Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Endek napisał(a): Jeżeli kobiety pchają się do ołtarza, to znaczy że jest niedobrze.Nawet Najświętsza Maria Panna Mszy Św nie odprawiała,kazań nie głosiła, Komunii Św. nie udzielała. "Nigdy w Starym ani w Nowym Testamencie kobiety nie pełniły funkcji kapłańskich prawdopodobnie dlatego, że w tamtych czasach kapłanki pogańskie były często równocześnie prostytutkami sakralnymi. Religia objawiona wymagająca moralnej czystości nie dawała najmniejszych podstaw do podobnych nadużyć, które mogłyby się wydawać naturalne niektóry nawróconym poganom." http://www.tyniec.benedyktyni.pl/ps-po/?p=2962
|
Cz paź 13, 2011 7:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ps.Nie postuluję za kapłaństwem kobiet, wobec powyższego postu ktos mógłby wyciągnąć taki wniosek.  Uważam jedynie, że fakt nie sprawowania kapłańskich posług we wczesnym chrześcijaństwie przez kobiety wcale nie wynikał z traktowania tychże, jak jakiegoś podlejszego gatunku, który nie ma prawa głosu, a jego miejsce jest wyłącznie w kuchni. Odsunięcie kobiety od kapłaństwa mogło wynikać raczej z obawy przed skojarzeniami, naturalnymi dla ówczesnej kultury, z kapłankami-prostytutkami u pogańskich sąsiadów.
|
Cz paź 13, 2011 7:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek - biedaku sam zaprzeczyłeś sobie, a innym suponujesz kłamstwa. Wróć do wklejonego przez Ciebie pisma Piusa IX i powtarzam dokładnie ze zrozumieniem przeczytaj tekst zaczynający sie od akapitu - Wiadomo na i wam...... Nam wiadomo bez tego pisma, a Tobie nawet tekst wklejony przez Ciebie nie uświadamia trwania w błędzie. Kobietu w Judaiźmie nie pełniły posługi kapłańskiej, co nie zmienia faktu, że Bóg powoływał je do bardzo odpowiedzialnej funkcji - prorokiń - czyli tych, które miały naród budzić z apatii, wskazywac błędy i odstepstwa, prowadzić do Boga. Prorokinie - Miriam (Wj 15,20); Debora (Sdz 4,4); Chulda (2 Krl 22,14); Noadia (Ne 6,14); żona Izajasza (Iz 8,3); Anna (Łk 2,36); cztery córki Filipa (Dz 21,9). I to odważne kobiety, które towarzyszyły Panu w drodze krzyżowej, ukrzyżowaniu i śmierci - gdy tchórzliwi mężczyźni siedzieli w ukryciu - Pan powołał jako naoczych świadków Jego zmartwychstania.
|
Cz paź 13, 2011 7:44 |
|
|
|
 |
vulcan
|
A Judyta? strzeż sie Endek Judyty, bo jak będziesz jeszcze więcej takie piedoly wypisywał to znajdzie się jakaś Judyta i ... Czy wiesz, że działasz na niekorzyść koscioła, którego niby obrońcą się mienisz, bo czytając Cię można stracić wiarę w KK.
