Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Czy Bóg istnieje?
akruk napisał(a): ...Dlaczego nie ma jakiejś Kongregacji Prawdziwej Nauki, która stawiałaby pieczątki naukowości, co absolutnie pewne, a co niejasne? I ja nie mam pojęcia, "jak znaleść właściwe informacje" i odróżnić od niewłaściwych i od prywatnych poglądów, biedny miso ja. Nijak nie rozumiem, co naukowo ustalone, a co opinia, bo to przecież powinno być wyraźnie zaznaczone, w internecie albo gdzie... Biedny miso ja, biedny... W sumie by się taka Kongregacja przydała, bo ateiści nagminnie stawiają pieczątki naukowości przy tezach, które bynajmniej wcale nie są "absolutnie pewne" - a mimo to są jako takie przedstawiane, w związku z czym oponentów zmusza się do ich akceptacji. A już szczególnie zabawne jest to wówczas, kiedy mówimy o ustaleniach nauk "nieścisłych", jak historia, psychologia czy socjologia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 13, 2015 8:45 |
|
|
|
 |
boże_dziecię
|
akruk napisał(a): ...Dlaczego nie ma jakiejś Kongregacji Prawdziwej Nauki, która stawiałaby pieczątki naukowości, co absolutnie pewne, a co niejasne? I ja nie mam pojęcia, "jak znaleść właściwe informacje" i odróżnić od niewłaściwych i od prywatnych poglądów, biedny miso ja. Nijak nie rozumiem, co naukowo ustalone, a co opinia, bo to przecież powinno być wyraźnie zaznaczone, w internecie albo gdzie... Ależ jest. Wszystko co się wydarza jest Prawdą. Gdyby nią nie było nie wydarzyłoby się. Kto nie ma pojęcia? Kim jest ten kto szuka, nieustannie zadaje pytania, analizuje, stara się zrozumieć na bazie swoich zdolności ...
|
Pt lis 13, 2015 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jonny99, przykladow takich zakochanych w nauce nie trzeba daleko szukac, wystarczy tu na forum poczytac wypowiedzi. A poza forum wyjdzie taki na ulice i idze ze sluchawkami na uszach, wzrokiem wlepionym w ekran komorki, a palcami na klawiaturze jak ci z filmu "walking dead". Nie widzi samochodow, ani innych i tylko kwestia czasu jak wlezie toto pod ciezarowke. Ot caly efekt tej niby nauki, a zapytasz takiego o cos na ulicy to popatrzy na ciebie jak na kosmite i zamiast odpowiedziec zastanawia sie czego on sie przyczepil i przeszkodzil w wysylaniu entego message-a na twiterze.
|
Pt lis 13, 2015 10:52 |
|
|
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Tez nie ma pewnosci co do rozszerzania sie wszechswiata, bo moze to byc jedynie zludzeniem. Skoro to zaobserwowano, to chyba jest, jakaś pewność? http://www.komputerswiat.pl/artykuly/re ... buchu.aspxequuleuss napisał(a): Druga sprawa to że ciało było w stężeniu pośmiertnym to był człowiek ktory został zamęczony, a potem wisiał na krzyżu przez jakiś czas, walcząc o każdy oddech bo Jezus udusił się na krzyżu, to była śmierć przez uduszenie. Dlatego klatka piersiowa postaci na całunie jest jakby rozdymana, co jest efektem walki o oddech. To te nad wymiar duże palce u rąk, są efektem ukrzyżowania? ErgoProxy napisał(a): Żelazko. Pisałem, że Całun prawdopodobnie został odprasowany na gorąco z płaskorzeźby, niechby i pomalowanej. Tak czy siak, jest rodzajem odcisku pieczęci. Czy equueluss uważa urzędniczki z dowolnego urzędu za Boga? Byłbyś w stanie za pomocą żelazka, zrobić wierną kopie wizerunku z całunu?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt lis 13, 2015 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja? Nie. A Ty byłbyś w stanie polecieć na Księżyc? Też nie. Czy z tej Twojej niemożności wynika, że żadnego człowieka nigdy na Księżycu nie było?
