Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Trudno odpowiedzieć na to pytanie w sposób jednoznaczny, wszystko będzie zależeć od tego jak będziemy wyobrażać sobie Boga. Bóg jako źródło wszystkiego jest najprostszą z możliwych rzeczywistości. Trzeba tu pamiętać, że próbujemy zgłębiać Nieskończoność a do tego potrzebna jest duża doza wyobraźni. :)
Nikt nigdy Nie „zobaczy” Boga po prostu jest to niemożliwe na podobnej zasadzie jak Ty nigdy nie zobaczysz własnego nosa bez lustra, :) gdziekolwiek obrócisz głowę twój nos także zmieni swoje położenie, po prostu jesteśmy zawsze „wewnątrz” Boga a nie na „zewnątrz”, jesteśmy jego niewielką cząstką podobnie jak wszechświat. Bóg nie może mieć opozycji względem siebie, wszystko jest albo Bogiem albo niczym.

Cz kwi 12, 2012 15:57
buscador napisał(a):
Zło i dobro to dwie strony tej samej monety i gdyby z jakiegoś powodu jedno przestało istnieć drugie także nie miało by racji bytu.
Totalna bzdura. Zło to brak (to znaczy niedobór) dobra. Dobro może jak najbardziej istnieć bez zła, ale zło bez dobra - nie. Trafne porównanie wymyślił człowiek podpisujący się jako J odpowiadający na pytania w serwisie wiara.pl w dziale "zapytaj" - zło jest jak dziura w skarpecie. Bez skarpety dziura nie istnieje.

Cz kwi 12, 2012 18:31

Cytuj:
Dobro może jak najbardziej istnieć bez zła, ale zło bez dobra - nie.

Czyli Bóg dopuszczając zło nie jest w pełni miłosierny.To jest Jego widzimisię.

Cz kwi 12, 2012 20:28
Kris65 napisał(a):
Czyli Bóg dopuszczając zło nie jest w pełni miłosierny.To jest Jego widzimisię.

Ile ludzi, tyle interpretacji. Niektórzy widzą świat wyłącznie w czarno-biało, inni szaro, różowo, czerwono itp. ;)

Cz kwi 12, 2012 21:01

MIXer napisał(a):
Totalna bzdura. Zło to brak (to znaczy niedobór) dobra. Dobro może jak najbardziej istnieć bez zła, ale zło bez dobra - nie. Trafne porównanie wymyślił człowiek podpisujący się jako J odpowiadający na pytania w serwisie wiara.pl w dziale "zapytaj" - zło jest jak dziura w skarpecie. Bez skarpety dziura nie istnieje.

Zło to brak dobra powiadasz, tylko, że to niczego nie tłumaczy, takie masło maślane. Przede wszystkim nie tłumaczy istoty zła. Ale niech ci będzie, używając Twojego porównania to wszechświat jest właśnie taką dziurawą skarpetą ponieważ nigdy nie jest „cały” (nie jest samowystarczalny), z tego by wynikało, że tą całą skarpetą jest tylko Bóg. Dla nas ludzi należących do tego świata pozostają tylko dziurawe skarpetki :-D

Zło to w zasadzie źle użyta (lub niewłaściwie skierowana) energia a więc wszystko może być dobre lub złe w zależności od tego do czego zostanie użyte. Jeśli służy celom destrukcyjnym, lub hamującym postęp duchowy człowieka będzie nazwane złem i vice versa, chodzi o to, że zło jest zawsze działaniem skierowanym przeciwko prawom natury.
Taki przykład. Nikt nie mówi, że energia atomowa jest zła, dopiero wtedy gdy zostanie użyta do niszczenia życia, przecież z tej samej energii (atomów) zbudowane są nasze ciała i cały wszechświat.
A więc nie można jednoznacznie określić co jest dobre a co złe bez wskazania konkretnego człowieka oraz jego intencji. Poza tym nie da się jednoznacznie oddzielić dobro od zła ponieważ ta granica jest zawsze płynna (dynamiczna). I tak dla konkretnego człowieka jakiś czyn będzie określony jako dobry a dla kogoś innego ten sam czyn będzie czymś złym. Przykład, dla prymitywnego człowieka zabicie kogoś z wrogiego klanu będzie czymś dobrym ponieważ w innym przypadku to właśnie on straciłby życie osłabiając siłę własnego szczepu. Ten sam czyn popełniony przez cywilizowanego człowieka będzie zawsze czymś złym.
Oczywiście nikt na co dzień nie jest filozofem :) i dla celów czysto praktycznych podaje się takie gotowe recepty na dobro i zło, mówi się że tanto jest dobre a to złe ale to tylko takie uproszczenia.
Val napisał(a):
Ile ludzi, tyle interpretacji. Niektórzy widzą świat wyłącznie w czarno-biało, inni szaro, różowo, czerwono itp.

