Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 6:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona
 Pytanie do wierzących. 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytanie do wierzących.
Cytuj:
Dyskutujemy non stop o Twojej niezgodzie na finansowanie religii w szkołach :)
Większość w sondażach, wcale nie koniecznie gdyby doszło do zorganizowanej przez państwo i Kościół debaty i imiennej deklaracji każdego rodzica o zmianach.
Śmię twierdzić, że ponad 80% zadeklarowałoby pozostawienie katechezy w szkole.
I nie koniecznie z przyczyn przeżywania swojej wiary, ale czystego pragmatyzmu......prowadzanie dzieciaków do salek wymaga czasu, dodatkowych finansów na dojazdy.

Czy twoje " śmienie twierdzenia"ma być jakimś argumentem? A ja 'śmiem twierdzić' że 100% by zrezygnowało z katechez. Moje 'śmienie' gorsze od twojego? A jakby jeszcze musieli zapłacić na te katechezy, to by 120% zrezygnowało... :P

Cytuj:
Chcenie religii przez rodziców uwzględnił w Konkordacie rząd, w większości ateistyczny, SLD....skąd wiesz czy w ustawie podatkowej nie jest skalkulowana potrzeba sfinansowania katechez??

Nie dyskutujemy o konstrukcji budżetu, tylko o zasadności faworyzowania wierzeń. Przypominam o czym pisałem: Jak Kali - przepraszam - Alus - ma być dotowana, to mamy 'dysponowanie swoimi pieniędzmi'. Jak Alus ma dotować - to "zachcianka"

Cytuj:
Gdyby decydowały tylko moje wierzenia, pół biedy.
Nie uwzględniasz opinii psychologów, którzy wskazują co dla rozwoju psychicznego dziecka jest odpowiednie w danej grupie wiekowej.

Chętnie je uwzględnię, jeśli je przedstwisz - poglądy naukowe, a nie swoje wierzenia. Proszę o opinię, że owe opowiastki o pinwinkach sa barrdziej niebezpieczne, niż opisy sadystycznych tortur w NT.

Nie opowiedziałaś: jak się dziecko dowie, że istnieją mordercy, to zacznie zabijać?
Nie opowiedziałaś: masz coś na poparcie tezy, że edukacja prowadzi do patologii? Nie masz danych? To - sorki - ale twoje wierzenia nie są argumentem. Rozumiesz, dlaczego?

Przeczytałaś mój link? Jakiś komentarz, uwagi?

Cytuj:
Skąd się biorą dzieci i o pobycie w brzuszku mamy, tłumaczą rodzice maluchom 2-4 letnim.

Moi rodzice chyba wzięli sobie bardzo do serca takie pinie jak twoje, i ja się dowiedziałem dopiero w podstawówce od kolegów.

Cytuj:
Chodzi mi o kampanie lobby gejowskiego, wydające książeczki o przysłowiowych dwóch pingwinkach i usiłujące organizować prelekcje w tym temacie w przedszkołach, SP.

Przerażające! Zupełnie nie dostosowane dla dzieci! Jak poczytają o takich pingwinkach, to musi wyrosnąć z nich seksualny dewiant albo i seryjny morderca! O pingwinkach! Fuj!

Cytuj:
Nie istotny poziom wiedzy rodziców - tylko oni mają prawo decydowac o edukacji, wychowaniu swoich dzieci.

Potarzam pytanie - bo nie odpowiedziałaś: Jeśli rodzice zadecydują, że szkoła ma nie uczyć, że 2+2=4. to trudno - zmieniamy w programie 4 na 5?
Ilu rodziców ma zmieniać program - większość? Dla każdego dziecka oddzielnie, w obrębie klasy, szkoły czy kraju?
Cytuj:
A napewno nie posiadają do tego żadnych uprawnień lobby gejowskie, czy zwolennicy wszelkiego rodzaju "wolnej miłości".

Niby czemu nie mają? Alus jednym przydziela uprawnienia a innym zabiera jak jej pasuje? Zostałaś królową?
Cytuj:
Akurat lobby gejowskie nie straszy groxnym pedofilem, wręcz odwrotnie przedstawia wszystko w tęczowych kolorach...

Na pewno dostanę od ciebie dowód na to, że geje wybielają pedofilię, prawda?

Cytuj:
Dziecko przed ewentualnym niebezpieczeństwem ostrzegają rodzice, przedszkole/szkoła, policja, napominając o unikaniu, nie kontaktowaniu sie z obcymi ludźmi.

