Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 16:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
 Polska mesjaszem narodów? 
Autor Wiadomość
Post Re: Polska mesjaszem narodów?
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
@Alus
Tak z ciekawości co do chronologii : kogo/jakie "objawienie" cytujesz?

Ja napiszę: Maryi w Licheniu.....Ty odczytasz: ducha.

To szaleństwo poszło krok dalej. To jest "objawienie" nigdy nie uznane przez KK. A "dowodem" jego "prawdziwości" ma być przepowiednia przyszłości, jak u opętanej kobiety, niewolnicy opętanej przez ducha, który wróżył (w Dz16 możesz poczytać o uwolnieniu opętanej i uwięzieniu Pawła z tego powodu).

http://mateusz.pl/pow/050501.htm
Które z nas się myli przyjdzie kiedyś przekonać nam się osobiście.

Pn maja 02, 2016 11:06
Alus napisał(a):
http://mateusz.pl/pow/050501.htm
Które z nas się myli przyjdzie kiedyś przekonać nam się osobiście.
Czyli obraz jest "cudowny", a objawienie nie uznane. To dopiero węzeł gordyjski.
Zauważ @Alus, że skupiając się na Jezusie i jego naukach, nie mam problemu, czy cos jest uznane, czy nie. Zbawienie nie zależy od prywatnych "objawień", a ich niebezpieczeństwo jest spore. Sama zobacz jakie zamieszanie wprowadzają.

Pn maja 02, 2016 11:19
A jak z prywatnymi objawieniami Szawla czy Piotra?
Myslisz, ze w czasach apostolskich ich nie bylo?

Pn maja 02, 2016 11:33
Kael napisał(a):

I były to przepowiednie, żądania konkretnych praktyk, cudownych modlitw, czy rytów wywyższających jakiś ludzi?
Pawła powołał do służby, Piotra we śnie upewnił w tym, co sam Piotr (i nie tylko Piotr) zobaczył.

Czy w Biblii sa objawienia jakis duchów zmarłych? Są. W jakim kontekście? W kontekście opętania.

Żadne "objawienie prywatne" ducha podającego się za Marię nie jest nikomu do niczego potrzebne.

Pn maja 02, 2016 16:25
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):

I były to przepowiednie, żądania konkretnych praktyk, cudownych modlitw, czy rytów wywyższających jakiś ludzi?
Pawła powołał do służby, Piotra we śnie upewnił w tym, co sam Piotr (i nie tylko Piotr) zobaczył.

Czy w Biblii sa objawienia jakis duchów zmarłych? Są. W jakim kontekście? W kontekście opętania.

Żadne "objawienie prywatne" ducha podającego się za Marię nie jest nikomu do niczego potrzebne.

Zapominasz o widzeniu:
- Zachariasz (Łk 1-21)
- Maryja (Łk 1,26-38)
- żona Piłata (Mt 27,19)
- Ananiasza (Dz 9,10-16)
- Filipa (Dz 8, 25-40),
- Korneliusza (Dz 10),
- Piotra (Dz 11).
Nie wspominając dużej ilości w ST.
A komu i do czego jest potrzebne objawienie - anioła, Marii - to wie jedynie Bóg....nie nam wyrokować.

Pn maja 02, 2016 16:56
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):

Zapominasz o widzeniu:
- Zachariasz (Łk 1-21)
- Maryja (Łk 1,26-38)
- żona Piłata (Mt 27,19)
- Ananiasza (Dz 9,10-16)
- Filipa (Dz 8, 25-40),
- Korneliusza (Dz 10),
- Piotra (Dz 11).
Nie wspominając dużej ilości w ST.
A komu i do czego jest potrzebne objawienie - anioła, Marii - to wie jedynie Bóg....nie nam wyrokować.

I porównujesz to do wielodniowych "objawień" ducha zmarłego człowieka? Usprawiedliwiasz tym sama siebie? Bo argument to nie jest. Wystarczy porównać i kontekst i treść.
A czy Bóg nie przestrzegał przed wywoływaniem, czy rozmowami z duchami?