|
Pt lis 13, 2015 19:22 |
|
|
|
 |
Robek
|
ErgoProxy napisał(a): Ja? Nie. A Ty byłbyś w stanie polecieć na Księżyc? Też nie. Czy z tej Twojej niemożności wynika, że żadnego człowieka nigdy na Księżycu nie było? Porównywanie żelazka, kawałka tkaniny, i jakiejkolwiek płaskorzeźby, do lotu na księżyc, nie wydaje mi sie to, zbytnio trafione.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So lis 14, 2015 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zażądałeś kopii wiernej. Znaczy to, że musiałbym na podstawie wizerunku odgadnąć furę paramterów fizycznych, nie mówiąc już o odtworzeniu warsztatu fałszerza: średniowiecznego krosna, żelazka na duszę i tak dalej. Inaczej mógłbyś się czepiać, że stworzyłem Całunu podróbkę. Podobnie argumentują miłośnicy kręgów zbożowych, że w tych "prawdziwych" kręgach widać "pewną falistość powalonego zboża", której brak w kręgach wydeptanych przez żartownisiów, i to pomimo, że żartownisie wydeptujący oryginalne kręgi dawno już się ujawnili.
|
So lis 14, 2015 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Zażądałeś kopii wiernej. Znaczy to, że musiałbym na podstawie wizerunku odgadnąć furę paramterów fizycznych, nie mówiąc już o odtworzeniu warsztatu fałszerza: średniowiecznego krosna, żelazka na duszę i tak dalej. Inaczej mógłbyś się czepiać, że stworzyłem Całunu podróbkę. Podobnie argumentują miłośnicy kręgów zbożowych, że w tych "prawdziwych" kręgach widać "pewną falistość powalonego zboża", której brak w kręgach wydeptanych przez żartownisiów, i to pomimo, że żartownisie wydeptujący oryginalne kręgi dawno już się ujawnili. Wszelkie szczegoly zaleza od kierunku badan, bo jesli chemik bada na zawartosc pierwiastkow czy ich zwiazkow, to np. wyjdzie mu rodzaj rdzy, pigment, biolog stwierdzi krew, a profesor atomistyki stwierdzi ze plotno emituje jakies promieniowanie, itp. itd.  Teraz pytanie, komu wierzyc?  Zastanawia tez fakt ze niewiele jest badan dotyczacych regionu pochodzenia i rodzaju-splotu plotna.
|
So lis 14, 2015 17:21 |
|
 |
boże_dziecię
|
Jeżeli Bóg nie istnieje to kto tu jest?
|
N lis 15, 2015 5:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli Bóg nie istnieje, to za kim tęsknimy? To skąd ta pustka, to zgubienie w nas, gdy żyjemy bez Niego?
|
N lis 15, 2015 11:19 |
|
 |
Robek
|
boże_dziecię napisał(a): Jeżeli Bóg nie istnieje to kto tu jest? Ludzie. dróżka napisał(a): Jeżeli Bóg nie istnieje, to za kim tęsknimy? To skąd ta pustka, to zgubienie w nas, gdy żyjemy bez Niego? Tęsknimy za tymi których żeśmy utracili, pustka jest efektem tej utraty, przyczyna zagubienia jest taka, ze sobie z tym wszystkim nie radzimy.
|
N lis 15, 2015 11:57 |
|
 |
boże_dziecię
|
Robek napisał(a): boże_dziecię napisał(a): Jeżeli Bóg nie istnieje to kto tu jest? Ludzie. Czym/kim są ludzie?
|
N lis 15, 2015 13:23 |
|
 |
Robek
|
boże_dziecię napisał(a): Robek napisał(a): boże_dziecię napisał(a): Jeżeli Bóg nie istnieje to kto tu jest? Ludzie. Czym/kim są ludzie? Ludzie - rodzaj ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych.