|
Cz paź 13, 2011 8:53 |
|
 |
Endek
|
vulcan napisał(a): czytając Cię można stracić wiarę w KK. Żebyś wiarę katolicką stracił, to wpierw ją mniej. Alus napisał(a): Endek - biedaku sam zaprzeczyłeś sobie, a innym suponujesz kłamstwa. Wróć do wklejonego przez Ciebie pisma Piusa IX i powtarzam dokładnie ze zrozumieniem przeczytaj tekst zaczynający sie od akapitu - Wiadomo na i wam...... Nam wiadomo bez tego pisma, a Tobie nawet tekst wklejony przez Ciebie nie uświadamia trwania w błędzie. O czym Ty piszesz?Sama jesteś w błędzie negując dogmat, że poza Kościołem nie ma zbawienia. Ale cóż wymagać można od kogoś, kto nawet nie rozumie Credo? Alus napisał(a): Kobietu w Judaiźmie nie pełniły posługi kapłańskiej, co nie zmienia faktu, że Bóg powoływał je do bardzo odpowiedzialnej funkcji - prorokiń - czyli tych, które miały naród budzić z apatii, wskazywac błędy i odstepstwa, prowadzić do Boga. Prorokinie - Miriam (Wj 15,20); Debora (Sdz 4,4); Chulda (2 Krl 22,14); Noadia (Ne 6,14); żona Izajasza (Iz 8,3); Anna (Łk 2,36); cztery córki Filipa (Dz 21,9). I to odważne kobiety, które towarzyszyły Panu w drodze krzyżowej, ukrzyżowaniu i śmierci - gdy tchórzliwi mężczyźni siedzieli w ukryciu - Pan powołał jako naoczych świadków Jego zmartwychstania. Prorokini to nie kapłan. Cytuj: Lecz co jest godnym uwagi, to, że objawienia prywatne najliczniejsze i najbardziej zasługujące na tę nazwę, były częściej udzielane niewiastom, aniżeli mężczyznom. Ta jednak okoliczność nic nie ujmuje słowom św. Pawła, który zabrania niewiastom uczyć w Kościele, gdyż zakaz ten potwierdzony i objaśniony przez całe podanie powszechne, dotyczy tylko nauczania publicznego, nauczania przyobleczonego w powagę urzędu. Co do nauczania prywatnego, Opatrzność nie tylko nie wyklucza zeń niewiast, ale owszem, zdaje się, że im takowe w szczególniejszy sposób porucza. Cytuj: Nawet ze strony osób, które podają się jako obdarzone objawieniami, mogą być pewne pozory podejrzenia, mniej lub więcej ważne, jeżeli te osoby są jeszcze nowicjuszami w życiu duchownym, jeżeli nie mają żadnego wewnętrznego pociągu do umartwienia, jeśli pewien wstręt czują do zwyczajnej drogi doskonałości, połączony z ciekawością, pobudzającą do tego, aby pragnęły rzeczy nadzwyczajnych, nade wszystko gdy je lubią później rozgłaszać. Notujemy, że to ostatnie usposobienie bywa niekiedy pewną wskazówką halucynacji, lub fałszu. Podobnież wszyscy ludzie roztropni nie dowierzają osobom temperamentu chorobliwego i wadliwego, jako też i tym, które mają żywą wyobraźnię, a wrażliwość silnie rozwiniętą. Jest to pewnik, że wyobraźnia grała główną rolę w złudzeniach najsławniejszych wizjonerów i illuminatów. Doświadczenie zresztą codzienne dobrze daje poznać skutki, jakie sprawuje ta grymaśna władza naszej duszy. Dlatego to prawie wszyscy autorowie zgadzają się na to, aby uważać wizje i objawienia kobiet, jako ogólnie fałszywe, lub mocno podejrzane Ks. T. M. Cytaty z czasopisma "Przegląd Katolicki", 1870 r. Dnia 6 Października, Warszawa, Nr 40, ss. 625-633
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
Ostatnio edytowano Cz paź 13, 2011 10:32 przez Endek, łącznie edytowano 3 razy
|
Cz paź 13, 2011 10:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): vulcan napisał(a): czytając Cię można stracić wiarę w KK. Żebyś wiarę katolicką stracił, to wpierw ją mniej. Pełnomocnik Boga?......kto wie - skoro przesądzasz w imieniu Boga, kto może być zbawiony......
|
Cz paź 13, 2011 10:25 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Pełnomocnik Boga?......kto wie - skoro przesądzasz w imieniu Boga, kto może być zbawiony...... Pani Alus! To Kościół tak orzekł i po co to Twoje mniemane mędrkowanie?Ja tylko jestem nauce KK posłuszny i tyle. Cytuj: Jak najmocniej się tego trzymaj i bynajmniej nie wątp, iż nie tylko wszyscy poganie, lecz również wszyscy Żydzi i wszyscy heretycy i schizmatycy, którzy poza Kościołem katolickim teraźniejsze kończą życie, pójdą w ogień wieczny, zgotowany szatanowi i aniołom jego (Mt. XXV, 41). (Św. Fulgencjusz z Ruspe Biskup († 533), O wierze do Piotra. Rozdział XXXVIII, 35 reguła: Skazani na potępienie).
