Czy dzisiejszy Kościół odszedł od dogmatów?
Autor |
Wiadomość |
Endek
|
 Re: Czy dzisiejszy Kościół odszedł od dogmatów?
WIST napisał(a): Wiara w Boga to strata czasu jeśli Boga nie ma. I to strata jedynego czasu jaki mamy. Co innego zmarnować zycie, ale życ wiecznie, a co innego żyć maks 80 lat i część tego życia lub całość zmarnować. To żaden zysk jak dla mnie. Jeżeli Boga nie ma, to w chwili mojego zgonu nie będzie to miało żadnego znaczenia.Tak samo z Twoim zyskiem. Nic z tego co Ci obecnie wydaje się przyjemnością, samozadowoleniem, spełnieniem życiowym, do grobu nie zabierzesz. WIST napisał(a): Endeku, mogę się tylko potórzyć, nie odniosę się do rzeczy, których nie rozumiem, a Ty nie chcesz dac mi zrozumieć, zasłaniając się absurdalnymi tłumaczeniami. Co mam Ci udowadniać? Że Twoje poglądy w wielu miejscach powielają nagorsze zbrodnicze zachowania jakkie w historii jeden człowiek drugiemu czynił? Czy mam myśleć, że oskarżasz mnie o żydowski holokaust? WIST napisał(a): Ty się lepiej bój co Bóg zrobi z Twoimi poglądami. I nawzajem. Bój się z powodu wypaczeń wiary, pod które podpadasz. Modlitwy nigdy dość, dlatego za każde westchnienie do Boga w mojej intencji, Bóg zapłać.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz wrz 26, 2013 7:10 |
|
|
|
 |
Endek
|
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz wrz 26, 2013 7:34 |
|
 |
JedenPost
|
A jaka jest Twoja propozycja?
ZAMORDYZM - ABSOLUTYZM - SZOWINIZM ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz wrz 26, 2013 8:42 |
|
|
|
 |
gacjan
|
nie no czemu też możemy pójść w tą stronę
Wolność - Wolność do wyświęcania biskupów z powodu chorej ambicji Równość - Równość schizmy i Kościoła Braterstwo - Braterstwo między wszystkimi, którzy sprzeciwili się Papieżowi po VII
|
Cz wrz 26, 2013 9:12 |
|
 |
Endek
|
Szymon Klucznik-Dzisiaj posoborowcy tak bardzo ukochali kłamstwo że będą go bronić jako wiary katolickiej. Tak jest łatwiej, prościej i przyjemniej. Piekła nie ma, Bóg jest miłosierny. Alleluja. Gdyby dzisiaj Bóg dał nam prawdziwego papieża, takiego jak św. Pius V albo X to z dzisiejszych wiernych i hierarchii zostałoby 5%. Błąd modernizmu i liberalizmu ma się dobrze bo idzie po linii skażonej grzechem pierworodnym natury ludzkiej. Ta nowa wiara od człowieka niewiele wymaga a daje komfort dobrego samopoczucia.
|
Cz wrz 26, 2013 9:14 |
|
|
|
 |
Endek
|
JedenPost napisał(a): A jaka jest Twoja propozycja?
ZAMORDYZM - ABSOLUTYZM - SZOWINIZM ? Z zaprzańcami nie dyskutuję
|
Cz wrz 26, 2013 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No prosze, kolejny kamyczek do ogrodka Pan Jezusa: a On dyskutowal z innowiercami, kobietami, kobietami "nieczystymi", zdrajcami, okupantami, grzesznikami i nawet faryzeuszy nie omijal. Mimo, ze oni nim w wiekszosci gardzili.
Ale lefebrysci wiedza lepiej, ze to im nie uchodzi. Jak faryzeusze.
@JedenPost: Endek po prostu nie ma gotowca na to JAKI Kosciol powinien byc wedlug przedsoborowcow. Oni ciagle zaluja, ze do tych dwoch dodatkowych "dogmatow" Duch sw nie dopuscil.
Ostatnio edytowano Cz wrz 26, 2013 9:33 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz wrz 26, 2013 9:30 |
|
 |
gacjan
|
Endek napisał(a): Szymon Klucznik-Dzisiaj posoborowcy tak bardzo ukochali kłamstwo że będą go bronić jako wiary katolickiej. Tak jest łatwiej, prościej i przyjemniej. Piekła nie ma, Bóg jest miłosierny. Alleluja. Gdyby dzisiaj Bóg dał nam prawdziwego papieża, takiego jak św. Pius V albo X to z dzisiejszych wiernych i hierarchii zostałoby 5%. Błąd modernizmu i liberalizmu ma się dobrze bo idzie po linii skażonej grzechem pierworodnym natury ludzkiej. Ta nowa wiara od człowieka niewiele wymaga a daje komfort dobrego samopoczucia. Szymon Klucznik co prawda nie reprezentuje magisterium Kościoła, ale... nigdy nie twierdziłem i twierdzić nie będę, że piekła nie ma. Co do miłosierdzia Boga - no jest miłosierny, to akurat nie jest nowy wymysł. Modernizm w dzisiejszym Kościele istnieje tylko jako wymysł schizmatyków i ich alibi na schizmę (tak jak alibi Lutra na herezje była symonia, z tym że akurat faktycznie wtedy trochę tej symonii było), co do liberalizmu - zależy jaki. Już papież Pius X i Pius IX nie chcieli wsadzać do więzienia za wyznawanie innej wiary niż katolicyzm, pisząc często o heretykach formalnych, a nie materialnych w łagodnym i w sumie optymistycznym tonie.