Jezus przestrzegł przed tymi, co zechcą zmienić Ewangelię i pojawiły się zjawy zapewniające zbawienie z uczynków, domagające się czci, wynagrodzenia za coś, nowego przymierza ze zjawą, uznania zjawy za współodkupicielkę, za współpośredniczkę.
A ludzie spełniają te żądania, próbują wymusić to na innych, wczytują się w te "nauki" zamiast w nauki Jezusa i jeszcze wmawiają innym, ze to droga do Boga.
A jest jedno przymierze z Bogiem, jeden pośrednik Jezus, jedna ofiara Jezusa, jedno odkupienie dokonane w śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa, Boga w Trójcy.

Pn maja 02, 2016 17:17
Kozioł - nie usprawiedliwiam, wierzę jak podaje mój Kościół, Ty wyjaśniasz wiarę swojego.
Ja Ciebie nie usiłuję przekonywać, nic nie wymuszam, podobnie Ty nie usiłuj przekonywać mnie.
Przyjdzie czas, gdy oboje zweryfikujemy naszą wiarę.
A teraz szanujmy się nawzajem, czego wymaga od nas nasz Pan.

Pn maja 02, 2016 17:24
Alus napisał(a):
Kozioł - nie usprawiedliwiam, wierzę jak podaje mój Kościół
I naucza zbawienia z uczynków?
Alus napisał(a):
Ty wyjaśniasz wiarę swojego.
Nie, zdecydowanie nie. Ja wierzę w Jezusa i wskazuję Jego konkretne nauki. Nauki (ponoć) głoszone w KK.
Alus napisał(a):
Ja Ciebie nie usiłuję przekonywać, nic nie wymuszam, podobnie Ty nie usiłuj przekonywać mnie.
Za to przekonujesz innych, a ruch uznania "Marii" za wpółodkupicielkę i współzbawczynię jest coraz większy. Ogłoszony dogmat obowiązywałby 1/2 chrześcijan. Jeżeli nie został ogloszony ze względu na protestantów (jak niektórzy sugerują) to chwała i dziękczynienie Bogu.
Alus napisał(a):
Do mętnej wody nie wchodzę i przestrzegam przed tym innych. Nauki Jezusa są proste, klarowne. Ofiara jedna i ostateczna. Jeden Pośrednik, jeden Zbawca. Tak naucza Pismo i uzupełnień, aneksu nie potrzebuje.
Alus napisał(a):
Szanuję ciebie. Nie szanuję "objawień". I obawiam się o tych, co te "objawienia" propagują, czy w nie wierzą.

Pn maja 02, 2016 17:47
Kozioł napisał(a):
Do mętnej wody nie wchodzę i przestrzegam przed tym innych. Nauki Jezusa są proste, klarowne.

Skoro proste i klarowne, to skąd tysiące denominacji protestanckich?
Kozioł napisał(a):
Jeden Pośrednik, jeden Zbawca. Tak naucza Pismo i uzupełnień, aneksu nie potrzebuje.

A kto twierdzi inaczej? Jeśli chodzi o Maryję, to jej pośrednictwo jest zupełnie inne niż pośrednictwo Jezusa. Prosimy ja, aby się modliła za nami (słyszałeś kiedyś litanię?). My się nie modlimy do Maryi, a przez Maryję. Prosiłeś kiedyś kogoś z rodziny, znajomych, aby pomodlił sie w Twojej intencji? To jest tak samo z pośrednictwem Maryi (i wszystkich świętych), a że jest bliżej Boga ... .
Nie musisz wierzyć w objawienia Maryi, ale uszanuj naszą wiarę, chyba ze masz tu misje nawracania katolików.

A co do zbawienia z uczynków, to kompletnie nie wiesz o czym mówisz, bo KK nie naucza, że można zbawić się uczynkami, ale że po uczynkach widać wiarę.

Pn maja 02, 2016 18:00
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Jeden Pośrednik, jeden Zbawca. Tak naucza Pismo i uzupełnień, aneksu nie potrzebuje.
A kto twierdzi inaczej? Jeśli chodzi o Maryję...
"Objawienia maryjne". Przykłady podałem.
Helenka napisał(a):
A co do zbawienia z uczynków, to kompletnie nie wiesz o czym mówisz, bo KK nie naucza, że można zbawić się uczynkami, ale że po uczynkach widać wiarę.
Pięć sobót i "Maryja" zapewnia zbawienie.

