Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
| Autor |
Wiadomość |
|
ala1
|
 Re: Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
Oczywiście, że mogą istnieć rzeczy, których nie potrafię sobie wyobrazić, ale nauka też nie pomaga mi w tej wyobraźni, wiara w coś jest bardziej pomocna. www.ikonografia.pl
|
| Cz maja 31, 2012 18:52 |
|
|
|
 |
|
Necromancer
|
ala1 napisał(a): Ja należę do grupy ludzi wierzących  . Nie mogę wyobrazić sobie, że nasz świat - ziemia powstał z jakiegoś przypadku chemicznego (wybuchu !) Aaaaa! Świat nie powstał w wyniku chemicznego wybuchu! To jakby powiedzieć, że księżyc jest z sera.
_________________ ateista
|
| Cz maja 31, 2012 19:08 |
|
 |
|
ala1
|
Nie ma dla mnie to większego znaczenia czy księżyc jest z sera, czy nie . Tak czy inaczej powstanie czegoś z niczego jest nie do wyobrażenia i nauka nie przekonała większości ludzi, a wiara daje mi na to odpowiedzi www.ikonografia.pl
|
| Cz maja 31, 2012 19:14 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
Czyli już nie kwestionujesz ewolucji życia i powstania planet, ale samo powstanie wszechświata. Zadaniem nauki jest poznanie prawdy(każdej, także tej niewyobrażalnej), a nie przekonanie do niej ludzi - tym się zajmuje edukacja. PS. Na początku XX wieku podobnie ja Ty komentowano aeroplany: jakże to możliwe, aby maszyna cięższa od powietrza latała! To nie do wyobrażenia! 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz maja 31, 2012 19:52 |
|
 |
|
Iwona19
|
Nawet jeśli Wielki Wybuch był to musiało być coś co go spowodowało bądź stworzyło. To jest siła Boża.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Cz maja 31, 2012 19:59 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A co stworzyło siłę bożą?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz maja 31, 2012 19:59 |
|
 |
|
Necromancer
|
ala1 napisał(a): Nie ma dla mnie to większego znaczenia czy księżyc jest z sera, czy nie . Tak czy inaczej powstanie czegoś z niczego jest nie do wyobrażenia i nauka nie przekonała większości ludzi, a wiara daje mi na to odpowiedzi Nauka nie ma wiele do zaoferowania ludziom nie zainteresowanym prawdą. Jak ktoś woli mitologiczne opowieści o powstaniu świata, jego prawo.
_________________ ateista
|
| Cz maja 31, 2012 20:04 |
|
 |
|
Iwona19
|
Jajko napisał(a): A co stworzyło siłę bożą? Bóg był i jest zawsze. To trudne do wytłumaczenia, ale taka prawda, w którą my katolicy wierzymy.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Cz maja 31, 2012 20:14 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja wierzę, że żaden bóg nie musi istnieć, bo Wszechświat był i jest zawsze. To banalne do zrozumienia w sumie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz maja 31, 2012 20:26 |
|
 |
|
Acro
|
"Wielki Wybuch" stworzyły być może fluktuacje czasoprzestrzeni. Ale że to raczej nie mieści się w twojej wyobraźni, to po prostu załóż, że materia też była i jest zawsze. To trudne do wytłumaczenia, ale taka prawda, którą nauka potrafi udowodnić i nie ma potrzeby w to wierzyć (wraz w WW powstał też czas, więc nie było żadnego przedtem, a więc materia jest zawsze).
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz maja 31, 2012 20:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): To trudne do wytłumaczenia, ale taka prawda, którą nauka potrafi udowodnić i nie ma potrzeby w to wierzyć To teraz wiem, że żyłam w nieświadomości i w związku z tym proszę mi wypunktować jak ta nauka to zbadała- jakie narzędzia itp. Dotąd mnie się wydawało, że nauka jest na etapie teorii 
|
| Cz maja 31, 2012 20:40 |
|
 |
|
Iwona19
|
Acro napisał(a): "Wielki Wybuch" stworzyły być może fluktuacje czasoprzestrzeni. Skąd one według ciebie powstały?
|
| Cz maja 31, 2012 20:47 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Skąd one według ciebie powstały? Na pewno nie były stworzone przez Boga 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Cz maja 31, 2012 21:06 |
|
 |
|
Acro
|
Val napisał(a): Acro napisał(a): To trudne do wytłumaczenia, ale taka prawda, którą nauka potrafi udowodnić i nie ma potrzeby w to wierzyć To teraz wiem, że żyłam w nieświadomości i w związku z tym proszę mi wypunktować jak ta nauka to zbadała- jakie narzędzia itp. Dotąd mnie się wydawało, że nauka jest na etapie teorii  Masz rację: etap teorii to w naukach przyrodniczych najwyższy poziom upewnienia hipotezy. Jak to zbadano: zapraszam do podręczników kosmologii i astrofizyki. Ostatnie potwierdzenia: dzięki badaniom mikrofalowego promieniowania tła. Całość to długa i trudna historia.
|
| Cz maja 31, 2012 21:18 |
|
 |
|
Acro
|
Iwona19 napisał(a): Acro napisał(a): "Wielki Wybuch" stworzyły być może fluktuacje czasoprzestrzeni. Skąd one według ciebie powstały? A skąd powstała szybkość? Takie pytanie nie zawsze mają sens - i tak jest też tu.
|
| Cz maja 31, 2012 21:19 |
|
|
|