Jak to?! Zabronić im!!! Sama przecież piszesz, że w ten sposób kieruje się zainteresowania dzieci na te sprawy! To zrobi z nich złodziei, dewiantów i morderców!

Cytuj:
To Ty postwaiłeś edukacje o złym mordery w jednym szerego o edukacji tęczowej preferencji seksualnej :D

OK, nie zrozumiałem cię.

Cytuj:
Ideologicznie nasze państwo jest neutralne.

Nie jest, skoro wspiera jedną ideologię - teistyczną, prawda?

Cytuj:
Religia w szkołach to decyzja obywateli państwa.....

Nie rozumiem tego rozróżnienia - państwo/ obywatele. Nie obywatele płacą katechetą i zwalniają kościół z podatków, tylko państwo - taka organizacja.

Cytuj:
masz żal, że mieścisz się w 1-10% posiadających odmienne zdanie?.....trudno - tylko w reżimach odłamek społeczeństwa decyduje o pozostałych

A skąd wiesz, że to tylko 1-10%? Aha racja - dlatego, że tak Alus pasuje. Nie ma na to NIC na poparcie, ale będzie klepała w kółko, aż może stanie się prawdą. Ja jej podałem wynik sondaży, pokazujęcy że jest bliżej odwrotności - ale ponieważ odbiega on od wierzeń Alus, to go ignoruje.
Jak mam z tobą dyskutować, skoro manipulujesz i zaprzeczasz faktom?

Cytuj:
Czyli ktoś stosuje wobec Ciebie presję, zmusza do katechezy, praktykowania wiary????

Nie. Ktoś każe mi płacić na cudze wierzenia. Ty nie chcesz wpierać wierzeń, że katolicy sa agentami Moskwy, ja nie chcę wspierać wierzeń katolickich. Jasne?

Cytuj:
Partię otrzymują dotacje proporcjonalnie, podobnie proporcjonalnie są dzielone dotacje dla Kosciołów, wyznań.

A jakie wyznanie mają zarejestrować ateiści? Albo agnostycy?
Przede wszystkim - po co odwracać kota ogonem? Wróćmy do stanu wyjściowego, zawartego zresztą w konstytucji, do tego tańszego(pośrednictwo państwa kosztuje, i to sporo) - państwo wierzeniami sie nie zajmuje, każdy - jak chce - sam sobie finansuje takie rzeczy.

Cytuj:
Ok 600 partyzantów brygady AK iłżeckiej przez 3 dni walczyli 1-3 pażdziernik 1944r, przebijali się z okrążenia 12 tys Niemców.
Jeszcze rannych, porozbijanych, w styczniu 1945r "wolna Polska" nie lubiąca Koscioła zamykała w więzieniach w okrutnych, drastycznych warunkach, zabijała, torturowała, katowała.

Wzruszające. Pewno 'z tyłu głowy' nie masz wizyty niemieckich zakonników w naszym kraju w xv wieku albo nocy Św. Barłomieja? A w AK walczyli tylko wierzący, a komuniści ateisty to palcem nie tknęli? Po co te teksty?

Cytuj:
Ta większość po 45 latach powinna tak serdecznie nienawidzić tych wyzwolonych z Koscioła i serdecznie im odpłacić.......a ta większosc zastosowała grubą kreskę......bo ta wiekszość pojmuje role religii, katechezy w swoim życiu.

Dostrzegam pewną logikę: komuniści zwalczali kościół, więc teraz my mamy go faworyzować. TRzeba tak było od razu - chodzi o odegranie się za Bieruta!

Nie odpowiedziałaś:
I wskaż mi proszę element epistologii który mówi, że należy udowodnić nieistnienie bytu.

N sty 02, 2011 18:40
Cytuj:
Czy twoje " śmienie twierdzenia"ma być jakimś argumentem? A ja 'śmiem twierdzić' że 100% by zrezygnowało z katechez. Moje 'śmienie' gorsze od twojego? A jakby jeszcze musieli zapłacić na te katechezy, to by 120% zrezygnowało... :P

A gdzie tam gorsze ....każde z nas ma swoje argumenty i pozostanie przy swoim "śmieniu" ;)

Cytuj:
Nie dyskutujemy o konstrukcji budżetu, tylko o zasadności faworyzowania wierzeń. Przypominam o czym pisałem: Jak Kali - przepraszam - Alus - ma być dotowana, to mamy 'dysponowanie swoimi pieniędzmi'. Jak Alus ma dotować - to "zachcianka"

Co ja Ci poradze, ze nie należysz do żadnego Koscioła, zgromadzenia, które otrzymują dotację.