|
Cz wrz 26, 2013 9:32 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): No prosze, kolejny kamyczek do ogrodka Pan Jezusa: a On dyskutowal z innowiercami, kobietami, kobietami "nieczystymi", zdrajcami, okupantami, grzesznikami i nawet faryzeuszy nie omijal. Mimo, ze oni nim w wiekszosci gardzili.
A Jezus wszedł do świątyni i wyrzucił wszystkich sprzedających i kupujących w świątyni; powywracał stoły zmieniających pieniądze oraz ławki tych, którzy sprzedawali gołębie. 13 I rzekł do nich: "Napisane jest: Mój dom ma być domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskinię zbójców".
|
Cz wrz 26, 2013 9:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
RAZ w swoim zyciu zareagowal w ten sposob w konkretnej sytuacji. Byl to gest prorocki podobny do gest Jeremiasza. Sensu, oczywiscie, nie zrozumiales. szczegolnie, ze wyrzucil Zydow, jak On sam, ktorzy robili interesy w Swiatyni.
A do innowiercow, faryzeuszy, celnikow, jawnogrzesznic, byl zawsze cierpliwy. Ciekawe dlaczego? Nie zastanawiales sie nigdy nad tym?
|
Cz wrz 26, 2013 10:00 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): RAZ w swoim zyciu zareagowal w ten sposob w konkretnej sytuacji. Byl to gest prorocki podobny do gest Jeremiasza. Sensu, oczywiscie, nie zrozumiales. szczegolnie, ze wyrzucil Zydow, jak On sam, ktorzy robili interesy w Swiatyni.
A do innowiercow, faryzeuszy, celnikow, jawnogrzesznic, byl zawsze cierpliwy. Ciekawe dlaczego? Nie zastanawiales sie nigdy nad tym? Cierpliwość to jedna z wielu cnót. Można być cierpliwym i nie być zbawionym.Pierwsza i najważniejsza jest wiara oraz miłość teologalna nie mająca nic wspólnego z pustym przejściowym uczuciem o którym bezmyślnie prawicie.
|
Cz wrz 26, 2013 12:14 |
|
 |
WIST
|
xbart napisał(a): Teraz może nie zdawać sobie sprawy, że tych korzyści ci będzie brakować. Oczywiście, tak być może. Bo jeśli ktoś szuka Boga to nie myśli że oszuka swoja psychikę i do śmierci nie będzie się zastanawiał nad krótkim swoim zyciem. Myśli o przedmiocie swojej wiary, o Bogu. Ale może zyskać świadmość że bez tego Boga, bez wiary, straci nadzieję. xbart napisał(a): Każdy z osobna ma rację i basta, przez cały wątek. Swoją rację. Totalitarne zapędy to nie jest czyjas racja. To jest już poważne zagrożenie, choć uśpione. Drogi Quasie, im bardziej ludzie dookoła sa fanatyczni, im mnie koncentrują się na tym co istotne, na rzecz własnych prywatnych przekonań, im bardziej (przynajmniej niektórzy) narzucają to co swoje innym, tym trudniej być spokojnym. Nie wiem czemu dostrzegasz tylko móją pychę i mój fanatyzm. Myślę e w tym temacie ktoś inny okazał go o wiele mocniej. Ciebie nie razi to wszystko co Endek z chęcią chciałby wprowadzić? Ja się nie stawiam w środku Kościoła. Możesz mi wierzyć że nie jestem tam. Za to inni sami postawili się może nawet poza Kościołem. Oni tak nie myślą, ale calym sobą są obrzudzeni współczesnym Kościołem co stawia ich poza nim. Ja nie osądzam, tylko wyciągam wnioski. Być może nie przeczytałeś nawet tej dyskusji, a czytasz ostatnie moje wypowiedzi. Zapewniam że to za mało aby orzekać o mojej pysze. Istotnie, przeanalizuj same wypowiedzi Endeka, a potem oceniaj proszę moje. Pisałem wszystko wielokrotnie, aby każdy kto czyta tą dyskusje miał moźliwość sprawdzenia co myślę, a w słowach Endeka potwierdzenia tego co ja twierdzę. Myślisz że wymyślam o tej cenzurze, o narzucaniu poglądów, o braku wyboru i konieczności zmuszania ludzi do myślenia w okreslony sposób? Nie są to dla Ciebie poglądy systemu totalitarnego? Zatem przeczytaj ostatnie 2 lub 3 strony, jeśli się nie mylę, tutaj wszystko jest w słowach Endeka i jego źródłach zawarte. Przygotuj się