Przestań szerzyć kłamstwa, samousprawiedliwienia.

Nie dam się wciągnąć ponownie w ten sam wir dyskusji opartej na kłamstwach i okrągłych słówkach.

Pn maja 02, 2016 18:25
Kozioł napisał(a):

Przybycie z łaskami potrzebnymi do zbawienia nie oznacza pewności zbawienia, bo człowiek może łaski odrzucić.
Kozioł napisał(a):

Nie zarzucaj mi kłamstwa w czymś czego nie rozumiesz, bo nie chcę oskarżać Ciebie o to samo.
Kozioł napisał(a):
Nie dam się wciągnąć ponownie w ten sam wir dyskusji opartej na kłamstwach i okrągłych słówkach.

Hmm, zwykle tak bywa, że brak argumentów zastępowany jest atakiem i oskarżeniami. A przemilczałeś moje pytanie o tysiące denominacji :?

Pn maja 02, 2016 18:36
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Przybycie z łaskami potrzebnymi do zbawienia nie oznacza pewności zbawienia, bo człowiek może łaski odrzucić.
Oczywiście :twisted: A przy pomocy "cudownego medalionu" niejaka "Maria" obiecała, ze nie spłonie jego dom, będzie miał tabuny aniołów na posłańców, nie umrze w samotności "ani bez pociechy Kościoła" (to nie oznacza zbawienia?), będzie nawet uwalniał dusze z piekła, a nawet będzie miał sposobnośc zostania nadświętym! Jest chyba z 30 podobnych obietnic zwiazanych z medalionem "Maryji Współodkupicielki i Pośredniczki Wszystkich Łask"zatwierdzonym przez KK. Ludzie go noszący powinni dostawać zniżki w ubezpieczeniach domostw. :twisted:
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Nie zarzucaj mi kłamstwa w czymś czego nie rozumiesz, bo nie chcę oskarżać Ciebie o to samo.
Jakże masz krótka i wybiórcza pamięć.
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Hmm, zwykle tak bywa, że brak argumentów zastępowany jest atakiem i oskarżeniami. A przemilczałeś moje pytanie o tysiące denominacji :?
To typowe dla ciebie zbaczanie w dyskusji na boczny tor. Tak samo było gdy powiedziałem, że biskupi polscy chcą zaostrzenia prawa aborcyjnego. To twoja stała technika "sporu".
EOT

Pn maja 02, 2016 18:49
Wybacz Kozioł, ale w takim tonie nie będziemy rozmawiać. Skoro nie potrafisz bez ataku, zamiast odpowiedzieć na pytanie rzeczowo, trudno. Z mojej strony EOT.
Zapewniam Cię, że Twoja misja prozelityzmu spełznie na niczym jeśli nie zmienisz języka. Ciekawa jestem jak na Twoje zapędy i "szacunek" dla wiary innych zapatrywałby się Twój proboszcz, który ma w swoim kościele krzyż podarowany przez katolickie siostry (nie pamiętam z jakiego zgromadzenia) i który wie czym jest ekumenizm.

Pn maja 02, 2016 19:04
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Kozioł - nie usprawiedliwiam, wierzę jak podaje mój Kościół
I naucza zbawienia z uczynków?
Alus napisał(a):
Ty wyjaśniasz wiarę swojego.
Nie, zdecydowanie nie. Ja wierzę w Jezusa i wskazuję Jego konkretne nauki. Nauki (ponoć) głoszone w KK.
Alus napisał(a):
Za to przekonujesz innych, a ruch uznania "Marii" za wpółodkupicielkę i współzbawczynię jest coraz większy. Ogłoszony dogmat obowiązywałby 1/2 chrześcijan. Jeżeli nie został ogloszony ze względu na protestantów (jak niektórzy sugerują) to chwała i dziękczynienie Bogu.
Alus napisał(a):
Do mętnej wody nie wchodzę i przestrzegam przed tym innych. Nauki Jezusa są proste, klarowne. Ofiara jedna i ostateczna. Jeden Pośrednik, jeden Zbawca. Tak naucza Pismo i uzupełnień, aneksu nie potrzebuje.
Alus napisał(a):
Szanuję ciebie. Nie szanuję "objawień". I obawiam się o tych, co te "objawienia" propagują, czy w nie wierzą.