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz paź 13, 2011 10:36 |
|
 |
vulcan
|
Alus napisał(a): Endek napisał(a): vulcan napisał(a): czytając Cię można stracić wiarę w KK.
Żebyś wiarę katolicką stracił, to wpierw ją mniej. obawiam się że masz mniej niż ja, bo za wiele pogardy reprezentujesz, bardziej wierzysz w chore konstytucje niż w Boga, kim dla Ciebie jest Bóg? trochę więcej pokory... bo faryzeusze sie podobnie zachowywali i co o Nich powiedział Jezus? -groby pobielane wśrodku pełno trupich kości. Zamiast cytować bez końca cytaty z gazet 19wiecznych zobacz jak wyglada Twoje zycie duchowe i nawróć się do Boga a nie do praw i przepisów
|
Cz paź 13, 2011 11:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): . Cytuj: Jak najmocniej się tego trzymaj i bynajmniej nie wątp, iż nie tylko wszyscy poganie, lecz również wszyscy Żydzi i wszyscy heretycy i schizmatycy, którzy poza Kościołem katolickim teraźniejsze kończą życie, pójdą w ogień wieczny, zgotowany szatanowi i aniołom jego (Mt. XXV, 41). (Św. Fulgencjusz z Ruspe Biskup († 533), O wierze do Piotra. Rozdział XXXVIII, 35 reguła: Skazani na potępienie). Postawie afirmacyjnej wobec problemu zbawienia poza zasięgiem nauki chrześcijańskiej dali wyraz papieże Leon XII i Pius X. Przypomnieli o możliwości zbawienia tych, których nieznajomość religii chrześcijańskiej jest niepokonalna. Encyklika Piusa XII Mystici Corporis (1943) rozróżniała przynależność do Kościoła, tożsamego z Ciałem Mistycznym, aktualną oraz przez pragnienie. Wśród teologów północnoamerykańskich rozgorzała wkrótce dyskusja na ten temat. Niektórzy (zwłaszcza o. Leonard Fenney TJ) głosili, iż tych, którzy nie należą jawnie do Kościoła katolickiego, czeka potępienie. Święte Oficjum skierowało w 1949 roku list do arcybiskupa Bostonu, Cushinga, przypominając, iż Chrystus ustanowił Kościół "jako środek do zbawienia, bez którego nikt nie może wejść do Królestwa chwały". Jednocześnie potępiano "tych, którzy wyłączają ze zbawienia wiecznego wszystkich ludzi, złączonych z Kościołem tylko przez samo ukryte pragnienie", choćby nie wyraźne, czy postawę, w której zawarta jest gotowość słuchania Boga.9 Przypominanie trudnych do zharmonizowania obu biegunów prawdy - o potrzebnym do zbawienia Kościele i o Bogu zbawiającym także pozainstytucjonalnie - wyrażało troskę o ten drugi, tak długo zaniedbany, nie zaś oczywiście chęć pomniejszania rangi pierwszego. Fragm.tekstu ks.Kracika. Cóż, kawałek o potępieniu przez Święte Oficjum postawy podobnej do Twojej, pewnie dla Ciebie, Endek, bez znaczenia?
