Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Tydzień apostazji
Apostazji jeszcze nie dokonałem - właśnie wczoraj zadecydowałem ze tak zrobię, wobec oczywistego trzymania mnie na siłę, wbrew woli i faktom, w kościele.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt maja 25, 2012 16:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..na miejscu Kościoła, ogłosiłabym jakąś bulle, czy jak to zwać, pod tytułem: "A idźcie w cholerę!"  (żart! ale aż się prosi)
|
Pt maja 25, 2012 16:09 |
|
 |
Johnny99
|
Acro napisał(a): Akurat przepisy w Polsce sa sensowne i tak robić nie wolno. Moim zdaniem przepisy w Polsce są zbyt restrykcyjne i zagrażają wolności słowa. Ale w końcu my nie o przepisach. Cytuj: I podejrzewam że pierwszy być zaczął zawodzić, że obrażam. A ja podejrzewam, że nie. Cytuj: Ale jak mnie kk obraża twierdząc, że jestem jego członkiem, to problemu nie widzisz. Jakbyś zaczął tu z furią wypisywać, że ci jakiś buddysta powiedział, iż też masz szansę zostać Buddą (a ty przecież nie wierzysz w te bajki, więc jak on cię straszliwie obraził grrrrr wrrrrr, aaaaa!!), to szczerze mówiąc też bym nie widział. Cytuj: Och, np taki banał: że przeszkadza mi, że ktoś mnie nazywa katolikiem, gdy katolikiem nie jestem. Najwyraźniej, skoro zostałeś ochrzczony, to w rozumieniu Kościoła jesteś. Twoje zdanie jest tu bez znaczenia. W sumie to powinieneś się cieszyć: zawsze to jednak jakaś zachowana szansa na zbawienie Cytuj: Tobie takie oczywiste kłamstwa zdają się nie przeszkadzać. No bo to nie są kłamstwa, więc mi nie przeszkadzają. Cytuj: Apostazji jeszcze nie dokonałem - właśnie wczoraj zadecydowałem ze tak zrobię, wobec oczywistego trzymania mnie na siłę, wbrew woli i faktom, w kościele. Haha, a co dopiero żeś się rzucał, że Kościół nawet tych, co dokonali apostazji, uważa za katolików  Więc będziesz "trzymany na siłę" tak czy tak  Niestety, nic się nie da zrobić, masz przerąbane do końca życia  Tylko się nie zadław z frustracji przypadkiem (przy okazji: są tu wyluzowani ateiści, którzy ze swojego ateizmu wyciągają taki wniosek, że mianowicie mają głęboko w pewnym zacienionym miejscu, za kogo ich jakiś tam Kościół uważa. Polecam się do nich zgłosić po poradę, bo frustracja z wiekiem naprawdę może szkodzić na zdrowiu. Ja też nie wiem, czy np. mormoni mnie już przypadkiem nie ochrzcili i czy w ich rozumieniu nie jestem czasem mormonem. Ale, cholera, jakoś zupełnie mnie to nie interesuje!) mkb napisał(a): ..na miejscu Kościoła, ogłosiłabym jakąś bulle, czy jak to zwać, pod tytułem: "A idźcie w cholerę!"  To wprawdzie nie bulla, ale jest coś takiego (niestety, brak wersji stricte dla ateistów - niech Moderacja wybaczy)..  Muszę przyznać, że choć nie popieram takiej formy wyrazu, to idea jest mi całkiem bliska 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 25, 2012 16:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...ale się w tej Polsce dzieje..nie ma co..
|
Pt maja 25, 2012 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny, widzę, trzyma poziom...  Nie ma co A to z bloga Janusza Palikota: http://januszpalikot.natemat.pl/15579,moja-apostazjai http://januszpalikot.natemat.pl/15295,a ... -go-nie-ma(widzę, że posłowie RP zerkają na wiara.pl  Ciekawe czy i na nasze forum  )
|
Pt maja 25, 2012 18:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pan poseł jest niedoinformowany Otóż SWII uchwalił Deklarację o wolności religijnej - Obecny Sobór Watykański oświadcza, iż osoba ludzka ma prawo do wolności religijnej.
|
Pt maja 25, 2012 18:28 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Mocny ten plakat. Ciekawe czy aby nie obraża czyichś tzw. wartości chrześcijańskich czy też uczuć religijnych???
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 25, 2012 21:47 |
|
 |
Iwona19
|
Jajko napisał(a): Mocny ten plakat. Ciekawe czy aby nie obraża czyichś tzw. wartości chrześcijańskich czy też uczuć religijnych??? może obrażać jeżeli ktoś jest wrażliwy na punkcie religii (np. ja)
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt maja 25, 2012 21:52 |
|
 |
Jajko
|
Czy Ciebie ten plakat obraża?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 25, 2012 21:58 |
|
 |
Iwona19
|
Jajko napisał(a): Czy Ciebie ten plakat obraża? trochę tak z tym księdzem na pierwszym planie i wulgarnym słowem. Ja mam do księży zaufanie. Może nie do wszystkich idealne bo znam takich księży, którzy trochę z pewnymi rzeczami przesadzają, ale ogólnie mam.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt maja 25, 2012 22:02 |
|
 |
Jajko
|
Rozumiem. Mnie generalnie razi takie słownictwo, ale rozumiem cel jaki przyświeca temu plakatowi. A do księży zaufania nie mam, pewnie dlatego że żadnego nie znam i widzę tylko obraz medialny duchownych. Ostatnio nawet oglądałem z moim synem program o księdzu, który molestował dziewczynki. Trzeba dziecko uświadomić... niemniej podkreśliłem, że nie tylko księża molestują dzieci
|
Pt maja 25, 2012 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Muszę przyznać, że choć nie popieram takiej formy wyrazu, to idea jest mi całkiem bliska  Mocne,ale jest w tym troche racji Nie rozumiem dlaczego biskupi na siłe trzymają pewnych ludzi w kościele? Przecież powinno im zależeć aby pozbyć się "wrzodów "(np takich jak ja) i oczyścić kościół z pseudokatolików
|
Pt maja 25, 2012 22:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Otóż SWII uchwalił Deklarację o wolności religijnej - Obecny Sobór Watykański oświadcza, iż osoba ludzka ma prawo do wolności religijnej. A wcześniej nie miał? Przecież przed SV II człowiek też mógł sobie wybrać religie jaką chce,albo żadnej nie wybierać
|
Pt maja 25, 2012 22:19 |
|
 |
Jajko
|
A tam. Nadal nie może. Większości ludzi religia zostaje narzucona.
|
Pt maja 25, 2012 23:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Alus napisał(a): Otóż SWII uchwalił Deklarację o wolności religijnej - Obecny Sobór Watykański oświadcza, iż osoba ludzka ma prawo do wolności religijnej. A wcześniej nie miał? Przecież przed SV II człowiek też mógł sobie wybrać religie jaką chce,albo żadnej nie wybierać Jak wskazuje praktyka wcielania parafii prawosławnych do grekokatolików w II RP , to wg KK takiego prawa człowiek nie miał.
|
Pt maja 25, 2012 23:15 |
|
|
|