że przeczysz rzeczy niesamowicie dziwne. W razie problemów wskarze, ale naprawdę tyle razy to pisałem że w tej chwili zwyczanie wolę podesłac do tego co już jest. Cytuj: Czy mam myśleć, że oskarżasz mnie o żydowski holokaust? Mam nadzieję że chociaż to potepiasz, chyba że to był spisek Żydów, aby po wojnie wyciągać kasę. Natomiast nie. Aczkolwiek takie poglądy jak Twoje doprowadziły do tego kiedyś. Jak pisałem, więc możesz się tego doczytać, jesteś dla mnie poprostu jednostką, która ma zapędy aby dla lepszego jutra wprowadzić takie totalitarne elementy to życia codziennego. Nie koniecznie pałą i gazem, ale wystarczy Twoje poparcie. Nie tak dawno miliony myśląc że tak będzie lepiej popierały przeróznych dyktatorów. Potem okazało się że kopali grub dla siebie i swojego kraju.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz wrz 26, 2013 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Kael napisał(a): RAZ w swoim zyciu zareagowal w ten sposob w konkretnej sytuacji. Byl to gest prorocki podobny do gest Jeremiasza. Sensu, oczywiscie, nie zrozumiales. szczegolnie, ze wyrzucil Zydow, jak On sam, ktorzy robili interesy w Swiatyni.
A do innowiercow, faryzeuszy, celnikow, jawnogrzesznic, byl zawsze cierpliwy. Ciekawe dlaczego? Nie zastanawiales sie nigdy nad tym? Cierpliwość to jedna z wielu cnót. Można być cierpliwym i nie być zbawionym.Pierwsza i najważniejsza jest wiara oraz miłość teologalna nie mająca nic wspólnego z pustym przejściowym uczuciem o którym bezmyślnie prawicie. Pan Jezus nie jest zbawiony? Czy uwazasz sie za swietszego od Niego? Twoja "milosc teologalna" to puste slowo. Kolejny zlepek "madrych slow", bez tresci wewnetrznej i, co wazniejsze, bez przelozenia na konkret zycia. Panu Jezusowi zawsze chodzilo o milosc konkretna. Jak pokazal to nam w przypowiesci o Samarytaninie. Kaplan i lewita przeszli obok. A ty kim jestes? Samarytaninem na pewno nie. Z tego co piszesz chocby do JednegoPosta wynika dla mnie, ze najpierw bys sie rannego spytal o wyznanie, a potem splunal i poszedl dalej.
|
Cz wrz 26, 2013 12:48 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Cytuj: Czy mam myśleć, że oskarżasz mnie o żydowski holokaust? Mam nadzieję że chociaż to potepiasz, chyba że to był spisek Żydów, aby po wojnie wyciągać kasę. Potępiam przywłaszczenie sobie przez Żydów cierpienia ludobójstwa, które było bardzo powszechnym wśród Polaków i innych narodów. Żydzi to jedyny naród, który z własnej martyrologii uczynił sposób na zarabianie pieniędzy. Jest to obrzydliwy proceder. My Polacy nie mieliśmy sielanki i nie będę ukrywał, że bliższe są mi ofiary członków mojej i innych polskich rodzin niż żydowskie. Żydowska diaspora w USA w czasie okupacji zajadała się kawiorem popijając whisky, a dzisiaj wyciąga z Polski kontrybucje, za swoje rzekome straty, jakby Polacy byli tego sprawcami. Nic by nie wyciągnęli, gdyby nie mieli pomocników wywodzących się z polskich renegatów jakich pełno wszędzie szczególnie wśród tzw ''elyt''. ''Elyta nie syta''
|
Cz wrz 26, 2013 13:33 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Twoja "milosc teologalna" to puste slowo. Kolejny zlepek "madrych slow", bez tresci wewnetrznej i, co wazniejsze, bez przelozenia na konkret zycia. Panu Jezusowi zawsze chodzilo o milosc konkretna. Jak pokazal to nam w przypowiesci o Samarytaninie. Kaplan i lewita przeszli obok. A ty kim jestes? Samarytaninem na pewno nie. Z tego co piszesz chocby do JednegoPosta wynika dla mnie, ze najpierw bys sie rannego spytal o wyznanie, a potem splunal i poszedl dalej.
Przepraszam, ale nie będę na Twoje banały nie mające choćby cienia prawdy odpisywał.
|
Cz wrz 26, 2013 13:37 |
|
|
|