|
Cz paź 13, 2011 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Wiadomo nam i wam, że ci, co znajdują się w zupełnej nieświadomości co do naszej najświętszej wiary, a przytem zachowując wiernie naturalne prawo moralne i jego przykazania wyryte niejako w sercach wszystkich przez Boga, zawsze gotowi są Boga słuchać, przy pomocy Bożego światła i dzielnej siły łaski mogą osiągnąć wiekuiste życie. Bóg bowiem, który przegląda i bada najtajniejsze uczucia, myśli i usposobienia wszystkich, nie dopuści, w swej najwyższej dobroci i miłosierdziu, by był skazany na męki wieczne ten, który żadnej dobrowolnej winy nie ma na sumieniu. Jesli nie zrozumiałeś podanego przez siebie tekstu to przeczytaj 10-100 razy...może w którymś momencie zrozumiesz. I nie powtarzaj mantry "Kosciół to orzekł". Cytuj: Czy dogmat o chwalebnym zmartwychwstaniu naszego Pana Jezusa Chrystusa był ogłoszony w KK?A jeśli nie był, to dlaczego obowiązuje? Bo jest najważniejszą z prawd wiary? Dogmat o tym że poza Kościołem nie ma zbawienia jest zawarty w Credo i wypływa z nauk Kościoła. Cytuj: Wierzę w jeden święty i apostolski Kościół Wyznaję jeden Chrzest na odpuszczenie grzechów.
A gdzie w Credo znajdujesz dogmat o potępieniu wszystkich ludzi poza ochrzczonymi katolikami? Cytuj: Już Paweł IV Papież przewidział, że Konstytucja ,,Cum ex apostolatus". Cytuj: § 1. Zdajemy sobie sprawę, że sytuacja jest do tego stopnia poważna i niebezpieczna, iż w razie odstępstwa od wiary można się sprzeciwić nawet papieżowi, który pełni władzę BOGA i Pana naszego JEZUSA CHRYSTUSA na ziemi, a nad narodami i królestwami posiada pełnię mocy i wszystko podpada pod jego osąd, on sam zaś na tym świecie przez nikogo nie może być osądzony. Pamiętamy ponadto, że gdy zagrożenie jest poważniejsze, to należy mu się pełniej i usilniej sprzeciwić, aby fałszywi prorocy, albo tacy, którzy posiadają również władzę świecką nie mogli zgubnie usidlić prostych dusz, a niezliczonych ludów poddanych ich trosce duchowej bądź władzy doczesnej iżby nie mogli wraz z sobą zwieść ku zatracie i potępieniu, aby nigdy nie dała się ujrzeć ohyda spustoszenia na miejscu świętym, o której jest mowa od Daniela proroka. Chcemy więc wypełnić nasz pasterski obowiązek i wyłapać (o ile z Bożą pomocą będziemy mogli) lisy rujnujące winnicę Pańską, a wilki powstrzymać poza owczarnią, abyśmy się nie okazali niemymi psami, które nie szczekają, abyśmy nie zginęli wraz ze złymi gospodarzami i nie byli porównani do najemników. Papieże rozpustnicy (a tacy się zdarzali) też nie podlegają żadnemu osądowi. Chrystus powiedział jednoznacznie MÓJ Kościół - więc jakim sposobem papieże mogą pełnić "władzę Boga"? 
|
Cz paź 13, 2011 11:09 |
|
 |
Endek
|
MARIEL napisał(a): Przypomnieli o możliwości zbawienia tych, których nieznajomość religii chrześcijańskiej jest niepokonalna(...)Jednocześnie potępiano "tych, którzy wyłączają ze zbawienia wiecznego wszystkich ludzi, złączonych z Kościołem tylko przez samo ukryte pragnienie" Fragm.tekstu ks.Kracika. Brak jest odniesienia w jakim dokumencie Magisterium potępiło wyznawców dogmatu, że poza Kościołem nie ma zbawienia. MARIEL napisał(a): Cóż, kawałek o potępieniu przez Święte Oficjum postawy podobnej do Twojej, pewnie dla Ciebie, Endek, bez znaczenia? Pierwsze słyszę, jakoby ks Kracik reprezentował Święte Oficjum.
|
Cz paź 13, 2011 11:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Pierwsze słyszę, jakoby ks Kracik reprezentował Święte Oficjum. Uwaga, z jaką czytasz posty adwersarzy świadczy o Tw stosunku do bliźniego. Ks.Kracik CYTUJE Św. Oficjum. Wynika to jasno z zamieszczonego fragmentu. Więcej w poniższym linku. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... iolem.html
|
Cz paź 13, 2011 14:31 |
|
 |
majanovak
|
Endek napisał(a): TO JEST BOWIEM KIELICH KRWI MOJEJ, NOWEGO I WIECZNEGO PRZYMIERZA: TAJEMNICA WIARY, KTÓRA BĘDZIE WYLANA ZA WAS I ZA WIELU NA ODPUSZCZENIE GRZECHÓW.