Cytuj:
Chętnie je uwzględnię, jeśli je przedstwisz - poglądy naukowe, a nie swoje wierzenia. Proszę o opinię, że owe opowiastki o pinwinkach sa barrdziej niebezpieczne, niż opisy sadystycznych tortur w NT.

Nie opowiedziałaś: jak się dziecko dowie, że istnieją mordercy, to zacznie zabijać?
Nie opowiedziałaś: masz coś na poparcie tezy, że edukacja prowadzi do patologii? Nie masz danych? To - sorki - ale twoje wierzenia nie są argumentem. Rozumiesz, dlaczego?

Wyszukiwanie jakichś uczonych opracowań zajęłoby mi mnóstwo czasu, ale mogę przedstawić opinię, że rodzice winni być edukatorami dzieci w kwestiach seksu.
http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=508

Cytuj:
Moi rodzice chyba wzięli sobie bardzo do serca takie pinie jak twoje, i ja się dowiedziałem dopiero w podstawówce od kolegów.

Podobnie ja :) ....ale to zamierzchłe czasy.
Aktualnie młodzi rodzice edukują profesjonalnie swoje maluchy - mówię z obserwacji mijej rodziny,

Cytuj:
Przerażające! Zupełnie nie dostosowane dla dzieci! Jak poczytają o takich pingwinkach, to musi wyrosnąć z nich seksualny dewiant albo i seryjny morderca! O pingwinkach! Fuj!

Nie musi...ale - okazja czyni złodzieja - więc może wyrosnąć.

Cytuj:
Potarzam pytanie - bo nie odpowiedziałaś: Jeśli rodzice zadecydują, że szkoła ma nie uczyć, że 2+2=4. to trudno - zmieniamy w programie 4 na 5?
Ilu rodziców ma zmieniać program - większość? Dla każdego dziecka oddzielnie, w obrębie klasy, szkoły czy kraju?

Odpowiadam - zdecydowana większość rodziców, co gwarantuje Konstytucja RP art 48 - i bez kpin, bo dyskutujemy o wychowaniu dzieciaków, nie o wiedzy ścisłej, humanistycznej,
Cytuj:
Niby czemu nie mają? Alus jednym przydziela uprawnienia a innym zabiera jak jej pasuje? Zostałaś królową?

Sam napisałeś wczesniej w odniesieniu do homo "anomalie"....a anomalie nie stanowią nauki, ani nie sa programem wychowaczym.
Cytuj:

Wybielają/nie wybielają, wazne, że nie do nich należy rola wychowawcza.

Cytuj:
Jak to?! Zabronić im!!! Sama przecież piszesz, że w ten sposób kieruje się zainteresowania dzieci na te sprawy! To zrobi z nich złodziei, dewiantów i morderców!

Dla dziecka niepodważalny autorytet stanowią rodzice - oni przekażą dzieciom, że złodziej/ dewiant/morderca jest złym człowiekiem.
Przeciwnie lobby gejowskie ukazuje się jako tęczową, niewinną normalnością.
Cytuj:
Nie jest, skoro wspiera jedną ideologię - teistyczną, prawda?

Wspiera wszystkie koscioły i wyznania......pozostaje ateistom zorganizować kosciół wierzących w nieistnieni Boga i ubiegac się o dotację.
Cytuj:
Nie rozumiem tego rozróżnienia - państwo/ obywatele. Nie obywatele płacą katechetą i zwalniają kościół z podatków, tylko państwo - taka organizacja.

Państwo to ludzie.

Cytuj:
A skąd wiesz, że to tylko 1-10%? Aha racja - dlatego, że tak Alus pasuje. Nie ma na to NIC na poparcie, ale będzie klepała w kółko, aż może stanie się prawdą. Ja jej podałem wynik sondaży, pokazujęcy że jest bliżej odwrotności - ale ponieważ odbiega on od wierzeń Alus, to go ignoruje.
Jak mam z tobą dyskutować, skoro manipulujesz i zaprzeczasz faktom?

Prosty rachunek - PZPR stanowił 5-7% ogółu obywateli i co już uzgodniliśmy, nie zrzeszała li tylko ateistów.

Cytuj:
Nie. Ktoś każe mi płacić na cudze wierzenia. Ty nie chcesz wpierać wierzeń, że katolicy sa agentami Moskwy, ja nie chcę wspierać wierzeń katolickich. Jasne?

To sie musisz wypisać z RP - nie ma innej opcjii.

Cytuj:
A jakie wyznanie mają zarejestrować ateiści? Albo agnostycy?

Wierzących ;) ....w nieistnienie Boga
Cytuj:
Przede wszystkim - po co odwracać kota ogonem? Wróćmy do stanu wyjściowego, zawartego zresztą w konstytucji, do tego tańszego(pośrednictwo państwa kosztuje, i to sporo) - państwo wierzeniami sie nie zajmuje, każdy - jak chce - sam sobie finansuje takie rzeczy.

Konstytucja gwarantuje wolnośc sumienie i wyznania wszystkim, a reprezentantom wybranym w powszechnych wyborach do parlamentu do decydowania o finansach kraju.

Cytuj:
Wzruszające. Pewno 'z tyłu głowy' nie masz wizyty niemieckich zakonników w naszym kraju w xv wieku albo nocy Św. Barłomieja? A w AK walczyli tylko wierzący, a komuniści ateisty to palcem nie tknęli? Po co te teksty?

Tylko tamte to były wojny religijne, a "mniejszośc" komunistyczna fundowała nam wojnę Z religią.

Cytuj:
Dostrzegam pewną logikę: komuniści zwalczali kościół, więc teraz my mamy go faworyzować. TRzeba tak było od razu - chodzi o odegranie się za Bieruta!

Podobnie jak inne Koscioły i wyznania.
A własnie wychowanie nakazujące kierować sie miłosierdziem - dlatego po 1989r nie zapełniły sie więzienia komunistami, esbekami, co czynili oni w latach stalinowskich.

Cytuj:
I wskaż mi proszę element epistologii który mówi, że należy udowodnić nieistnienie bytu.

Przeceniasz mnie :) .....

N sty 02, 2011 22:59

Wku..łem się.
Pisałem odpowiedź ze 3 kwadranse, login mi wygasł i wszystko diabli wzięli przy próbie wysłania. Może jutro się uspokoję i spróbuję jeszcze raz.

Pn sty 03, 2011 0:09
zbanowany na stałe

Acro, głowa do góry!

A może to nie przypadek, a interwencja niebios. Zastanów się, co chciałeś napisać :D

Pn sty 03, 2011 2:15

Acro napisał(a):
Wku..łem się.
Pisałem odpowiedź ze 3 kwadranse, login mi wygasł i wszystko diabli wzięli przy próbie wysłania. Może jutro się uspokoję i spróbuję jeszcze raz.

..............................
Widocznie nic ciekawego napisales i wygaslo :)

Pn sty 03, 2011 8:50

Acro napisał(a):
Pisałem odpowiedź ze 3 kwadranse, login mi wygasł i wszystko diabli wzięli przy próbie wysłania.
To musi być jakiś znak nie z tego świata.
Szczególnie zastanawiają mnie słowa wszystko diabli wzięli...
Powinieneś koniecznie zapoznać się z tym tematem:
viewtopic.php?f=27&t=22868 (Ateiści podatni na fałszywe kuszenie szatana).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 03, 2011 13:13
Acro napisał(a):
Wku..łem się.

To może znak, że wyczerpaliśmy wzajemnie większość argumentów i bez urazy, nie skonflitowani, pozostajemy przy swoich poglądach :)
Trzy kwadranse :o ....piernik - nie wydolę.....

Pn sty 03, 2011 13:36

Zdecydujcie się!
Jeżeli znak z niebios, to chyba diabli by nie brali, tylko anieli! A ja wyraźnie widziałem, że diabli! :)

Pn sty 03, 2011 13:37

Alus napisał(a):
Acro napisał(a):
Wku..łem się.

To może znak, że wyczerpaliśmy wzajemnie większość argumentów i bez urazy, nie skonflitowani, pozostajemy przy swoich poglądach :)
Trzy kwadranse :o ....piernik - nie wydolę.....

Bynajmniej, swoich wcale nie wyczerpałem. Na razie musze popracować, wieczorem napisze jeszcze raz.

Pn sty 03, 2011 13:38
Cytuj:
Bynajmniej, swoich wcale nie wyczerpałem. Na razie musze popracować, wieczorem napisze jeszcze raz.