Właśnie taki sztywny podział na dobro i zło jest takim uproszczonym widzeniem świata czyli w czarno-białych kolorach. :)

Cz kwi 12, 2012 22:28

Przyczyną zła jest grzech. Odczuciem zła jest doznawanie tego, co nieprzyjemne, jak smutek, cierpienie, ból. Niektórzy, jak się zdaje, uwielbiają zło, bo dzięki niemu może być większe dobro... Dochodzi do totalnego zamieszania (babilonu), wielbią potwora (hovah - nieszczęście, ruina, mąciwoda (może to oznaczać grzech w ogóle jako przyczynę zła)) i fałszywego "proroka" (makulacjonizm). Jeszcze starają się wmówić, że zaistnienie zła było wolą Boża, co jest w zasadzie (największym?) bluźnierstwem. Zamienili osobowego stwórcę na bezosobowy ból? I dlatego tyle ateizmu, tysiące denominacji chrześcijańskich, zła, fałszywych religii - cały świat jest jakby wielkim babilonem na skutek grzechu. Jeszcze niektórzy za przyczynę grzechu uznają nieistniejącą egoistyczną chciwość Boga.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So kwi 21, 2012 11:46

niewazny12 napisał(a):
Przyczyną zła jest grzech. .

A zło istnieje dlatego, że Bóg je toleruje i uwzględnij je w swoim Boskim planie stworzenia.

Pn kwi 23, 2012 9:55

Stwórca niestety musi pogodzić się z faktem istnienia zła. Felix culpa to fałsz.

Ze strony http://grigaitis.net/weekly/2005/2005-03-04.html

Cytuj:
I believe that the logical conclusion of felix culpa theology is the "utterly depraved" heresy of Luther, which I talked about two weeks ago. Felix culpa doesn't just suggests that the sin of Adam was necessary for Christ to come, it blatantly declares it: "O necessary sin of Adam." I believe that this is wrong. I believe that Christ would have come with, or without, Adam's sin.

I am not alone in this belief. I have been assured that Franciscan theology does not subscribe to felix culpa, for which, as a Franciscan, I am glad. As I said Five weeks ago, I am planning on studying more Franciscan theology (as appose to Thomistic theology). So far, however, I have not studied anything more than what's available on the Commission on the Franciscan Intellectual Tradition website, which makes no mention of felix culpa. The theology that I have been studying lately is John Paul II's Theology of the Body. Before studying this theology of John Paul, I would have said that felix culpa is wrong, but I could not formulate a reason why. Now that I've begun to study the Theology of the Body, John Paul has given me the reason why.

There are two trains of thought on this topic that John Paul has taught me; although, as a whole, these two trains of thought are entwined. The first one begins with St. Paul's letter to the Ephesians: "...even as He chose us in Him before the foundation of the world, that we should be holy and blameless before Him." (Ephesians 1:4). On this verse, the Holy Father states, "before sin, man bore in his soul the fruit of eternal election in Christ." He goes further to say, "one must deduce that the reality of man's creation was already imbued with the perennial election of man in Christ....Man, male and female, shared from the 'beginning' in this supernatural gift." Again, he emphasises that this supernatural endowment in Christ "took place before original sin." Christ's humanity was pledged to us before Adam's sin; therefore, this sin was not necessary.

The second train of thought, which is just an embodiment of the first, lies in the physical and sexual nature of man. The confines of this e-mail will not allow me to adequately summarise the Theology of the Body, and what follows is woefully lacking. The relationship between us, the Church, and Christ was stamped into our bodies from the beginning. "So God created man in His own image, in the image of God He created him; male and female he created them." (Genesis 1:27). Man's sexuality defines who he is, and that is the "image of God." The purpose of the sexuality is for the male and the female to become one flesh. "Therefore a man leaves his father and mother and cleaves to his wife, and they become one flesh." (Genesis 2:24). The physical love relationship between a husband and wife is not symbolic of Christ's relationship with the Church; it is the embodiment of Christ's relationship with the Church. This is why marriage is a sacrament; and not just a sacrament, the archetype of all other sacraments.