Odpowiem Ci mądrymi słowami księdza, którego szanuję i którego postawiałam jako przewodnika w mojej wierze - Mieczysława Malińskiego.
Pacierz czy różaniec to jeszcze nie modlitwa, to tylko narzędzie.
Modlitwa jest wtedy, gdy nastanie w tobie cisza, pokój, światło, wolnośc, miłość.
Czyli gdy zjednoczysz się z Bogiem, wtulisz w Niego tak bardzo, że prawie zniknie granica między tobą a Nim.
I gdy skończysz pacierz czy różaniec, modlitwa będzie w tobie wciąż trwała jako jasność, uciszenie, mądrość, pogoda twojego ducha - Jego Ducha, On sam.
, "Elementarz dla początkujących, zaawansowanych i dojrzałych".
Modlitwy nikt nie powinien się bać.
Osobiście nie mam potrzeby wnikać w kanony wiary innych Kościołów, aby je dyskredytować.
Bóg jest Panem wszystkich Kościołów i wszystkich chrześcijan.

Pn maja 02, 2016 19:07

Alus napisał(a):
Nie zacytowałam zapowiedzianych poprzedniej części, skupiając sie na "iskrze".
Potem przyjdzie długa wojna i sroga wojna, zginą miliony ludzi.(I wojna światowa)
Najbardziej podstępne zamiary ciemiężycieli rozbiją sie o wasze matki. One dadzą narodowi liczne i bohaterskie dzieci. Te dzieci w czasie powszechnej pożogi świata wywalczą wolną ojczyznę (wyzwolenie 1918r).
Szatan siał będzie niezgodę pośród braci. Nie zgoją sie jeszcze wszystkie rany i nie dorośnie jedno pokolenie, a ziemia, powietrze i morza obleją sie krwią tak obfitą , jakiej dotąd nie było (II wojna).
Ta ziemie będzie przesiąknięta łzami, popiołem i krwią męczenników świętej sprawy. (popiołem krematoria)
W sercu kraju młodzież legnie na ofiarnym stosie (powstanie warszawskie).
Niewinne dzieci poginą od miecza. Ci nowi a nieprzeliczeni męczennicy będą za wami błagać przed tronem sprawiedliwości Boga, gdy będzie bój ostateczny o duszę całego narodu, gdy będzie sąd na wami (stalinowskie czystki).
W ogniu długich doświadczeń oczyści sie wiara, nie zagaśnie nadzieja, nie ustanie miłość. Będę chodziła miedzy wami, będe was bronić, będę wam pomagać, przez was pomogę światu (peregrynacja obrazu MB Częstochowskiej i rok 1989 upadek bloku komunistycznego.)
I dalej Ku zdumieniu wszystkich narodów....
Chronologicznie cały XX wiek.....bez dalszych zapowiedzi......

Wojny powodzie, wybuchy wulkanów, trzęsienia ziemi, to wszystko było i być będzie.
To nie są przepowiednie, to jest zwykła gadanina, czy wręcz głupoty, które można dopasować niemal do wszystkiego.

Alus napisał(a):
Jezus wie, podobnie ja matka mobilizująca dziecko do zjedzenia posiłku Jeśli ładnie zjesz to dostaniesz smakowity deser - choć ten deser jest przeznaczony dla malucha.
Jak najbardziej pasuje jeśli, bo nie tyle warunkuje, co bardziej mobilizuje.
Dzieje narodu wybranego dobitnie dowodzą, że ludzie obdarzeni wolną wolą mogą odrzucać misje im powierzoną.

No to skoro Jezus wie, to tutaj są jedynie dwie możliwości, albo Jezus by powiedział, będziecie posłuszni woli mojej i wywyższę w potędze i świętości albo nie będziecie posłuszni woli mojej i nie będzie Polska wywyższona w potędze i światłości

Jeśli natomiast mówi, a jeżeli posłuszna będzie woli mojej, wywyższę ją w potędze i świętości to znaczy że nie wiem czy Polska będzie posłuszna jego woli.

Pn maja 02, 2016 19:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona