oficjalnych egzorcystów, z mandatem diecezji, a nie o jakieś nieformalne grupy duchaczy, mamroczących dziko podczas "nabożeństw o uwolnienie".
Pn paź 12, 2009 9:46 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Zresztą, b. często o egzorcystów proszą w takich sytuacjach sami psychiatrzy.
Rozsadniej byloby wyslac do innego psychiatry, w celu konsultacji z tym, ze lekarz wysylajacy do egzorcysty, oczywiscie tego z wlasciwymi papierami (nie jakiegos imama), rozsadku ma malo. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn paź 12, 2009 12:54 |
|
 |
Anna27
|
Na jakiej podstawie oceniasz poziom czyjegos rozsądku? Na podstawie Twoich wątpliwości?
|
Pn paź 12, 2009 20:55 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Nie czyjegos, lekarza psychiatry. Bo jesli jako fachowiec wysyla do ksiedza, czrownika voodoo lub Kaszpirowskiego to pomylil sie z zawodem.
Nota bene nie rozumiem roznicy, w sile dzialania, miedzy oficjalnymi i nieoficjalnymi egzorcystami, ale to bez znaczenia.
|
Pn paź 12, 2009 22:38 |
|
 |
Anna27
|
Ksiądz to nie czarownik chłopcze. A jesli wysyla tzn ze nie jest w stanie naukowo zdiagnozowac chorego. Jeden, drugi, piaty..lekarz.
A roznica polega na tym ze za byle szamana, uzdrowiciela, egzoprcyste moze sie podac kazdy a ludzie do tego przeznaczeni sa w tej dziedzinie wyszkoleni i przygotowani.
|
Pn paź 12, 2009 22:43 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ksiądz to nie czarownik chłopcze.
Mozesz wskazac gdzie napisalem, ze jest?
|
Pn paź 12, 2009 22:55 |
|
 |
Anna27
|
"jesli ktos wysyla do ksiedza, czarownika.." piostawiles ich na jednej plaszczyznie a tak nie jest
|
Pn paź 12, 2009 23:09 |
|
 |
No
|
Jeden i drugi zajmuje się opętaniami, nie widzę powodu by ateista miał uznawać wyższość księdza egzorcysty nad wioskowym szamanem szczególnie, że obaj potrafią być skuteczni w tym co robią...
|
Pn paź 12, 2009 23:33 |
|
|
|