The sexual nature of man is the most profound theology, given to man from the very beginning, and physically stamped into his very existence. This theology existed before sin. Genesis 2:24 states that the man and woman became "one flesh" just before chapter 3 in Genesis, which describes the fall of man into sin. It was before sin that man and the woman became "one flesh." That is, it was before sin that Christ revealed what His relationship would be with the Church. Christ's coming into humanity was not the result of sin, but the result of His original plan, which, as a good God, did not entail sin.

The Incarnation was not God's way of rectifying man's deviation from His original plan; it was the original plan. Despite sin, God fulfilled what he prophetically, for lack of a stronger word, asserted in the creation of man.

For me, there is no debate. I believe that the Incarnation was not caused by sin, but that the Incarnation was the goal of creation, which is being achieved despite sin. This is not commonly held theology, but it is the theology that I subscribe to. I very much appreciate the beauty of the Exsúltet; however, I believe it is fatally flawed.

Brawo za amakulacjonizm! :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Mi też nie podobają się słowa Exultetu "Zaiste konieczny był grzech Adama... O szczęśliwa wina, skoro zgładził ją tak wielki Odkupiciel". Wydaje mi się to [brzydkie]. Ale kościół od setek lat akceptuje. Tu nie może chodzić o stwierdzenie, że wolą Bożą było zaistnienie zła.

Różne mogą być tłumaczenie Exultetu w różnych językach.

Wydaje się, że wielu widzi w Bogu okrutnego Sędziego, a nie Stwórcę czy Artystę.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So kwi 28, 2012 8:55

Jak bardzo tłumaczy się okrucieństwo protestantyzmu jako wielkiego bluźnierstwa! "Bóg musiał stać się diabłem"...

http://www.youtube.com/watch?v=GEtUU0dOtmI

Zło do niczego nie było potrzebne. Byleby nie iść do piekła!

Nie chcę tym nikogo obrazić, ale może być taka gra słów w polskim: Luter - lóter - łotr. Kalwin - kał, wina.

Prawdą jest to, że wolą Bożą nie było istnienie jakiegokolwiek zła!

http://www.youtube.com/watch?v=faxPw7S0 ... re=related

So kwi 28, 2012 15:48

Cytuj:
wolą Bożą nie było istnienie jakiegokolwiek zła!

Jasne.Chciał jak najlepiej,ale Mu nie wyszło :-D

So kwi 28, 2012 17:23

Tutaj znajdujemy też heretyckie stwierdzenia, jak informacje, że ludzie bez sumienia nie mają duszy.

http://www.zbawienie.com/dlaczego-Bog-dopuszcza-zlo.htm

http://www.zbawienie.com/nasienie_weza.htm

http://translate.google.pl/translate?js ... l=en&tl=pl

Cytuj:
Druga opcja. Cielesne może być wtedy, kiedy czysta genetycznie rasa ludzka akceptuje Jezusa i staje się Jego naśladowcami. Nasienie Szatana, ludzie - hybrydy, czyli wynik działalności upadłych aniołów, istoty nie posiadające Ducha Bożego, a więc nie objęte żadną obietnicą oraz nie zapisane w tzw. Księgach Żywota są owocem szatańskich grzechów oraz ofiarami ich wyuzdanych wyczynów. Czyli Nasienie to jest fizycznym nasieniem - wymieszanymi genami ludzkimi oraz demonicznymi.

N kwi 29, 2012 8:02

Jeżeli ktoś twierdzi, że wolą Pana było, żeby zło zaistniało, to zniekształca obraz Stwórcy w największym stopniu. I wówczas to Bóg staje się najbardziej niemoralną istotą, jaka może istnieć, Bóg nie jest wówczas Dobrem, lecz tylko Złem, Złem i jeszcze raz Złem. Czy jesteśmy tak chciwi na uwarunkowane złem godności i rozkosze? Przez to to może i ponad Stwórcę ktoś chciałby się wynieść...

Jedno z największych kłamstw złego ducha to to, że Bóg chciał istnienia zła. Zły duch rzekomo nienawidzi w stopniu "heroicznym" - nie zależy mu na własnej przyjemności, zależy mu tylko na tym, żeby jakaś istota cierpiała, nawet jeżeli nie będzie miał z tego powodu żadnej radości i raczej nawet siebie nie wielbi, lecz bezosobowe zło (ból, grzech). To wyjątkowo zwyrodniałe postępowanie, przesycone głupotą.

Zły duch napsuł stworzenie w sposób niewyobrażalny. Niestety wyłamał się w taki sposób, że nigdy nie będzie mógł być naszym przyjacielem. Niewyobrażalna tragedia! Dla makulacjonisty nie liczy się dobro innych istot, lecz uwarunkowane złem bezosobowe cnoty (jak heroizm, poświęcenie, wytrwałość) przesłaniające najprawdziwszą Osobę. Makulacjonizm jest wielbieniem nie Stwórcy, lecz... bezosobowej głupoty (zła).

Przez zło istnieje cierpienie. Matką (przyczyną) bólu jest grzech, a jej synem czy dzieckiem (skutkiem) cierpienie. A przecież to nie ból i cierpienie jest najwspanialszym dziełem Stwórcy (ból i cierpienie nie powinny w nim wystąpić, ponieważ są dziećmi grzechu, który także nie powinien istnieć). Najwspanialszymi dziełami Pana są Chrystus i Maryja. Makulacjonizm zmienia Zbawiciela na ból, a Dziewicę-Matkę na grzech. I na czym zależy tej bezosobowej herezji malizmu? Na zniszczeniu, ruinie dzieła Stwórcy.

Ciekawostka. Bóg solarny w Egipcie nazywał się Ra, a po hebrajsku ra' znaczy... zło!

Cytuj:
Ra (Re) – bóg Słońca, stwórca świata i pan ładu we Wszechświecie. Czczony w starożytnym Egipcie, przedstawiany z dyskiem słonecznym, z głową sokoła. Uważano go za najważniejszego boga.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ra_%28b%C3%B3g%29

W Apokalipsie (11,8) czytamy:

Cytuj:
A zwłoki ich [leżeć] będą na placu wielkiego miasta,
które duchowo zwie się: Sodoma i Egipt,
gdzie także ukrzyżowano ich Pana

Częste jest tłumaczenie, że w tym wierszu "Sodoma i Egipt" oznacza Jerozolimę.

Jedną z cech starożytnego Egiptu, który zniewolił naród wybrany, było to, że wielbili oni bożka solarnego, którego imię w języku narodu wybranego oznacza ZŁO! Jakby to była aluzja do opętanego przez szatana świata, w którym dla bezdusznego uzurpatora liczy się tylko nieszczęście wszystkich istot! Cały świat dziś w zasadzie jest jak Egipt, z którego wyszli Izraelici - państwo zniewalające ludzi, męczące ich i wielbiące zło, fałszywych bogów. Sodoma wskazuje na grzechy nieczyste, które także dziś na całym świecie wyjątkowo się rozplemiły. Dzisiejszemu światu można nadać trzy biblijne imiona: Babilon, Sodoma, Egipt.

Makulacjonistyczny Stwórca to nie najbardziej kochający Ojciec, lecz wręcz przeciwnie - sadystyczne monstrum zionące okrucieństwem i chciwością. Taki obraz Pana jest wybitnie fałszywy i jest dziełem szatana.

https://www.google.pl/search?q=%22God+i ... =firefox-a

N maja 06, 2012 8:25

niewazny12 napisał(a):
Jeżeli ktoś twierdzi, że wolą Pana było, żeby zło zaistniało, to zniekształca obraz Stwórcy w największym stopniu. I wówczas to Bóg staje się najbardziej niemoralną istotą, jaka może istnieć, Bóg nie jest wówczas Dobrem, lecz tylko Złem, Złem i jeszcze raz Złem.
Dobrze prawisz - ktoś, kto stwarza "złego ducha" wiedząc, że ten "napsuje stworzenie w sposób niewyobrażalny" musi być z definicji Samym Złem.

Wt maja 08, 2012 14:28
Zobacz profil WWW
niewazny12 napisał(a):
Ciekawostka. Bóg solarny w Egipcie nazywał się Ra, a po hebrajsku ra' znaczy... zło!

Łoooo! I co teraz ?!

"Chwała Tobie, któryś jest Ra o wschodzie,
I Tobie, któryś jest Ra pełen mocy,
Podróżujący po niebiosach w łodzi
O wschodzie Słońca...
"

Wt maja 08, 2012 15:09

niewazny12 napisał(a):
Jeżeli ktoś twierdzi, że wolą Pana było, żeby zło zaistniało, to zniekształca obraz Stwórcy w największym stopniu

Stworzenia zła musiało być częścią Boskiego planu - chyba że twierdzisz, że istocie wszechmocnej może plan nie wypalić... :D

Wt maja 08, 2012 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 43  Następna strona