[/quote] Przeciez Pan Jezus umarl juz na krzyzu. Odkupienie sie dokonalo. Na krzyzu Pan Jezus powiedzial wykonalo sie! W oryginale NT w tym miejscu mamy greckie słowo „teleo”, które oznacza dokładnie „Zapłacone w całości”. „Takiego to przystało nam mieć arcykapłana, świętego, niewinnego, nieskalanego, odłączonego od grzeszników i wywyższonego nad niebiosa; (27) który nie musi codziennie, jak inni arcykapłani, składać ofiar najpierw za własne grzechy, następnie za grzechy ludu; uczynił to, bowiem raz na zawsze, gdy ofiarował samego siebie.” (Hebrajczyków 7:26-27). UCZYNIŁ TO RAZ NA ZAWSZE! „mocą tej woli jesteśmy uświęceni przez ofiarowanie ciała Jezusa Chrystusa raz na zawsze. (11) A każdy kapłan sprawuje codziennie swoją służbę i składa wiele razy te same ofiary, które nie mogą w ogóle zgładzić grzechów; (12) lecz gdy On złożył raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, usiadł po prawicy Bożej, (13) oczekując teraz, aż nieprzyjaciele jego położeni będą jako podnóżek stóp jego. (14) Albowiem jedną ofiarą uczynił na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni. (18) Gdzie zaś jest ich odpuszczenie, tam nie ma już ofiary za grzech” (Hebrajczyków 10:10-14, 18). CHRYSTUS ZŁOŻYŁ JEDNĄ OFIARĘ, RAZ NA ZAWSZE I NIE ZACHODZI POTRZEBA JEJ POWTARZANIA! To co sie dzieje podczas mszy to herezja.!Ofiara powtarzalnej mszy świętej jest nie tylko zbędna, ale kwestionuje doskonałość i wystarczalność ofiary Chrystusa! Według podręcznika dla duchownych katolickich, autorstwa kardynała Alfonsa de Ligurio: „sam Bóg posłuszny wypowiedzianym przez kapłanów słowom Hoc est corpus meum (To jest ciało moje) — zstępuje na ołtarz, przychodzi, gdzie go zawołają, ilekroć go zawołają, oddając się w ich ręce, choćby byli jego nieprzyjaciółmi. Gdy już przyjdzie, pozostaje całkowicie w ich gestii; przesuwają Go z miejsca na miejsce, jak im się podoba, mogą też, jeśli sobie życzą, zamknąć Go w tabernakulum, zostawić na ołtarzu lub usunąć na zewnątrz kościoła, mogą też, jeśli tak postanowią, spożyć Jego ciało lub podać innym, jako pokarm”. Wystarczy, że kapłan powie, „Hoc est corpus meum”, i oto chleb przestaje być chlebem, ale staje się ciałem Jezusa Chrystusa. Dlatego też tak zwany św. Bernard ze Sienny mówi: „Moc kapłana jest mocą boskiej osoby, gdyż transsubstancjacja chleba wymaga tyle samo mocy, ile stworzenie świata”.To dopiero herezja! Dogmat głosi, że „msza święta jest prawdziwą i dosłowną ofiarą składaną Bogu oraz, że ofiara mszy św. jest w swej istocie równa ofierze krzyżowej.” i do tego powtarzalną. (Mała dogmatyka dla świeckich, L.Rudloff, str.154). Wieczerza Pańska miała być obrzędem pamiątkowym, nie zaś ofiarniczym, jakim uczynił go kościół rzymski. Jehoszua powiedział: „Czyńcie to na moją pamiątkę” (Łukasza 22:19). Chleb i wino reprezentowały Jego przebite ciało i przelaną krew. O tym też mówił wyraźnie apostoł Paweł: „Albowiem ja przejąłem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której był wydany, wziął chleb, (24) a podziękowawszy, złamał i rzekł: Bierzcie, jedzcie, to jest ciało moje za was wydane; to czyńcie na pamiątkę moją. (25) Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to nowe przymierze we krwi mojej; to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę moją. (26) Albowiem, ilekroć ten chleb jecie, a z kielicha tego pijecie, śmierć Pańską zwiastujecie, aż przyjdzie.” (1 Koryntian 11:23-26). ILEKROĆ TEN CHLEB JECIE, A NIE ILEKROĆ MNIE LUB MOJE CIAŁO JECIE CZYŃCIE TO NA PAMIĄTKĘ, A NIE NA OFIARĘ Dogmat o transsubstancjacji (przemienienia), według którego konieczne jest ciągłe ofiarowanie prawdziwego ciała i krwi Chrystusa ma pogańskie korzenie i dewastujące skutki. Ośmiesza Syna Bożego, ubliża Mu, a także podważa i zaprzecza temu, co uczynił dla nas Jehoszua Chrystus, który „złożywszy raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, zasiadł po prawicy Boga” (Hebrajczyków 10:12).
|
Cz paź 13, 2011 17:12 |
|
 |
majanovak
|
kacperek29 napisał(a): Endek zacznij się posługiwać faktami i dowodami. Jaki cytat z Biblii potwierdza, że poza Kościołem Rzymsko-Katolickim nie ma zbawienia? Jaki cytat z dokumentów Kościoła potwierdza to? Czyżby dobry łotr na krzyżu był członkiem Kościoła Rzymsko-Katolickiego? Biblia mowi, ze Jezus juz zbawil wszystkich ludzi. To sie JUZ dokonalo, stalo!  1 Jana 2,2 "On ci jest ubłaganiem za grzechy nasze, a nie tylko za nasze, lecz i za grzechy całego świata."„Takiego to przystało nam mieć arcykapłana, świętego, niewinnego, nieskalanego, odłączonego od grzeszników i wywyższonego nad niebiosa; (27) który nie musi codziennie, jak inni arcykapłani, składać ofiar najpierw za własne grzechy, następnie za grzechy ludu; uczynił to, bowiem raz na zawsze, gdy ofiarował samego siebie.” (Hebrajczyków 7:26). Zaden kosciol nie zbawia, tylko Bog zbawia. Mowienie, ze jakis kosciol zbawia to HEREZJA. Poza tym KAZDY moze byc zbawiony. Bo jak mowia powyzsze wersety Jezus Chrystus juz umarl na krzyzu za nasze zbawienie, za kazdego zbwienie, juz nas odkupil, teraz odpowiedzialnosc jest po naszej stronie: czy w to uwierzymy, czy to przyjmiemy? Efezjan 2,8-9 "Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; (9) nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. " A wiec przyjmujemy zbawienie ZA DARMO, z LASKI przez WIARE. To wszystko. A jak? Rzymian 10,9-10 ":Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz. (10) Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu. "
|
Cz paź 13, 2011 17:26 |
|
 |
majanovak
|
Alus napisał(a): Papieże rozpustnicy (a tacy się zdarzali) też nie podlegają żadnemu osądowi. Chrystus powiedział jednoznacznie MÓJ Kościół - więc jakim sposobem papieże mogą pełnić "władzę Boga"?  Biblia jasno mowi, ze nie ma posrednikow w Nowym Przymierzu, w ktorym teraz jestesmy dzieki Panu Jezusowi, dzieki temu, ze nas zbawil i odkupil. Zreszta ST czyli tzw. Prawo albo inaczej Zakon nas nigdy nie dotyczyl.. Dotyczyl TYLKO wybranego przez Boga - narodu zydowskiego. 1 Tymoteusza 2,5 "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, " Na podstawie powyzszego wersetu modlitwa do Marii, aniolow, swietych to BAKWOCHWALSTWO. Kto staje sie Bozym dzieckiem sam staje sie i kaplanem i krolem. 1 Piotra 2,9 "Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości"
|
Cz paź 13, 2011 17:47 |
|
|
|