Już się boję :)

Pn sty 03, 2011 13:39

Wracając do temat:)
Czemu wierze?
Bo Bóg jest obecny w moim życiu każdego dnia. Bo w dniu kiedy zawierzyłam mu swoje życie On mnie zmienił i zmienia do tej pory. Bo daje mi uzdrowienie i wypełnia swoje obietnice dane w Swym Słowie. Bo wiem, że Biblia jest prawdą. Bo znam proroctwa, które wypełniły się choćby w osobie Jezusa. Czuję Jego obecność podczas modlitwy. Mogłabym tak w nieskończoność, ale to chyba najważniejsze powody dlaczego wierzę:)

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 03, 2011 17:51

Cytuj:
A gdzie tam gorsze ....każde z nas ma swoje argumenty i pozostanie przy swoim "śmieniu" ;)

Ja na swoje 'smienie' mam fakty, badania, ty na swoje 'śmienie' masz przeświadczenie. I pewno nikt ci nie wmówi, że białe jest białe... :(

Cytuj:
Cytuj:

Co ja Ci poradze, ze nie należysz do żadnego Koscioła, zgromadzenia, które otrzymują dotację.

A teraz może dostanę odpowiedź/komentarz do mojego tekstu, co?

Cytuj:
Wyszukiwanie jakichś uczonych opracowań zajęłoby mi mnóstwo czasu, ale mogę przedstawić opinię, że rodzice winni być edukatorami dzieci w kwestiach seksu.
http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=508

Jasne, że powinni być. Nie tylko w tym zresztą. Ale nie są - i to zauważają wyrażnie tez autorzy twojego artykułu! Więc co - lepiej, żeby tym się zajął internet i koledzy, broń Boże nie szkoła?
Cytuj:
Aktualnie młodzi rodzice edukują profesjonalnie swoje maluchy - mówię z obserwacji mijej rodziny,

Jakoś autorzy twojego - nie wątpię, że mądrego - artykułu uważają inaczej. To kto nie ma racji?

Cytuj:
Nie musi...ale - okazja czyni złodzieja - więc może wyrosnąć.

Dziecko, słuchając o drodze krzyżowej, nie musi, ale może zostać sadystą. Zabraniamy katechez?

Cytuj:
Odpowiadam - zdecydowana większość rodziców, co gwarantuje Konstytucja RP art 48 - i bez kpin, bo dyskutujemy o wychowaniu dzieciaków, nie o wiedzy ścisłej, humanistycznej,

Ponieważ sprawa jest poważna, to lepiej wyjaśnić rzecz do końca.
Większość - w Polsce, szkole ,klasie? A może lepiej dla każdego ucznia oddzielnie? CZemu jedni rodzice mają innym narzucać, jak wychowywać i czego uczyć ich dzieci? Wszak art 48...

Cytuj:
Sam napisałeś wczesniej w odniesieniu do homo "anomalie"....a anomalie nie stanowią nauki, ani nie sa programem wychowaczym.

Anomalia do zjawisko rzadkie, nietypowe. Nie wolno o takich uczyć? Np o piorunach kulistych albo albinosach? Bo homo jest anomalią w takim samym stopniu jak rudy. Jak rzadki lub częste zjawiska mogą byc programem wychowawczym?

Cytuj:
Cytuj:

Wybielają/nie wybielają, wazne, że nie do nich należy rola wychowawcza.

Czyli tak sobie chlapnęłaś. Może jednak wyraźniej odwołasz tę obrażliwą uwagę, wypadało by, nie sądzisz?

Jeżeli są rodzicami, to jak najbardziej do nich. A do kogo?

Cytuj:
la dziecka niepodważalny autorytet stanowią rodzice - oni przekażą dzieciom, że złodziej/ dewiant/morderca jest złym człowiekiem.

Sama pisałaś, że o ryzyku przstępstw informuje policja, szkoła. Więc nie powinni?! Wolno to robić tylko rodzicom?

Cytuj:
Przeciwnie lobby gejowskie ukazuje się jako tęczową, niewinną normalnością.

Co znowu? Teraz z kolei przestępczość geje ukazują jako normalność?! Alus! Szybko to prostuj, albo dawaj dowody!
Cytuj:
Wspiera wszystkie koscioły i wyznania......pozostaje ateistom zorganizować kosciół wierzących w nieistnieni Boga i ubiegac się o dotację.

Mam nadzieję, że nawet ty dostrzegasz w tym sprzeczność.
Nie prościej zrezygnować z pośrednictwa państwa i niech każdy płaci za siebie? Redystrybucja kosztuje - kilka do kilkudziesięciu procent! Ale katolicy wola nawet więcej zapłacić, byle ateiści zapłacili jeszcze więcej... Jakie to polskie...