|
N lis 15, 2015 13:45 |
|
 |
boże_dziecię
|
Robek napisał(a): Ludzie - rodzaj ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych. hehehe gdybyś uważnie patrzył to dostrzegł byś, że wyjaśnianie tego co nas otacza definicjami, słowami prowadzi donikąd. Każde słowo ma tę właściwość, że aby je "wyjaśnić" potrzebuje co najmniej dwóch kolejnych itd. w nieskończoność Skutek tego jest taki, że powstaje morze słów w którym wszyscy rozmawiają o wszystkim i nic z tego nie wiadomo jak np. na tym forum Dlatego nie będą pytał czym jest: rodzaj, ssak, naczelny, rodzina, człowiekowaci. Kim jesteś, czym jest to co nas otacza, to co jest, co się nieustannie zmienia? Można wyjść wieczorem na balkon i spojrzeć na świat i nie widzieć słów i definicji: drzewo, budynek, ludzie, samochody, chmury ale popatrzeć na ten ruch, dźwięk, zapach i zdać sobie sprawę co naprawdę jest odpowiedzią. Budynek to bryła z cegiełek  i niby już wszystko wiadomo a czymże jest cegła i skąd wie że jest cegłą? czy jest martwa czy może żyje i ma świadomość cegły skoro dłuższy czas zachowuje swoją formę i ciężar? czym jest życie w każdym z przejawów materii gdzie żywe atomy bezustannie walczą o zachowanie formy To co nas otacza na pewno nie jest zbudowane tylko z liter i słów. Ja wiem, że to szkoła nas wyszkoliła do udzielania odpowiedzi i stukania regułek - jak roboty. Ale szkoła nie przekazuje prawdy o życiu tylko przygotowuje do objęcia stanowisk zawodowych. Kiedy chcę wiedzieć czym jest ciemność, przebywam w niej, chłonę ją, czym jest świętość to samo, czym jest ból tak samo, czym jest kobieta przebywam z nią itp. A dziś jest świat taki: jest przyjemnie chwalę się tym, robię zdjęcia, jest ból odrzucam go, neguję. Tak jak delektujemy się tortem tak samo musimy poświęcać czas kiedy nadchodzi ból, smutek, tęsknota. Jeżeli nie poświęcimy temu siebie - pogłębi się, da znać o sobie mocniej.
|
N lis 15, 2015 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zastanawia tez fakt ze niewiele jest badan dotyczacych regionu pochodzenia i rodzaju-splotu plotna. Całun Turyński mierzy 4,36 m na 1,1 m. Współcześnie jest to miara osobliwą, ale w starożytności proporcje te wynosiły 8 na 2 łokcie, co samo w sobie świadczy o starożytności płótna.
Waga Całunu wynosi 2,5 kg. Utkano go z dobrej jakościowo przędzy z lnu rosnącego zapewne w Syrii. Użyto splotu jodełkowego „trzy na jeden”, który wymagał krosna używanego w pierwszych wiekach w Syrii. Najczęściej stosowano wówczas ścieg „jeden na jeden”. Ścieg „trzy na jeden” zwiększał jakość, ale i cenę. Płótno Całunu Turyńskiego było wysokiej jakości, a zatem i drogie, co potwierdzają Ewangelie, mówiąc, że zakupił je Józef z Arymatei, człowiek zamożny (Mt.27:59).
Lniane włókna Całunu zawierają śladowe ilości bawełny indyjskiej (Gossypium herbaceum), które pozostały na krośnie z poprzedniej pracy. Bawełnę tę uprawiano na Bliskim Wschodzie w I wieku, ale nie była znana w średniowiecznej Europie. Wskazuje to na starożytne pochodzenie tkaniny Całunu.
|
Pn lis 16, 2015 1:17 |
|
|
|