Cytuj:
Państwo to ludzie.

Pisałem wyraźnie - chodzi mi o instytucję. Czyli organizacja, procesy, struktura/polityka. Sklep to też ludzie? Jak tego nie rozumiesz to tu sobie przeczytaj, a nie rzucaj pieknie brzmiących, ale pustych tekstów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo

Cytuj:
rosty rachunek - PZPR stanowił 5-7% ogółu obywateli i co już uzgodniliśmy, nie zrzeszała li tylko ateistów.

Ciekawe, jak z tego ci wyszło 90% katolików? W PZPR byli tylko niekatolicy? :lol: :shock:

Cytuj:
To sie musisz wypisać z RP - nie ma innej opcjii.

Może ty się przenieś do Watykanu?
Nie prosze o radę, a chętnie ich udzielasz. Czy rozumiesz moja argumentację? Jest logiczna?

Cytuj:
Wierzących ;) ....w nieistnienie Boga

Mam nadzieję, że nawet ty dostrzegasz w tym sprzeczność.
Nie prościej zrezygnować z pośrednictwa państwa i niech każdy płaci za siebie? Redystrybucja kosztuje - kilka do kilkudziesięciu procent! Ale katolicy wola nawet więcej zapłacić, byle ateiści zapłacili jeszcze więcej... Jakie to polskie...

Cytuj:
Konstytucja gwarantuje wolnośc sumienie i wyznania wszystkim, a reprezentantom wybranym w powszechnych wyborach do parlamentu do decydowania o finansach kraju.

... a te finanse mają być zarządzane także zgodnie z konstytucją, która mówi także o niefaworyzowaniu światopoglądów.

Cytuj:
Tylko tamte to były wojny religijne, a "mniejszośc" komunistyczna fundowała nam wojnę Z religią.

Ciekawym, jakie to rózne religie starły się pod Grunwaldem...

Ale nieważne - właśnie przyznałaś, że faworyzowanie religii to ODWET. A o odwecie mówimy, gdy jest niezasadny prawnie - bo wtedy to jest zwykłe przestrzeganie prawa, a nie odwet.

Cytuj:
A własnie wychowanie nakazujące kierować sie miłosierdziem - dlatego po 1989r nie zapełniły sie więzienia komunistami, esbekami, co czynili oni w latach stalinowskich.

Myślę, że nie zapełniły się z innych powodów, ale mniejsza z tym.

Cytuj:
Cytuj:

Przeceniasz mnie :) .....

Czyli: nie wiesz skąd, nie masz nic na podarcie swoich poglądów, ale nie zgadzasz się z zasadą logiki, która to tobie każe udowodnić istnienie Boga, a nie mnie jego nieistnienia? Nie bo nie?

Pn sty 03, 2011 23:37
zbanowany na stałe

Acro :brawo: dziś rozumiem poszło bez problemów, czyli moje gusła zawiodły :(
Alus wybacz ;)

Wt sty 04, 2011 1:56

To dlatego, że przed wysłaniem odczyniłem uroki... :D

Wt sty 04, 2011 11:40
Alus napisał(a):
Logika jest pochodną materii, tak jak matematyka, fizyka, chemia, a Boga nie da się opisać językiem fizycznym, matematycznym, chemicznym.
Bóg nie jest weryfikowalny przez logikę

Matematyka nie jest żadną pochodną materii: Pokaż mi wielokąt nieforemny o nieskończonej liczbie boków, powiem więcej narysuj mi kwadrat.Nie jesteś w stanie tego zrobić.
Jeśli pisząc powyższe miałaś na myśli przedszkolaka, który w jednej ręce trzyma 2 patyczki, w drugiej 3 i mówi że razem ma ich 5- to znaczy to tyle, że nie odróżniasz zupełnie matematyki od rachunków.
Matematyka jest dziedziną abstrakcyjnych dociekań.Czasem dostarcza pewnych narzędzi innym naukom, czasem jest sama "sztuką dla sztuki".
Matematyka wbrew pozorom ma wiele wspólnego z religią.Podobnie jak religia operuje abstrakcyjnymi pojęciami.Tyle, że matematyk zdaje sobie sprawę, że te pojęcia to tylko twory jego wyobraźni-człowiek wierzący, te twory uznaje za realne byty.

A prawom logiki podlegają wszystkie nauki i wszelkie ludzkie dociekania powinny im podlegać, inaczej jakakolwiek dyskusja nie miałaby sensu.

Cz sty 06, 2011 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona